Συχνές Ερωτήσεις

Εδώ μπορείτε να βρείτε μερικές από τις κυριότερες ερωτήσεις που πιθανών να έχετε.

Εάν δεν προλαβαίνετε ή δεν θέλετε να διαβάσετε τον οδηγό του site, τότε αυτή η σελίδα είναι για εσάς. Εάν διαπιστώσετε κάποιο λάθος ή θελήσετε να προστεθεί κάτι, μπορείτε ελεύθερα να γράψετε στο forum

Πόσες τρίχες έχουμε συνολικά;

Ο συνολικός αριθμός των τριχών στο ανθρώπινο σώμα ανέρχεται σε 5.000.000. Από αυτές το ένα εκατομμύριο βρίσκονται στο κεφάλι και 100.000 – 150.000 αποτελούν τα μαλλιά.

Η διάρκεια ζωής μιας τρίχας, φυσιολογικά, είναι 1.000 ημέρες. Έτσι, κάθε μέρα πέφτουν από τα μαλλιά, θεωρητικά, 100 τρίχες. Στην πράξη ο αριθμός είναι μικρότερος και όταν υπερβαίνει το 100 μιλάμε για παθολογική τριχόπτωση. Κάθε μέρα οι τρίχες της κεφαλής αυξάνονται σε μήκος κατά μισό χιλιοστό, δηλαδή περίπου 1,5 εκατοστό το μήνα. Γι'αυτό και αργούν να δούνε αποτέλεσμα όσοι κάνουν χρήση κάποιου προϊόντος, εξαιτίας της αργής αύξησης του μήκους της τρίχας.

Τι είναι η ανδρογενετική αλωπεκία;

Με τον όρο ανδρογενετική αλωπεκία εννοούμε την προοδευτική λέπτυνση των τριχών του πάνω μέρους της κεφαλής, με τελικό αποτέλεσμα την εκφύλιση και εξαφάνισή τους.

Παρατηρείται σε άτομα και των δύο φύλων, με γενετική προδιάθεση. Εκτός από τον άνθρωπο, η ανδρογενετική αλωπεκία συναντάται στο χιμπατζή, στον ουραγκοτάγκο και σε άλλα πιθηκοειδή. Στις γυναίκες ειδικότερα, η ανδρογενετική αλωπεκία δεν πρέπει να συγχέεται με την «αλωπεκία από έλξη» που συμβαίνει από μηχανικά αίτια, όταν οι γυναίκες «τραβάνε» πολύ έντονα τα μαλλιά τους π.χ. στο χτένισμα (κοτσίδα, αλογοουρά).

Τι προκαλεί την ανδρογενετική αλωπεκία;

Η ανδρογενετική αλωπεκία προκαλείται από την δράση των ανδρογόνων ορμονών στους θυλάκους του τριχωτού ατόμων που έχουν κληρονομική προδιάθεση. Η πρώτη συσχέτιση της ανδρογενετικής αλωπεκίας με τα ανδρογόνα έγινε από τον Αριστοτέλη, ο οποίος παρατήρησε ότι τα παιδιά και οι γυναίκες δεν παρουσιάζουν φαλάκρα.

Πολύ αργότερα παρατηρήθηκε ότι το ίδιο συμβαίνει με τους ευνουχισμένους. Το γεγονός ότι η χορήγηση τεστοστερόνης στους ευνουχισμένους έχει ως αποτέλεσμα την εμφάνιση φαλάκρας είναι αποδεικτικό της ορμονικής αιτιολογίας. Κυριότερος εκπρόσωπος των ανδρογόνων είναι η τεστοστερόνη.

Στο θύλακα της τρίχας η τεστοστερόνη, με τη δράση του ενζύμου 5α-αναγωγάση (5α-reductase), μετατρέπεται στο ισχυρότατο παράγωγό της, την διυδροτεστοστερόνη (DHT), που είναι υπεύθυνη για την ανδρογενετική αλωπεκία. Στην εξέλιξη της νόσου επιβαρυντικό ρόλο φαίνεται να παίζει η ψυχολογική επιβάρυνση από την παρουσία του προβλήματος.

Τι ΔΕΝ προκαλεί την ανδρογενετική αλωπεκία;

Τα παρακάτω ακούγονται συχνά αλλά ΔΕΝ συμβάλλουν καθόλου στην ανδρογενετική αλωπεκία. Το μήκος των μαλλιών, η λιπαρότητα και η χρήση κράνους, πηληκίου ή καπέλου δεν ευθύνονται για την ανδρογενετική αλωπεκία, αντιθέτως με ότι γενικά πιστεύεται.

