πρωτη φορα ξαφνικη και μαζικη απωλεια μαλλιων

Nat

New Member
Καλησπερα σας. Ειμαι 23 χρονων και μεχρι τωρα ειχα παντα πολυ πλουσιο και υγιες μαλλι. Μετακομισα το Σεπτεμβριο στην Αγγλια σε ενα μερος οπου το νερο ειναι πολυ σκληρο με αποτελεσμα εγω και οι φιλες μου να εχουμε τριχοπτωση αλλα αρκετα φυσιολογικη. Δεν εδωσα βαση διοτι απο οτι μου ειπαν γνωστοι μου κομμωτες, ηταν φυσιολογικη αυτη η λιγη τριχοπτωση λογω του νερου και επιπλεον τα Χριστουγεννα που επεστρεψα στην Ελλαδα για ενα μηνα, τα μαλλια μου απο τις πρωτες μερες αναζωογονηθηκαν και δεν επεφταν καθολου ολο αυτον τον μηνα που εκατσα εκει. Μόλις ομως επεστρεψα στην Αγγλια ( πριν 3 βδομαδες ), τελειως ξαφνικα η τριχοπτωση επανηλθε και μαλιστα πολυ επιθετικη. Μολις το ειδα αυτο, αγορασα αμεσα ενα απο τα καλυτερα ειδικα φιλτρα για το ντουζ και μαλιστα σε καθε λουσιμο, στο τελος αρχισα να περναω τα μαλλια με εμφιαλωμενο νερο. Η κατασταση δεν αλλαξε. Για να σας περιγραψω τι συμβαινει, πεφτουν παρα πολλες τριχες οχι απλα στο ντουζ αλλα συνεχως. Καθε φορα που αγγιζω κυριολεκτικα τα μαλλια μου αφηνουν τριχες, αν μαλιστα περασω τα δαχτυλα αναμεσα, μενουν παρα πολλες. Ακομα και πισω στο λαιμο, οι φυτρες που ειχα αν τις τριψω ελαφρα, μενουν στο χερι μου. Διαβασα πολλα ποστς σας για να ενημερωθω, ομως δεν βρηκα καποια παρομοια περιπτωση με τοσο ξαφνικη και μαζικη απωλεια μαλλιων. Εχω ραντεβου με δερματολογο την αλλη βδομαδα, αλλα απο οτι εχω καταλαβει λιγοι δερματολογοι ειναι αξιοι εμπιστοσυνης σε αυτο το θεμα και δυστυχως εδω που βρισκομαι, δεν εχω καποιον να μου συστησει εναν καλο γιατρο, οποτε επελεξα τυχαια. Θα εκτιμουσα πολυ ο,τι σχόλια ή συμβουλες εχετε να μου δωσετε. Ευχαριστω πολυ εκ των προτερων.

Παρακαλώ συνδεθείτε ή εγγραφείτε για να απενεργοποιήσετε τις διαφημίσεις.

GOMI

Moderator
Μέλος του προσωπικού
Απ: πρωτη φορα ξαφνικη και μαζικη απωλεια μαλλιων

Καλημέρα. Το να οφείλεται καθαρά και μόνο στο νερό, είναι λίγο δύσκολο. Αλλά σίγουρα επηρεάζει αρνητικά και αυτό.
Αν βγάλουμε εκτός τον ψυχολογικό τομέα, μου έρχεται στο μυαλό κάτι τραβηγμένο μεν, αλλά καλό είναι με τα μαλλιά να είμαστε ανοιχτοί στο οτιδήποτε.
Για να μην τα πω εγώ, μπορείς με μια απλή αναζήτηση να δεις στο google το κατά πόσο μπορεί να βοηθάει στην υγεία των μαλλιών και όχι μόνο, η βιταμίνη d3 (cholecalciferol).
Θα μου πεις τι σχέση έχει αυτή τώρα.
Την αναφέρω απλά και μόνο με το σκεπτικό πως εδώ στην Ελλάδα, έχουμε την τύχη να έχουμε ήλιο απλόχερα σε αντίθεση με το Λονδίνο. Η d3, είναι η βιταμίνη του Ήλιου και εγώ προσωπικά, το καλοκαίρι, έχω την καλύτερη ποιότητα τρίχας απ όλο τον υπόλοιπο χρόνο και έχω ψάξει αρκετά γι αυτή τη βιταμίνη. Η καλύτερη μορφή της είναι η υγρή και θα πρέπει σταδιακά να περάσεις τα 2000iu αν φανταστείς ότι μια ώρα έκθεσης στον ήλιο, μέσω του δέρματος δεχόμαστε πάνω από 10000iu. Θέλει απλά λίγο προσοχή με τα γαλακτοκομικά.
Να τονίσω πως είναι απλά μια θεωρία την οποία μπορείς εύκολα να επιβεβαιώσεις από τα σχετικά θέματα που θα βρεις στο google.
Επίσης, το παρακάτω spray μπορείς να το βρεις εύκολα και είναι απλό ιαματικό νεράκι με μέταλλα και ιχνοστοιχεία. Δεν κάνει κακό καθώς μπορούν να το χρησιμοποιούν και σε μωρά. Βοηθάει στο ph του δέρματος. Η γυναίκα μου το χρησιμοποιεί στο πρόσωπο και εγώ στο κεφάλι...
http://www.labo-uriage.com/index.php?option=com_content&task=view&id=72&Itemid=30&lang=en

