Troufas, Dr Jose Lorenzo, fue 2401 grafts, 2.26 ratio, 27-10-2022

Troufas

Active Member
Καλησπέρα και από εμένα.

Είμαι 40 ετών και θα ήθελα να παρουσιάσω και εγώ με τη σειρά μου την επέμβαση που έκανα με τον Dr Jose Lorenzo στις 27/10/2022, καθώς και την πορεία της, σε πραγματικό χρόνο.
Παρακολουθώ αρκετά χρόνια το forum, αρχικά χωρίς ενεργή συμμετοχή στη συνέχεια σχολιάζοντας επιλεκτικά και χωρίς διάθεση αντιπαράθεσης. Πήρα αρκετή γνώση από το forum και το θεωρώ ελάχιστη υποχρέωσή μου να προσφέρω και εγώ με τη σειρά μου μια ανεξάρτητη και κατά το δυνατόν αντικειμενική παρουσίαση που να βασίζεται σε metrics.

Ιστορικό
Αρχικά θα ήθελα να σημειώσω ότι κατασκευαστικά έχω μεγάλο μέτωπο, με σχετικά ψηλά τοποθετημένη φυσική hairline περίπου στα 7cm.
Σχετικά με την πορεία της εξέλιξης της ανδρικής αλωπεκίας (ΑΑ) μου, από τα 23-24 περίπου ξεκίνησε με αργο -αλλά σταθερό ρυθμό- η υποχώρηση της hairline, των temporal peaks και των κροτάφων. Γύρω στα 30 (2012) η υποχώρηση έγινε πιο έντονη και με υψηλότερο ρυθμό. Σε συνδυασμό με την ήδη ψηλά τοποθετημένη hairline, το πρόβλημα αναδείχθηκε και πέρασα σε NW2.
Επειδή θορυβήθηκα, μετά από συζήτηση με δερματολόγο που μου ανέλυσε τις επιλογές μου (μινοξιδίλη, φιναστερίδη, εμφύτευση), ξεκίνησα τη χρήση μινοξιδίλης 5% σε spray. Για τα πρώτα 2 χρόνια ήμουν συνεπής στη χρήση της (2 φορές την ημέρα/καθημερινα) και η αλήθεια είναι ότι είδα βελτίωση καθώς μειώθηκε ο ρυθμός απώλειας μαλλιών και τα πράγματα έμειναν σχετικά σταθερά. Κανένα side-effect κατα τη χρήση της. Όσο περνούσε ο καιρός όμως, λόγω κουρασης από τη συνεχόμενη χρήση καθώς και του συνεχούς “λαδώματος” του μαλλιού που απαιτούσε καθημερινό λουσιμο, σταδιακά μείωσα τη χρήση της σε 3 φορές την εβδομάδα/1 δόση την ημέρα, θεωρώντας ότι είμαι σε σχήμα συντήρησης. Λανθασμένα βεβαια, καθώς αφενός η εξέλιξη της ΑΑ, και αφετέρου η μη σωστή εφαρμογή της, φρέναρε τη δράση της και το πρόβλημα μεγαλωσε. Δεν αναδείχθηκε πολύ όμως, καθώς από το 2017 μάκρυνα τα μαλλιά μου από κοντό σε ένα μέσο μήκος για να εκμεταλλευτώ το layering, και παράλληλα με τη χρήση salt spray και talk, δινόταν η εντύπωση ενός πολύ πιο πλούσιου μαλλιού από αυτό που είχα, κρύβοντας παράλληλα και τους ανοιχτούς κροτάφους.
Έτσι φτάσαμε στο 2021 που ξεκίνησα να σκέφτομαι το ενδεχόμενο επέμβασης, καθώς άρχισε να με ενοχλεί η εξέλιξη της ΑΑ, έχοντας περάσει πλέον ξεκάθαρα σε NW 3. Συμμετείχα στο consultation του γιατρού που έγινε τον 05/2021. Από το consultation προέκυψαν τα εξής:
  • Μεγάλη –αλλά ευτυχώς ότι άτακτη- υποχώρηση στη Hairline, που είχε φτάσει στα 8.5cm. Κρόταφοι στα 10-11cm. Τemporal peaks έπρεπε επίσης να ενισχυθούν.
  • Δότρια με καλό density (temporal & occipital: 90 fu/cm2) και καλό λόγο (2.5 hairs/fu).
  • Medium thickness τρίχας στα 55μm.
  • 45-55cm2 η επιφάνεια που πρέπει να καλυφθεί.
  • Δε συστήθηκε η χρήση φιναστερίδης, καθώς δεν προέκυψε θέμα στο crown και στο middle το thinning αξιολογήθηκε ως χαμηλό (περίπου 15% miniaturization)
Με βάση τα παραπάνω στοιχεία, προτάθηκε 1 step procedure με 2.300 fu και με ένα μικρό touch-up (200-300fu), εφόσον χρειαστεί.
Σχεδόν 1 χρόνο μετά πάρθηκε η απόφαση να προχωρήσω με το συγκεκριμένο γιατρό, για τους εξής λόγους:
  • Συνέπεια που έχει στα καλά αποτελέσματα.
  • Φυσικότητα των αποτελεσμάτων, γεγονός πολύ σημαντικό για εμένα καθώς μιλάμε για μια επέμβαση στη “βιτρίνα” (hairline και στα temporals) και όχι πχ στο crown.
  • Τα υψηλά ποσοστά φύτρωσης που επιτυγχάνει. Να σημειωθεί ότι υπογράφεις για εγγυημένο >85% φύτρωση, με πρακτικό στόχο 90-95%
  • Πολύ χαμηλά ποσοστά shock loss, τα οποία είναι σπανίως μόνιμα. Στην περίπτωσή μου είναι σημαντικό γιατί θα έπρεπε να μπει στα μαμά για ομογενοποίηση.
  • Τον επιστημονικό τρόπο που αναλύει την κατάσταση πριν την ΜΜ για την κατάρτιση του πλάνου εμφύτευσης, καθώς και του μελλοντικού πλάνου.
  • Την πολύ καλή δουλειά που κάνουν οι extractors που έχει ως αποτέλεσμα:
    • δότριες καλά ομογενοποιημένες και
    • ανεβασμένους λόγους εξαγωγής.
  • Post-op customer service που είναι σε πολύ υψηλό επίπεδο.
  • Τα 20 χρόνια εμπειρίας του στο χώρο και το γεγονός ότι είναι ένας top επιπέδου γιατρός, εκ των ιδρυτών της ισπανικής σχολής.
  • Η ανταγωνιστική τιμή που προσφέρεται στα μελη του forum που συμμετέχουν στο consultation
  • Την ευκαιρία του να σε εγχειρήσει ένας top γιατρός χωρίς μην ταξιδέψεις στο εξωτερικό.
Pre-op consultation και πλάνο επέμβασης
4 ημέρες πριν την επέμβαση έγινε δια ζώσης συνάντηση με το γιατρό διάρκειας 15 λεπτών περίπου κατά την οποία επικοινωνήθηκε από μέρους μου το πλάνο και οι στόχοι της επέμβασης. Ζητήθηκε να γίνει δοκιμαστικός σχεδιασμός hairline, αλλά ο γιατρός απάντησε ότι δεν είχε μηχάνημα laser, οπότε οποιαδήποτε απόπειρα θα ήταν αδρή και μη επαναλήψιμη. Παρακάτω αναγράφονται οι στόχοι και τα θέλω μου, όπως ακριβώς επικοινωνήθηκαν:

