Καλησπέρα και από μένα. Θα ήθελα να τοποθετηθώ σε ορισμένα ζητήματα λέγοντας την άποψη μου για πολλά που λέχθηκαν εδώ. Το πιο σημαντικό είναι να καταλάβουμε όλοι πως το φόρουμ δεν είναι χώρος για διαγωνισμούς καλύτερου αποτελέσματος μεταμόσχευσης ή καλύτερου γιατρού. Βλέπουμε συχνά ημιμάθεια που είναι χειρότερη από την αμάθεια, αοριστίες, γενικολογίες και οπαδισμό. Στόχος μας πρέπει να είναι η βελτίωση της καθαρής γνώσης για την διευκόλυνση των υποψηφίων που θέλουν να επιλέξουν μια καλή κλινική, και γιατί όχι να πιέσουμε τις κλινικές να χαμηλώσουν τις τιμές και να αυξήσουν τον πήχη της ποιότητας.
Ειδικότερα τώρα:
Δεν υπάρχουν πυκνότητες 80-90 σε εντελώς άδειες επιφάνειες όπως σωστά λέει ο cvial. Οι κλινικές λένε για 70+ μπροστά στα μονότριχα και όσο πάμε πίσω 40-55. Και εγώ πιστεύω πως μπροστά μιλάμε για 60+ και το οπτικό αποτέλεσμα εξαρτάται από το πάχος της τρίχας του ασθενή και χαρακτηριστικά όπως χρώμα κτλ. Οι κλινικές μάλλον για χάρη εντυπωσιασμού μιλάμε για 70+.
Θεωρείστε δεδομένο πως η φίνα συνεπικουρεί σε ένα καλό αποτέλεσμα, μόνο για την διατήρηση των μαμά μαλλιών που δένουν με τα μεταμοσχευμένα δείχνοντας ένα head full of hair. Στο shockloss αν ο γιατρός πράξει σωστά, δεν βοηθάει. Ο ίδιος ο γιατρός μου το έχει πει αυτό. Και εννοείτε σε καραφλές περιοχές τελείως με μεταμοσχευμένα μαλλιά, δεν προσφέρει κάτι.
Θεωρείστε επίσης δεδομένο πως όταν δουλεύεις σε μια περιοχή που έχει ήδη μεταμοσχευμένα μαλλιά, το δέρμα σκληραίνει, και η αιμάτωση μειώνεται. Εκτός από τον κίνδυνο θάνατο shockloss αν πέσεις σε σκιτζή γιατρό, η φύτρωση ενδέχεται να είναι μειωμένη. Το 80% που είπα τυχαίο, δεν μπορεί να μετρηθεί και διαφέρει από άτομο σε άτομο και από περίπτωση σε περίπτωση. Επίσης μπορεί να μην τύχει και σε όλους ή να είναι το ποσοστό αμελητέο. Αυτό δεν το έβγαλα από το κεφάλι μου. Όταν παρών στα ραντεβού του Μιχάλη έχω κάνει άπειρες συζητήσεις μαζί του. Μαθαίνεις πιστεύω αρκετά όταν συζητάς με έναν γιατρό που χειρουργεί από το 1999 και έχει πάνω από 3000 περιστατικά στο παλμαρέ του τουλάχιστο. Κάθε μεταμόσχευση που περνάει, και ειδικά αν είναι σε ίδια περιοχή είναι εις βάρος της προηγούμενης σε θέμα φύτρωσης. Από καθόλου, ως ελάχιστα ή και πολύ ανάλογα τις ιδιάζουσες συνθήκες.
Για το οικονομικό κομμάτι τώρα εξακολουθώ να επιμένω πως το φθηνό τελικά το πληρώνεις ακριβό. Και ακριβό δεν σημαίνει απαραίτητα σε χρήμα μόνο αλλά και σε ανάλωση δότριας και τους κινδύνους που αναλύσαμε παραπάνω. Θα μπορούσαμε να βγάλουμε άπειρα σενάρια κοστολόγησης με προσφορές εκατέρωθεν από Ελλάδα vs Κύπρο κτλ. Σε απόλυτα νούμερα η Ελλάδα τις περισσότερες φορές θα βγεί πιο φθηνή, όχι όμως τόσο όσο φαίνεται με την πρώτη ματιά. Το αποτέλεσμα όμως δύσκολα θα φτάσει σε υψηλά επίπεδα ικανοποίησης.
Η Ελλάδα έχει κάνει σημαντικά βήματα προόδου. Όμως ακόμη δεν μπορεί να ανταγωνιστεί αρκετές καλές κλινικές του εξωτερικού. Στο εξωτερικό βάζω και την Κύπρο. Καναδάς, Αμερική, Βέλγιο, Ισπανία κτλ παίζουν στα τοπ αλλά με κοστολόγια εκτός πραγματικότητος για Έλληνες. Η Τουρκία είναι εφάμιλλη με Κύπρο με μέσο κόστος 2,5 ευρώ. Χθες μίλαγα με μέλος του φόρουμ που έκανε session4200 στην Korayκαι πήγε τέλεια, θα κάνει άλλη μια να κλείσει και πίσω και σε 1 χρόνο θα μας παρουσιάσει την δουλειά που είναι εξαιρετική. Αλλά ακόμη δεν θέλει να μιλήσει. Στην δε Κύπρο, HDCκαι Γεωργίου παίζουν στα ίσια. Παλιά ηταν μια ομάδα, οι άνθρωποι μεταφέρουν τεχνογνωσία και εκπαίδευση από Cole και Bisanga. Γιαυτό είναι μπροστά από Ελλάδα. Στην D** όταν τους πλησίασε ο bisanga τονέ διωξαν. Μόνοι μας βγάζουμε τα μάτια μας. Που τα ξέρω.. τα ξέρω, έχω έγκυρες καλές ιατρικές πηγές μέσα από τον χώρο.
Τελικό συμπέρασμα. Μην βαφτίζουμε τον Παναγιώτη Δεσπότη. Η Ελλάδα απέχει ακόμη παρα πολύ από το εξωτερικό. Όχι σε φύτρωση αλλά σε διαχείριση δότριας, σε φυσικότητα, και κυρίως, σε πυκνότητα. Όταν βλέπω στα ραντεβού άτομα να μου λένε πως από κοντά δείχνω και καλύτερος αποτι στις φωτογραφίες, αυτό τα λέει όλα και με γεμίζει χαρά. Όλοι όσοι ήρθαν στα ραντεβού και ασχολούνται με τα φόρουμ θεωρούν πιο τίμια επιλογή την d** από τον B*** με τον τελευταίο να μην πείθει. Εγώ προσωπικά βρίσκω πολύ καλά τα αποτελέσματα του dimitris και του andy αλλά θέλουμε πολύ περισσότερο feedback από εκεί και μια ομαδική συνάντηση μεταξύ μας για συγκρίσεις.
Επίσης, ορισμένες γενικολογίες που ακούγονται πχ για Γεωργίου ότι είναι 50-50 η πιθανότητα να πετύχει, τις θεωρώ άστοχες και άδικες. Προσπαθώ να καταλάβω πως προκύπτουν. Από τα περιστατικά του φόρουμ: έχουμε δηλαδή 10 επιτυχίες και 10 αποτυχίες: Στο φόρουμ λίγοι γράφουν, στα ραντεβού το 80% που κλείνει δεν ασχολείται καν με το φόρουμ. Όταν ο ίδιος ο γιατρός αναφέρει πως πέρσι έκανε 180 κεφάλια και τα 5 αποτελέσματα ηταν κακά, αυτό είναι 50-50;