Κολλαγόνο

cool11

Well-Known Member
Ανοιγω αυτο το θεμα, για οποιον θελει να το συζητησει, ή να συνεισφέρει με καποια σχετική γνώση ή άποψη πάνω στο 'κολλαγόνο', και πως αυτο επηρεαζει την υγεια μας και την εμφανισή μας.

Δειτε:
Για αρχη:
http://el.wikipedia.org/wiki/%CE%9A%CE%BF%CE%BB%CE%BB%CE%B1%CE%B3%CF%8C%CE%BD%CE%BF

Στη συνεχεια ενα δειγμα του ειδους, απο αυτα που κατακλυζουν το διαδικτυο(hype?), σε στυλ 'τα κανει ολα και συμφερει':
http://www.tlife.gr/Article/HEALTHANDFITNESS-health/0-57-23564.html

Και μια αντιθετη αποψη, απο αυτες που σπανια συναντας:
http://www.healthyliving.gr/2012/07/18/%CF%85%CE%B3%CF%81%CF%8C-%CF%80%CF%8C%CF%83%CE%B9%CE%BC%CE%BF-%CE%BA%CE%BF%CE%BB%CE%BB%CE%B1%CE%B3%CF%8C%CE%BD%CE%BF-%CF%80%CE%BF%CE%BB%CF%8D-%CE%BA%CE%B1%CE%BA%CF%8C-%CE%B3%CE%B9%CE%B1-%CF%84%CE%BF/

Νομιζω οτι μετα απο αυτα, ειμαστε ετοιμοι να συζητησουμε για τα περι χρησιμοτητας του κολλαγονου, τυχον πρόσληψης μεσω της τροφης, για τυχον επικινδυνοτητα, και για αποτελεσματικοτητα.

Καλη μας αρχή!
 

Παρακαλώ συνδεθείτε ή εγγραφείτε για να απενεργοποιήσετε τις διαφημίσεις.

