le2der είπε:
Φαίνονται όντως λυπαρά και με γυαλάδα. Αυτό που θες να δοκιμάσεις από ότι κατάλαβα το χρησιμοποιούν στις μεταμοσχεύσεις για να δεχθεί ο οργανισμός το μόσχευμα και να μη το δει σαν ξένο οργανισμό. Θεωρείς ότι η αλωπεκία οφείλεται σε κάποιο αυτοάνοσο νόσημα?
Όσον αναφορά στη δοκιμή που θες να κάνεις πιστεύω οτι είναι μεγάλο ρίσκο να αναστείλεις το ανοσοποιητικό.
Πολλοί έχουν αναφέρει την αλωπεκία ως αυτοάνοσο νόσημα, αλλά πιστεύω πως δεν αφορά άμεσα τα μαλλιά, δηλαδή ο οργανισμός δεν επιτίθεται στους θύλακες όπως όλοι αναφέρουν, αλλά αυτοί είναι οι παράπλευρες απώλειες μιας μάχης που δίνει το ίδιο το ανοσοποιητικό στην περιοχή, κυρίως στο χόριο.
Επίσης παλιότερα είχα μελετήσει για πάρα πολύ καιρό τα αυτοάνοσα νοσήματα και ως προσωπική - ερασιτεχνική φυσικά άποψη είναι ότι κατά 90% αυτό οφείλεται στα βακτήρια του εντέρου και στα πεπτικά ένζυμα. Αυτά είναι στο σύνολό τους κληρονομικά. Οι μεγαλύτερες μάχες στον οργανισμό χάνονται εκεί και απλά μετά εκδηλώνονται σε διάφορους τομείς υπό τη μορφή φλεγμονής.
Όσες φορές όμως επιχείρησα μόνος μου να βρω μια άκρη σε αυτό, ήταν πολυέξοδο και το σύνολο των προβιοτικών που έπαιρνα κατέληγε στα σκουπίδια γιατί προκαλούσαν έντονες στομαχικές διαταραχές. Μόνο αν ήξερα τι λείπει και τι όχι θα μπορούσα να κινηθώ με καλύτερες προοπτικές. Οπότε κουράστηκα και το παράτησα στην ησυχία του.
Δεν θέλω φυσικά να καταστείλλω το ανοσοποιητικό μου, αλλά την τοπική του δράση στην περιοχή. Η τακρόλιμους βέβαια έχει πολύ καλές ιδιότητες απορρόφησης λόγω του τέλειου μοριακού της βάρους και αυτό παραμένει ένα θέμα.
Rick είπε:
Gomi, οι παρατηρήσεις σου είναι πολύ εύστοχες καθώς φαίνεται πως ο μηχανισμός αντιμετώπισης του σκληροδέρματος εστιάζεται σε παράγοντες που δεν αποκλείεται να είναι κοινοί με αυτούς που εμπλέκονται στην πρόκληση της αλωπεκίας άρρενος τύπου (κυτοκίνες, ινοβλάστες, δίαυλοι ασβεστίου κ.α.). Σαν να είναι δηλαδή το σκληρόδερμα μια πιο προχωρημένη μορφή της αλωπεκίας. Αναρωτιέμαι όμως, αφού το protopic χορηγείται τόσα χρόνια από δερματολόγους, είναι δυνατό να μην πρόσεξε κανείς την αύξηση της τριχοφυϊας στα σημεία εφαρμογής, έστω σαν τυχαίο εύρημα, όπως άλλωστε έχει γίνει και στο παρελθόν με tretinoin, ketoconazole, spironolactone, azelaic acid κ.λ.? Kαι ο Κωτσαρέλλης και η Histogen και η Curis παλαιότερα σκόνταψαν πάνω σε πιθανές θεραπείες για την AGA, στην προσπάθεια τους να αντιμετωπίσουν δερματικά προβλήματα, εγκαύματα, καρκίνους κ.α. Πάντως δε θέλω να σε αποθαρρύνω! Μακάρι να βγει κάτι! Ζήτα όμως από τον φαρμακοποιό που θα πας, να σου δώσει να διαβάσεις το εσώκλειστο φυλλάδιο για να δεις τυχόν παρενέργειες μετά από μακροχρόνια χρήση! Φυσικά ξεκίνα από μια μικρή περιοχή! Aν στα sides αναφέρεται η υπερτρίχωση, ίσως είσαι σε καλό δρόμο! ;-)
rick, στο 99% των περιπτώσεων που πρόλαβα να βρω, το protopic εφαρμόζεται σε άλλες περιοχές και όχι στο κεφάλι. Π.χ πρόσωπο - χέρια.