Plan and main targets
  • Very high expectations for the hairline. I would like a high quality hairline that will look natural like no surgery has been performed (undetectable), with enough density to stands on its own after one session.
  • Start and build from center hairline to use the present sentinel hair to gain natural look. Not too much lowering the hairline, focus on temples and generally add graphs to increase density at areas that already have hair (good blending).
  • Target is Max density that can be implanted, to succeed 120 hairs with >2.8 hair per graph ratio (if I can support it) and 45-50 graphs per cm2 (upper safe limit).
  • Approx. 7.0 - 7.5 hairline and 8cm at temples.
  • Follow my natural hairline. Not totally straight lines (peaks and valleys) – irregularities hairline.
  • Consideration of hair direction of growth.
Δεν ανακαλύπτω την Αμερική, το ξέρω, όλοι αυτά θελουμε.
Παρόλα αυτά ήταν σημαντικό να επικοινωνηθούν πριν την επέμβαση για να είναι σαφής ο στόχος και τα θελω μου. Συμφώνησε με όλα, εκτός από το Νο 3 που μου εξήγησε ο στόχος δεν είναι maximum density, αλλα maximum coverage (CV), με βαση τα χαρακτηριστικά μου.

Για να θυμούνται οι παλιοί και να μαθαίνουν οι νεότεροι:

(CV=Coverage Value) που υπολογίζεται συνδυαστικά:
CV = λόγος φύτευσης Χ πυκνότητα φύτευσης (το βρίσκεις με post-op μετρήσεις) Χ πάχος τρίχας Χ survival rate = > 5.4 που θεωρείται το min για μια καλού επιπέδου καλυψη με layering σε στεγνό μαλλί.

Με ενημέρωσε ότι στόχος είναι να κινηθεί στο πανω όριο της πυκνότητας φύτευσης από τη στιγμή που παω για 1 step procedure. Επίσης από τις επιτόπου (προχειρες) μετρήσεις με μια micro-κάμερα, με ενημέρωσε ότι τα χαρακτηριστικά μου δεν έχουν αλλαξει σημαντικά σε σχέση με τις μετρήσεις που έγιναν στο consultation 1,5 χρόνο πριν.

