Τριχόπτωση

Τριχόπτωση και διατροφή. Τι ισχύει;

Μπορεί να μειωθεί η τριχόπτωση με τη σωστή διατροφή ή όχι; Είναι τελικά μονόδρομος η χρήση φαρμάκων, όπως η φιναστερίδη;

Είναι γνωστό πλέον ότι η τριχόπτωση είναι μια γενετική "ιδιαιτερότητα". Σε κάποια στιγμή της ζωής σου, θα τη "εμφανίσεις", αν όμως έχεις αυτήν την προδιάθεση, η οποία είναι γενετικά "γραμμένη" μέσα σου.

Ωστόσο, το ότι είναι κάτι γενετικό, δε σημαίνει ότι δεν μπορούμε να κάνουμε και κάτι. Και το γκριζάρισμα των μαλλιών είναι γενετικό, αλλά με σωστή διατροφή και σωματική άσκηση, επιβραδύνεται.

Επειδή η διυδροτεστοστερόνη (DHT) είναι η κύρια αιτία της τριχόπτωσης, οι ερευνητές αναζήτησαν κάποιο αντί ανδρογόνο, ώστε να μπορέσουν να μπλοκάρουν την DHT και να περιορίσουν την τριχόπτωση. Μερικά είναι η προγεστερόμη, σπιρονολακτόνη (Aldactone), φλουταμίδη (Eulexin), φιναστερίδη (Proscar), Σιμετιδίνη (Tagamet), Serenoa repens [Saw Palmetto] (Permixon), and Κυπροτερόνη οξική (Androcur/Diane).

Οι ερευνητές κατέληξαν ότι τα μόνα φάρμακα που δουλεύουν για την τριχόπτωση, είναι η φιναστερίδη (Proscar) και η ντουταστερίδη (Avodart). Ωστόσο, μπορεί η φύση, μέσο της διατροφής μας, να μας βοηθήσει να μειώσουμε ή να αναστρέψουμε το πρόβλημα των μαλλιών μας, δίχως να καταφύγουμε στη λύση των φαρμάκων;

Αν υποθέσουμε ότι η διατροφή παίζει σημαντικό ρόλο στην υγεία των μαλλιών, μπορούμε να κατηγορήσουμε άνετα τη σημερινή διατροφή μας.

Προϊόντα "πλούσια" σε πρωτεΐνες και λιπαρά, διατροφή με υπερβολική κατανάλωση νατρίου, οδηγεί το νεφρό μας στην καταστροφή του, με αποτέλεσμα να παράγει το αίμα πιο όξινο.

Θα δεις ότι δεν αναφέρεται συχνά ο παραπάνω όρος, γιατί πάει "κόντρα" σε όσα μας έχουν μάθει. Θα αναφερθώ περισσότερα σχετικά με τη διατροφή σε άλλο άρθρο, αλλά εδώ ας αναφέρω μερικά που πιθανών να έχουν αποτέλεσμα με την τριχόπτωση.

Golden Maidenhair (Ginkgo)

Το Ginkgo βοηθά στο να ανοίξει τα αιμοφόρα αγγεία που φέρνουν το αίμα στον εγκέφαλό σου και διαλύει τα σωματίδια πλάκας, έτσι ώστε να ρέει καλύτερα. Μάλιστα αναφέρεται ότι μπορεί να είναι το ίδιο αποδοτικό με τα φάρμακα για Alzheimer. Πως δουλεύει στην τριχόπτωση; Με το άνοιγμα των αιμοφόρων αγγείων, μεταφέρει περισσότερο αίμα και στις ρίζες των τριχών, δουλειά που κάνει πολύ καλά η μινοξιδίλη.
Το βρίσκεις σαν συμπλήρωμα διατροφής σε καταστήματα.

Horsetail (πολύκομπο), βρώμη

Υπάρχουν αναφορές (μάλιστα γίνεται και έρευνα σχετικά) ότι το πυρίτιο περιορίζει την τριχόπτωση. Δύο φυτά είναι πλήρες από πυρίτιο, το πολύκομπο και η βρώμη. Επειδή αυτά "δένουν" καλά και με το ινδικό βότανο κουρκουμάς ή κουρκούμη (turmeric), μπορεί να προστεθεί και αυτό μαζί με τα παραπάνω βότανα.
[Πηγή: Herbal Defense, Ralph T Golan ND, σελίδα 10]

Μείωση στο αλάτι και στο λίπος

Υπερβολική ποσότητα αλατιού κάνει ζημιά στο αίμα και συνεπώς στα μαλλιά. [Πηγή: Healing With Whole Foods, Paul Pitchford, σελίδα 350]
Η μείωση στα ζωικά λιπαρά και λίπος βοηθά στην μείωση της τριχόπτωσης.
[Πηγή: Smart Medicine For Healthier Living, Janet Zand LAc OMD , σελίδα 314]

Τρετινοινη, L-cystine, Ζελατίνη

Σε μία έρευνα, συνδυασμός (καθημερινά) με Τρετινοινη (18,000 IE), L-cystine (70 mg) και Ζελατίνη (700 mg), έδειξε ότι σε συνδυασμό με βιταμίνη Α, μπορεί να έχει θετικά αποτελέσματα σε διάχυτη τριχόπτωση.

Επίσης το γάλα σόγιας αναφέρεται ότι μπορεί να σταματήσει την τριχόπτωση, αλλά δεν υπάρχουν επίσημες έρευνες σχετικά.

Τώρα, δεν σου λέω ότι με την σωστή διατροφή και τον περιορισμό των λιπαρών θα δεις το μαλλί που είχες έφηβος. Ωστόσο, δεν είναι λίγες οι μαρτυρίες ότι με την διατροφή φάνηκαν ικανοποιητικά αποτελέσματα.

Επίσης, μετά τα φάρμακα, η διατροφή είναι πηγή πλούτου και οι εταιρίες δεν λένε πάντα την αλήθεια. Οπότε δεν μπορείς και να πιστέψεις το τι μπορεί να λένε μερικοί. Πάντως, δεν χάνεις και τίποτα να δοκιμάσεις.