Στα παιδιά χορηγούν το 0.03%, αλλά πιστεύω ότι χρειαζόμαστε το 0.1%.
Και η τοπική κορτιζόνη δίνει φοβερό boost στα μαλλιά στην αρχή, λόγω παρόμοιας δράσης, αλλά έχω βάλει άπειρες ενέσεις κορτιζόνης κατά καιρούς λόγω προβλήματος στη μέση και μαλλιά ποτέ δεν έβγαλα κατά την αγωγή, η οποία ήταν πολλές φορές εξάμηνη.
Το όλο θέμα είναι η καταστολή της δράσης του ανοσοποιητικού τοπικά.
Επίσης η follica, την τακρόλιμους την έχει ως βασική προσθήκη στην πατέντα της για την απενεργοποίηση του Epidermal growth factor, ώστε να δουλέψει σωστά η θεωρία του wounding.
Ένα απόσπασμα που βρήκα από το hairloss help, το 2008
I'd opt for tacrolimus due to safety.
"Cyclosporine therapy was associated with a higher incidence of reported adverse effects. Mean arterial pressure and serum cholesterol level were significantly higher at 3 months in the cyclosporine group than the tacrolimus group.
Conclusions: Tacrolimus and cyclosporine were similar with regard to efficacy for posterior segment intraocular inflammation, but the results suggested a more favorable safety profile for tacrolimus therapy."
Regarding the study of hair follicles indicating pattern alopecia grafted onto immunodeficient mice (in which hair grew), it just points to a topical immunosuppressant or immunomodulatory (which have been discussed on HLT already). I did come across one that was discussed which a steroid user with MPB was using that reversed his hair loss..
NOTE: I am not suggesting anyone use any of these, there are inherent problems with drugs of this nature.
"Tacrolimus is the current best drug for hair loss in my opinion unfortunately it is not commonly available in topical form though the drug company Fujisawa has an NDA awaiting for tacrolimus for it's use in atopic dermatitis (eczema).
Currently the only place which carries tacrolimus is http://www.communitydrug where it is priced at $130 for 30 mls this price will significantly drop when the official form of the drug from the manufacturer Fujisawa is FDA approved later this year.
Tacrolimus for me personally has regrown so much of the hair I have lost over the past few years making my hair loss become hardly noticeable.
In the studies it has been used at only once or twice a week I myself have opted to use it 1ml every other day.
This is the first drug which works in a way completely aside from hormonal manipulation or through the potassium k channel openers (minoxidil is a drug of this class) and is the best current way to treat hair loss."
Again, this drug I mentioned is not the route to take for MPB, but there is potential with these class of drugs or at least a specific class of inhibitors...
Regarding Tacrolimus: The long-term safety of Tacrolimus Ointment has not been determined. Because rare cases of cancer (eg, lymphoma, skin cancer) have been reported, continuous long-term use should be avoided and the application of Tacrolimus Ointment should be limited to the affected areas. Tacrolimus Ointment should not be used in children younger than 2 years of age.
Δεν το δοκίμασαν άλλοι γιατί τότε η τιμή του ήταν 130 δολάρια.
Εδώ αναφέρει τα υπέρ και τα κατά του με σχεδιαγράμματα.
http://www.iatrikionline.gr/Derma_53/24.htm
Επισυνάπτω τα πιο σημαντικά που μας αφορούν.
Μετά από μακροχρόνια μονοθεραπεία με αλοιφή τακρόλιμους μπορεί να παρατηρηθεί ακόμα και αναδόμηση του δέρματος με αύξηση της σύνθεσης κολλαγόνου, η οποία επαναφέρει σε φυσιολογικά επίπεδα το πάχος του.
Η παρατήρηση αυτή ισχύει και για ασθενείς που λαμβάνουν παράλληλα εισπνεόμενα κορτικοστεροειδή λόγω άσθματος. Στα παιδιά, η μονοθεραπεία με αλοιφή τακρόλιμους βοηθά στην ομαλοποίηση της ανάπτυξης.
