Μεταμόσχευση

5 λάθος απόψεις που έχουμε για την μεταμόσχευση μαλλιών

Σήμερα η μεταμόσχευση μαλλιών έγινε μια σχετικά εύκολη και απλή διαδικασία, που είτε έχεις μεγάλη αραίωση, είτε τώρα χάνεις τα μαλλιά σου, το αποτέλεσμα θα σε εντυπωσιάσει.

Αυτό δε σημαίνει ωστόσο ότι δεν υπάρχουν άνθρωποι που έχουν κάποιες λάθος απόψεις για τη μεταμόσχευση μαλλιών. Σε αυτό το άρθρο θα δούμε κάποιες από αυτές.

Μεταμόσχευση μαλλιών από άλλον δότη

Ακούγοντας τη λέξη "μεταμόσχευση", μας έρχεται στο μυαλό η εντύπωση ότι και στη μεταμόσχευση μαλλιών ισχύει ότι και σε άλλου είδους μεταμοσχεύσεις, όπως πχ στη μεταμόσχευση νεφρού.

Η μεταμόσχευση μαλλιών είναι διαφορετική και η τρίχα δεν είναι όργανο, αλλά μια επέκταση του σώματος μας, η οποία μας προφυλάσσει από τις καιρικές συνθήκες. Αντίθετα, τα όργανα, έχουν τις ίδιες λειτουργίες, ακόμη και αν δεν είναι στο ίδιο μέγεθος.

Οι τρίχες μας δεν είναι ποτέ οι ίδιες από άνθρωπο σε άνθρωπο. Ανάλογα το γένος, τα γονίδια και τις ορμόνες μας, επηρεάζονται τόσο το πάχος, όσο και το μάκρος, το χρώμα τους κλπ.

Αν λοιπόν δεχόσουν μοσχεύματα στο κεφάλι σου από κάποιον άλλο, το σώμα σου απλά θα τα απέρριπτε σαν ξένα.

Η μεταμόσχευση μαλλιών μπορεί να επαναληφθεί επ' αόριστον

Μπορεί να έχετε ακούσει κάποιο διαφημιστικό σποτ που τονίζει τη χωρίς όρια μεταμόσχευση μαλλιών. Αυτό δεν είναι αληθές και είναι click-bait. Συνήθως οι κλινικές μεταμόσχευσης υπολογίζουν το κόστος μετρώντας τον αριθμό των τριχοθυλακίων (grafts) που θα μεταμοσχεύσουν, σε αντίθεση με χώρες όπως η Τουρκία όπου το ποσό συνήθως είναι στάνταρ και καλύπτει έναν συγκεκριμένο αριθμό τριχοθυλακίων, συνήθως τον ανώτατο που μπορεί ο γιατρός να μεταμοσχεύσει.

Θα μπορούσαμε να πούμε ότι όντως η μεταμοσχεύσεις μπορούν να είναι πολλές, αρκεί να λάβουμε υπόψη την ικανότητα της δότριας περιοχής. Η δότρια περιοχή είναι το σημείο του κεφαλιού από όπου ο γιατρός θα πάρει τα υγιή μοσχεύματα. Που σημαίνει ότι κάθε φορά που αφαιρείς μοσχεύματα από τη δότρια περιοχή, μειώνεις τις διαθέσιμες τρίχες.

Η μεταμόσχευση μαλλιών είναι η μοναδική λύση για την τριχόπτωση

Πολλοί είναι αυτοί που πιστεύουν ότι η μεταμόσχευση μαλλιών είναι η μοναδική και πιο σίγουρη λύση για την τριχόπτωση, ωστόσο δεν είναι. Κάθε είδους τριχόπτωσης μπορεί να αντιμετωπιστεί και με διαφορετικούς τρόπους από τη μεταμόσχευση. Αν είσαι νέος, καλύτερα να κρατήσεις τα μαλλιά σου με άλλους τρόπους από τη μεταμόσχευση.

Αυτό θα σε γλυτώσει από το να περιορίσεις τη δότρια περιοχή και να έχεις έτσι περιορισμούς σε μια μελλοντική μεταμόσχευση.

Τα μαλλιά στη δότρια περιοχή μεγαλώνουν ξανά

Αυτό είναι το μεγαλύτερο λάθος που πιστεύουν πολλοί. Η μεταμόσχευση, αφαιρεί το μόσχευμα, όπως και όλα τα άλλα είδη μεταμοσχεύσεων. Ολόκληρος ο θύλακας αφαιρείται από το σημείο που βρίσκονταν και μεταφέρετε σε κάποιο άλλο, όπου θα συνεχίσει εκεί να μεγαλώνει. Αλλά θα πάψει να υπάρχει στο αρχικό σημείο, την δότρια περιοχή δηλαδή.

Αυτός είναι και ο λόγος γιατί δεν μπορείς να κάνεις πολλές μεταμοσχεύσεις, γιατί απλά ο αριθμός τριχών στο κεφάλι σου μπορεί να είναι μεγάλος, αλλά όχι άπειρος.

Η κλωνοποίηση τριχών είναι γεγονός

Η κλωνοποίηση τριχών, όταν επιτευχθεί, θα είναι η καλύτερη και απόλυτη λύση για την τριχόπτωση. Θα λύσει τα προβλήματα περιορισμού που προαναφέρθηκαν προηγουμένως. Δυστυχώς, αυτήν τη στιγμή η κλωνοποίηση τριχών δεν είναι διαθέσιμη.

Η ιδέα είναι να μπορούν οι γιατροί να αφαιρούν τα τριχοθυλάκια και να τα κλωνοποιήσουν στο εργαστήριο. Μετά την κλωνοποίηση, ο γιατρός θα έχει έναν αμέτρητο αριθμό τριχοθυλακίων για να μεταμοσχευθούν.

Ωστόσο, ακόμη δεν είναι διαθέσιμη και είναι άγνωστο το πότε θα γίνει πραγματικότητα.