αποτυχια μεταμοσχευσης

Bouklas

Well-Known Member
Δημητρης38 είπε:
Eσυ danceworld_2001 (και 2-3 αλλοι που ειδα φωτο σας στο νημα των αποτελεσματων μ/μ) ΔΕΝ θα επρεπε να εκφερετε γνωμη για τα αποτελεσματα των επεμβασεων γιατι ειχατε ΕΛΑΧΙΣΤΟ προβλημα τριχοπτωσης. Δεν σας κατηγορω γιατι ολα ειναι θεμα Ψυχολογιας πανω απο ολα και σαν εσας ημουν και εγω στην πρωτη μ/μ που εκανα.

Απο την στιγμη ομως που κανατε ενα απλο γεμισμα στους κροταφους (και δεν ειστε ικανοποιημενοι καποιοι ουτε απο αυτο) ή πυκνωσατε την hairline που ΗΔΗ εχετε, τοτε καλο ειναι να αφησετε καποιους με ποιο αντικειμενικες αποψεις και μεγαλυτερες εμπειριες να αναγραψουν τα συμπερασματα τους.

Επαναλμβανω οτι καποιοι απο εσας ΔΕΝ ειχατε προβλημα ουτε καν να κανετε μ/μ ποσο μαλλον να εκφερετε και αποψη αν ηταν επιτυχημενη ή οχι.

Ίσως μέσα σε αυτούς τους 2-3 να αναφέρεσαι και σε μένα, αλλα ok δεν είναι και τόσο πολύ αυτή η ουσία.
Δεν μπορείς να πεις σε κάποιον μην εκφέρεις άποψη διότι (για σένα τον Δημητρης38) είχες μικρό πρόβλημα. Το οποιο μικρό είναι τόσο αντικειμενικό που δεν μπορείς να το ορίσεις από την στιγμή που ο άλλος δεν είναι ευχαριστημένος. Εγώ πχ ήμουν ένα norwood 4, όσο άδειαζα και έβλεπα τις διαφορες άλλο τόσο άλλαζε προς το χειρότερο η εμφάνιση μου. Δεν είναι λοιπόν μονο ένα μάτσο τρίχες στο κεφάλι είναι η συνολική εμφάνιση και τι ρολο παίζουν οι τρίχες ανάλογα με τα χαρακτηριστικά που έχει ο καθένας μας.

Παρακαλώ συνδεθείτε ή εγγραφείτε για να απενεργοποιήσετε τις διαφημίσεις.

John_HDC

Ειδικός συνεργάτης HDC Hair Clinic Cyprus.
Το θεμα ειναι οτι ειναι πολλα τα λεφτα της μεταμοσχευσης και στη τελικη ολοι μας δεν περνουμε αυτο που θελουμε και αν κατι παει στραβα οπως μερικα παιδια εδω μεσα τοτε ειναι πολυ επωδυνο στη ψυχολογια και στην τσεπη.
Μπορουμε να κρατησουμε ενα αξιολογο αποτελεσμα αλλα τα λεφτα ειναι πολλα για τις τριχες που βαζουμε.
Θελουμε καλυτερες τιμες,τουλαχιστον για τους Ελληνες ρε παιδια.Με 400 ευρω το μηνα=4800 το χρονο και να μην τρως ουτε ευρω παλι δε φτανουν.

Bouklas

Well-Known Member
John_John1 είπε:
Το θεμα ειναι οτι ειναι πολλα τα λεφτα της μεταμοσχευσης και στη τελικη ολοι μας δεν περνουμε αυτο που θελουμε και αν κατι παει στραβα οπως μερικα παιδια εδω μεσα τοτε ειναι πολυ επωδυνο στη ψυχολογια και στην τσεπη.
Μπορουμε να κρατησουμε ενα αξιολογο αποτελεσμα αλλα τα λεφτα ειναι πολλα για τις τριχες που βαζουμε.
Θελουμε καλυτερες τιμες,τουλαχιστον για τους Ελληνες ρε παιδια.Με 400 ευρω το μηνα=4800 το χρονο και να μην τρως ουτε ευρω παλι δε φτανουν.