Από κει και πέρα, αν ο δερματολόγος που αναφέρεις είναι στο Λονδίνο, ενδεχομένως να έχει αντιμετωπίσει παρόμοιες καταστάσεις και να μπορεί να σε συμβουλέψει σωστά στο τι να αποφύγεις και όχι να σε φορτώσει με φάρμακα και σαμπουάν.

kkathi

Member

Ξαφνική και μαζική απώλεια μαλλιών ειχα το καλοκαίρι του 2008 οπότε και ξεκίνησε το πρόβλημά μου.
Οι αιματολογικές έδειξαν φοβερή πτώση σε σίδηρο, φερριτίνη (μόλις 28), Β12 και ψευδάργυρο. Ήταν λες και το ανοσιοποιητικό μου δεν λειτουργούσε. Αν αποκλείσεις τους παραγοντες αυτούς θα πρεπει κατά τη γνώμη μου να στραφεις σε οσα υποστηρίζει ο Comi δηλ. στην ψυχολογία και ίσως στη d3

Nat

New Member

Σας ευχαριστω παρα πολυ για τις απαντησεις σας. Δεν ειμαι Λονδινο, ειμαι σε μια μικροτερη πολη και ειναι γεγονος οτι το νερο εδω επηρεαζει τα μαλλια ακομα και το δερμα. Για να καταλαβετε, περα του οτι οποιον εχω ρωτησει για το νερο, μου λεει οτι χανει μαλλια (αλλος πολλα αλλος λιγα, δεν μπορω να γνωρισω τι θεωρουν πολυ και τι λιγο ομως), προσωπικα ειχα εξαρση στην ακμη εδω περα και αρχισα να πλενομαι με εμφιαλωμενο νερο. Απο τοτε που χρησιμοποιω εμφιαλωμενο, το προσωπο μου ηρεμησε. Πριν δυο μηνες εκανα εξετασεις αιματος για αλλο λογο, αλλα ολα ηταν σε φυσιολογικα επιπεδα. Εψαξα στο google για τη βιταμινη (η αληθεια ειναι οτι για τη βιταμινη του ηλιου που επηρεαζει το ανοσοποιητικο και κατ επεκταση μαλλια, νυχια κτλ μου ειχε πει και η μαμα μου που ρωτησε ενα γιατρο στην Ελλαδα) και θα ρωτησω και το δερματολογο. Σπαω το κεφαλι μου να σκεφτομαι αν αλλαξε κατι, (πχ σαμπουαν, προιοντα, φαρμακα) απο τα Χριστουγεννα που ημουν στην Ελλαδα και δεν μπορω να σκεφτω κατι. Αγχος και στεναχωρια αυτο το διαστημα δεν εχω. Ισα ισα θα ελεγα, ημουν διακοπες στην Ελλαδα ενα μηνα τα Χριστουγεννα και η ψυχολογια μου ηταν πολυ καλη! Συν οτι δεν επεφτε τριχα απο τα μαλλια μου! :p Θα σας ενημερωσω για το τι θα μου πει ο γιατρος απο βδομαδα. Ευχαριστω παρα πολυ!

