Οδηγός τριχόπτωσης για τις γυναίκες

Σε αυτόν τον οδηγό θα δούμε βήμα βήμα τι προκαλεί την τριχόπτωση στις γυναίκες, τους μύθους γύρω από την τριχόπτωση και πως μπορείτε να την αντιμετωπίσετε.

Τα πρώτα βήματα

Η τριχόπτωση στις γυναίκες είναι κάτι κοινό. Η ενόχληση, το άγχος αλλά και ο κοινωνικός παράγοντας στις γυναίκες είναι περισσότερο από τους άντρες και αυτό γιατί στους άντρες είναι κάτι συνηθισμένο και συχνά αποδεκτό. Και εδώ ισχύει ότι και στους άντρες, η σωστή ενημέρωση είναι και το κυριότερο όπλο σας απέναντι στο πρόβλημα σας.

Εάν έχετε κάνει κάτι για τα μαλλιά σας ή θέλετε να κάνετε και βρεθήκατε εδώ, είστε στο σωστό δρόμο. Είναι πλέον γνωστό ότι πολλοί γιατροί, δεν φροντίζουν να ενημερώνονται πλέον παραπάνω, μένοντας συχνά στα όσα έχουν μάθει. Καθημερινά σχεδόν, μπορεί κανείς με ελάχιστη εμπειρία στο διαδίκτυο, να ενημερωθεί από μερικές δεκάδες ιστοσελίδες όπου παρέχουν ιατρικά νέα. Πιστεύω, ότι και ο γιατρός σας, θα συμφωνήσει με όσα γράφονται εδώ.

Η φιλοσοφία της τριχόπτωσης

Το να σας διαγνώσουν και να προτείνουν θεραπεία για την τριχόπτωση, δεν είναι εύκολο πράγμα σε σχέση με τους άντρες που είναι συνήθως η DHT. Πολλοί γιατροί αναφέρουν ότι αν μια γυναίκα παρατήρηση τριχόπτωση, θα πρέπει να ξεκινήσει άμεσα κάποιου είδους θεραπείας, όπως το tricomin και το regaine για γυναίκες.

Η σχέση με τους άντρες, είναι ότι και στις δύο περιπτώσεις τριχόπτωσης, υπάρχουν στάνταρ αιτίες που την προκαλούν και το καλό στις γυναίκες είναι ότι τα πράγματα τις περισσότερες φορές είναι αναστρέψιμα. Η κυριότερη αιτία που προκαλεί τριχόπτωση στις γυναίκες, σχετίζεται με τις ορμόνες. Συνήθως είναι μετά από την εμμηνόπαυση ή την εγκυμοσύνη, αλλά και από τον θυρεοειδή. Απλώς αυτό που πρέπει να κάνετε, είναι να βρείτε τι προκάλεσε την τριχόπτωση σας ώστε να συνεχίσετε με τις θεραπείες της.

Βήμα 1 – Τι προκαλεί την τριχόπτωση

Όπως και στον οδηγό για τους άντρες, έτσι και εδώ, ας δούμε πρώτα τι δεν προκαλεί τριχόπτωση.

  • Στρες. Δεν προκαλεί τριχόπτωση, παρά στο έντονο άγχος, το οποίο και διαρκεί καιρό και μπορεί να εμφανίσει αραίωμα.
  • Διατροφή. Δεν προκαλεί τριχόπτωση, παρά μόνο όταν υπάρχει εξαντλητική δίαιτα. Αλλά και πάλι, είναι αναστρέψιμη όταν τρώτε σωστά. Επομένως τα προϊόντα που αναφέρονται σαν τονωτικά μαλλιών και σαν συμπληρώματα, δεν κάνουν και το μόνο που θα σας κάνουν είναι να χάσετε χρόνο και χρήμα.
  • Μακριά μαλλιά, ζελέ, βρωμιά ή καπέλα. Κανένα από αυτά ΔΕΝ ρίχνει τα μαλλιά.