Σε ότι αφορά τη διατροφή, η λογική σύμφωνα με την οποία κυκλοφορούν διάφορα συμπληρώματα διατροφής ειδικά για την τριχόπτωση είναι ότι η επαρκής πρόσληψη ουσιωδών λιπαρών οξέων, βιταμινών Α και Β, μετάλλων (χαλκός, ψευδάργυρος, κοβάλτιο, φωσφόρος) και αμινοξέων (κυστίνη, μεθειονίνη) είναι ουσιαστικής σημασίας για τον ομαλό κύκλο ζωής της τρίχας, αλλά σε φυσιολογικές καταστάσεις.

Πώς εξελίσσεται η τριχόπτωση;

Υπάρχουν δύο τύποι αλωπεκίας, ο ανδρικός και ο γυναικείος. Στην ανδρικού τύπου αλωπεκία, που έχει ταξινομηθεί από τον Hamilton σε 12 στάδια, παρατηρείται αρχικά υποχώρηση της μετωπιαίας γραμμής των μαλλιών με προοδευτική αραίωση και, τελικώς, πλήρης απώλεια των τριχών της μετωποβρεγματικής χώρας.

Στη γυναικείου τύπου ανδρογενετική αλωπεκία διατηρείται κατά κανόνα η μετωποβρεγματική γραμμή. Έχει ταξινομηθεί σε 3 στάδια. Σε σπάνιες περιπτώσεις είναι δυνατόν να παρατηρηθεί ανδρικού τύπου αλωπεκία στις γυναίκες, αλλά και το αντίθετο.

Πότε εμφανίζεται η τριχόπτωση;

Στους άνδρες σε ηλικία κάτω των 30 ετών (50%), στις δε γυναίκες μετά την εμμηνόπαυση (70%). Στο 5% των ανδρών αρχίζει πριν από την ηλικία των 20 ετών, ξεκινώντας με αραίωση του μετώπου.

Κάθε τριχόπτωση είναι ανδρογενετική αλωπεκία;

Εννοείτε πως όχι. Υπάρχουν ποικίλες δερματολογικές παθήσεις (γυροειδής αλωπεκία, ψευδογυροειδής αλωπεκία, θυλακικός λειχήν, ερυθηματώδης λύκος, σκληροδερμία), μεταβολικές διαταραχές, τραύματα, χειρουργικές επεμβάσεις που μπορεί να οδηγήσουν σε παροδική ή μόνιμη απώλεια των τριχών. Εάν η τριχόπτωση σας είναι ξαφνική ή ύπουλη, θα πρέπει να ενημερωθείτε από τον γιατρό σας για περισσότερες πληροφορίες και θεραπεία.

Υπάρχει θεραπεία;

Οι κύριες φαρμακευτικές ουσίες για την αντιμετώπιση της ανδρογενετικής αλωπεκίας είναι η φιναστερίδη και η μινοξιδίλη. Η φιναστερίδη είναι το νεότερο φαρμακευτικό σκεύασμα για την αντιμετώπιση της ανδρογενετικής αλωπεκίας. Δρα αναστέλλοντας το ένζυμο 5α-αναγωγάση. Χορηγείται περισσότερα από 10 χρόνια για την υπερτροφία του προστάτου με το όνομα Proscar (δισκία 5mg).

Η μορφή για εφαρμογή στην τριχόπτωση – δισκία του 1mg) – κυκλοφορεί με το όνομα Propecia. Μελέτες της τελευταίας πενταετίας στους άνδρες έδειξαν ότι η χορήγηση φιναστερίδης προκαλεί αναστολή της τριχόπτωσης στο 80% και επανέκφυση της τριχόπτωσης στο 80% και επανέκφυση της τρίχας στο 60%.

Καλύτερη ανταπόκριση παρατηρείται στην περιοχή του vertex (κορυφή). Σε ποσοστό 1% είναι δυνατόν να παρατηρηθεί ελαφριά και αναστρέψιμη διαταραχή της σεξουαλικής δραστηριότητας. Δεν έχει διαπιστωθεί η ασφάλειά της στη χορήγηση σε γυναίκες στην αναπαραγωγική ηλικία. Η μινοξιδίλη (Regain) χορηγείται από 15ετίας με τη μορφή τοπικών διαλυμάτων των 2% και 5%.