Επέμβαση - Εξαγωγή
Την ημέρα της επέμβασης πήγα στην κλινική στις 10:00, ακολουθωντας πιστά το πρόγραμμα. Η αλήθεια είναι ότι περίμενα να είμαι ο πρώτος χρονικά από τους τρεις συνολικά που θα καναμε επέμβαση εκείνη την ημέρα, λόγω της έκτασης της επέμβασης (2300graphs-η μεγαλύτερη επέμβαση της ημέρας) και του ότι θα γινόταν σε 1 ημέρα. Περίμενα στην αίθουσα αναμονής μέχρι τις 10:45 για να με φωνάξουν και ακολούθησε κατά τα γνωστά φωτογράφιση, ξύρισμα και ξανά φωτογράφιση για μετρήσεις.
Η εξαγωγή ξεκίνησε στις 12:00 περίπου από τη Lorena, και ήξερα ήδη ότι θα μας παρει αργά το βράδυ έχοντας διαβάσει αντίστοιχα νήματα από συναγωνιστές του φόρουμ. Όπως έχει ήδη αναφερθεί από αρκετούς, οι ενέσεις για την αναισθησία ήταν αρκετά επίπονες. Μόλις σε πιάσει η αναισθησία όμως, η διαδικασία είναι σχετικά ανώδυνη. Σε εμένα την εξαγωγή στην occipital & στην parietal, την έκανε η Lorena. Χρησιμοποιήθηκε πριονωτό εργαλείο διαμέτρου 0.85, λόγω του σχετικά σκληρού δερματος που έχω (aka σκληρόπετσος). Σημαντική πληροφορία: σε καθε εξαγωγή η extractor πιέζει με το πόδι της ένα button που είναι συνδεδεμένο με ηλεκτρονικό μετρητή που είναι τοποθετημένος στο πάτωμα σε εμφανές σημείο. Έτσι είναι έγκυρος και αδιαμφισβήτητος ο αριθμός των graph που εξάγονται.
Κάποια στιγμή μετά από 3 ώρες μπρούμυτα, είχα κουραστεί, αλλά η Lorena, όπως ανέφερε και ο συναγωνιστής @aeratos28, ήταν ασταμάτητη. Κάναμε διάλειμμα μόνο 5 λεπτά γιατί όπως χαρακτηριστικά είπε δεν πρέπει να εκτραπούμε από το πρόγραμμα, καθώς ο γιατρός θα τους επιπλήξει γιατί θα βγούμε εκτός προγράμματος. Συνέχισε ασταμάτητη μέχρι τις 16:00 όπου είχε ολοκληρωθεί η εξαγωγή και από τις 2 περιοχές. Στη συνέχεια άλλαξε η extractor (νομίζω ήρθε η Grace) και ανέλαβε την temporal περιοχή. Η όλη διαδικασία εξαγωγής ολοκληρώθηκε στις 17:00. Εξήχθησαν συνολικά 2401 graphs (101 επιπλέον, τα οποία ήταν χωρίς χρέωση).

Ακολούθησε γρήγορο γεύμα και για πρώτη φορά έριξα μια ματιά στον πίνακα που ήταν γραμμένα τα στοιχεία μου. Εκεί με περίμενε το πρώτο shock:
  • Total Donor Capacity (TDC): 4000graphs (το οποίο μαλιστα πρώτος μου το επισήμανε ο Cvial, που ήταν παρών)
  • Λόγος εξαγωγής: 2.26hairs/fu
Σκ@τά! Πως γκενεν αυτό? Τόσο χαμηλός λόγος εξαγωγής και 4000graphs, τι στιγμή που στο concultation έχουν μετρηθεί temporal & occipital: 90 fu/cm2? Εδώ μιλαμε για DUPA!

Κράτησα την ψυχραιμία μου και τελείωσα το φαγητό μου (όταν βρεις φαί κάτσε, όπου δεις ξύλο φεύγα λέει ο σοφός λαός). Παρόλα αυτά ήμουν σε αναμμένα κάρβουνα και σκεφτόμουν ήδη ότι το αρχικό μου πλάνο πήγε άκλαφτο. Ήξερα ότι ο λόγος εξαγωγής ήταν σωστός γιατί ο αριθμός graph εξαγωγής ήταν σωστός (με το μετρητή που ανέφερα παραπάνω) και είχα δει με τα μάτια μου το διαχωρισμό και την κατανομή μονοτριχων και πολύτριχων ανά περιοχή. Και οι υπολογισμοί -που διπλοτσέκαρα εκείνη στη στιγμή με το κινητό- ήταν σωστοί.
Ο χαμηλός αριθμός τριχών της συνολικής δότριας όμως ήταν ανεξήγητος. Σκέφτηκα προς στιγμής ότι εχω ήδη «θερίσει» 2400 graphs από σύνολο 4000, δηλαδή το 60% του συνολικού μου κεφαλαίου και με έλουσε κρύος ιδρώτας. Παρόλα αυτά, προσπάθησα να καθησυχάσω τον εαυτό μου και να με πείσω ότι ένας γιατρος αυτού του επιπεδου δε θα έκανε τόσο λάθος εκτίμηση στις αρχικές του μετρήσεις (consultation) ή δε θα προχωρούσε τόσο επιθετικά χωρίς να ενημερωθώ.

Εμφύτευση
Γύρω στις 17:45 ήρθε ο γιατρός και μου είπε να ξαπλώσω για να ξεκινήσει η διαδικασία εμφύτευσης. Του δείχνω τα νούμερα και του λέω τους προβληματισμούς μου. Τα κοίταξε λίγο και μου είπε ότι ο λόγος είναι σωστός, αλλά το TDC σίγουρα λάθος, χωρίς όμως να μπορεί να πει με σιγουριά τι μετρήθηκε λάθος. Σε κάθε περίπτωση δε μας έπαιρνε εκείνη τη στιγμή να βρουμε που ακριβώς ήταν το λάθος, καθώς τα τριχοθηλακια ήταν ήδη 6 ώρες εκτός και έπρεπε να ξεκινήσει η εμφύτευση το συντομότερο για να μην αρχίζει να επηρεάζεται η βιωσιμότητά τους.

Αρχικά ξεκινήσαμε με το σχεδιασμό της hairline με laser. Η αλήθεια είναι ότι ο γιατρός μου σχεδίασε μια εξαιρετική hairline λίγο κατω από τα 7cm, πάνω ακριβώς στη φυσική μου hairline -που φυσικά μου άρεσε πολύ-. Έχοντας όμως στο μυαλό μου το χαμηλό λόγο εξαγωγής (κυρίως) και δευτερευόντως μια μικρή πιθανότητα να έχω περιορισμένο TDC, και συνεκτιμώντας την ηλικία μου, του είπα να παμε λίγο πιο συντηρητικά στα 7.5cm στη hairline. Ο γιατρός συμφώνησε, έγινε o 2ος σχεδιασμος και εκεί κλήθηκα να αποφασίσω εάν μου άρεσε. Εδώ θα πρέπει να σημειωθεί ότι η απόφαση παίρνεται πολύ γρήγορα και σε θέση ξαπλωτή με καθρέπτη που σου δίνεται στο χέρι. Είναι αρκετά πιεστικό ξέροντας ότι η απόφασή σου αυτή θα σε ακολουθεί στο μέλλον. Πρέπει να είσαι ψύχραιμος, με καθαρό μυαλό και να έχεις κανει την προετοιμασία και τις δοκιμές σου από πριν, ώστε να ξερεις τι θέλεις.