Ακριβώς Johnny, δεν γίνετε να πληρώνεις κάτι τόσο ακριβά και από την άλλη να μην μπορούν να σου δώσουν ούτε την ήδη αραιωμένη πυκνότητα, να τα σκας ντούκου για να πάρεις ένα μειωμένο αποτέλεσμα.
Πάντως τα τελευταία χρονια έχουν πέσει οι τιμές ΑΛΛΑ ακόμα είναι στον Θεό με τα σημερινά δεδομένα.

John_HDC

Ειδικός συνεργάτης HDC Hair Clinic Cyprus.
Οι τιμες πεσαν ναι , λογο ανταγωνιστικοτητας αλλα πιστευω και της κρισης στην Ελλαδα τουλαχιστον για εμας τους ελληνες.
Σιγουρα δε ξερω τα εξοδα μιας κλινικης γιατι εκει που εκανα εγω ειχε αρκετο προσωπικο και δε μπορω να κρινω αν μπορουν να κατεβασουν και αλλο τις τιμες η οχι.
Αλλα αν δεν μπορουν να κανουν ακομα πιο καλυτερες τιμες μερικοι εδω μεσα οπως και εγω οπως και πολλοι αλλοι ειμαστε καταδικασμενοι Να μαστε ραφλες μια ζωη.

tropheus

Well-Known Member
Οι τιμές έχουν πέσει στην Ελλάδα και στην Κύπρο της κρίσης και των μέτριων αποτελεσμάτων προκειμένου να μη βαράνε μύγες.
Φυσικά για τη διατήρηση των καθαρών κερδών η μείωση των τιμών έχει συνοδευτεί είτε με μείωση του προσωπικού είτε με την εμμονική διατήρηση ενός πολύ μικρού αριθμού.
Πέφτει η τιμή πέφτει και η ποιότητα. Και μου έρχονται σχεδόν καθημερινά μηνύματα δεξιά - αριστερά που επιβεβαιώνουν τα λεγόμενά μου.

Πάντως οι μεγάλοι γιατροί διατηρούν τις τιμές τους στα ύψη.

Το θέμα είναι ο άλλος να βάζει νερό στο κρασί του όσο αφορά την τιμή αλλά όχι την ποιότητα.

Στην Ινδία FUE με 1$ το graft και με καλές φώτο πριν - μετά. Πηγαίνεις;
Εγώ σίγουρα όχι...

Υπάρχουν πάντως κάποιες ενδιαφέρουσες περιπτώσεις κλινικών με πιο προσιτές τιμές από τους γνωστούς μεγαλογιατρούς και πολύ καλές συστάσεις στα ξένα φόρουμ που είναι υπό εξέταση και ήδη κάποια ψαγμένα μέλη το σκέφτονται σοβαρά...

danceworld_2001

Well-Known Member
Εγώ οτι έκανα έκανα πάντως, και να με πλήρωνες άλλη μεταμόσχευση δεν κάνω ούτε ασχολούμε με το θέμα άλλο. Έχει τρομάξει το μάτι μου. Ελπίζω τα νέα μαλλιά να είναι μόνιμα και ότι σώσω στα άλλα με τις θεραπείες. Μεγάλη η ξενέρα.

Stripar

Established Member
athenian είπε:
Με αυτα που βλεπουμε τι να κανουμε τροφεα,σκεφτομαστε ολοι αλλες λυσεις.

Όπως?...

tropheus είπε:
Οι τιμές έχουν πέσει στην Ελλάδα και στην Κύπρο της κρίσης και των μέτριων αποτελεσμάτων προκειμένου να μη βαράνε μύγες.
Φυσικά για τη διατήρηση των καθαρών κερδών η μείωση των τιμών έχει συνοδευτεί είτε με μείωση του προσωπικού είτε με την εμμονική διατήρηση ενός πολύ μικρού αριθμού.
Πέφτει η τιμή πέφτει και η ποιότητα. Και μου έρχονται σχεδόν καθημερινά μηνύματα δεξιά - αριστερά που επιβεβαιώνουν τα λεγόμενά μου.

Πάντως οι μεγάλοι γιατροί διατηρούν τις τιμές τους στα ύψη.

Το θέμα είναι ο άλλος να βάζει νερό στο κρασί του όσο αφορά την τιμή αλλά όχι την ποιότητα.

Στην Ινδία FUE με 1$ το graft και με καλές φώτο πριν - μετά. Πηγαίνεις;
Εγώ σίγουρα όχι...