Είδη γυναικείας τριχόπτωσης

Παρακάτω θα δούμε αναλυτικά τις κατηγορίες της γυναικείας τριχόπτωσης.Δείτε επίσης αναλυτικότερα τα είδη αλωπεκίας.

Ανδρογενής αλωπεκία

Ο συνηθισμένος τύπος τριχόπτωσης στις γυναίκες, όπως περιγράφεται στα 3 στάδια της κλίμακας Ludwig, είναι διάχυτη αραίωση στην κορυφή του κεφαλιού αλλά με διατήρηση της παρυφής των μαλλιών στο μέτωπο, όπου έχουν φυσιολογική πυκνότητα.

Στο πρώτο στάδιο, η αραίωση των μαλλιών μπορεί να είναι φανερή μόνο όταν γίνεται χωρίστρα στα μαλλιά. Τα μαλλιά στην κορυφή εξακολουθούν να αραιώνουν, η μετωπική παρυφή όμως διατηρείται καλά στο δεύτερο στάδιο. Στο τρίτο στάδιο, τα μαλλιά στην κορυφή μπορούν να έχουν σχεδόν ή τελείως πέσει. Μόνο μικρό ποσοστό γυναικών θα εκδηλώσουν ανδρικού τύπου φαλάκρα όταν εμφανίζουν ανδρογενετική αλωπεκία.

Η ανδρογενετική αλωπεκία των γυναικών εμφανίζεται περίπου στα 25% των γυναικών κατά την μέση ηλικία, δηλαδή σε ηλικία 35-40 ετών. Στην ηλικία των 50-60 ετών, με την έναρξη της εμμηνόπαυσης, η επικράτηση της εμφανούς ανδρογεννετικής αλωπεκίας αυξάνει σχεδόν στο 60%. Δεν είναι απαραίτητο να είναι τα επίπεδα των ορμονών παθολογικά για να εκφραστεί ο κληρονομικός τύπος. Τα πρότυπα κληρονομικότητας, εξελίσσονται με τον χρόνο. Αυτό μπορεί να συμβεί σε μεγάλο χρονικό διάστημα, έτσι ώστε να μην παρατηρείται κατά την γέννηση, αλλά να εκδηλωθεί καθώς η γυναίκα φτάνει στην ωριμότητα.

Υπάρχουν πολλοί παράγοντες που συμβάλλουν στην γυναικεία ανδρογενετική αλωπεκία. Τις περισσότερες φορές εμφανίζεται σε γυναίκες στις οποίες είναι κλινικά αποδεδειγμένο ότι έχουν υψηλά ποσοστά ανδρογόνων στο αίμα τους. Τα συμπτώματα είναι ανωμαλίες στην περίοδο, ακμή, υπερτρίχωση. Μια άλλη συνηθισμένη αιτία είναι οι ορμονικές θεραπείες για την μητρότητα.

Επιπλέον αιτίες

  • Όταν ξεκινά ή σταματά η λήψη αντισυλληπτικών χαπιών
  • Μετά την γέννα
  • Πριν ή κατά την περίοδο της εμμηνόπαυσης

Διάχυτη αλωπεκία (Telogen effluvium)

Τα μαλλιά μεγαλώνουν σε φάσεις όπου τα μαλλιά μεγαλώνουν και σταματούν. Η Διάχυτη Αλωπεκία είναι η διαδικασία όπου μεγαλύτερος αριθμός τριχοθυλακίων περνούν σε φάση ηρεμίας και πτώσης της τρίχας (τελογενής φάση) και χωρίζεται σε 3 διαφορετικούς τύπους , την οξεία, την υποξεία και τη χρόνια.

Επειδή η Διάχυτη Αλωπεκία είναι παρόμοια (σε εμφάνιση) με την ανδρογενετική αλωπεκία, θα πρέπει να κάνετε εξετάσεις για να δείτε ποιο ακριβώς είδος τριχόπτωσης έχετε.