Η αλήθεια είναι ότι και ο 2ος, πιο συντηρητικός σχεδιασμός, μου άρεσε αρκετά και το κλειδώσαμε. Εδώ θα πρέπει να ευχαριστήσω (για πρώτη φορά, αλλα όχι τελευταία) και τον Cvial, ο οποίος ήταν παρών σε αυτό το στάδιο, και επιβεβαίωσε ως ένα πολύ έμπειρο 3ο ματι, ότι ο σχεδιασμός ταιριάζει με το πρόσωπό μου.

Η διαδικασία εμφύτευσης ξεκίνησε λίγο μετά τις 18:00 και ολοκληρώθηκε σχεδόν στις 23:00. Όλη η διαδικασία γίνεται εξ όλοκλήρου από το γιατρό με manual implanter που τα «γεμίζουν» 2 κοπέλες. Κάποια στιγμή προς το τέλος, μου είπε ότι έψαχνε πιο προσεκτικά να βρει που θα βάλει τα τελευταία 100-200 graphs, καθώς η απόφασή μου να ανεβάσω τη hairline, μείωσε το συνολικό εμβαδόν της λήπτρια επιφάνειας, αυξάνοντας την πυκνότητητα φύτευσης.
Μου έδωσε οδηγίες για τον ύπνο και ανανεώσαμε το ραντεβού μας για την επόμενη ημέρα για το πρώτο λούσιμο και εκ νέου μετρήσεις.

Επόμενη ημέρα - Νέες μετρήσεις.
Την επόμενη ημέρα ο γιατρός και το team ξαναείδε τις φωτογραφίες και τις μετρήσεις. Αυτό που προέκυψε είναι ότι το κεφάλι μου έχει μια ιδιαιτερότητα ως προς τη μη ομοιόμορφη κατανομή των τριχοθηλακίων, με βάση του λόγο τους (hair/graft). Πιο συγκεκριμένα, τα τριχοθηλάκια που είναι πιο κοντά στο λαιμό, έχουν σαφώς χαμηλότερο λόγο από αυτά που είναι πιο ψηλά κοντά στο crown, χωρίς το φαινόμενο να εμπίπτει σε retrograde alopecia (σε αυτό ήταν κάθετος ο γιατρός)
Η ανομοιομορφία αυτή είχε ως αποτέλεσμα να προκύψουν 2 set μετρήσεων με τελείως διαφορετικά δεδομένα το καθένα. Ενδεικτικά αναφέρω ότι το TDC από το 1ο set μετρήσεων πριν την επέμβαση που είχε εστιάσει στο χαμηλότερο μέρος του κεφαλιού μου, έδινε 4.000grafts, ενώ από το 2ο set μετρήσεων το οποίο ήταν πιο αντιπροσωπευτικό, εστιάζοντας στο επάνω μέρος, το αντίστοιχο TDC υπολογίζεται στα 12.000grafts. Στην πραγματικότητα δεν ισχύει τίποτα από τα 2 και τα τελικά στοιχεία, όπως με ενημέρωσε ο γιατρός, θα πρέπει να προκύψουν από το average των 2 μετρήσεων. Αρα TDC περίπου 8.000+.
Λόγω του μη έγκαιρου εντοπισμού αυτής της ιδιαιτερότητας, δεν «τσιμπήθηκε» και ο λόγος εξαγωγής. Για την ακρίβεια, στη δική μου περίπτωση έχουμε οριακά χαμηλότερο λόγο εξαγωγής (2.26) από το μαμίσιο (2.27), φαινόμενο που βλέπουμε σπάνια έως καθόλου στα περιστατικά του γιατρού. Παρεμπιπτόντως για το μαμίσιο 2.27 συνυπολογίζω και τις δύο μετρήσεις, όχι την μονο τελική που είναι 2.3.

Ισως εάν είχε εντοπιστεί αυτή η ανομοιομοφία σε πιο πρώιμο στάδιο (π.χ. στο αρχικό consultation ή στο consultation πριν την επέμβαση ή οι μετρήσεις να ήταν πιο αντιπροσωπευτικές), να είχε γίνει καλύτερος σχεδιασμός εξαγωγής με αποτέλεσμα ελαφρώς καλύτερο λόγο εξαγωγής. Δε μιλάμε για μέρα με νύχτα, μιλαμε για πχ 2.35-2.40, αντί για 2.26 μια διαφορά της τάξης του 5% σχεδόν.