orestis

Member
Για το κολαγόνο δεν ξερω πολλα πράγματα. Το ανακαλυψα κι εγω προσφατα (όταν αρχισε να διαφημιζετε στην τηλεοραση) και ετσι αρχισα να ψαχνω πληροφορίες στο διαδυκτιο. Γενικα δεν βρηκα πολλά, που να φαινονται τουλαχιστον σοβαρα στοιχεια.
Υπαρχουν αρκετές πληροφορίες για το πόσο καταπληκτικό προϊον ειναι (αλλα δεν ξερω ποσο κατευθυνόμενες ειναι) και υπαρχει και το αρθρο που ανεβασες κι εσυ, το οποιο επισης δεν ξέρω κατα πόσο ειναι σωστό.
Τέλος πάντων , στους διαφορους που βρήκα να το προτείνουν, εκτος απο τα τοσο καλα που λενε, διαβασα και αρκετους να αναφέρονται, στο οτι κανει καλο στις αρθρωσεις, και οτι καποιοι γιατροι το προτείνουν για τετοια προβληματα.
Εγω παλιοτερα ειχα ανα μικροατυχημα, οπου επεσα μεσα σε μια τρυπα(μονο το ενα ποδι) η τρυπα ηταν της ΔΕΗ. Τοτε ειχα χτυπησει το ποδι,στο πελμα και στο γονατο, αλλα δεν εδωσα σημασια. Μετα απο λιγες μερες περασε ο πονος και ολα καλα. Οπως ειναι γνωστο ομως αυτα τα οχι και τοσο σοβαρα χτυπηματα, στο μελλον εμφανιζονται δριμύτερα και τοτε αρχιζεις ξαφνικα να εχεις ενοχλησεισ και να πονας.
Ετσι εγινε και με μένα, τον τελευταιο καιρό, αρχισα να εχω μικροενοχλησεις στο γονατο.Πιστευω οτι έπαιξε μεγαλο ρολο η αλλαγη κλιματος, μιας και ζουσα αθήνα, και η Πατρα που ειμαι τωρα εχει υπερβολικη υγρασια, και η υγρασια οπως ξερουμε επιβαρύνει τετοιες καταστασης.
Το αποτελεσμα ηταν τον τελευταιο μηνα, καθε βραδυ που κοιμόμουν και επειδή συνηθως κοιμαμαι στη σταση του εμβρυου , το γονατο που ειχα αρχισει να νιωθω ψιλοενοχλησεις, να κλειδωνει κα8ως ηταν μαζεμενο οσο κοιμομουν, με αποτέλεσμα το πρωι που πηγαινα να το ανοιξω, να επρεπε να το πιεσω καπως για να ανοιξει και βεβαια ο πονος αν και στιγμιαίος ηταν αβασταχτος.
Αποφασισα λοιπον να δοκιμασω το κολαγονο. Το χρησιμοποιω εδω και ενα μηνα περιπου. Τωρα τελειωνει το πρωτο μπουκαλι(το οποιο κοστιζει και 45 ευρω!!!!!!) . Σε οσα αναφέρετε οτι κανει δεν εχω δει καποιο βελτιωση. Ισως να ειναι και νωρις ακομα βεβαια. Οσον αφορα ομως στο γονατο, μολις μεσα σε 2 βδομαδες που το επερνα, το προβλημα εξαφανιστηκε. Το γονατο δεν κλειδωνει πλεον κατα τη διαρκεια του υπνου, και γενικότερα δεν μπορω να πω οτι εχω ενοχλησεις. Εκτος ισως απο καποιο απειροελαχιστη ενοχληση πλεον η οποια μπορει να οφειλετε και στην υγρασια.
Πραγματικα δεν ξέρω αν κανει οσα υποσχετε αυτο το προϊον και σιγουρα οι αποψεις ειναι αντικρουόμενες.
Οσον αφορα ομως στις αρθρωσεις , πιστευω οτι βοηθαει πολυ. Δεν μπορω να φανταστω οτι βοηθησε κατι αλλο το γονατο μου, μιας και δεν επερνα τιποτα αλλο. Και μαλιστα το εντυπωσιακο, ηταν οτι το προβλημα εφυγε μεσα σε 2 μόλις εβδομαδες.
Ειναι βεβαια πολυ νωρις ακομα για να εχω μια ολοκληρομένη αποψη.
Το μονο σιγουρο ειναι ενα. Οτι ακομα και αν οντως βοηθαει, ειναι ενα προϊον που θα πρεπει αν το περνεις συνεχεια, και για ολη σου τη ζωή.
Ενα μπουκάλι βγάζει σκαρτο μήνα. Δεν ξερω ποσο ακριβως γιατι δεν σημειωσα ποτε ξεκινησα να το πινω, αλλα σιγουρα δεν φτανει το μήνα. Αρα θελεις το λιγοτερο 45 με 50 ευρω κα8ε μηνα μονο για ενα προϊον. Η καλυτερη τιμή που εχω βρει μέχρι στιγμης, ειναι 39 ευρώ το μπουκάλι, με αγορα απο το διαδυκτιο, αλλα με παραγγελια 4 μπουκαλιων. Αρα θα πρπει να σκασεις με τη μια καπου στα 150 ευρω, για να πετυχεις αυτη την τιμη.
Το δευτερο που δεν ξερω, ειναι αν περα απο τα οφελη που λενε οτι εχει(και αν τα εχει τελικα ολα αυτα που λενε)ακομα κι αν ξεπερασεις το 8εμα της τιμης -κατι που δεν ξεπερνιετε ευκολα αυτες τις εποχες-τι γινεται με τη μακροχρόνια χρηση του. Ειναι όντως αβλαβές ή μηπως παρουσιαζει καποιες παρενέργειες? Πανω σε αυτο το θεμα, δεν εχω βρει πληροφορίες.
Τα σχολια δικά σας.
 

weznem

Well-Known Member
εγω πιστευω οτι ο οργανισμος το υγρο κολαγοννο δεν μπορει να το αφομειωσει ...
σε μεγαλες υποψιες με βαζει που λενε οτι κανει καλο σε αρθρωσεις και τριχες κατσαρες..και δεν λενε(γιατι αραγε?)οτι με την ληψη του θα σφιξει η επιδερμιδα θα εξαφανιστουν ρυτιδες(αφου υπαρχουν απο ελλειψη κολλαγονου)..δεν θελει και πολυ μυαλο απλα κοινη λογικη θεωρω..
η κανει οτι κανει το κολαγοννο η δεν κανει τιποτα,το κανει δουλεια αλλα μονο στις αρθωσεις που λενε οι εταιρειες ειναι της πλακας για εμενα..
 