Υπάρχουν πάντως κάποιες ενδιαφέρουσες περιπτώσεις κλινικών με πιο προσιτές τιμές από τους γνωστούς μεγαλογιατρούς και πολύ καλές συστάσεις στα ξένα φόρουμ που είναι υπό εξέταση και ήδη κάποια ψαγμένα μέλη το σκέφτονται σοβαρά...

Έτσι!...

Αυτό που έχω να προσθέσω εγώ είναι ότι:

H υπερβολίκή εμπιστοσύνη που δείχνουν κάποιοι στους γιατρούς τους , τελικά επιφέρουν αντίθετα αποτελέσματα!.
Γεμίζουν αυτοί τις τσέπες τους , αδείαζουν οι δικές σας (μας) όπως και τα κεφάλια σας (μας)!.

Λίγη έρευνα και μια στοιχειώδη καχυποψία δέν κάνει κακό.
Μήν ξεχνάτε πέρα απο γιατροί είναι και επιχειρηματίες!

danceworld_2001 είπε:
Εγώ οτι έκανα έκανα πάντως, και να με πλήρωνες άλλη μεταμόσχευση δεν κάνω ούτε ασχολούμε με το θέμα άλλο. Έχει τρομάξει το μάτι μου. Ελπίζω τα νέα μαλλιά να είναι μόνιμα και ότι σώσω στα άλλα με τις θεραπείες. Μεγάλη η ξενέρα.

Επιδημία Dance...επιδημία

Flosk

Well-Known Member
Θα επιχειρησω να λυσω το μυστηριο.. Εχω την αισθηση παρατηρωντας πως τα μαλλακια που χανονται απο ολους μας απο ενα χρονικο σημειο και μετα ή που δεν φυτρωνουν τελικα, προερχονται απο grafts που τοποθετουν οι γιατροι εσκεμενα πιο πισω απο την hairline αφου γνωριζουν εκ προ οιμιου πως θα εχουν λιγοτερο ποσοστο επιβιωσης λογω κακου κοψιματος(τραυματισμου), περισσοτερης ωρας σε συνθηκες συντηρησης και γενικοτερα grafts που θεωρουνται β´ διαλογης. Ισως τοποθετουνται πιο πισω για να μπαινουν μπροστα στην <<βιτρινα>> τα καλυτερα. Ειναι τυχαιο που ολοι μας εχουμε το προβλημα στην ενωση των μαμα με τα μεταμοσχευμενα και οχι μπροστα στη hairline; Για συσχετιστε αυτο το σεναριο με το ποστ που ξετρυπωσε ο Τροφεας απο τον Feller. Για σκεφθειτε και αυτο που φωναζε ο N094 πρωτος και αργοτερα και ο Tropheus για μεγαλες πυκνοτητες και επιβιωση. Μηπως;;; Μηπως στις καλυτερες κλινικες οι γιατροι εξαγουν καλυτερα, εργαζονται καλυτεροι-περισσοτεροι cutters, μηπως υπαρχουν καλυτερες συνθηκες συντηρησης, μηπως και οι γιατροι ξερουν και εξαγουν πιο ποιοτικα grafts?
Απλα τροφη για σκεψη..

Flosk

Well-Known Member
Κοινή λογική ειναι Athenian.. Αν συμβαίνει όντως θα γίνεται απο όλους. Απο τους χασαπηδες μέχρι τους καλύτερους. Το θέμα ειναι αν στέκει και νομίζω πως στέκει.. Απο εκεί και πέρα ένα άλλο θέμα ειναι ποσα τελικά τραυματίζονται. Άλλο 5%, άλλο 30% και άλλο 50-60% όπως παλιά στις Ελληνικες.

Παρακαλώ συνδεθείτε ή εγγραφείτε για να απενεργοποιήσετε τις διαφημίσεις.

Stripar

Established Member
Συνεπώς...

Ο τρόπος εξαγωγής τους , είναι ο χείριστος , τα grafts δεν μένουν εκτός body
το minimum χρόνο που ορίζεται απο τα αυστηρότερα πρωτόκολλα του εξωτερικού δηλ 3-5hours MAXIMUM!!!...λιγοστοί placers όπου καλούνται να χτυπάνει 10ώρα για να τοποθετήσουν τα grafts αυτά , τα οποία πρίν μπούν είναι και καταδικασμένα να μήν φυτρώσουν!....