Στην πράξη πάντως η κάλυψη (CV) υπολογίζω ότι θα είναι καλύτερη απ’ ότι θα έδινε ένας λόγος 2.26 και ξεδιπλώνω το συλλογισμό μου:
Αν αφαιρέσουμε περίπου 700 graphs (250 περίπου ανά temporal peak + 200 που μπαίνουν συνήθως hairline) από τα συνολικά 2400 που εξήχθησαν, μένουμε με 1700. Έχουμε αφαιρεσει όμως όλα τα μονότριχα και καποια από τα 2τριχα (transitional hairline & temples θεωρώ δύσκολο να έβαλε 3 τριχο), οπότε σε αυτή την περίπτωση, ο λόγος αυτόματα ανεβαίνει στο 2.54
Επίσης ο παραπάνω συλλογισμός δεν περιλαμβάνει την κατανομή των 2τριχων - πολύτριχων. Θα μπορούσε πχ ο γιατρός να ξεκινήσει τη defined με πολλά 3τριχα για να ανεβάσει λόγο και μπαίνοντας πιο πίσω σε μαμά μαλλί που προσφέρει επιπλέον καλύψη να βάλει περισσότερα 2τριχα. Αν και συνήθως, όπως έχει ήδη αναφερθεί, η συνήθης στρατηγική είναι όσο πας προς τα πίσω οι συνολικές τρίχες θα πρέπει να αυξάνονται.

Μετεγχειρητική πορεία
Αυτό που κατάλαβα διαβάζοντας αρκετά νήματα και συζητώντας με τα περισσότερα από τα παιδιά που κάναμε επέμβαση, ο κάθε οργανισμός αντιδρά διαφορετικά. Προσωπικά δε μπορώ να πω ότι το περασα ανώδυνα, το αντίθετο μάλιστα.
Συνοπτικά:
1ο βράδυ δεν κοιμήθηκα, 2ο – 5ο αρκετά δύσκολα. Από εκεί και πέρα λίγο η συνήθεια και περισσότερο η ανάγκη, με έκαναν να κοιμάμαι. Μετά τη 10η ημέρα, μπόρεσα να κοιμηθώ πιο ποιοτικά. Πρηξίματα στα μάτια έφυγαν μετά την 4η ημέρα. Δουλειά επέστρεψα μετά από 10 ημέρες ανακοινώνοντας σε όλους ότι έκανα επέμβαση, καθώς δεν κρυβόταν με τίποτα. Προσωπικά το να μην το κρύψω και να μιλήσω για «τον ελέφαντα στο δωμάτιο» με έκανε να νιώσω πιο άνετα.

Λήπτρια
Συνοπτικά: Μούδιασμα και αίσθημα πίεσης. Στην αφή θα έλεγα ότι ήταν numb (πρησμένη και "ανιωθη") για τουλάχιστον 1 μήνα μετά. Προσωπικά με ταλαιπώρησε αρκετά, καθώς πυροδοτούσε ένα ελαφρύ (αρχικά) πονοκέφαλο που μεσα στην ημέρα αυξανόταν. Αυτός ο πόνος που δεν είναι δυνατός (περίπου 3/10) αλλα επειδή υπάρχει συνέχεια εκεί, σε κουράζει. Για ένα διάστημα ειδικά μεταξύ 10ης και 20η ημέρας μετά την επέμβαση, φορούσα καποιες φορές επίτηδες καπέλο να "κραταει" το κεφάλι μου για να μειώνεται η αίσθηση βαρους/πίεσης. Μπορώ να πω ότι ο πόνος έφυγε ολοκληρωτικά μετά την 30η ημέρα.

Δότρια
Γενικά από πλευράς επούλωσης και πόνου πήγε καλύτερα από τη λήπτρια. Η occipital απο 3η ημερα ήταν σε πολύ καλη κατάσταση οπτικά, parietal & temporal από 7η ημέρα αρχισαν να δείχνουν καλύτερα. Στην επαφή υπήρχε ενοχληση, αλλα καμια σχεση με τη ληπτρια. Απο την 10 ημέρα ξεκίνησαν “σουβλιτσες” στη δοτρια, αλλά με αραιή συχνοτητα και ελεγχόμενη ένταση. Ειδικά προς το βράδυ είχα σχεδόν καθημερινά έντονη φαγούρα, και ψεκάζα με παγωμένο φυσιολογικό όρο για να ανακουφιστώ. Η φαγούρα κράτησε μέχρι την 25 ημέρα περίπου και μετά ηρεμησα. Από τις 30-45 ημέρες αρκετά σπυριά στην περιοχή.

Shedding
 Από την 15η είδα να φεύγουν οι πρώτες τρίχες κατά το λούσιμο. Στις 25 ημέρες είχε πέσει το 40 -50% των μεταμοσχευμένων. Στις 40 ημέρες δεν έμεινε σχεδόν τίποτα. Στις 45 ημέρες τράβηξα όσες λίγες είχαν απομείνει με τσιμπιδάκι φρυδιών.