GOMI

Moderator
Μέλος του προσωπικού

Nat, για να χαλαρώσεις και λίγο, κατά την ταπεινή μου γνώμη, περνάς ουσιαστικά την γνωστή εποχιακή τριχόπτωση που λίγο πολύ αντιμετωπίζουμε όλοι κατά το φθινόπωρο και την άνοιξη, είτε έχουμε ιστορικό πίσω μας, είτε όχι. Η τριχόπτωση αυτή, οφείλεται στις κλιματικές αλλαγές που παρατηρούνται τις 2 αυτές εποχές (έστω και αν πλέον, οι εποχές χωρίζονται σε χειμώνα και καλοκαίρι, τις άλλες 2 τις χάσαμε στο δρόμο.. :p) και επίσημη και τεκμηριωμένη επιστημονική απάντηση δεν υπάρχει παρά μόνο μερικές έρευνες που αφορούν στην δράση (των εποχών αυτών) στα επίπεδα προλακτίνης και μελατονίνης και προκαλούν μεταβολές στον κύκλο ζωής των μαλλιών. Πιο μπακαλίστικα, η αυξομοίωση - μεταβολή της ηλιακής ακτινοβολίας προκαλεί και τις αντίστοιχες μεταβολές στην έκκριση μελατονίνης και αυτή με τη σειρά της επηρεάζει την ορμονική ισορροπία.
Γι αυτό και σου ανέφερα την d3 σε αντίθεση με το συμπλήρωμα μελατονίνης που θέλει προσοχή γιατί προκαλεί παρενέργειες.

Πιστεύω να κατάλαβες ότι αυτή η εποχιακή τριχόπτωση που ανέφερα, δεν αφορά στην περίπτωσή σου αυστηρά τις εποχές φθινόπωρο και άνοιξη, αλλά τις ομοιότητες αυτών των εποχών με την κλιματική αλλαγή που έχει προκύψει κατά την μετακόμισή σου στην Αγγλία.
Γενικότερα αυτού του είδους η τριχόπτωση, μπορεί να κρατήσει από 3-4 εβδομάδες μέχρι και λίγους μήνες, αλλά εφόσον δεν υπάρχει άλλο πρόβλημα, τα μαλλιά επανέρχονται και μάλιστα δυνατότερα.
Τώρα για το νερό, τα φίλτρα δεν κάνουν τίποτα, εφόσον δεν μπορούν να αλλάξουν την σύσταση-σκληρότητα του νερού.
Ίσως στην πορεία μια συσκευή αντιθέτου οσμώσεως να έκανε κάτι, καθόσον "υποτίθεται" ότι κάνει το νερό ιδανικό από πολλές απόψεις. (αυτό σε περίπτωση που χρησιμοποιείς εμφιαλωμένα, οπότε στο τέλος θα σου έρθει φθηνότερα μια και είναι ακριβή)
Χαλαρά λοιπόν και αν θες πόσταρέ μας τι θα σου πει ο εκει dr. zhivago...να θάψουμε ελεύθερα... :knup:
Χαιρετώ

Nat

New Member

Καλησπερα και παλι. Σημερα επισκεφτηκα τη γιατρο. Επειδη πηγα στο ιατρικο κεντρο του πανεπιστημιου μου, αναγκαστικα πρωτα κλεινεις ραντεβου με γενικο ιατρο και αν κρινει αυτος, τοτε σε στελνει σε δερματολογο. Η γενικη ιατρος νομιζω οτι με ξεπεταξε λιγακι. Απο την αρχη που της εξηγησα τι συμβαινει, νομιζω οτι δε με πηρε στα σοβαρα, ισως γιατι ειμαι μικρη σε ηλικια και μπορει να νομισε οτι υπερβαλλω, ισως γιατι το προβλημα ξεκινησε πριν 3-4 βδομαδες και δεν ειναι ακομα εκδηλη η αραιωση σε ατομα που δε με ξερουν. Δεν μου εκανε καμια ιδιαιτερη εξεταση, κοιταξε το κεφαλι μου και μου ειπε οτι φαινεται φυσιολογικο και οτι δεν εχω pattern αλωπεκειας προς το παρον. Μετα με "χτενισε" με τα δαχτυλα της και ειδε οτι εμειναν αρκετες τριχες στο χερι και μου ειπε οτι πιθανα εχω telogen effluvium απο την αλλαγη κλιματος και το στρες. Της εξηγησα οτι στρες δεν εχω και ενω μενω εδω απο το Σεπτεμβριο, τωρα προεκυψε ξαφνικα το προβλημα. Μου ειπε οτι δεν χρειαζεται να κανω εξετασεις, μονο να παρω πολυβιταμινες και αν το προβλημα δε λυθει σε μερικες εβδομαδες, θα το ξαναδουμε γιατι ειναι λεει πολυ νωρις να κρινει την κατασταση τωρα. Ωστοσο, μου τονιζε οτι δεν πιστευει οτι θα εξελιχθει σε μονιμη αλωπεκεια. Ουτε δεκα λεπτα δεν με κρατησε μεσα. Δε μου φανηκε και πολυ εμπιστη. Σκεφτομαι να περιμενω λιγες εβδομαδες και αν δεν στρωσει η κατασταση, θα παω σε ιδιωτη δερματολογο κατευθειαν.