Δείτε:

Hair Transplant Graft Survival: Reducing the Time out of the Body

Hair Transplant Surgery: Avoiding Shock Loss of Existing Hair

The greatest emphasis should be on creating the recipient pattern to avoid transection of existing hair.
The key is simply attention to detail and taking a good 2+ hours when designing the pattern in order to carefully navigate through areas with pre-existing hair that requires thickening.
Rushing through this process, like an automatic sewing machine, increases traumatic follicle transection which may not always be temporary!

Hair Transplant Surgery and the Important Role of Technicians During Graft Placement

Graft placement is very important when it comes to high quality.
No single doctor should do the whole procedure.
When you’re dealing with a few thousand or more grafts then the procedure would take far too long and the grafts would stand a larger chance of dying due to desiccation (drying). Fatigue is another factor to consider.

Jotronic (Απο τους βετεράνους-όσοι γνωρίζουν)

Τα συμπεράσματα δικά σας...

Stripar

Established Member
Flosk είπε:
Θα επιχειρησω να λυσω το μυστηριο.. Εχω την αισθηση παρατηρωντας πως τα μαλλακια που χανονται απο ολους μας απο ενα χρονικο σημειο και μετα ή που δεν φυτρωνουν τελικα, προερχονται απο grafts που τοποθετουν οι γιατροι εσκεμενα πιο πισω απο την hairline αφου γνωριζουν εκ προ οιμιου πως θα εχουν λιγοτερο ποσοστο επιβιωσης λογω κακου κοψιματος(τραυματισμου), περισσοτερης ωρας σε συνθηκες συντηρησης και γενικοτερα grafts που θεωρουνται β´ διαλογης. Ισως τοποθετουνται πιο πισω για να μπαινουν μπροστα στην <<βιτρινα>> τα καλυτερα. Ειναι τυχαιο που ολοι μας εχουμε το προβλημα στην ενωση των μαμα με τα μεταμοσχευμενα και οχι μπροστα στη hairline; Για συσχετιστε αυτο το σεναριο με το ποστ που ξετρυπωσε ο Τροφεας απο τον Feller. Για σκεφθειτε και αυτο που φωναζε ο N094 πρωτος και αργοτερα και ο Tropheus για μεγαλες πυκνοτητες και επιβιωση. Μηπως;;; Μηπως στις καλυτερες κλινικες οι γιατροι εξαγουν καλυτερα, εργαζονται καλυτεροι-περισσοτεροι cutters, μηπως υπαρχουν καλυτερες συνθηκες συντηρησης, μηπως και οι γιατροι ξερουν και εξαγουν πιο ποιοτικα grafts?
Απλα τροφη για σκεψη..

Δεν είναι τροφή για σκέψη...είναι όλη η ουσία!!!

tropheus

Well-Known Member
Flosk είπε:
Απλα τροφη για σκεψη..

Ωραίες σκέψεις Flosk.
Τα grafts που μπαίνουν στη hairline είναι μονότριχα. Η πιθανότητα να τραυματιστούν κατά την εξαγωγή τους είναι σαφώς μικρότερη από τα δίτριχα τρίτριχα κτλ. (και δε μιλάω μόνο για το transection). Συνοδεύονται δε από μεγαλύτερο όγκο λιπώδους ιστού και άρα είναι πιο προφυλαγμένα και πιο ανθεκτικά από τα υπόλοιπα στις κακουχίες (π.χ χρόνος εκτός σώματος).
Έτσι ακόμα και αν γίνεται κακή διαχείρηση των μοσχευμάτων τα μονότριχα έχουν μεγαλύτερη πιθανότητα επιβίωσης και άρα φύτρωσης.

Stripar είπε:
Συνεπώς...

Ο τρόπος εξαγωγής τους , είναι ο χείριστος , τα grafts δεν μένουν εκτός body
το minimum χρόνο που ορίζεται απο τα αυστηρότερα πρωτόκολλα του εξωτερικού δηλ 3-5hours MAXIMUM!!!...λιγοστοί placers όπου καλούνται να χτυπάνει 10ώρα για να τοποθετήσουν τα grafts αυτά , τα οποία πρίν μπούν είναι και καταδικασμένα να μήν φυτρώσουν!....