Side Effects
  • Πολύ μεγάλη έκκριση fibrin, όπως θα δείτε και στις φωτογραφίες. Για το λόγο αυτό ο γιατρός συνέστησε να παρω για επιπλέον 2 μερες κορτιζόνη, σε σχέση με το αρχικό πλάνο.
  • Εκτεταμένες άσπρες εκκρίσεις στις ρίζες υπαρχόντων και εμφυτευμένων τριχοθηλακίων, μεχρι και 15-20 ημέρες μετά την επέμβαση. Εστειλα τις φωτογραφίες στο Jose, ρωτώντας εάν είναι fibrin. Μου είπε ότι είναι μετεγχειρητικές εκκρίσεις και τις χαρακτήρισε ως φυσιολογικές. Ήταν αρκετά έντονο φαινόμενο σε σημείο να φαίνεται καθαρά σε κοντινές φωτογραφίες από κινητό. Επίσης και κατά τον ψεκασμό της λήπτριας με φυσιολογικό ορό, οι πρώτες σταγόνες που ξέπλεναν την περιοχή γίνονταν από διάφανες, άσπρες.
  • 7η με 10η ημέρα ανέβασα πυρετό (37.5-38.5). Φοβήθηκα για μόλυνση, αλλα αποδείχθηκε απλή ίωση. Να σημειωθεί ότι επικοινώνησα με το γιατρό, ο οποίος και ανταποκρίθηκε άμεσα παρότι ήταν ΣΚ.
  • Στις 15 ημέρες βγήκα για ένα χαλαρό τρέξιμο (5km), όπως και στις 20 ημέρες. Και στις 2 περιπτώσεις την επόμενη ημέρα ανέβασα δέκατα με έντονο αίσθημα κόπωσης. Αυτό ήταν ένα σημάδι του να μην πιέσω παραπάνω το σώμα μου και άφησα να περάσει 1 μήνας πριν κανω οποιαδήποτε αθλητική δραστηριότητα. Να σημειωθεί ότι αθλούμαι τακτικά, έχω καλο δείκτη μαζας/σώματος (1,88cm, 88kg), δεν έχω καποιο γνωστό πρόβλημα υγείας και έχω τρέξει μαραθώνιο πριν λίγα χρόνια.
Όπως αναφέρθηκε και παραπάνω, ο κάθε οργανισμός αντιδρά διαφορετικά. Στη δική μου περίπτωση συμπέρανα ότι η διαδικασία του να ανοίξεις σχεδόν 5000 τρύπες στο κεφάλι σου (2500 εξαγωγή και 2500 εισαγωγή) στρεσάρει αρκετά το ανοσοποιητικό σου σύστημα και προκαλεί σοκ στον οργανισμό σου. Πρέπει να ακούσεις το σώμα σου και να του δώσεις το χρόνο που χρειάζεται για να επανέλθει.

Overall feedback από την επέμβαση ως προς το γιατρό και το team του
Ο γιατρός μου ενέπνευσε εμπιστοσύνη και ήταν έγκυρος, cool, όχι ψωνισμένος και χωρίς να λέει πολλά λόγια. Πριν τη διαδικασία είχα ένα αναμενόμενο άγχος, αλλά η pre-op συνάντηση με καθησύχασε και ένιωσα ότι ήμουν σε καλά χέρια. Το team είναι καλοδουλεμένο και με καλό συντονισμό. Το customer service και η φροντίδα ήταν υψηλότατου επιπέδου. Ενδεικτικά αναφέρω: 2 ημέρες λούσιμο από κοντά, σαφείς οδηγίες, προσαρμογή στο φαρμακευτικό σχήμα, διαφάνεια στη διαδικασία και άμεση πρόσβαση στα στοιχεία μετρήσεων, γρήγορη ανταπόκριση γιατρού όταν τον χρειάστηκα μετεγχειρητικά, συνεχές feedback από αποστολή Photo post-op κλπ. Η επιλογή της κλινικής ως προς την ποιότητα εγκαταστάσεων είναι επίσης σωστή. Εδώ θα ήθελα να ευχαριστήσω την @Anastasakis Hair Clinic για τη φιλοξενία, η οποία να σημειωθεί ότι παραχωρεί τις εγκαταστάσεις της χωρίς κάποια επιπλέον χρέωση.

Αν έπρεπε να βαθμολογήσω για τη μέχρι στιγμής εμπειρία μου, θα έβαζα 7.5/10.
Όπως αναφέρθηκε και παραπάνω, το βασικό μου παράπονο είναι ότι ένιωσα ότι η διαδικασία ήταν πιεσμένη χρονικά, και υπήρξε μια αστοχία στη μη έγκαιρη διάγνωση της ιδιαιτερότητας που είχα σχετικά με την κατανομή των πολύτριχων στο κεφάλι μου, που ίσως να οφειλόταν ακριβώς και σε αυτή την πίεση χρόνου. Ξαναλέω, δεν περίμενα λόγο 2.8, αυτή η στάνη τέτοιο τυρί βγάζει. Αλλά μια πιο προσεκτική διαδικασία σε προγραμματισμό και εκτέλεση, θεωρώ ότι θα μπορούσε να δώσει ένα 5% παραπάνω, τουλάχιστον στη θεωρία.

Last but not least που λένε και στο χωριό μου, θα ήθελα να ευχαριστήσω και δημόσια τον άνθρωπο που βρίσκεται πίσω από αυτό το εγχείρημα και ο οποίος το υποστηρίζει με πράξεις, χωρίς κάποιο ίδιον οικονομικό όφελος, διαθέτοντας το σημαντικότερο asset του - το χρόνο του-. @CVIAL σε ευχαριστούμε που μας ξεβλάχεψες για να μπορούμε να μιλάμε με metrics και που μας έδωσες την ευκαιρία να μας αναλάβει ένας top επιπέδου γιατρός.

Αυτά από εμένα και συγγνώμη για το σεντόνι. Ακολουθούν post με φωτογραφίες.

Θα παρακαλούσα τον @CVIAL όταν βρει λίγο χρόνο να προσθέσει και τα στοιχεία των post-op μετρήσεων που έγιναν περίπου στις 20 ημέρες, μαζί με τις αντίστοιχες photo. Και πάλι ευχαριστώ!

Τέλος σας παρακαλούσα να κρατηθεί ένα καλό επίπεδο και να μην αναλωθούμε σε προσωπικές αντιπαραθέσεις. Εγώ τουλάχιστον, δεν έχω καμία πρόθεση να μπω σε τέτοια διαδικασία. Κακοπροαίρετα ή άκυρα σχόλια, θα μένουν αναπάντητα.
 

Παρακαλώ συνδεθείτε ή εγγραφείτε για να απενεργοποιήσετε τις διαφημίσεις.