Οι κυριότερες αιτίες που προκαλούν την Διάχυτη Αλωπεκία είναι:

  • Τα αντισυλληπτικά χάπια. Έχει αναφερθεί τριχόπτωση σε γυναίκες που έπαιρναν αντισυλληπτικά χάπια, η οποία και εξαφανίστηκε όταν τα σταμάτησαν.
  • Η περίοδος μετά την γέννα. Ο χρόνος μετά από την γέννα, είναι μία αιτία όπου πολλές γυναίκες παρατήρησαν τριχόπτωση. Αυτό οφείλεται στο ότι κατά την διάρκεια την εγκυμοσύνης, πολλοί θύλακες παραμένουν στην φάση ανάπτυξης λόγω των υψηλών επιπέδων οιστρογόνων. Μετά την εγκυμοσύνη, οι θύλακες αυτοί μαζί με τους θύλακες που ήταν φυσιολογικά να μπουν, περνούν σε φάση ηρεμίας και πτώσης της τρίχας, προκαλώντας έτσι μία προσωρινή αλλά έντονη τριχόπτωση, η οποία θα διορθωθεί μόνη της.
  • Ορμονικοί παράγοντες. Οι αλλαγές στα επίπεδα ορμονών, ειδικά εκείνων που προκαλούνται από τον θυρεοειδή αλλά και των σεξουαλικών ορμονών, επηρεάζουν τους θύλακες. Ο υποθυρεοειδισμός είναι επίσης μία συχνή αιτία.
  • Δίαιτα. Η υπερβολική δίαιτα, είναι επίσης ένας παράγοντας που προκαλεί τριχόπτωση. Η έλλειψη ψευδαργύρου ή σιδήρου προκαλεί τριχόπτωση. Στο θέμα διατροφής, μία εξέταση αίματος μπορεί να δείξει τα επίπεδα των δύο αυτών στοιχείων στο αίμα σας.
  • Αρρώστιες. Ο έντονος πυρετός, μπορεί να προκαλέσει αυξημένη διάχυτη αλωπεκία. Επίσης η νόσος του Crohn αλλά και ηπατική διαταραχή, μπορεί να προκαλέσει διάχυτη αλωπεκία. Ένα άλλο είναι και το φλεγμονώδες νόσημα του εντέρου.

Παρακάτω, αναφέρονται τα αντισυλληπτικά χάπια, τα οποία αναφέρονται από την μικρότερη ένδειξη ανδρογόνων στην μεγαλύτερη:
Desogen, Ortho-Cept, Ortho-Cyclen, Ortho Tri-Cyclen, Micronor, Nor-Q D, Ovcon-35, Brevicon/Modicon, Ortho Norvum 7/7/7, Ortho Novum 10-11, Tri-Norinyl, Norinyl and Ortho 1/35, Demulen 1/35, Triphasil/Tri-Levien, Nordette, Lo/Ovral, Ovrette, Ovral, Loestrin1/20, Loestrin 1.5/30.

Γυροειδή Αλωπεκία (Alopecia Areata)

Η βασική κλινική εικόνα της γυροειδούς αλωπεκίας είναι πλήρως απογυμνωμένες περιοχές του τριχωτού κατά τόπους, με τη δερματική περιοχή να παραμένει φυσιολογική. Οι τρίχες γύρω από τα σημεία της αραίωσης παρουσιάζουν μικρή διάμετρο κοντά στη ρίζα που μεγαλώνει όσο προχωρούμε προς την άκρη του στελέχους και θυμίζουν θαυμαστικό. Στη γυροειδή αλωπεκία, η απώλεια των μαλλιών μπορεί να είναι ξαφνική ή πραγματοποιούμενη σταδιακά σε μη τακτά διαστήματα. Ως ασθένεια, μπορεί να προσβάλλει εξίσου άνδρες και γυναίκες.

Οι πιθανότητες να εμφανίσει κανείς γυροειδή αλωπεκία είναι περίπου 1%. Ένα ποσοστό κοντά στο 25% των περιπτώσεων γυροειδούς αλωπεκίας οφείλεται στην κληρονομική επίδραση και μπορεί να προσβάλλει ακόμη και παιδιά. Ακόμη, ποσοστό που κυμαίνεται περίπου στο 20% των περιπτώσεων γυροειδούς αλωπεκίας, επανεμφανίζει την ασθένεια ή αποκτά μόνιμη αλωπεκία.

