NW stage V, 7/2/2020 - 2910 FUs - F.U.T - Άνδρας 43 ετών

CVIAL

Moderator
Μέλος του προσωπικού
Η βιβλιογραφία αυτή έχει αναφερθεί αρκετές φορές στο φόρουμ όπως και οι αναφορές για σχεδιασμό hairline από Ron Shapiro κλπ. Καταρχήν συμφωνούμε όλοι για την safe μέγιστη πυκνότητα 45-50 (πλην crown) οπότε δεν χρειάζεται τόση ανάλυση για τις υπερβολικές πυκνότητες και το survival rate. Επίσης όταν κάποιοι εδώ λένε δυνατό hairline εννοούν κατ' ουσία δυνατή ζώνη Α και forelock. Δηλαδή μετά το αρχικό απαραίτητο soft (ή λιγότερο soft) transition των πρώτων χιλιοστών μια καλύτερη πυκνότητα που δεν βασίζεται αποκλειστικά στην πυκνότητα φύτευσης που όντως δεν μπορεί να ξεπερνά τα 45-50 αλλά τον συνολικό αριθμό τριχών που αυξάνεται τεχνητά και με ασφάλεια μέσω του λόγου και την παρουσία πολύτριχων. Εκεί είναι όλο το παιχνίδι και προφανώς η FUE προσφέρει μεγαλύτερη ευελιξία σε αυτό το θέμα αφού με την FUT είναι fixed. Φυσικά με combo ξεπερνιέται εύκολα. Εκεί είναι το κλειδί και σε αυτό το σημείο συμφώνησα απόλυτα και στα γραφόμενα από τον κο Ζώντο (ίδε παρακάτω) αφού με την ίδια πυκνότητα (πχ. 45g) παίρνεις 45x2.1= 95τρίχες (με λόγο 2.1) ενώ με λόγο 2.5 παίρνεις 45x2.5= 113τρίχες, δηλαδή περίπου 20% περισσότερη κάλυψη στη ζώνη A και φυσικά πιο δυνατό αποτέλεσμα στην μπροστινή περιοχή που δίνει και το μεγαλύτερο illusion σε μια μμ.


GEORGIOS ZONTOS είπε:
Αγαπητε φιλε .Είναι δυνατον να χρησιμοποιώ το δολοφονικο 1.2μμ punch ??????Τα εργαλεία που χρησιμοποιώ είναι 0.8 ,0,9 και κυριως 0.85 .Στο ακουρευτο κανω χρηση του 0.9 .Ο λογος των μοσχευμάτων μου κυμαίνεται από 2.75 μεχρι 3.6 με πιο συχνο ευρος το 2.9 με 3.3 .Αυτό ωφειλεται στην τεχνικη μου την οποια θα εξηγησω άλλη φορα και την βαθια γνωση του FUE .Eπισης στην χρηση της τεχνικης vertical extraction που ελαχιστοποιεί το transection rate and the partial transection rate .Βεβαια δεν διαμερισματοποιω τα μοσχεύματα in vivo διοτι δεν πιστευω σε αυτό διοτι τα περισσοτερα δεν φυτρωνουν .Όταν αφηνεις τριχες πισω είναι πιθανότατα τραυματισμένες .Επισης ο τραυματισμος της δοτριας ζωνης είναι ο ελάχιστος δυνατος και kaτα συνεπεια δεν υπαρχει μεγαλη μετατραυματικη ινωση που θα κανει ένα μελλοντικο πεpiστατικο ιδιαιτερα δυσκολο .Όμως προς το παρον δεν θα μπω σε περισσοτερες λεπτομέρειες .Ο λογος που εχω μπει στο σαιτ είναι διοτι καποιοι με αποκαλεσαν θεωτητικο ,ότι δεν εχω αποτελέσματα και ότι δεν δειχνω περιστατικα από κοντινη ληψη διοτι δεν αντεχω στην συγκριση με περιστατικα αλλον γιατρον (τους οποιους τιμω και σεβομαι παντοτε ) Ετσι θα επικεντρωθώ στο παρον να σας παρουσιάζω αποτελέσματα μου μεχρι καποιοι να εχουν το θάρρος να ανακαλεσουν .
Μετα θα μιλησουμε για ότι θελετε .ετσι λοιπον εδώ θα βαλω σημερα ένα άλλο περιστατικο να παρετε μια ιδεα της δουλειας μου από θεωρητικούς σαν εμενα .

CVIAL είπε:
Χαίρομαι που ένας ακόμα γιατρός πιστοποιεί την πάγια αντίληψη πολλών από εμάς για την σημασία του μεγέθους των punch γιατί αρκετοί της DHI επιμένουν στις παλιές "καλές" συνήθειες και μάλιστα δεν το κρύβουν ακόμα και σήμερα. Η αλήθεια είναι ότι και εγώ είμαι υπέρμαχος των μεγάλων λόγων αφού είναι το πιο εύκολα διαχειρίσιμο μέγεθος από αυτά που επηρεάζουν την κάλυψη και έχω κατ' επανάληψη τονίσει ότι δεν επηρεάζει την φυσικότητα όταν γίνει σωστή διαχείριση. Βέβαια για να τα λέμε και όλα πρέπει να συναινεί και η φύση αφού δεν εμπίπτουν όλοι οι ασθενείς σε κατηγορία λόγων 2.9-3.3. Αρκετοί (συμπεριλαμβανομένου και εμού) με το ζόρι φτάνουμε το 2.0. Άρα χρειάζεται να μπει στο παιχνίδι και η πυκνότητα πάντα με γνώμονα πρωτίστως την ασφάλεια.