Μέχρι στιγμής, οι έρευνες που πραγματοποιήθηκαν με αλοιφή τακρόλιμους περιελάμβαναν κυρίως παιδιά με μέτρια έως σοβαρή ατοπική δερματίτιδα. Η αποτελεσματικότητα του τακρόλιμους ήταν εξίσου καλή και στις δύο περιπτώσεις. Για τη θεραπεία της βαριάς μορφής ατοπικής δερματίτιδας η εφαρμογή της κρέμας πρέπει να γίνεται δις ημερησίως, ενώ για τις μετρίου σοβαρότητας περιπτώσεις η ανταπόκριση στη θεραπεία είναι ικανοποιητική με μία ημερήσια εφαρμογή.
Ενώ η θεραπεία με αλοιφή τακρόλιμους 0.03% έχει γενικά καλά αποτελέσματα, μια πρόσφατη μακροχρόνια έρευνα δείχνει πως η πλειοψηφία των παιδιών με ατοπική δερματίτιδα μπορεί να ωφεληθεί αν οι παροξύνσεις της νόσου αντιμετωπιστούν με αλοιφή τακρόλιμους 0.1%.
Προσφάτως ολοκληρωμένες ή τρέχουσες έρευνες δείχνουν πως η αλοιφή τακρόλιμους 0.03% είναι αποτελεσματική και σε παιδιά μικρότερα των 2 ετών και σε παιδιά με ήπια ατοπική δερματίτιδα. Προς το παρόν όμως, οι διεθνείς οργανισμοί φαρμάκων συστήνουν περιορισμό της χρήσης του φαρμάκου σε παιδιά με μέτρια ή σοβαρή νόσο.
Oι βραχυπρόθεσμες ανεπιθύμητες ενέργειες των τοπικών ανοσοτροποιητών,
συμπεριλαμβανομένου και του τακρόλιμους, είναι το αίσθημα καύσου, το τσούξιμο, ο κνησμός και η ελαφρώς αυξημένη πιθανότητα εμφάνισης έρπητα.
Σε μακροχρόνιες μελέτες φαίνεται πως οι ανεπιθύμητες ενέργειες των τοπικών κορτικοστεροειδών και του τακρόλιμους είναι παρόμοιες σύμφωνα με έρευνες.
Κατά τη διάρκεια της θεραπείας με αλοιφή τακρόλιμους, τα αντιγονικά τεστ δείχνουν θετική ανταπόκριση των ασθενών σε αυτά, αύξηση του δείκτη Merieux και του αριθμού των θετικών αντιγόνων. Αυτό δείχνει εξομάλυνση της λειτουργίας των Th1 κυττάρων.
Σύμφωνη με τις παραπάνω παρατηρήσεις είναι και η ταυτόχρονη μείωση του σταφυλοκοκκικού αποικισμού του δέρματος και των ιογενών λοιμώξεων. Δεν έχει παρατηρηθεί κατασταλτική επίδραση στην αποτελεσματικότητα του παιδικού εμβολιασμού.
Πιο σημαντικό είναι ότι δεν έχει καταγραφεί αύξηση στην εμφάνιση των μη μελανοκυτταρικών όγκων του δέρματος.
Παραταύτα,
οι ασθενείς και οι οικογένειές τους πρέπει να εφαρμόζουν τους κανόνες της σωστής αντιηλιακής προστασίας για να μειώσουν την πιθανότητα εγκαύματος.
Όταν η αλοιφή τακρόλιμους χρησιμοποιείται ως μονοθεραπεία, μπορούν να επιτευχθούν μακροχρόνια θετικά αποτελέσματα, τα οποία δεν είναι δυνατόν να επιτευχθούν με τη συνήθη θεραπεία της ατοπικής δερματίτιδας με κορτικοστεροειδή.
Είναι σημαντικό να λέγεται στους ασθενείς ότι θα πρέπει να ξεχάσουν τον τρόπο με τον οποίο χρησιμοποιούσαν τα κορτικοστεροειδή, δηλ. την παροδική διακοπή της θεραπείας μετά από λίγες βδομάδες εφαρμογής της. Σε ιδανικές περιπτώσεις, το Protopic μπορεί να χρησιμοποιηθεί όσο υπάρχει έκζεμα στο δέρμα.
To μεγάλο θετικό της τακρόλιμους έναντι της κορτιζόνης είναι ότι δεν καταστέλλει παντελώς τη σύνθεση του κολλαγόνου όπως η δεύτερη, αλλά αντίθετα το αναδομεί και το επαναφέρει στα φυσιολογικά επίπεδα.