Κανονικά, το πρόβλημα διορθώνεται μόνο του, αν και σε ορισμένες περιπτώσεις, ενέσεις στεροειδών έχει δείξει να βοηθά. Καμιά φορά, μπορεί να γίνει και σοβαρό το πρόβλημα ή να επαναληφθεί και η ασθενής να χάσει τα φρύδια ή και τις βλεφαρίδες της (Alopecia Totalis) ή όλες τις τρίχες της (Alopecia Universalis).

Συνολικά, όλοι όσοι πάσχουν από γυροειδή αλωπεκία πριν την εφηβεία τους, θα μείνουν καραφλοί. Δεν υπάρχουν κάποια φάρμακα τα οποία να αντιμετωπίζουν επιτυχώς την γυροειδης αλωπεκία.

Ωστόσο διάφοροι έχουν προσπαθήσει είδος φαρμάκων όπως διθρανόλη (χρησιμοποιείται στην θεραπεία της ψωρίασης) και στεροειδή. Επίσης, θεραπεία με αντισώματα έχει δείξει ότι είναι χρήσιμη αλλά παρουσιάζει ανεπιθύμητες ενέργειες. Η μινοξιδίλη (regaine) για γυναίκες, έχει βοηθήσει. Πολύ καλά αποτελέσματα παρουσίασε και η χρήση κυκλοσπορίνης (φάρμακο με ισχυρή ανοσορρυθμιστική δράση), αλλά είναι προσωρινά.

Βήμα 2 – Κρίνετε την δική σας κατάσταση

Αφού είδαμε τις περιπτώσεις της τριχόπτωσης καθώς και τι τις προκαλεί, τώρα ας δούμε τι χρειάζεται για να βρείτε ποια είναι η κατάλληλη θεραπεία για την περίπτωση σας. Βασικά να αναφέρω ότι στις γυναίκες, δεν μπορούν μόνες τους να βρουν ποιο τύπο τριχόπτωσης έχουν, αλλά από αυτήν την σελίδα, θα βοηθηθείτε αρκετά.

Πρώτα απ' όλα, θα πρέπει να απευθυνθείτε σε κάποιον εξειδικευμένο γιατρό. Δυστυχώς, για να βρείτε την κατάλληλη θεραπεία για την περίπτωση σας, ο κατάλληλος ιατρός είναι κάτι το οποίο και απαιτείται. Επίσης, ο γιατρός που θα επιλέξετε, θα πρέπει να έχει γνώση στο θέμα «Γυναικεία τριχόπτωση», κάτι που δεν συναντάτε συχνά.

Δυστυχώς σήμερα, είναι κάτι κοινό οι γιατροί να μην γνωρίζουν αρκετά για κάθε ασθένεια ώστε να μπορέσουν να βοηθήσουν τα μέγιστα στην θεραπεία της. Ένας οποιοσδήποτε ασθενής με ελάχιστες γνώσεις, μπορεί μέσα σε μία ώρα να βρει περισσότερες πληροφορίες στο διαδίκτυο, με αποτέλεσμα να γίνει και ποιο ειδικός από τον γιατρό του. Έτσι μπορώ να πω ότι και η γυναικεία τριχόπτωση, είναι συχνά ένα τέτοιο φαινόμενο.

Για να μπορέσετε να πάρετε τις καλύτερες πληροφορίες για την περίπτωση σας και να λάβετε την κατάλληλη θεραπεία, θα χρειαστείτε δύο πράγματα, εξετάσεις αίματος και το ιατρικό ιστορικό σας.

