Οδηγός τριχόπτωσης για άνδρες

Η τριχόπτωση μπορεί να κάνει την εμφάνιση της σε άντρες και γυναίκες δημιουργώντας σοβαρό αισθητικό αλλά και ψυχολογικό πρόβλημα. Μάθετε τι την προκαλεί, πώς μπορείτε να την αποφύγετε αλλά και πώς θα την αντιμετωπίσετε.

Τα μαλλιά παίζουν σημαντικό ρόλο στη ζωή μας γιατί είναι ένα κύριο μέσο με το οποίο ο καθένας από εμάς παρουσιάζει τον εαυτό του και αναγνωρίζεται. Είναι ένα από τα πρώτα πράγματα που προσέχουμε μόλις συναντήσουμε κάποιον. Η περιποιημένη τους εμφάνιση επηρεάζει τις προσωπικές και κοινωνικές μας σχέσεις.

Τα μαλλιά είναι συνήθως το πρώτο αλλά και το τελευταίο σημείο στην εμφάνιση μας που φροντίζουμε όταν έχουμε κάποιο ραντεβού. Η σοβαρή τριχόπτωση λοιπόν δεν προκαλεί μόνο αισθητικά προβλήματα αλλά και ψυχολογικά.

Μας δίνει την αίσθηση ότι είμαστε ευάλωτοι, μειώνει την αυτοπεποίθηση μας, αλλάζει την εικόνα που έχουμε για τον εαυτό μας. Επιπλέον, τα μαλλιά λειτουργούν σαν ασπίδα στο κεφάλι.

Γενικά

Είναι σημαντικό να θυμάστε ένα πράγμα: Μάθετε. Η ημιμάθεια είναι ο χειρότερος εχθρός. Είναι σημαντικό να σταματήσετε να ακούτε τους τριγύρω, ή αυτούς που θέλουν να σας πουλήσουν φύκια και μεταξωτές κορδέλες. Είναι ελάχιστες οι επιλογές οι οποίες πραγματικά αξίζουν. Δείτε τα φάρμακα που δουλεύουν, δείτε τι επιλογές έχετε και πάρτε την απόφαση σας.

Σταματήστε να ακούτε τον γνωστό σας που κάπου άκουσε, τους συγγενείς σας, το κάθε φυλλάδιο, τα κέντρα που έχουν και καλά «γιατρούς» και σας συμβουλεύουν να κάνετε μεταμόσχευση σε αυτούς κλπ. Ο μόνος που πραγματικά γνωρίζει είναι ο γιατρός σας.

Όπως και σταματήστε να ακούτε συμβουλές ότι ΔΕΝ πρόκειται να σταματήσει η τριχόπτωση σας, συμβουλές που σας ρίχνουν την ψυχολογία. Υπάρχει πλέον τρόπος και είναι και δοκιμασμένος από χιλιάδες άτομα στον κόσμο.

Η φιλοσοφία της τριχόπτωσης

Εάν τώρα είδατε πολλές τρίχες σας να πέφτουν ή παρατηρήσατε αδύνατες τρίχες, οι επιλογές σας είναι πολύ λίγες και απλές. Το μόνο που θα χρειαστείτε είναι ένας αναστολέας για την διυδροτεστοστερόνη (DHT – DihydroTestosterone) θα σας βοηθήσει να κρατήσετε τα μαλλιά σας χωρίς να χάσετε επιπλέον τρίχες.

Για όσους όμως έχουν ήδη χάσει αρκετό αριθμό τριχών και έχουν ήδη αρκετά κενά στο κεφάλι τους, τότε κρίνεται απαραίτητος ο συνδυασμός ενός αναστολέας για την DHT και ενός προϊόντος που θα βοηθήσει την τρίχα να αρχίσει και πάλι τον κύκλο της (Growth stimulants).

Έτσι στόχος μας είναι να κρατήσουμε μεν τα υπάρχοντα και να δώσουμε ώθηση και στις ρίζες από αυτά που έχουν ήδη πέσει, να ξαναρχίσουν την διαδικασία παραγωγής τρίχας.

Παρακάτω θα δούμε τα θέματα αυτά πιο αναλυτικά. Ωστόσο θα πρέπει να θυμάστε ότι δεν υπάρχουν στάνταρ κανόνες για το τι πρέπει να χρησιμοποιήσετε για να ξεκινήσετε, το μόνο που δίνεται είναι μόνο συμβουλές.