orestis

Member
Δεν ξέρω αν και κατα πόσο ο οργανισμος μπορει να αφομοιώσει το κολλαγόνο που λαμβάνετε, απο το στομα. Ψάχνοντας, διάβασα οτι όντος υπαρχει θεμα με την αφομοίωση του, και οτι τα καλυτερα αποτελέσματα αφομοίωσης απο τον οργανισμό τα εχει το υγρό κολλαγόνο. Υποτιθετε οτι για λόγους αφομοίωσης πρεπει να το περνεις και συγκεκριμένες ωρες.
Τωρα αν αυτα τα γράφουν μόνο και μόνο για να προωθήσουν το προϊον, αυτο δεν το ξέρω. Στο διαδυκτιο δεν μπορεσα να βρω εγκυρες πληροφορίες.
Αυτό που ξερω για το οποιο μπορω να πω με σιγουριά, ειναι τα αποτελέσματα σε μένα, μετα απο 1 μηνα χρήσης.
Ειπα και πιο πανω οτι δεν ειδα καποια διαφορά οσον αφορα στην εμφανιση, δεν ξερω αν σε αυτο παιζει ρολο το οτι το περνω μόνο ενα μηνα. οσον αφορά ομως στο γονατο μου, δεν ειδα απλα διαφορά. αλλα ειδα εντυπωσιακή βελτίωση και μάλιστα μετα απο 2 βδομάδες χρήσης. Δεν ηταν μια ψιλοενοχληση που μπορει και να εφυγε μόνη της. Κλείδωνε τελείως το γονατο καθως ήταν λυγισμένο, και ηταν απίστευτος ο πονος καθε πρωι, προκειμένου να το ανοίξω.Το Θεωρώ πολυ πιθανό να γινόταν αυτό λογο έλλειψης κολλαγόνου, μιας και το κολλαγονο ειναι αυτό που κραταει τις αρθρώσεις ενωμένες, και διευκολύνει την κινηση τους. Αρα ειναι πολυ πιθανο η ληψη κολλαγονου, να με βοηθησε στο προβλημα, μιας και δεν επερνα κατι αλλο. Επισης πολλα προβληματα στις αρθρωσεις εχουν να κανουν με την ελλειψη κολλαγονου. Αρα δεν μπορω να περάσω στο ντουκου, οτι εγω ειδα βελτίωση μετα τη ληψη του.
Απο εκει και πέρα, δεν μπορω να πω κατι αλλο για τις πιθανες ευεργετικές του ιδιότητες. Εγω αν και πολυ ακριβο, σκοπευω να το συνεχισω για καποιο διαστημα, και να δω τα αποτελέσματα.
Καλο θα ηταν να ακουσουμε και αλλες απόψεις απο ατομα που το εχουν χρησιμοποιήσει για περισσοτερο διαστημα, μιας και αυτους που γραφουν στις σελιδες αυτων των προϊοντων, οτι ειδαν θεαματικα αποτελεσματα, εγω δεν τους πιστευω.
 

Soralteno

Alternative treatment member
Μέλος του προσωπικού
Έχω υπ' όψιν μου μια θεραπεία για ΑΑ που είναι "μπόμπα" (επιθετική), κυρίως oral, και περιλαμβάνει ανάμεσα στα άλλα κολλαγόνο (Type 1 & 3) + Orthosilicic Acid (generator).
Όταν την δοκιμάσω, θα σας πω εντυπώσεις.
 

cool11

Well-Known Member
Ορεστη, οταν λες οτι ενα μπουκαλι βγαζει σκαρτο μηνα, για πες μου, πως εχεις καταληξει ποση ειναι η ενδεδειγμενη ποσοτητα ληψης, ημερησιως;
Γιατι πχ αν καποιος μειωσει την ποσοτητα στο μισο(λεμε τωρα), θα περασει διπλασιο χρονο, περιπου διμηνο.
 

panoslydios

New Member
http://forum.lef.org/attach.aspx/216/collagen_study.pdf

Η ερευνα ισχυριζεται οτι η ποση πεπτιδιου κολλαγονου προστατευει απο τη
βλαβη που προκαλει η ακτινοβολια ηλιου uvb και τη φωτογηρανση.
 

orestis

Member
cool11 είπε:
Ορεστη, οταν λες οτι ενα μπουκαλι βγαζει σκαρτο μηνα, για πες μου, πως εχεις καταληξει ποση ειναι η ενδεδειγμενη ποσοτητα ληψης, ημερησιως;
Γιατι πχ αν καποιος μειωσει την ποσοτητα στο μισο(λεμε τωρα), θα περασει διπλασιο χρονο, περιπου διμηνο.