Δρα σαν διεγέρτης της τρίχας (επιμηκύνοντας τη φάση ανάπτυξης του θυλάκου της τρίχας). Φαίνεται να αναστέλλει την επέκταση της απώλειας των τριχών βελτιώνοντας και την υφή τους. Είναι αποτελεσματική στα αρχικά στάδια της ανδρογενετικής αλωπεκίας.

Επίσης χορηγούνται τοπικά διαλύματα αντιαδρογόνων, τρετινοίνης, κορτικοστεροειδών. Στις γυναίκες είναι δυνατόν να χορηγηθούν από το στόμα αντισυλληπτικά, κορτικοστεροειδή, σπιρονατολακτόνη.

Σε μία έρευνα που αναφέρθηκε στο NBC, 5 άντρες χρησιμοποίησαν 5 διαφορετικές θεραπείες για ένα χρόνο. Στο τέλος, επέστρεψαν για να κριθούν τα αποτελέσματα τους.

Αυτός που είχε τα καλύτερα αποτελέσματα, ήταν αυτός που έπαιρνε 1mg φιναστερίδης σε συνδυασμό με το rogaine, επόμενος αυτός που χρησιμοποιούσε μόνο rogaine, μετά κάποιος που χρησιμοποίησε μία «Νορβηγική φόρμουλα». Τελευταίος ήταν αυτός που χρησιμοποιούσε μόνο το Laser comb.

Είναι ασφαλές για τον άντρα η χρήση Propecia® (1mg φιναστερίδη, 1/5proscar) να έχει σεξουαλική επαφή με την έγκυο γυναίκα του ;

Ναι, είναι ασφαλές για έναν άντρα, ο οποίος κάνει χρήση φιναστερίδης, να κάνει σεξ με την έγκυο γυναίκα του. Ωστόσο, η γυναίκα ΔΕΝ θα πρέπει να έρθει σε επαφή ή να λάβει τα χάπια η ακόμη να αγγίξει κάποια λοσιόν που περιέχει φιναστερίδη, γιατί η φιναστερίδη μπορεί εύκολα να απορροφηθεί από το δέρμα. Δείτε τις επιπτώσεις σε περίπτωση που απορροφηθεί η φιναστερίδη από μία γυναίκα έγκυο εδώ.

Χρησιμοποιούσα στο παρελθόν regaine αλλά δεν είδα κανένα αποτέλεσμα. Να το ξαναχρησιμοποιήσω;

Από μόνο του το regaine δεν πρόκειται να σου κάνει κάτι. Θα μειώσει την τριχόπτωση αλλά δεν πρόκειται να την σταματήσει τελείως. Θα πρέπει να συνδυαστεί η χρήση του με κάποιο DHT blocker για να έχεις καλά αποτελέσματα. Αλλιώς με το πέρασμα του χρόνου, η δύναμη του θα περιοριστεί σημαντικά και θα αρχίσεις να χάνεις τα μαλλιά σου αρκετά γρήγορα.

Το regaine μου παρουσίασε κοκκινίλες και καψίματα. Να το σταματήσω;

Συμβαίνει σε πολλούς. Μην σε κάνει να το σταματήσεις αυτό και μόνο. Μπορείς να πάρεις ζελέ από αλόη βέρα (κοστίζει ~10€) και να βάζεις 2 φορές την ημέρα στο κεφάλι σου, 20' πριν βάλεις regaine.

Μπορώ να αγοράσω κάποιο από τα προϊόντα ποιο φτηνά;

Το συγκεκριμένο site είναι καθαρά για ενημερωτικούς σκοπούς. Μπορείς να βρεις όλα τα προϊόντα online σε πολύ καλύτερες τιμές από την Ελλάδα. Η συγκεκριμένη συζήτηση γίνεται εδώ. Επίσης μπορείτε να βρείτε τις καλύτερες τιμές και προσφορές στην ειδική μηχανή του site.

Είδα σε διαφήμιση ότι το laser για τα μαλλιά βοηθάει στην τριχοφυΐα.

Αν είσαι Jedi στο Star Wars, τότε ναι θα σε βοηθήσει το laser. Ειδάλλως, μην σπαταλάς τα χρήματα σου σε προϊόντα που δεν πρόκειται να σου δώσουν κανένα αποτέλεσμα. Πήρε έγκριση από το Αμερικάνικο FDA ότι η χρήση του δεν προκαλεί κάποιο κίνδυνο για τον άνθρωπο, αλλά αυτό δεν δείχνει ότι φέρει και τριχοφυΐα. Αν δεν ξέρεις τι να κάνεις τα λεφτά σου, πάρ' το αλλιώς αναζήτησε κάποια δοκιμασμένη θεραπεία.