Για παράδειγμα, κάποιοι χρησιμοποιούν μόνο Growth stimulants για να κρατήσουν τα μαλλιά τους. Άλλοι πάλι χρησιμοποιούν μόνο αναστολέα για την DHT και μόλις φτάσουν στο ανώτερο επίπεδο που μπορούν να λάβουν (δηλαδή όταν δουν ότι δεν βγαίνουν περισσότερες τρίχες), τότε χρησιμοποιούν και Growth stimulants.

Τα επόμενα βήματα

Ας δούμε περισσότερα όμως σχετικά με την τριχόπτωση, τι την προκαλεί και ποιες είναι οι αποτελεσματικές της θεραπείες, βήμα-βήμα, ώστε να την καταλάβετε καλύτερα.

Βήμα 1 – Τι προκαλεί την τριχόπτωση

Αν και δεν είναι ακόμη πλήρες γνωστό τι ακριβώς προκαλεί την τριχόπτωση, τα τελευταία χρόνια έχουν γίνει κάποιες έρευνες όπου σύμφωνα με αυτές έχει βρεθεί ένας σημαντικός παράγοντας που την προκαλεί.

Μύθοι τριχόπτωσης

Ας δούμε πρώτα όμως μύθους που ακούγονται συχνά.

 • Ελλιπής διατροφή, χαμηλή σε θερμίδες και βιταμίνες. Αυτός ο τρόπος όμως ΔΕΝ καταστρέφει τους αδένες της τρίχας. Σημαίνει ότι όταν αρχίσετε να τρώτε φυσιολογικά, τότε θα αρχίσει η διαδικασία ανάπτυξης. Αν και δεν έχει αποδειχθεί ότι μας ρίχνει πραγματικά τα μαλλιά, μιας και όπως θα διαβάσετε παρακάτω, ο οργανισμός μας δημιουργεί τις κατάλληλες πρωτεΐνες που απαιτεί η τρίχα για να τραφεί.
 • Άγχος. Το συνεχές άγχος (για μήνες και όχι το άγχος του στυλ εάν προλάβετε να τελειώσετε την εργασία στην ώρα της), ενεργοποιεί έναν μηχανισμό του οργανισμού που μας ειδοποιεί ότι κάτι συμβαίνει. Φυσικά και εδώ, η τρίχα ξανά μεγαλώνει όταν σταματήσει το άγχος.
 • Μακριά μαλλιά, ζελέ, βρωμιά ή καπέλα. Κανένα από αυτά ΔΕΝ ρίχνει τα μαλλιά.

Τι προκαλεί πραγματικά την τριχόπτωση;

Η Διυδροτεστοστερόνη (DHT - Dihydrotestosterone) και τα ανδρογόνα. Η DHT είναι μία ορμόνη που υπάρχει στον άνθρωπο φυσιολογικά και σχετίζεται με την σεξουαλική ζωή του άντρα από την αρχή και κατά την διάρκεια της εφηβείας. Η DHT βασικά υπάρχει στον οργανισμό είτε έχουμε μαλλιά είτε όχι.

Το πρόβλημα παρουσιάζεται όταν γενετικοί διακόπτες προκαλούν αλλαγές στους αδένες και γενικά σε όλη μας την βιολογία. Στους αδένες των μαλλιών μας, υπάρχει η DHT και οι υποδοχείς ανδρογόνων (AR). Σε υγιή μαλλιά, αυτά τα δύο ενώνονται για να αρχίσουν την διαδικασία που θα μεγαλώσει η τρίχα. Η DHT δημιουργείτε από την ένωση της τεστοστερόνης και ενός ενζύμου που λέγεται 5Alpha.

Έχουμε δηλαδή δύο διαδικασίες που γίνονται σε υγιή μαλλιά.

 1. Η τεστοστερόνη και το 5Alpha ένζυμο ενώνονται και δημιουργούν την DHT
 2. Η DHT και οι AR ενώνονται με την σειρά τους για να δημιουργήσουν πρωτεΐνες στους αδένες τις τρίχας όπου θα αρχίσει να μεγαλώνει η τρίχα.