Η ημερησία δοση υποτιθετε οτι ειναι συγκεκριμένη. Ισχυρίζονται οτι βαση ερευνων πρεπει να περνεις 20ml ημερησίως. Μαζι με το μπουκάλι εχει και ενα δοσομετρητή στο καπακι, τον οποιον χρησιμοποιής για να μετρας ποσο πινεις καθε μερα. Εμενα με αυτη τη δοσολογία (20ml) με εβγαλε λιγότερο απο μήνα. Δεν ξερω ποσο ακριβως γιατι δεν ειχα κρατησει την ημερομηνία που το ξεκίνησα για να δω ποσες μερες βγαζει ακριβώς.
Σαφως μπορεις να πίνεις και λιγότερο, αλλα σε αυτη την περιπτωση δεν ξερω αν ας πουμε αντι για 20 πίνεις 10ml , αν 8α ειναι αρκετό και θα κανει δουλειά.Αν υποθέσουμε οτι κολλαγονο χρησιμοποιεί όλο το σωμα, και τα 20ml λιγα μου φαινονται. Αν βαλεις και τις απωλειες που υπαρχουν στο στομαχι, τι θα απορροφάει τελικα ο οργανισμός.
 

cool11

Well-Known Member
Παντως, με τετοια τιμη μπουκαλιου, εστω και με αγορα απο νετ, κι εστω και μαζικα, δεν ειναι δυνατον να αγοραζεις κολαγονο, εκτος μονο κι αν εισαι πλουσιος...:(
Κατι πρεπει να γινει γι αυτο το θεμα.
Να ελπιζω σε μειωση της τιμης με την παροδο του χρονου? Ποιος να ξερει αραγε...
Ή μηπως μπει καμια 'κινα' στο παιχνιδι και πεσουν οι τιμες; ????
Η τιμη ειναι εμποδιο.
 

kapa

Μέλος του προσωπικού
o moderator Σπυρος χρησιμοποιουσε ποσιμο κολλαγονο επι 7 μηνες και δεν ειδε τιποτα,μην πετατε τα λεφτα σας και τον χρονο σας.
για τις αρθρωσεις ειναι καλο
 

Παρακαλώ συνδεθείτε ή εγγραφείτε για να απενεργοποιήσετε τις διαφημίσεις.

orestis

Member
cool11 είπε:
Παντως, με τετοια τιμη μπουκαλιου, εστω και με αγορα απο νετ, κι εστω και μαζικα, δεν ειναι δυνατον να αγοραζεις κολαγονο, εκτος μονο κι αν εισαι πλουσιος...:(
Κατι πρεπει να γινει γι αυτο το θεμα.
Να ελπιζω σε μειωση της τιμης με την παροδο του χρονου? Ποιος να ξερει αραγε...
Ή μηπως μπει καμια 'κινα' στο παιχνιδι και πεσουν οι τιμες; ????
Η τιμη ειναι εμποδιο.