Troufas

Active Member
Φωτογραφίες ακούρευτος την ημέρα της επέμβασης με στεγνό και βρεγμένο μαλλί.
 

Συνημμένα

  • Opt_1.JPG
    Opt_1.JPG
    220.3 KB · Προβολές: 337
  • Opt_2.JPG
    Opt_2.JPG
    206.4 KB · Προβολές: 278
  • Opt3.JPG
    Opt3.JPG
    407.3 KB · Προβολές: 250
  • Opt4.JPG
    Opt4.JPG
    173.5 KB · Προβολές: 229
  • Opt5.JPG
    Opt5.JPG
    272 KB · Προβολές: 216
  • Opt6.JPG
    Opt6.JPG
    211.4 KB · Προβολές: 193
  • Opt7.JPG
    Opt7.JPG
    224.4 KB · Προβολές: 189

Troufas

Active Member
Φωτογραφίες κουρεμένος την ημέρα της επέμβασης.
Χάσαμε το μαλλί πατριώτη και μαζί χάσαμε και την καλυψη
 

Συνημμένα

  • Opt4b.JPG
    Opt4b.JPG
    244.5 KB · Προβολές: 204
  • Opt3b.JPG
    Opt3b.JPG
    236.7 KB · Προβολές: 195
  • Opt2b.JPG
    Opt2b.JPG
    229.4 KB · Προβολές: 200
  • Opt1b.JPG
    Opt1b.JPG
    279.1 KB · Προβολές: 204

Troufas

Active Member
Σχεδιασμός και αμέσως μετά την εμφύτευση.
Αν δείτε προσεκτικά στις πρώτες φωτογραφίες, φαίνεται η μισοσβησμένη αρχικά σχεδιασμένη γραμμή της hairline και η τελική λίγο πιο ψηλά.
 

Συνημμένα

  • Opt10b.JPG
    Opt10b.JPG
    257.5 KB · Προβολές: 205
  • Opt9b.JPG
    Opt9b.JPG
    321.4 KB · Προβολές: 190
  • Opt8b.JPG
    Opt8b.JPG
    285 KB · Προβολές: 191
  • Opt7bJPG.JPG
    Opt7bJPG.JPG
    151.5 KB · Προβολές: 183
  • Opt6b.JPG
    Opt6b.JPG
    179.7 KB · Προβολές: 170
  • Opt5b.JPG
    Opt5b.JPG
    198.4 KB · Προβολές: 183

Troufas

Active Member
Φωτογραφίες 1ης ημέρας στις οποίες φαίνεται καθαρά η παραγωγή μεγάλης ποσότητας fibrin (κίτρινες εκκρίσεις που μοιάζουν με πύον).
Ειδικά η occipital σε πολύ καλή κατάσταση.
 

Συνημμένα

  • Opt1c.JPG
    Opt1c.JPG
    213 KB · Προβολές: 255
  • Opt2c.JPG
    Opt2c.JPG
    206.4 KB · Προβολές: 193
  • Opt3c.JPG
    Opt3c.JPG
    236 KB · Προβολές: 188
  • Opt4c.JPG
    Opt4c.JPG
    293.8 KB · Προβολές: 166
  • Opt5c.JPG
    Opt5c.JPG
    270.7 KB · Προβολές: 179

Troufas

Active Member
Στη φωτογραφία αυτή φαίνεται ο σχεδιασμός hairline, σε σχέση με τα φρύδια μου και τις υπόλοιπες αναλογίες του προσώπου μου (όσο μπορεί να φανεί).
Είναι μετά τη 10η ημέρα που έχει καθαρίσει το κεφάλι, ακολουθώντας τις οδηγίες του γιατρού.
 

Συνημμένα

  • 20221112_165940 (2).jpg
    20221112_165940 (2).jpg
    610.1 KB · Προβολές: 276

Troufas

Active Member
Τα στατιστικά από το γιατρό.
Παρατίθενται οι 2ες μετρήσεις μόνο, καθώς οι πρώτες θεωρούνται μη ενδεικτικές.
 

Συνημμένα

  • Estadisticas_Cor.pdf
    162.2 KB · Προβολές: 84
  • ExtractionReport_Cor.pdf
    927.6 KB · Προβολές: 58

Troufas

Active Member
*Updated 02/01/2023

Φωτογραφίες 1ου μήνα (27/11/2022).

Αρκετή ερυθρότητα και τα μεταμοσχευμένα δεν έχουν πέσει όλα ακόμη.
Ίσως μια ιδέα Shock loss στα υπάρχοντα, που εντοπίζεται στο forelock και προς τα δεξιά.
Δότρια σε σχετικά καλή κατάσταση.
 

Συνημμένα

  • mprosta plai paint.jpg
    mprosta plai paint.jpg
    486.4 KB · Προβολές: 191
  • pano mprosta.jpg
    pano mprosta.jpg
    374.2 KB · Προβολές: 171
  • pano paint.jpg
    pano paint.jpg
    494.4 KB · Προβολές: 162
  • pano vregmeno.jpg
    pano vregmeno.jpg
    451.9 KB · Προβολές: 163
  • piso.jpg
    piso.jpg
    631.8 KB · Προβολές: 170
Τελευταία επεξεργασία:

Troufas

Active Member
*Updated 02/01/2023

Φωτογραφίες 2ου μήνα (27/11/2022).