Καθώς ο άντρας μεγαλώνει, γίνεται το εξής:
Μετά την εφηβεία, η τεστοστερόνη αρχίζει να αυξάνεται στο αίμα στους περισσότερους. Έτσι η ένωση τεστοστερόνης και το 5Alpha ένζυμου αυξάνεται με την σειρά τους προκαλώντας έτσι την δημιουργία περισσότερης DHT που με την σειρά της ενώνεται σε μεγαλύτερο πλέον ρυθμό με τους υποδοχείς ανδρογόνων.

Αυτό προκαλεί κάποια ανισορροπία στην βιολογία. Έτσι αυτή η διαδικασία επηρεάζει την φυσιολογική ανάπτυξη της τρίχας (η τρίχα φυσιολογικά μεγαλώνει, μένει στάσιμη, πέφτει και ξανά μεγαλώνει, διαβάστε περισσότερα στο τέλος) κάνοντας την διαδικασία ανάπτυξης της με ποιο αργούς ρυθμούς ενώ δεν αφήνει πλέον την τρίχα που έχει πέσει να αρχίσει ξανά να αναπτύσσετε φυσιολογικά.

Το αποτέλεσμα είναι η τρίχα να αναπτύσσετε με πολύ αργούς ρυθμούς, που σημαίνει και χρόνια, το αποτέλεσμα το οποίο φαίνεται σε εμάς σαν αραίωμα της κεφαλής.

Η τρίχα συνεχίζει την διαδικασία ανάπτυξης της, αλλά πλέον κάθε φορά που μία νέα τρίχα μπαίνει σε διαδικασία ανάπτυξης (από τον τρόπο που περιγράψαμε παραπάνω), γίνεται πλέον μικρή, αδύναμη και άχρωμη σε σχέση με πριν (το «χνούδι» που παρατηρείτε σε κάποιον με τριχόπτωση).

Έτσι με τον καιρό, η ανάπτυξη της τρίχας επιβραδύνεται τόσο πολύ που η τρίχα δεν φαίνεται πλέον. Αυτό ονομάζεται Ανδρογενετική αλωπεκία (Androgenetic Alopecia).

Οπότε για να σταματήσει η τριχόπτωση και να αρχίσει πλέον η τρίχα να αναπτύσσετε φυσιολογικά όπως πριν, θα πρέπει να σταματήσει η παραπάνω παραγωγή της DHT από το σώμα μας.

Ένα ακόμη θέμα είναι η φλεγμονή ή ερεθισμός της κεφαλής. Η διαδικασία η οποία μας ρίχνει τα μαλλιά (παραπάνω), δημιουργεί μία διαδικασία στην οποία οι αδένες της τρίχας αντιμετωπίζονται σαν ξένα σώματα στο σώμα μας με αποτέλεσμα το σώμα μας να τα διώχνει. Αυτή είναι και η υπεύθυνη για την ολική τριχόπτωση, την λεγόμενη «καράφλα».

Ένα από τα εμφανή σημάδια είναι το μυρμήγκιασμα, η φαγούρα, η κοκκινάδα και η φλεγμονή της κεφαλής. Ευτυχώς δεν το παθαίνουν όσοι έχουν τριχόπτωση, άλλα είναι αρκετοί και δεν είναι κάτι σπάνιο. Η συγκεκριμένη φλεγμονή είναι υπεύθυνη για την επιδείνωση της τριχόπτωσης. Γι' αυτό και είναι αναγκαία στα φάρμακα που θα προμηθευτούμε και η προσθήκη ενός αντιφλεγμονώδους σαμπουάν, που θα σταματήσει την συγκεκριμένη διαδικασία.

Βήμα 2 – Κρίνετε την δική σας κατάσταση

Τρεις είναι οι κύριοι παράγοντες που θα σας επηρεάσει στο αποτέλεσμα της θεραπείας σας.

Τύπος της τριχόπτωσης

Οι άντρες ξεκινούν να χάνουν μαλλιά σε διαφορετικούς τρόπους. Ο ποιο κοινός είναι να μικρύνουν οι κορυφές,να χάσουν στο κέντρο στην κορυφή και πίσω (ονομάζεται vertex) ή να αδυνατίζουν οι τρίχες σε πολλά σημεία, χωρίς να παρουσιάζεται κάποια άλλη αλλαγή.

Εννοείται ότι μπορεί να γίνει και συνδυασμός των παραπάνω. Για να δείτε σε ποια φάση είστε, δείτε την κλίμακα "Norwood". Πρόκειται για τον ποιο κοινό τρόπο να δει κανείς σε ποια κλίμακα είναι η τριχόπτωση του. Επίσης μπορείτε να δείτε ποιο θα είναι το επόμενο στάδιο της κεφαλής σας, εάν δεν αντιμετωπίσετε την τριχόπτωση.