Οι κινεζοι μπηκαν ηδη στο παιχνιδι. Εχουν αρχισει να κυκλοφορουν πανομοιοτυπα μπουκαλια με το γνωστο κολλαγονο που διαφημιζεται. Η εταιρία δηλωσε ηδη οτι το μαϊμου κολλαγονο δεν ειναι καταλληλο. Τωρα βεβαια τι περιμενεις να πει η εταιρία?
Παντως οσον αφορα στο κολλαγονο ειναι πολυ σημαντικό σε τι μορφη ειναι τα συστατικά του. Πολλοι λενε οτι αν ειναι με τη μορφη πρωτεϊνης(μιας και το κολλαγονο ειναι πρωτεΐνη) τοτε μαλλον καταστρεφετε στο στομαχι, αν ειναι τα δομικά πεπτίδια του κολλαγόνου διαλυμένα, τοτε ειναι πολυ πιο ευκολο να τα απορροφισει ο οργανισμος, χωρις να καταστραφουν στο στομαχι. Απο εκει και περα υπαρχει και ενα θεμα , απο τι στιγμη που θα τα παρει ο οργανισμος πως θα τα χρησιμοποιήσει και που.
Εδω βεβαια ανοιγει και ενα μεγαλο θεμα, γιατι κατι αναλογο γινετε και με τις βιταμινες. Οποτε και αυτες δεν ξερουμε αν τις περουμε τσαμπα και απλα μολις φτανουν στο στομαχι καταστρεφονται απο τα γαστρικα υγρα.
Δεν ξερω σε τη μορφη ειναι τα συστατικα απο τα κολλαγονα που κυκλοφορουν, μιας και υπαρχουν απο πολλες εταιρίες και με διαφορετικές τιμες.
Αυτα τα πολυ γνωστα παντως , εχουν την εγκριση του ΕΟΦ και τουλαχιστον ξερεις οτι δεν περνεις κατι που μπορει να ειναι επικίνδυνο.
Τωρα αν καποιος επιλεξει καποιο κινεζικο που σαφως θα εχει πολυ χαμηλοτερη τιμη, και τα οποια δεν εχουν περάσει απο καποιον φορεα για εγκριση, δεν μπορει να ειναι σιγουρος τι περιεχει το μπουκαλι.

Παντως το οτι δεν βλεπουμε καποια ορατα αποτελεσματα μετα τη χρηση του, οπως το να τσιτώση το δερμα, δεν σημαίνει απαραίτητα οτι δεν κανει και δουλεια. Γιατι στην περίπτωση που τελικα το απορροφάει ο οργανισμος, δεν ξερουμε που και πως το χρησιμοποιεί. Μπορει ας πουμε σε καποιον που εχει προβληματα με αρθριτικά να το χρησιμοποιει ο οργανισμος εκει και οχι στο να τσιτώσει ας πουμε το δερμα.
Αυτο που λεω ειναι απλα μια υποθεση, και οχι κατι που εχει αποδειχτεί επισημα. και το λεω γιατι εγω οντως στις 20 μερες που το χρησιμοποιουσα, ειδα σημαντική βελτιωση στο γονατο που ειχα προβλημα, αλλα δεν ειδα καποια βελτιωση στην εμφανιση ή καπου αλλου.
Κατα την αποψη μου ειναι πολυ θολα ακομα τα πραγματα και γι αυτους που το υποστηριζουν και γι αυτους που το απορριπτουν.
 

panoslydios

New Member
Προστατευει απο τη φωτογηρανση.
Unbound MEDLINE
Effects of collagen peptide ingestion on UV-B-induced skin damage.
Abstract
The effect of daily ingestion of collagen peptide on the skin damage induced by repeated UV-B irradiation was examined. Ingestion of collagen peptide (0.2 g/kg/d) suppressed UV-B-induced decreases in skin hydration, hyperplasia of the epidermis, and decreases in soluble type I collagen. These results suggest that collagen peptide is beneficial as a dietary supplement to suppress UV-B-induced skin damage and photoaging.

Το θεμαειναι να ενεργοποιησουμε το δικο μας κολλαγονο.
Το εξωγενες λιγα πραγματα θα κανει.
 

orestis

Member
Ψαχνοντας στο νετ βρηκα και αυτο που εχει σχεδον τη μιση τιμη.
Δεν ξερω αν διαφερει σε κατι απο το αλλο το ακριβο, απλα το βαζω εδω για οποιον θελει να το ψαξει. Παντως κυκλοφορουν και απο αλλες εταιρίες σε τιμη γυρο στα 20 ευρω, απλα αυτα δεν διαφημιζονται, οπως γινεται με τα δυο ακριβα , που τα ξερουμε απο τις διαφημισεις.
Το οτι ενα προϊον δεν διαφημιζεται , δεν σημαίνει οτι δεν ειναι καλο βεβαια.
Δεν προτεινω καποιο γιατι κι εγω στο ψαξιμο ειμαι, οποτε δεν ξερω τις διαφορες τους.
http://www.super-foods.gr/collagono.html
 

cool11

Well-Known Member
Αν βρισκαμε κανεναν αξιοπιστο προμηθευτη απο ebay...
Εκει τις χτυπανε τις τιμες σε ολα τα ειδη.
Αλλα ομως, επειδη ειναι ποσιμο, να πρεπει ο seller να ειναι αξιοπιστος, δηλαδη να εχει αγορασει κοσμος, να εχει καλες κριτικες, ευχαριστημενοι πελατες, σοβαρη παρουσια(οτι μπορουμε να αλιευσουμε απο το διαδικτυο τελωσπαντων).
Γιατι οσο περναμε μεσα απο τις -κατα τα αλλα - σωστες δικλειδες του ΕΟΦ κλπ, θα πληρωνουμε πολυ ακριβες τιμες.
 