Τέλος θα σας παρακαλέσω να μην χρησιμοποιείτε την έκφραση "κάποιοι" ως προς το ¨θεωρητικός". Μόνο εγώ σας αποκάλεσα έτσι και όπως σας έγραψα πιο πριν δεν έχω κανένα πρόβλημα να ανακαλέσω εφόσον δούμε παρουσιάσεις δουλειών σας και ειδικά ανεξάρτητων περιστατικών όταν με το καλό ξεκινήσετε τις επεμβάσεις στην Ελλάδα. Επίσης, οι υπαινιγμοί σας περί "θάρρους" είναι αχρείαστοι, δεν χρειάζεται θάρρος για να διορθώσεις ένα λάθος. Είναι αυτονόητη υποχρέωση διότι ουδείς αλάνθαστος.
 
Τελευταία επεξεργασία:

Παρακαλώ συνδεθείτε ή εγγραφείτε για να απενεργοποιήσετε τις διαφημίσεις.

Anastasakis Hair Clinic

Κλινική αποκατάστασης τριχωτού
Η πιστή εφαρμογή της ιατρικής βιβλιογραφίας είναι το ορθό και πολύ καλά κάνει όποιος την ακολουθεί.
Βέβαια κάποιοι experts μάλλον παραβαίνουν αυτόν το κανόνα,αλλά αυτοί γνωρίζουνε καλύτερα από τον καθένα.

Ναι, σιγουρα πολλοι παραβαινουν τους κανόνες και την επιστημονική ομοφωνία που έχει συνταχθει μετα από δεκαετίες λαθών και πικρής εμπειρίας.
Ειδικα στην ΜΕΤ που στόχος ειναι να εντυπωσιασουν με τα αποτελεσματα με φωτογραφιες, βιντεο κτλ. το κινητρο για να υπερβαλει κάποιος σημερα χωρίς να σκεφτεται το αυριο ειναι τεραστιο!
Ειναι απλό:
Βίντεο με περισσοτερα μαλλια (ακόμα και αν έγινε τρομερη σπαταλη και δεν θα έχει για το μέλλον ο ασθενής σε 20 χρονια)
+ hairline σαν τοιχος (ακομα και να ειναι υπερβολικό)
= περισσοτερος θαυμασμος στα forum, περισσοτεροι να τους θεωρούν ειδικούς ή Θεούς
= περισσοτεροι ασθενείς.

Στα ιατρικά συνεδρια και στο Academia (εκει που γεννιέται η επιστημη), φυσικά η εικόνα ειναι εντελώς διαφορετική...
Εκεί μετράει η γνώση, η σύνεση και η μακροχρονια φροντιδα στον ασθενή.

Η κατηγοριοποιση της Evidence Based Medicine εξηγουν οτι το λεγόμενο expert opinion στο οποιο αναφερεστε ανηκει
στο χαμηλοτερο επίπεδο τεκμηριωσης.
1606928299020.png

Οπότε, η Επιστημονική Κοινοτητα ακούει με σεβασμο το expert opinion αλλα σε καμια περίπτωση δεν θεωρει ότι ξερουν καλύτερα.
Καθε άλλο!
 

DoctorWho

Well-Known Member
Το πρώτο είναι δόκιμο (τα άλλα όχι) και μάλιστα είναι ένα κλικ πιο κάτω από κορυφαίο αποτέλεσμα. Δεν υπάρχει θέμα με τις πυκνότητες στην κλινική, άνετα μπορεί να δουλέψει 45-50g με πολύ υψηλή επιβίωση, έτσι και αλλιώς και οι κορυφαίοι τόσο παίζουν. Για μένα το θέμα είναι στον αριθμό των graft λόγω περιορισμού strip (κατά δήλωση της κλινικής) αφού σε πολλά περιστατικά κάνει FUΤ, καθώς και ο λόγος (που και εδώ παίζει ρόλο το στριπ). Φυσικά όπως είπε και ο Harris άλλο να έχεις ασθενείς με φίνα και άλλο όχι. Παίζει μεγάλο ρόλο. Όπως και η διαχείριση. Ο Λορένζο εδώ θα έβαζε σίγουρα 4.000g με υψηλότερο λόγο λόγω FUE (πιθανώς και σε μια μμ αν το επέτρεπε η δότρια) αλλά αν δεν έπαιρνε φίνα και ήταν κάτω από 40-45 δεν θα τον αναλάμβανε.