Κλίμακα Norwood για άντρες

Χρόνος απόκρισης σε μία θεραπεία

Οι θεραπείες είναι αποτελεσματικές σε όσους δεν περίμεναν πολύ για να αρχίσουν την θεραπεία. Δηλαδή, εάν διαβάζετε για πρώτη φορά αυτό το άρθρο, δείτε και τα προϊόντα και καλό είναι να κάνετε κάτι αμέσως.

Η διαδικασία της «φαλάκρας» παίρνει χρόνια να γίνει και είναι πραγματικότητα ότι το περισσότερο που θα περιμένετε, το λιγότερο αποτέλεσμα θα έχετε. Η αντιμετώπιση της τριχόπτωσης είναι 50% διαδικασία παύσης της τριχόπτωσης και 50% διαδικασία επαναφοράς.

Οι νέοι, που τώρα βλέπουν τα πρώτα σημάδια τριχόπτωσης, έχουν ασφαλώς και τις περισσότερες πιθανότητες να σταματήσουν την τριχόπτωση και να φτάσουν στα 50 τους με το κεφάλι τους γεμάτο μαλλιά, επειδή η τριχόπτωση τους δεν είναι σε μεγάλο στάδιο ακόμη.

Αλλά ακόμη και για όσους όμως έχουν αρκετά χρόνια τριχόπτωση, υπάρχει ελπίδα. Δοκιμές έχουν δείξει αποτελέσματα και σε άντρες που χάνουν τα μαλλιά τους μέχρι και 15 χρόνια πριν.

Επίπεδο τριχόπτωσης

Αυτός είναι ένας παράγοντας που αφορά τον χρόνο που έχει περάσει από την στιγμή που αρχίσατε να χάνετε τα μαλλιά σας. Αυτός ο παράγοντας είναι ίσως και ο κυριότερος που θα σας δείξει το πόσο καλά αποτελέσματα θα έχετε.

Είναι κοινός αποδεκτό ότι τα μαλλιά που σας έχουν μείνει, έχουν περισσότερες ευκαιρίες να γλιτώσουν, από ένα κεφάλι που έχει μικροσκοπικές τρίχες επάνω του. Δεν λέω να παρατήσετε κάποια προσπάθεια εάν είστε σε αυτό το σημείο, αλλά είναι σπάνιο να δει αποτέλεσμα κάποιος που είναι τελείως φαλακρός (κλίμακα "7" στο Norwood) για αρκετά χρόνια.

Βήμα 3 – Με μια ματιά οι θεραπείες

Ας δούμε τα προϊόντα που κυκλοφορούν σήμερα και έχουν αποδειχτεί ότι έχουν θετικά αποτελέσματα είτε σε κλινικές έρευνες είτε από την χρήση τους από εκατοντάδες άτομα. Εάν δεν αναφέρεται κάποιο φάρμακο εδώ, τότε δεν έχει διαπιστωθεί η αποτελεσματικότητα του στο να μειώνει/σταματά την τριχόπτωση ή να επαναφέρει την κατάσταση.

Αποτελεσματικά προϊόντα από κλινικές έρευνες

Παρακάτω είναι τα μόνα προϊόντα τα οποία έχουν λάβει έγκριση και έχουν θετικά αποτελέσματα σε κλινικές δοκιμές για την τριχόπτωση.

 • Propecia (Proscar – Φιναστερίδη)
 • Rogaine (Μινοξιδίλη)
 • Tricomin
 • Avodart (Δουταστερίδη)

Αποτελεσματικά προϊόντα από δοκιμές χρηστών

Παρακάτω είναι κάποια από τα προϊόντα τα οποία έχουν δοκιμαστεί από χιλιάδες άτομα και έχουν δείξει θετικά αποτελέσματα για την τριχόπτωση.

 • Fungoral
 • Revivogen
 • Crinagen
 • Folligen
 • Spironolactone
 • Proxiphen
 • NANO Shampoo

Βήμα 4 – Όλα τα προϊόντα σε λεπτομερή αναφορά

Όλα τα προϊόντα αναφέρονται αναλυτικά εδώ:
Θεραπεία και προϊόντα τριχόπτωσης για άντρες