orestis

Member
Θα ελεγα οτι θελει πολυ προσοχη μια online παραγγελια. Ηδη κυκλοφορησε σε μαϊμου εκδοση η πολυ γνωστη μαρκα που διαφημιζεται στην τηλεοραση. Θελει προσοχη ακομα και οταν το αγοραζεις απο φαρμακειο να ελεγχεις αν ειναι το γνησιο.
Παντως και σε καποια on line μαγαζια του εξωτερικου που κοιταξα, δεν ειναι μεγαλες διαφορες στις τιμες. Αν βαλεις και τα μεταφορικα, δεν νομιζω οτι αξιζει τον κοπο.
 

cool11

Well-Known Member
Αφου το υγρο ποσιμο κολλαγονο ειναι -ακομη- πανακριβο, ειπα να κοιταξω τουλαχιστον για πρόσληψη, επικουρικα, με καταλληλες τροφες, διατροφικα. Διαφορα αρθρα υπαρχουν στο ιντερνετ. Απο αυτα που διαβασα ξεχωρισα αυτο:
http://sarotiko.blogspot.gr/2013/02/blog-post_4464.html
 

cool11

Well-Known Member
Μεσω διατροφης αραγε, ειναι αποτελεσματικη η αναπληρωση του κολλαγονου στον οργανισμο;
Διαφορα αρθρα υπαρχουν, αλλα το σημαντικο ειναι να εχει ερευνηθει επιστημονικα, οτι οντως μια τροφη/ουσια, μπορει να βοηθησει στην δημιουργια & αναπληρωση κολλαγονου. Οχι απλα δημοσιογραφικα αρθρα με εωλα επιχειρηματα.
 
Ρε παιδιά σόρρυ που το φέρνω στην επιφάνεια αλλά ποια η διαφορά του υγρού πόσιμου κολλαγόνου, με τα κολλαγόνα που υπάρχουν σε κάψουλες (type 1,3, της neocell); Το υγρο αφομοιώνεται καλύτερα από την κάψουλα;
 

orestis

Member
Η διαφορα στο υγρο κολλαγονο με την καψουλα, ειναι οτι το υγρο (οχι ολες οι μαρκες) ειναι υδρολυμενο. Κατι που δεν ισχύει με τις καψουλες.
Τωρα τι σημαινει υδρολυμενο και σε τι βοηθαει.
Το κολλαγονο ειναι πρωτεΐνη. Αν την πρωτεΐνη την παρεις αυτουσια, μολις φτασει στο στομαχι καταστρεφετε ολοσχερώς απο τα οξεα του στομαχιου. Αρα δεν διοχετεύετε στον οργανισμο.
Με την υδρόλυση, αυτο που κανουν ειναι να σπανε την πρωτεϊνη σε πεπτίδια, τα οποια μπορουν να αφομοιωθούν πιο ευκολα απο τον οργανισμο και αυτα με τη σειρα τους θα συνθεσουν παλι κολλαγονο.
Ακομα και σε αυτη την περιπτωση θα πρεπει να το περνεις βραδυ τουλαχιστον 2 ωρες μετα απο το φαγητο, ωστε να εχει προχωρήσει η διαδικασια της πεψης, για να εχεις οσο το δυνατον λιγοτερες απώλειες.
Τωρα ποση ποσοτητα πεπτιδιων καταφερνει να φτασει στον οργανισμο και με πιο ακριβως τροπο τα χρησιμοποιει ο οργανισμος ειναι μαλλον αγνωστο.
Αν παντως θελεις να παρεις κολλαγονο, το μονο που αξιζει να περνεις ειναι το υδρολυμενο, οποιοδηποτε αλλη μορφη απλα καταστρεφετε στο στομαχι.
 
Μπλουζα