Δείτε:

Hair Transplant Graft Survival: Reducing the Time out of the Body

Hair Transplant Surgery: Avoiding Shock Loss of Existing Hair

The greatest emphasis should be on creating the recipient pattern to avoid transection of existing hair.
The key is simply attention to detail and taking a good 2+ hours when designing the pattern in order to carefully navigate through areas with pre-existing hair that requires thickening.
Rushing through this process, like an automatic sewing machine, increases traumatic follicle transection which may not always be temporary!

Hair Transplant Surgery and the Important Role of Technicians During Graft Placement

Graft placement is very important when it comes to high quality.
No single doctor should do the whole procedure.
When you’re dealing with a few thousand or more grafts then the procedure would take far too long and the grafts would stand a larger chance of dying due to desiccation (drying). Fatigue is another factor to consider.

Jotronic (Απο τους βετεράνους-όσοι γνωρίζουν)

Τα συμπεράσματα δικά σας...

Ωραίο post Stripar. Το θέμα είναι να δούμε :

1. Ποιος θα τα διαβάσει
2. Ποιος θα τα λάβει σοβαρά υπόψιν του

Δυστυχώς βλέπω πολλούς συμπάσχοντες να πηγαίνουν ως πρόβατα προς σφαγή. Και καλά να μην ξέρεις αλλά όταν στα φωνάζουν και σου χτυπάνε οι καμπάνες και εσύ σφυρίζεις αδιάφορα είσαι άξιος της μοίρας σου...

danceworld_2001

Well-Known Member
Όλα οκ και συμφωνώ με όσα διαβάζω, στην περίπτωση όμως κρητικού και μπούκλα που έχουν απώλεια μεταμοσχευμένων βλέπω πως πρώτη περιοχή με πάθηση ηταν το τόξο της hairline με τα μονότριχα και γενικά αυτά με τις λίγες τρίχες. Μήπως ειναι το αντίθετο? Δηλαδή τα μονότριχα επειδή γίνεται προσπάθεια να μπούν σε κοντινότερες αποστάσεις στο τέλος τα αποβάλει ο θύλακας επειδή ίσως δεν αιματώνονται καλά κτλ κτλ?

tropheus είπε:
heraklistang είπε:
...έχω επικοινωνήσει με την κλινική αλλά μου είπαν ότι αυτά που λέγονται δεν είναι αλήθεια...

Ποια είναι αυτά που λέγονται και δεν είναι αλήθεια;;;

Το να ισοπεδώνουμε τα πάντα και να λέμε "αυτά που λέγονται δεν είναι αλήθεια" είναι πολύ εύκολο.
Ποια συγκεκριμένα δεν είναι αλήθεια;;;

heraklistang είπε:
...και ότι ούτε υπάρχει περιστατικό που να μην έχουν φυτρώσει τα μαλλιά...

Δε νομίζω ότι στα παγκόσμια χρονικά των μεταμοσχεύσεων μαλλιών να υπάρχει περιστατικό που να μη φύτρωσαν μαλλιά. Σίγουρα πάντα κάτι φυτρώνει.
Το θέμα είναι το ποσοστό φύτρωσης κάθε φορά.

heraklistang είπε:
...και ότι ούτε έχουν πει σε κάποιον ότι τα έχει απορρίψει ο οργανισμός.

Είναι αλήθεια ότι η συγκεκριμένη κλινική που αναφέρεσαι δεν έχει πει (ή τουλάχιστόν δεν έχει πέσει στην αντίληψή μου) ότι δε φύτρωσαν μαλλάκια γιατί τα απέρριψε ο οργανισμός.

Παιδιά,

Το νήμα αυτό άρχισε με τα λεγόμενα του Killer, ότι κάποιος γνωστός του, του είπε ότι κάποιο άλλο άτομο έκανε μεταμόσχευση μαλλιών στην H.D.C πριν από δύο χρόνια και ότι τα μαλλιά του δεν έχουν φυτρώσει. Αργότερα είπε ότι δεν ανεβάζει φωτογραφίες του παραπονούμενου. Και μάλιστα κάποιοι με αυτό το κριτήριο βγάζουν το συμπέρασμα ότι η κλινική έχει μέτρια αποτελέσματα. Χωρίς αποδείξεις αυτά δεν πρέπει να λέγονται.