Να χρησιμοποιώ πολυβιταμίνες από τα φαρμακεία αποκλειστικά για τριχόπτωση;

Τα συγκεκριμένα σκευάσματα δεν πρόκειται να σου δώσουν κανένα αποτέλεσμα. Αν χρησιμοποιείς μόνο τέτοια σκευάσματα, τότε το σίγουρο είναι ότι εκτός από τα λεφτά σου θα χάσεις και τα υπόλοιπα μαλλιά σου.

Αληθεύει ότι η φιναστερίδη μειώνει την λίμπιντο και την συχνότητα στύσεων;

Αυτό είναι μια ανακρίβεια που έχει πάρει μεγάλες διαστάσεις στο internet. Βασικά, με βάση την κλινική έρευνα της Merck, της εταιρίας που δημιούργησε το Propecia, έρευνα που κράτησε 5 χρόνια, έδειξε ότι το 2% των αντρών είχε παρουσιάσει ανεπιθύμητες ενέργειες. Στην ίδια έρευνα, οι ασθενείς που χρησιμοποίησαν placebo (το ψεύτικο χάπι, που είναι σαν ζάχαρη) και είχαν ανεπιθύμητες ενέργειες ήταν σε ποσοστό 1.2%. Αυτός ο αριθμός σημαίνει ότι οι περισσότερες αντενδείξεις είναι θέμα μυαλού.

Ναι, ενδέχεται να παρουσιάσει κανείς ανεπιθύμητες ενέργειες από την χρήση φιναστερίδης. Αν παρουσιάσει ανεπιθύμητες ενέργειες και σταματήσει το Proscar, σε μία εβδομάδα θα επανέλθει ο οργανισμός του όπως ήταν και πριν. ΔΕΝ είναι μόνιμες οι ανεπιθύμητες ενέργειες.

Ποιο είναι το καινούριο φάρμακο στην αγορά για την τριχόπτωση;

Η Ντουταστερίδη (Duteseride, Avodart® 0.5mg) έχει εγκριθεί από το FDA για την υπερπλασία του προστάτη. Έχει χρησιμοποιηθεί και για τριχόπτωση, με καλύτερα αποτελέσματα από το Proscar.

Νεότερες έρευνες έδειξαν ότι η ντουταστερίδη έχει μεγαλύτερη διάρκεια ζωής από τη φιναστερίδη, που σημαίνει ότι μπορεί να παίρνει κανείς μικρή ποσότητα.

Οι ανεπιθύμητες ενέργειες, παραμένουν όμοιες με αυτές της φιναστερίδης. Άρθρα από το Drugs in Dermatology (Αύγουστος 2005) έδειξαν ότι και οι άντρες αλλά και οι γυναίκες έχουν καλά αποτελέσματα από την χρήση 0.5 mg την ημέρα, ντουταστερίδης.

Τι ρόλο παίζει το saw palmetto;

Αυτό το συστατικό έχει πολλούς ισχυρισμούς σχετικά με την ιδιότητα του να θεραπεύει την υπερπλασία του προστάτη. Δεν έχει κλινικές έρευνες ή αποδείξεις ότι μειώνει την DHT, την αιτία της τριχόπτωσης.

Υπάρχουν ειδικά σαμπουάν;

Ειδικά σαμπουάν δεν υπάρχουν. Ωστόσο συνιστάτε να γίνεται η χρήση του Nizoral, το οποίο έχει δείξει ικανοποιητικά αποτελέσματα σαν διεγέρτης της τρίχας. Το συγκεκριμένο δεν πρέπει να χρησιμοποιήτε παραπάνω από 3 φορές την εβδομάδα, γι'αυτό εάν λούζεστε συχνά, καλό είναι να χρησιμοποιήσετε κάποιο σαμπουάν με βότανα.

Τι είναι η μικρομεταμόσχευση τριχών;

Ανακαλύφθηκε το 1959, όταν ο δερματολόγος N. Orentreich χρησιμοποίησε για πρώτη φορά μεγάλα κυκλικά μοσχεύματα για την αποκατάσταση της ανδρογενετικής αλωπεκίας. Η μικρομεταμόσχευση θυλάκων τριχών από μια ζώνη σταθερής τριχοφυίας (δότρια περιοχή) σε μια περιοχή που παρουσιάζει απώλεια τριχών (δέκτρια περιοχή). Βασίζεται στην αρχή ότι ο μεταμοσχευόμενος ιστός διατηρεί στη νέα του θέση τους γονιδιακούς του χαρακτήρες.

