Δεν ξέρω, πολλοί ακολούθησαν τον δρόμο αυτό που προτείνεται για τα εμβόλια και απεβίωσαν με το astrazeneca.
Εγώ δεν βλέπω να υπάρχει κάτι σίγουρο. Όλα αλλάζουν απο μήνα σε μήνα σε αυτά που ξέρουμε για τα εμβόλια.
Όλα έχουν ένα ρίσκο. Σίγουρα τα εμβόλια βοηθάνε τον πρώτο καιρό αλλά κανεις δεν ξέρει με σιγουριά τις μακροχρόνιες παρενέργειες.
Μπορεί να μην έχουν καμία παρενέργεια. Μπορεί όμως και να έχουν.
Εναν χρόνο μετά ανακάλυψαν ότι κρατάνε μόνο για 3 μήνες.
Ποιος μας λέει ότι μετά από 1-2 χρόνια δεν θα ανακαλύψουν και κάτι άλλο? Τόσο εύκολο το έχουν να αλλάζουν τα "δεδομένα"
Προς το παρόν ακολουθώ τα εξής
Καλή μάσκα στον χώρο εργασίας, απόσταση όσο μπορώ και αποφυγή συνωστισμού.
Και πιστεύω(ελπίζω) ότι τα χάπια που θα βγουν θα είναι καλύτερη λύση.
Θα τα παίρνεις αν χρειαστεί και όχι προληπτικά ενώ είσαι υγιής να κάνεις ένα εμβόλιο που είναι σχετικά καινούριο και είναι η μόνη λύση άρα και προωθείται για να μην διστάζει ο κόσμος
Για να θέτουμε τα πράγματα σε σωστή βάση, θα πρέπει να σταθμίσουμε τον παράγοντα κόστος-όφελος, για το εκάστοτε φαρμακευτικό σκεύασμα είτε αυτό λέγεται εμβόλιο, είτε αυτό λέγεται χάπι κ.ο.κ. Νέες μελέτες και νέα δεδομένα προκύπτουν συνεχώς για κάθε νέο σκεύασμα. Πρακτικά όσο πιο «παλιό» είναι το σκεύασμα τόσο πιο «καλά» δεδομένα έχουμε, άρα τόσο μεγαλώνει η ασφάλειά του.
Στην προκειμένη περίπτωση με τον κορωνοϊό βάσει δεδομένων που έχουμε μέχρι στιγμής οι παρενέργειες από τα εμβόλια είναι μικρότερες σε ποσοστό από τις παρενέργειες της νόσου. Από εκεί και έπειτα η νόσος άλλη επίδραση έχει σε έναν 80αρη πιθανόν με υποκείμενα νοσήματα κι άλλη σε έναν 20αρη χωρίς υποκείμενα νοσήματα. Αυτό σημαίνει ότι δεν θα πεθάνουν και 20αρηδες? Όχι, αλλά το ποσοστό που θα πεθάνουν θα είναι πολύ μικρότερο από το ποσοστό των 80αρηδων.
Έτσι και με το χάπι όταν με το καλό θα έρθει, ως νέο σκεύασμα θα πρέπει να δούμε σε ποιούς θα χορηγείται και για ποιό λόγο. Πχ αν ένας 40αρης είναι καρκινοπαθής και κολλήσει Κόβιντ θα πρέπει να του δώσουμε το χάπι? Πιθανώς ναι, διότι το να πεθάνει από τον κορωνοϊό έχει μεγαλύτερη πιθανότητα από το να πάθει κάτι αν πάρει το χάπι για να ιαθεί από την ασθένεια.
Η επιστήμη και ο χρόνος πάνε χεράκι-χεράκι. Όσο περισσότερο κυλάει ο χρόνος, τόσο καλύτερα δεδομένα έχουμε για ένα προϊόν, συνεπώς τόσο καλύτερα το φτιάχνουμε. Πάρε για παράδειγμα τα αυτοκίνητα του 1960 και τα αυτοκίνητα του 2021. Εσύ ποιά θα διάλεγες? Αυτό σημαίνει ότι πρέπει να περιμένουμε πόσα χρόνια για να συλλέξουμε κι άλλα δεδομένα για τα εμβόλια? Όχι, διότι πεθαίνει κόσμος τώρα που μιλάμε! Σε 15-20 χρόνια δεν ξέρει κανένας τί θα γίνει (εννοώ αν έχουν παρενέργειες τα εμβόλια που εμφανίζονται μετά από τόσα πολλά χρόνια). Αυτή τη στιγμή που μιλάμε όλες οι μελέτες συγκλίνουν ότι τα εμβόλια έχουν μικρότερες παρενέργειες από τον ίδιο τον κορωνοϊό. Απόλυτο μηδέν παρενέργειες δεν έχει κανένα σκευάσμα!
Αυτό σημαίνει ότι ο ΠΟΥ είναι αλάνθαστος? Όχι, κατά καιρούς έχουν αποσυρθεί χάπια που χρησιμοποιούνται για πάρα πολλά χρόνια για διάφορα χρόνια νοσήματα κλπ. Δηλαδή μπορεί και μετά από 30 χρόνια να αποσυρθεί κάποιο σκεύασμα.
Συγκεκριμένα για το AstraZeneca που είπες, το σκεύασμα μπορεί να είναι άριστο προϊόν, αλλά ΜΟΝΟ για τις ηλικίες 60 και άνω. Προφανώς είδαν νέα δεδομένα σε πραγματικό χρόνο σε μικρότερες ηλικίες και εισηγήθηκαν αυτή την πρόταση. Κάπως έτσι δημιουργείται ένα δίχτυ ασφαλείας για το κάθε σκεύασμα.
Συνοψίζοντας ελπίζω να βοήθησα κάπως να ξεδιαλύνεις κάποια ερωτήματα που είναι πολύ λογικό να έχεις και εσύ και όλοι μας. Τώρα το τί θα κάνεις, είναι καθαρά προσωπικό αναφαίρετο δικαίωμά σου. Άλλωστε όλα στην ζωή είναι μια πιθανότητα.