Όσο για τα αποτελέσματα των δύο κυπριακών κλινικών, μπορείτε να τα δείτε από τους φίλους οι οποίοι έχουν ποστάρει εδώ. Δέστε πόσοι έχουν κάνει στην κάθε κλινική, πόσοι είναι ευχαριστημένοι και μετά κρίνετε από μόνοι σας. Είναι με αυτό τον τρόπο που γίνεται μία σωστή έρευνα και όχι με τις εικασίες το κάθενος.

Από το δικό μου ψάξιμο η HDC ανεβάζει τουλάχιστον ένα αποτέλεσμα τον μήνα στο Hair transplant Network τους τελευταίους 15 μήνες.

Αυτά τα λέω για να μην παρασύρονται και άτομα τα οποία δεν είναι και πολύ ψαγμένα.

danceworld_2001

Well-Known Member
Και η Κύπρος για τα πανηγύρια μου φαίνεται έχει γινει. Προσφάτως είχα κάκιστο feedback απο άτομο που έκανε στην h** με εξαιρετικά παράπονα για κακό σχεδιασμό hairline, ασυμμετρίες κτλ. Όπως και για m*** έχουμε δεχτεί προσφάτως κακό feedback.

Flosk

Well-Known Member
Θα συμφωνησω με Heraklistang! Μεχρι να δω ενα κακο περιστατικο απο την εν λογω κλινικη με αποδειξεις θα συνεχισω να μην την βαζω στο ιδιο τσουβαλι με την αλλη Κυπριακη. Μιλαμε για 10 χρονια χωρις ασχημες αναφορες vs 2 χρονια με τουλαχιστον 2 δυσαρεστημενα μελη στο φορουμ μας και καποια σε ξενα φορουμ. Αν φυσικα δω να πεφτει η ποιοτητα και εκει αντιστοιχως πρωτος θα το φωναξω, δεν εχω κανενα κολλημα. Μεχρι τοτε ομως ας μην τα ισοπεδωνουμε ολα.

tropheus

Well-Known Member
Flosk είπε:
Θα συμφωνησω με Heraklistang! Μεχρι να δω ενα κακο περιστατικο απο την εν λογω κλινικη με αποδειξεις θα συνεχισω να μην την βαζω στο ιδιο τσουβαλι με την αλλη Κυπριακη. Μιλαμε για 10 χρονια χωρις ασχημες αναφορες vs 2 χρονια με τουλαχιστον 2 δυσαρεστημενα μελη στο φορουμ μας και καποια σε ξενα φορουμ. Αν φυσικα δω να πεφτει η ποιοτητα και εκει αντιστοιχως πρωτος θα το φωναξω, δεν εχω κανενα κολλημα. Μεχρι τοτε ομως ας μην τα ισοπεδωνουμε ολα.

Εγώ είχα στην H*C μια πολύ κακή πρώτη μεταμόσχευση με μικρά ποσοστά φύτρωσης κάτι που έκανε αποδεκτό και η εταιρεία και γι'αυτό πήγα εκεί και για δεύτερη διορθωτική.

Οι λόγοι της κακής πρώτης φύτρωσης για εμένα βαρύνει απόλυτα την εταιρεία καθώς έγιναν πολλαπλά λάθη τα οποία τότε λόγο απειρίας δεν ήμουν σε θέση να συνειδητοποιήσω αμέσως.

Αλλά και στη δεύτερη έγινε ένα πολύ σοβαρό φάουλ το οποίο πλεον λόγο εμπειρίας και το κατάλαβα και το κατέγραψα και το έχω στο αρχείο μου...

giwrgos athina

Active Member
Τροφεα στην θεση σου θα φοβομουν να παω ξανα στην ιδια εταιρια αν οπως λες ειχες χαμηλα ποσοστα φυτρωσης....Δεν σου περασε απο το μυαλο να πας σε αλλη κλινικη?Εγω δεν κρυβω οτι ειμαι σε διλειμα για το πια κλινικη θα επιλεξω για την 3 μεταμοσχευση μου...Στην mh*c ειχα χαμηλο ποσοστο φυτρωσης και μπορω να κανω και αλλη χωρις χρεωση απο τι μου ειπε η κλινικη αλλα ποιος μου εγγυαται πως δεν θα συμβει παλι το ιδιο??????

Μπλουζα