Η κλίμακα Ludwig

Εξετάσεις αίματος

Υπάρχουν αρκετές εξετάσεις οι οποίες θα πρέπει να σας γίνουν. Χωρίς αυτές τις εξετάσεις , δεν πρόκειται και ο γιατρός σας να μπορέσει να διαγνώσει την περίπτωση σας. Εάν σας πούνε ότι οι παρακάτω εξετάσεις δεν απαιτούνται, θα πρέπει να επιμείνετε να τις κάνετε, ή να βρείτε κάποιον άλλο γιατρό.

Οι εξετάσεις που απαιτούνται είναι οι παρακάτω:

  • Τα επίπεδα των ορμονών (DHEAS(1), Τεστοστερόνη, Ανδροστενεδιόνη, προλακτίνη, FSH(2) και την ορμόνη Leutinizing)
  • Σίδηρος ορού, φερριτίνη ορού, TIBC (3)
  • θυρεοειδοτρόπος όρμονη (Thyroid Stimulating Hormone) (TSH)
  • VDRL(Venereal Disease Research Laboratories) (Τεστ για σύφιλη)
  • Γενική εξέταση αίματος

Επίσης

  1. Η ποσότητα της θειικής δεϋδροεπιανδροστερόνης (Dehydroepiandrosterone sulfate – DHEAS)
  2. Ωοθυλακιοτρόπος ορμόνη (FSH, Follicle-Stimulating Hormone)
  3. Σιδηροδεσμευτική ικανότητα σιδηροφυλλίνης (TIBC)

Ιατρικό ιστορικό

Γράψτε τις απαντήσεις από τις παρακάτω ερωτήσεις, σε ένα χαρτί ώστε να τις έχετε άμεσα έτοιμες.

  • Εάν παίρνετε κάποιο φάρμακο και ποιο και πόσο καιρό έχει που σας παρουσιάστηκε το πρόβλημα;
  • Τα μαλλιά σας πέφτουν άθικτα ή σπάνε;
  • Το οικογενειακό σας ιστορικό σε διαβήτη, άσθμα, αρθρίτιδα, λύκο, αναιμία και νόσος του Addison
  • Εάν γεννήσατε πρόσφατα ή είχατε εμμηνόπαυση

Επίσης μπορούν να γίνουν:

  • Βιοψία δέρματος του κεφαλιού. Συνήθως σας παίρνουν ένα κομμάτι δέρμα (4εκ) και το τοποθετούν στο μικροσκόπιο για να γίνει καλύτερος έλεγχος τι προκαλεί την τριχόπτωση.
  • Τράβηγμα τριχών. Το συγκεκριμένο τεστ είναι κάτι απλό και μπορεί να δείξει εάν υπάρχει έντονη τριχόπτωση. Ο γιατρός σας θα σας τραβήξει μία μικρή τούφα μαλλιά. Κανονικά θα πρέπει να μείνουν στο χέρι του 3 με 5 τρίχες ανά τράβηγμα.

Όπως θα είδατε, η τριχόπτωση για τις γυναίκες απαιτεί να υπάρχει πλήρης γνώση της κατάστασης και της υγείας σας από τον γιατρό σας. Κάνοντας τις παραπάνω εξετάσεις, ο γιατρός σας θα δει κατά πόσο έχετε ξεφύγει από τα φυσιολογικά επίπεδα και θα σας δώσει την κατάλληλη θεραπεία.

Κανονικά, όταν θα λάβετε και την κατάλληλη θεραπεία, θα δείτε τα μαλλιά σας να ξαναβγαίνουν μέσα σε έναν, το πολύ, χρόνο. Εάν τα επίπεδα σας είναι φυσιολογικά, αλλά θέλετε να ξεκινήσετε με κάποια θεραπεία, υπάρχουν οι κατάλληλες θεραπείες οι οποίες θα σας βοηθήσουν.

[Πηγές: American Hairloss Association, Women's Hairloss Project, Kingshead, Webmd]

Βήμα 3 – Με μια ματιά οι θεραπείες

Όλες οι θεραπείες για την γυναικεία τριχόπτωση αναφέρονται εδώ, ενώ μπορείτε επίσης να επισκεφτείτε αυτό το forum και να συμμετάσχετε στις συζητήσεις.