Θεραπεία τριχόπτωσης για γυναίκες

Σε αυτόν τον οδηγό θα δούμε αναλυτικά τις αποτελεσματικές θεραπείες για την γυναικεία τριχόπτωση.

Γενικά

Για την γυναικεία τριχόπτωση, όταν η θεραπεία της αφορά την χρήση κάποιου φαρμάκου, η επιλογή της σωστής θεραπείας δεν είναι εύκολη υπόθεση.

Παρότι μερικές ουσίες μπορούν να έχουν κάποιο αποτέλεσμα στην θεραπεία της τριχόπτωσης, εντούτοις οι γιατροί δεν μπορούν να δώσουν μια λύση με ακρίβεια γιατί θα πρέπει να γνωρίζουν το αίτιο που προκάλεσε την τριχόπτωση. Για παράδειγμα δεν θα μπορούσαν να δώσουν κάποιο προϊόν που μειώνει την ποσότητα ανδρογόνων στο σώμα, αν δεν γνωρίζουν ότι η αιτία της τριχόπτωσης είναι η αυξημένη ποσότητα ανδρογόνων.

Τα καλύτερα αποτελέσματα, όπως και σε κάθε θεραπεία, έρχονται όταν μια γυναίκα ξεκινά την θεραπεία της όταν αμέσως όταν η τριχόπτωση γίνει αντιληπτή και αυτό γιατί είναι πολύ πιθανόν τα ανδρογόνα να καταστρέψουν τους θύλακες. Η χρήση αντί ανδρογόνων ωστόσο, ακόμη και μετά από μακροχρόνια τριχόπτωση μπορεί να γλυτώσει τα μαλλιά που δεν έχουν ακόμη πέσει. Να θυμάστε όμως ότι όπως και στους άντρες, έτσι και στις γυναίκες η διακοπή κάποιου φαρμάκου ενδεχομένως να προκαλέσει επανέναρξη της τριχόπτωσης.

Επειδή μόνο ένα προϊόν έχει λάβει την έγκριση του Αμερικάνικου Οργανισμού Φαρμάκων και Τροφίμων (FDA), τα περισσότερα που αναφέρονται παρακάτω έχουν αποδείξει την αποτελεσματικότητα τους στην τριχόπτωση με βάση δοκιμών ή ανεξάρτητων κλινικών ερευνών. Έτσι, αν αποφασίσετε να ξεκινήσετε κάποια θεραπεία, θα πρέπει να την συζητήσετε πρώτα με τον γιατρό σας.

Minoxidil 2%

Η μινοξιδίλη αρχικά χρησιμοποιήθηκε για την θεραπεία της υψηλής πίεσης, ωστόσο έγινε αντιληπτό από τους ερευνητές ότι όσοι ασθενείς έκαναν χρήση της μινοξιδίλης παρουσίαζαν έντονη τριχοφυΐα σαν ανεπιθύμητη ενέργεια της μινοξιδίλης. Έτσι, όπως ήταν πιθανό, έγιναν σχετικές έρευνες και παρατηρήθηκε ότι η τοπική χρήση της μινοξιδίλης μπορούσε να προκαλέσει τριχοφυΐα.

Οι γυναίκες που έχουν Ανδρογενετική αλωπεκία μπορούν να χρησιμοποιήσουν μινοξιδίλη και μάλιστα έχει παρατηρηθεί ότι στις γυναίκες είναι περισσότερο αποτελεσματική απ'ότι στους άντρες. Για τις γυναίκες συνιστάτε η χρήση της περιεκτικότητας 2% και όχι 5% που συνιστάτε για τους άντρες. Η μινοξιδίλη έχει λάβει την σχετική έγκριση από τον FDA.

Σε κλινικές έρευνες, όπου συμμετείχαν γυναίκες ηλικίας 18-45 με μέσο βαθμό τριχόπτωσης και χρησιμοποίησαν μινοξιδίλη για 8 μήνες, το 19% των γυναικών είχαν μέτρια τριχοφυΐα σε αντίθεση με το 40% που είχαν ελάχιστη τριχοφυΐα.

Cyproterone Acetate

Η κυπροτερόνη οξεική (Cyproterone Acetate) είναι ένα ισχυρό αντιανδρογόνο. Αρχικά χρησιμοποιούνταν για να μειώσει την υπερβολική επιθυμία για σεξ στους άντρες. Η κυπροτερόνη οξεική λειτουργεί μπλοκάροντας την DHT στους σχετικούς υποδοχείς. Η κυπροτερόνη οξεική αναφέρεται σαν τοξική και επίσης ενδέχεται να έχει χρόνιες ανεπιθύμητες ενέργειες.

Περισσότερα μπορείτε να δείτε εδώ.

Σπιρονολακτόνη

Η σπιρονολακτόνη (Spironolactone), η οποία βρίσκεται στο φάρμακο Aldactone, αρχικά χρησιμοποιείται για να ωθήσει το σώμα να διώξει τα περιττά υγρά.

Η σπιρονολακτόνη είναι επίσης ένα δυνατό αντιανδρογόνο που λειτουργεί με δύο τρόπους. Αρχικά μειώνει την παραγωγή των ανδρογόνων και έπειτα μπλοκάρει την δράση τους, εμποδίζοντας την διϋδροτεστοστερόνη να ενωθεί με τους ανάλογους υποδοχείς.

Περισσότερες πληροφορίες

Cimetidine

Η σιμετιδίνη (Cimetidine) ανήκει στα αντιόξινα φάρμακα. Η κύρια δράση της είναι να μειώνει την παραγωγή πεψίνης, επιτρέποντας έτσι την θεραπεία του έλκους. Επίσης είναι και αντιανδρογόνο, αφού μπορεί να μπλοκάρει την διϋδροτεστοστερόνη από το να ενωθεί με τους υποδοχείς της.

Η σιμετιδίνη χρησιμοποιείται επίσης για την θεραπεία της υπερβολικής τριχοφυίας στις γυναίκες ενώ και σε έρευνες για την τριχόπτωση στις γυναίκες έδειξε ικανοποιητικά αποτελέσματα.

Προγεστερόνη/Οιστρογόνα

Αν και η χρήση χαπιών με προγεστερόνη χρησιμοποιείται κυρίως για την θεραπεία της εμμηνόπαυσης, εντούτοις η χρήση οιστρογόνων και προγεστερόνης σε μορφή κρέμας έχει δείξει πολύ καλά αποτελέσματα στην θεραπεία της ανδρογενετικής αλωπεκίας.