Gwgw66

New Member
Καλησπερα σας. Ειμαι 23 χρονων και μεχρι τωρα ειχα παντα πολυ πλουσιο και υγιες μαλλι. Μετακομισα το Σεπτεμβριο στην Αγγλια σε ενα μερος οπου το νερο ειναι πολυ σκληρο με αποτελεσμα εγω και οι φιλες μου να εχουμε τριχοπτωση αλλα αρκετα φυσιολογικη. Δεν εδωσα βαση διοτι απο οτι μου ειπαν γνωστοι μου κομμωτες, ηταν φυσιολογικη αυτη η λιγη τριχοπτωση λογω του νερου και επιπλεον τα Χριστουγεννα που επεστρεψα στην Ελλαδα για ενα μηνα, τα μαλλια μου απο τις πρωτες μερες αναζωογονηθηκαν και δεν επεφταν καθολου ολο αυτον τον μηνα που εκατσα εκει. Μόλις ομως επεστρεψα στην Αγγλια ( πριν 3 βδομαδες ), τελειως ξαφνικα η τριχοπτωση επανηλθε και μαλιστα πολυ επιθετικη. Μολις το ειδα αυτο, αγορασα αμεσα ενα απο τα καλυτερα ειδικα φιλτρα για το ντουζ και μαλιστα σε καθε λουσιμο, στο τελος αρχισα να περναω τα μαλλια με εμφιαλωμενο νερο. Η κατασταση δεν αλλαξε. Για να σας περιγραψω τι συμβαινει, πεφτουν παρα πολλες τριχες οχι απλα στο ντουζ αλλα συνεχως. Καθε φορα που αγγιζω κυριολεκτικα τα μαλλια μου αφηνουν τριχες, αν μαλιστα περασω τα δαχτυλα αναμεσα, μενουν παρα πολλες. Ακομα και πισω στο λαιμο, οι φυτρες που ειχα αν τις τριψω ελαφρα, μενουν στο χερι μου. Διαβασα πολλα ποστς σας για να ενημερωθω, ομως δεν βρηκα καποια παρομοια περιπτωση με τοσο ξαφνικη και μαζικη απωλεια μαλλιων. Εχω ραντεβου με δερματολογο την αλλη βδομαδα, αλλα απο οτι εχω καταλαβει λιγοι δερματολογοι ειναι αξιοι εμπιστοσυνης σε αυτο το θεμα και δυστυχως εδω που βρισκομαι, δεν εχω καποιον να μου συστησει εναν καλο γιατρο, οποτε επελεξα τυχαια. Θα εκτιμουσα πολυ ο,τι σχόλια ή συμβουλες εχετε να μου δωσετε. Ευχαριστω πολυ εκ των προτερων.
Καλησπερα, μενω κ εγω στην Αγγλια κ εχω ακριβως το ιδιο προβλημα, ξερω ειναι παλιο το post, απλως θα ηθελα να μαιω τελικα τι εγινε!

Κατά περίεργο τρόπο, τα διαστήματα που βρισκόμουν στο Λονδίνο, σταματούσε εντελώς η τριχόπτωση μου (που προηγουμένως ήταν επιθετική), και ξεκινούσε πάλι όταν ερχόμουν Ελλάδα. Πήγα δυο φορές, από μια εβδομάδα τη φορά, και λουζόμουν κανονικά εκεί, χάνοντας σημαντικά λιγότερο μαλλί! Προσπαθώ να κάνω κάποια σύνδεση για το φαινόμενο, και κλίνω στο ότι εκεί είχε πολύ κρύο, μειωνόταν η λιπαρότητα, και αυτό με τη σειρά του είχε θετική επίδραση στο μαλλί. Εδώ μάλιστα σκέφτομαι να προσπαθήσω να κατοικήσω σε πιο κρύο μέρος από την Ελλάδα για αυτόν το λόγο :(

Μπλουζα