Υπάρχει ακόμα ερυθρότητα στη λήπτρια περιοχή, σαφώς ορατή από κοντινή απόσταση, αλλά μειωμένη σε σχέση με τον 1ο μήνα.
Τα μεταμοσχευμένα έχουν πέσει σχεδόν όλα. Όσα δεν έπεσαν έχουν τραβηχτεί με τσιμπιδάκι φρυδιών (φεύγουν εύκολα χωρίς αντίσταση).
Έχει μακρύνει το μαλλί και η δότρια φαίνεται σε πολύ καλύτερη κατάσταση. Έχω βάλει επίτηδες και μια φωτογραφία με έντονο κόντρα ήλιο που είναι τελείως "ξεγυμνωτική" και δεν ανταποκρίνεται σε αυτό που φαίνεται από κοντά.
Εν αναμονή του 3ου μήνα που λογικά θα ξεκινήσει σιγά σιγά ή φύτρωση.
 

Συνημμένα

  • dotria fos.jpg
    dotria fos.jpg
    472.4 KB · Προβολές: 181
  • mprosta paint.jpg
    mprosta paint.jpg
    183.4 KB · Προβολές: 179
  • piso.jpg
    piso.jpg
    293 KB · Προβολές: 187
  • Plaini 2_paint.jpg
    Plaini 2_paint.jpg
    253.3 KB · Προβολές: 166
  • Plaini paint.jpg
    Plaini paint.jpg
    313.3 KB · Προβολές: 186
Τελευταία επεξεργασία:

Παρακαλώ συνδεθείτε ή εγγραφείτε για να απενεργοποιήσετε τις διαφημίσεις.

Troufas

Active Member
Φωτογραφίες 3ου μήνα (27/01/2023)
 

Συνημμένα

  • 20230206_101050.jpg
    20230206_101050.jpg
    144.8 KB · Προβολές: 75
  • 20230206_101107.jpg
    20230206_101107.jpg
    140.1 KB · Προβολές: 71
  • 20230206_101122.jpg
    20230206_101122.jpg
    147.2 KB · Προβολές: 63
  • 20230206_101352.jpg
    20230206_101352.jpg
    212.1 KB · Προβολές: 68
  • deksia .jpg
    deksia .jpg
    152 KB · Προβολές: 89
Τελευταία επεξεργασία:

Troufas

Active Member
Φωτογραφίες 5ου μήνα στο γνωστό γραφείο ;-) (09/04/2023)
Ανέβασα και 3 κοντινές από μπροστά, δεξί και αριστερό κρόταφο
 

Συνημμένα

  • front 1.jpg
    front 1.jpg
    128.6 KB · Προβολές: 92
  • front focus 1.jpg
    front focus 1.jpg
    188.3 KB · Προβολές: 85
  • left 1.jpg
    left 1.jpg
    128.5 KB · Προβολές: 79
  • left focus 1.jpg
    left focus 1.jpg
    184.3 KB · Προβολές: 81
  • right 1.jpg
    right 1.jpg
    118.2 KB · Προβολές: 77
  • right focus 1.jpg
    right focus 1.jpg
    201.5 KB · Προβολές: 90
Τελευταία επεξεργασία:

Troufas

Active Member
Φωτογραφίες 7ου μήνα σε συνθήκες εξωτερικού φωτός (14/05/2023).
Ανέβασα και 3 κοντινές από μπροστά, αριστερό και δεξί κρόταφο
 

Συνημμένα

  • front 1.jpg
    front 1.jpg
    171.2 KB · Προβολές: 90
  • front 2.jpg
    front 2.jpg
    155.9 KB · Προβολές: 93
  • front focus.jpg
    front focus.jpg
    162.5 KB · Προβολές: 88
  • left 1.jpg
    left 1.jpg
    180 KB · Προβολές: 84
  • left focus.jpg
    left focus.jpg
    196 KB · Προβολές: 88
  • right  focus 1.jpg
    right focus 1.jpg
    240.9 KB · Προβολές: 84
  • right 1.jpg
    right 1.jpg
    220.9 KB · Προβολές: 88
  • right 2.jpg
    right 2.jpg
    207.9 KB · Προβολές: 128
Τελευταία επεξεργασία:

Troufas

Active Member
Φωτογραφίες 11ου μήνα σε συνθήκες εξωτερικού φωτός (19/09/2023) από το τελικό αποτέλεσμα.
Το μαλλί είναι στεγνό, χωρίς προϊόν.
 

Συνημμένα

  • final dry front.jpg
    final dry front.jpg
    184.9 KB · Προβολές: 130
  • final dry front_2.jpg
    final dry front_2.jpg
    154 KB · Προβολές: 126
  • final dry left.jpg
    final dry left.jpg
    227.4 KB · Προβολές: 124
  • final dry left_2.jpg
    final dry left_2.jpg
    194.4 KB · Προβολές: 122
  • final dry right.jpg
    final dry right.jpg
    207.1 KB · Προβολές: 123
  • final dry right_2.jpg
    final dry right_2.jpg
    217.5 KB · Προβολές: 136
Τελευταία επεξεργασία:

Troufas

Active Member
Φωτογραφίες 11ου μήνα κάτω από άμεσο φωτισμό μπάνιου.
Για όσους το έχουν δοκιμάσει να βγάλουν παρόμοια φωτογραφία, είναι μια αρκετά "ξεγυμνωτική" συνθήκη.
Το μαλλί είναι βρεγμένο, χωρίς κάποιο προϊόν.
 

Συνημμένα

  • final wet 2.jpg
    final wet 2.jpg
    85.2 KB · Προβολές: 141
  • final wet.jpg
    final wet.jpg
    103.8 KB · Προβολές: 140
Τελευταία επεξεργασία:
Μπλουζα