Η πιο σύγχρονη τεχνική είναι εκείνη των follicular units (θυλακικών μονάδων). Κατ' αυτήν έχουμε μεταφορά θυλακικών ομάδων της μιας, δύο μέχρι τεσσάρων τριχών οι οποίες διατηρούν ορισμένα ανατομικά στοιχεία όπως ο σμηγματογόνος αδένας και το περιτρίχιο.

Σήμερα η θυλακική μονάδα θεωρείται η πλέον βιώσιμη και αισθητικώς αποδεκτή κατηγορία μοσχευμάτων. Η μικρομεταμόσχευση τριχών είναι μια αισθητική παρέμβαση οπότε εφαρμόζεται όταν η απώλεια των τριχών απασχολεί έντονα τον ενδιαφερόμενο. Επειδή η ανδρογενετική αλωπεκία είναι μια εξελικτική διαδικασία, καλό είναι η μικρομεταμόσχευση να εφαρμόζεται μετά την ηλικία των 23 ετών.

Το forum για την μεταμόσχευση είναι εδώ.

Μπορώ να σταματήσω κάθε θεραπεία μετά από μεταμόσχευση;

Ο Dr. Griffin, του griffincenter.com, συνιστά να μην σταματήσουν κάποια θεραπεία για την τριχόπτωση, ακόμη και αν έκαναν μεταμόσχευση μαλλιών. Αυτό για να μπορέσει κανείς να κρατήσει τα –υπόλοιπα- μαλλιά του. Όσο περισσότερα μαλλιά κρατάει κανείς, τόσα λιγότερα μοσχεύματα θα χρειαστεί.

Αληθεύει ότι τα μαλλιά της μεταμόσχευσης δεν πέφτουν;

Αυτό συχνά αναφέρεται από τους χειρούργους. Αναφέρουν δηλαδή ότι εάν κάνετε μεταμόσχευση μαλλιών, τα μαλλιά που θα βάλετε (και θα πάρετε από το πίσω μέρος) δεν θα πέσουν ποτέ γιατί δεν επηρεάζονται από την DHT όπως τα μαλλιά της κορυφής. Αυτό είναι η μισή αλήθεια. Δεν σας λένε ακριβώς όμως το τι γίνεται γιατί μπορεί να κάνει κακό στην δουλειά τους. Και δεν θα ακουστεί καλό το να σας πει ότι ΔΕΝ σταματά η τριχόπτωση σας. Ναι μεν, μπορεί να μην επηρεάζονται οι νέες σας τρίχες αλλά σκεφτείτε αυτό:

Ας υποθέσουμε ότι έχουμε στο πάνω μέρος πχ 50.000 τρίχες (υποθετικός αριθμός).
Από αυτές ας πούμε ότι θα μας πέσουν οι 40.000 τρίχες (ή είναι προγραμματισμένες να πέσουν μετά από χρόνια). Έτσι μετά από μερικά χρόνια, πάμε για μεταμόσχευση μαλλιών και μας έχουν μείνει 30.000 τρίχες. Και θέλουμε να μας βάλουν 10.000 τρίχες.

Μας βάζουν λοιπόν τις 10.000 τρίχες οι οποίες και δεν θα πέσουν όπως μας έχουν πει. Τι γίνεται όμως με τις υπόλοιπες 30.000 τρίχες που είναι από την φύση τους εκεί και ακόμα επηρεάζονται από την DHT και που πρόκειται να πέσουν σύντομα; Αυτές λοιπόν θα πρέπει να τις κρατήσουμε με κάποιο από τα προϊόντα που παρουσιάζονται σε αυτό το site και αυτό γιατί θα μας πέσουν σε λίγα χρόνια όλες.

Αυτή είναι η μισή αλήθεια που ΔΕΝ σας λένε αλλά σας λένε απλώς ότι οι νέες τρίχες σας ΔΕΝ θα πέσουν ποτέ, κάνοντας το να ακούγεται εντυπωσιακό.

Γι'αυτό την επόμενη φορά που θα σας το πούνε αυτό, ρωτήστε τους για τις άλλες τρίχες. Και αν σας πούνε ότι με την μεταμόσχευση θα σταματήσει η τριχόπτωση στις υπόλοιπες τρίχες, μπορείτε να φύγετε από το συγκεκριμένο ινστιτούτο ή πλαστικό χειρούργο χαμογελώντας που γλυτώσατε τα λεφτά σας…