Τριχόπτωση

Μερικοί λόγοι που χάνεις τα μαλλιά σου

Η τριχόπτωση ανησυχεί πολλούς άντρες σε όλες τις ηλικίες και υπάρχει η φυσιολογική τριχόπτωση, όπου χάνεις έναν μικρό αριθμό τριχών καθημερινά, η εποχιακή τριχόπτωση, όπου χάνεις κάμποσες τρίχες για ένα συγκεκριμένο διάστημα και για διάφορες αιτίες και η μόνιμη, η οποία υπάρχει σε πολλές κατηγορίες όπως Ανδρογενετική Αλωπεκία (φαλάκρα), Γυροειδής Αλωπεκία κ.α.

Παρακάτω θα δούμε μερικούς λόγους όπου μπορεί να σε ρίχνουν τα μαλλιά σου και ίσως να μην τους γνωρίζεις.

Ψυχολογία

Υπάρχει περίπτωση να χάνεις μαλλιά αν έχεις περάσει πρόσφατα κάποιο έντονο στρες, όπως ένα ατύχημα, μια σοβαρή ασθένεια κλπ. Ωστόσο, αυτές τις τρίχες δεν τις χάνεις, αφού όταν περάσει αυτό το στρες, το σώμα σου θα αρχίσει να εμφανίζει τις τρίχες που έπεσαν προηγουμένως.

Υπερβολική λήψη βιταμίνης Α

Σύμφωνα με μια έρευνα που δημοσιεύτηκε στην Αμερικάνικη ακαδημία δερματολογίας, όταν κάποιος λαμβάνει υπερβολική ποσότητα βιταμίνης Α, μπορεί να εμφανίσει τριχόπτωση ¹. Ωστόσο, και εδώ οι τρίχες θα αρχίσουν την επανεμφάνιση τους, όταν η ποσότητα της βιταμίνης Α πέσει στα φυσιολογικά επίπεδα.

Διατροφή

Μπορεί να χάνεις μαλλιά αν λαμβάνεις καθημερινά υπερβολική ποσότητα πρωτεΐνης. Από την άλλη, μια διατροφή που είναι χαμηλή σε πρωτεΐνη μπορεί να επηρεάσει την τριχοφυΐα, αφού καταστρέφει τα υγιή μαλλιά και δεν αφήνει τον οργανισμό να παράγει νέες τρίχες. Επίσης, μια απότομη διατροφική αλλαγή με σκοπό το χάσιμο πολλών κιλών, μπορεί να στρεσάρει το σώμα και να οδηγήσει σε τριχόπτωση. Η -ξαφνική- τριχόπτωση μπορεί να είναι και σημάδι κακής διατροφής όπως η βουλιμία ή η ανορεξία ¹. Φρόντισε πάντως να συμπεριλάβεις το κρέας, το ψάρι, τα αυγά και τις φακές στη διατροφή σου μιας και βοηθούν στην τριχοφυΐα.

Υποθυρεοειδισμός

Ο υποθυρεοειδισμός είναι ακόμη μια αιτία που προκαλεί τριχόπτωση ¹. Αρχίζεις να χάνεις μαλλιά όταν ο θυρεοειδής σου δεν παράγει αρκετή ποσότητα από τις ορμόνες του. Και εδώ όμως, όταν το πρόβλημα αντιμετωπιστεί, τα μαλλιά θα ξανά βγουν κανονικά.

Υπερδραστήριο ανοσοποιητικό σύστημα

Ένα υπερδραστήριο ανοσοποιητικό σύστημα μπορεί να προκαλέσει τριχόπτωση και συγκεκριμένα μια κατάσταση που ονομάζεται alopecia areata ¹. Το ανοσοποιητικό σύστημα αντιλαμβάνεται τις τρίχες σαν ξένο σώμα και τις επιτίθεται με αποτέλεσμα να πέφτουν.

Φάρμακα

Υπάρχει μια έρευνα που υποστηρίζει ότι η λήψη ορισμένων φαρμάκων, όπως για την πίεση ή αντικαταθλιπτικά, μπορεί να προκαλέσουν τριχόπτωση ¹. Αν υποπτεύεσαι ότι κάποιο φάρμακο που λαμβάνεις σου προκαλεί τριχόπτωση, συζήτησε το με τον γιατρό σου για να μειώσεις τη δοσολογία του, ώστε να μειωθεί η τριχόπτωση ή/και να επανέλθουν τα μαλλιά σου.

Προϊόντα μαλλιών

Η υπερβολική χρήση χημικών στυλιστικών προϊόντων για τα μαλλιά, μπορεί να προκαλέσει τριχόπτωση. Αν βλέπεις πολλές τρίχες στη χτένα σου, όταν χρησιμοποιείς κάποια προϊόντα, δοκίμασε να τα μειώσεις ώστε να δεις αν οφείλεται από αυτό το προϊόν.

Πολυκυστικό σύνδρομο ωοθηκών

To πολυκυστικό σύνδρομο ωοθηκών προκαλεί ανισορροπία στις γυναικείες σεξουαλικές ορμόνες όπου μπορεί να προκαλέσει τριχόπτωση ¹. Διορθώνοντας το πρόβλημα, οι ορμόνες επανέρχονται στην φυσιολογική τους ισορροπία και αρχίζει η τριχοφυΐα.