Το σίγουρο είναι ότι όντως ο γιατρός έχει για όλους τους παραπάνω λόγους μια πιο συντηρητική αντιμετώπιση η οποία όμως είναι δικαιολογημένη και έχει ένα σκεπτικό που σε κάποιους αρέσει σε άλλους όχι. Δεν είναι όμως θέμα ικανοτήτων αλλά φιλοσοφίας αντιμετώπισης. Πιθανώς όμως και αυτό στο μέλλον να μεταβληθεί ειδικά όσο ανεβαίνει η FUE και τα combo.
Επειδή το ανέφερες, αν μπορείς να τοποθετηθεις σχετικά με το Combo fut-> fue. Αν δηλαδή κάνοντας πρώτα fut και σε επόμενη φάση fue μπορεί να μεγιστοποιηθεί ο συνολικός αριθμός grafts που μπορεί να δώσει μια δοτρια.
 

vagosx

Well-Known Member
Επειδή το ανέφερες, αν μπορείς να τοποθετηθεις σχετικά με το Combo fut-> fue. Αν δηλαδή κάνοντας πρώτα fut και σε επόμενη φάση fue μπορεί να μεγιστοποιηθεί ο συνολικός αριθμός grafts που μπορεί να δώσει μια δοτρια.
[/QUOTE

Doctor Who σου επισυνάπτω την μελέτη που είχε ανεβάσει ο Cvial για αυτό που ζητάς.

CVIAL
Ζήτησα από τον κο Αναστασάκη αν υπάρχει κάποια σχετική μελέτη με αυτά που συζητάμε και μου έστειλε μια πολύ φρέσκια (2019) του Shapiro/Josephitis για την σύγκριση COMBO (FUT+FUE) vs FUE only (ίσως και την μοναδική που υπάρχει). Τον ευχαριστώ πολύ. Την ποστάρω για να υπάρχει δυνατότητα να την διαβάσει κάποιος αναλυτικά. Θα προσπαθήσω παρακάτω να την προσαρμόσω στην συζήτηση.

Η μελέτη ήταν πειραματική, δηλαδή σε 2 ασθενείς χωρίστηκε το κεφάλι στην μέση και στο ένα κομμάτι έγινε FUE και στο άλλο FUT. Μετρήθηκαν αρχικές & τελικές πυκνότητες με κάθε μέθοδο και συγκρίθηκε η combo (FUT+FUE) με την FUE only παίρνοντας δεδομένα από τις μετρήσεις των 2 περιοχών σε 2 ασθενείς έτσι ώστε να υπάρχει και ένας μέσος όρος.

H μέση δότρια περιοχή κατά FUE ήταν 225cm2
To συνολικό εμβαδόν των στριπ (2) ήταν 73,86cm2
H αρχική πυκνότητα σε hairs/cm2 ήταν 189
Στην FUE only περιοχή πάρθηκε 40% της αρχικής πυκνότητας και αυτό ήταν και το όριο.
O λόγος ήταν 2.1 (νομίζω αυτό το μέγεθος δεν μετρήθηκε αλλά δεν έχει σημασία γιατί μετρήθηκε η πυκνότητα σε τρίχες)
Άρα η αρχική πυκνότητα ήταν 189/2.1 = 90g

Σύμφωνα με αυτά που πόσταρε ο Πανος ο διαθέσιμος αριθμός του COMBO (σε τρίχες) θα ήταν
FUT (73.86cm2 x 189h) + FUE ((225cm2-73,86cm2) x 189 x 40%) = FUT (13.959) + FUE (11.430) = 25.389h ή 12.090g

Σύμφωνα με την μελέτη είναι:
FUT (13.959) table5 + FUE (5.253)* combination of table 6 and 5= 19.219 ή 9.149g
* Δυστυχώς δεν μας αναφέρει αναλυτικά (μόνο περιληπτικά) την μεθοδολογία υπολογισμού των τριχών της FUE μετά το στριπ.

Όπως βλέπουμε οι 5.253 τρίχες που μπορούν να εξαχθούν με FUE μετά το στριπ είναι περίπου το 18% (και όχι το 40%) του συνολικού αριθμού των τριχών της διαθέσιμης safe περιοχής (από την οποία έχει αφαιρεθεί το στριπ). Αυτό το νούμερο φυσικά μεταβάλλεται (δεν είναι σταθερό) εξαρτώμενο από διάφορες παραμέτρους. Oπως έγραψα και στο προηγούμενο σχόλιό μου: "Σίγουρα όμως δεν είναι 40% αλλά κάποιο μέρος αυτού" στο δικό μου παράδειγμα ήταν 26%. Μακάρι στο μέλλον να υπάρξει και μια πιο αναλυτική και παραμετρική εξίσωση υπολογισμού του COMBO όπως προσπάθησα να κάνω πιο πάνω με τις ελλιπείς γνώσεις μου.

177.full-page-001.jpg 177.full-page-002.jpg 177.full-page-003.jpg 177.full-page-004.jpg 177.full-page-005.jpg
 
Μπλουζα