Καλημέρα, παιδιά. Ελπίζω να είστε καλά. Σας ευχαριστώ θερμά για τα μηνύματά σας αυτές τις μέρες. Εκτιμώ πραγματικά το ότι κάποιοι αφιερώσατε λίγο χρόνο για να στείλετε έναν καλό λόγο. Θα ανεβάσω εδώ κάποιες φωτογραφίες, καθώς και μια συνοπτική περιγραφή της εμπειρίας μου.
Πήρα λίγες μέρες για να ανταλλάξω κάποια μηνύματα με την κλινική του Γιαμάν. Όπως μου είχαν πει και στο πρώτο ραντεβού, παρακολουθούν το γκρουπ εδώ, όπως φαντάζομαι και πολλοί άλλοι γιατροί. Ίσως βοηθηθώ κι εγώ, ίσως βοηθήσω κι εγώ κάποιο άλλο παιδί που σκέφτεται να προχωρήσει σε αυτή τη διαδικασία.
Βρίσκομαι στον 8ο μήνα, τώρα. Η μεταμόσχευση έγινε στα μέσα Σεπτεμβρίου. Οι διαδικασίες και τα πρακτικά θέματα έχουν περιγραφεί αναλυτικά στο ποστ του
@ApofasismenosPsyxakias , οπότε δε χρειάζεται να τα ξαναγράψω. Έτσι ακριβώς τα βρήκα κι εγώ. Η επέμβαση ξεκίνησε περίπου στις 9 το πρωί και τελειώσαμε γύρω στις 7 το απόγευμα. Τοποθετήθηκαν 4650 grafts, μετά από συνεννόηση με τον Γιαμάν. Ήθελε, πέρα από το μπροστινό τμήμα και το birthmark που έχω, να ενισχύσει και το crown. Συνεπώς, συμφωνήσαμε από κοινού να ξεπεράσουμε τις 4000 grafts.
Εκείνη την ημέρα υπήρχαν άλλα δύο περιστατικά από την Αμερική, με τα οποία έχω πολύ στενή επικοινωνία και τα οποία πέτυχαν εξαιρετικά αποτελέσματα, όπως επίσης κ άλλο περιστατικό που είχα δει από κοντά, πριν πάω. Στη δική μου περίπτωση, δυστυχώς, κάτι έχει πάει στραβά. Το αποτέλεσμα δεν είναι ικανοποιητικό και είμαι γενικά δυσαρεστημένος με την εξέλιξη.
Να πω ότι ο γιατρός ήταν αρκετή ώρα στο δωμάτιο μαζί μου. Από τις συζητήσεις με τα άλλα παιδιά, κατάλαβα ότι πέρασε και από τα τρία περιστατικά, αλλά παρέμεινε περισσότερο στο δικό μου, το οποίο κράτησε και περισσότερες ώρες. Έφυγα πολύ αισιόδοξος από την Κωνσταντινούπολη, τόσο λόγω της καλής εντύπωσης που μου άφησε ο γιατρός, όσο και επειδή η εικόνα του κεφαλιού μού φαινόταν σε πολύ καλή κατάσταση σε σύγκριση με ό,τι άλλο έβλεπα γύρω μου—δεκάδες άνθρωποι με επιδέσμους, στο ξενοδοχείο και γενικά στην περιοχή.
Ακολούθησα πολύ προσεκτικά όλες τις οδηγίες. Δεν είχα κάποια απώλεια grafts τις πρώτες μέρες, και γενικά δεν είδα να χάνω μαλλιά αυτούς τους 8 μήνες. Πού πήγαν τόσα grafts, πώς εξαυλώθηκαν, δεν ξέρω. Βλέπω επίσης ότι έχουν μακρύνει ελάχιστα τα μαλλιά μου. Σε αυτούς τους 8 μήνες έχω κάνει μόνο δύο κουρέματα, από τα οποία τα μαλλιά στο πάνω μέρος αγγίχτηκαν ελάχιστα, μόνο με ψαλίδι και σύμφωνα με τις οδηγίες. Δεν ξέρω πώς εξηγείται αυτό.
Παραμένω πάντως σε φαρμακευτική αγωγή με φιναστερίδη και μινοξιδίλη, όπως είχε συμφωνηθεί εξαρχής με τον γιατρό, παρότι πριν την επέμβαση θεωρούσα απίθανο να δεχτώ κάτι τέτοιο.
Περνάμε στα δυσάρεστα:
Στους 2,5 μήνες εμφανίστηκαν μερικά σπυράκια. Επικοινώνησα με την κλινική, μου συνέστησαν αντιβίωση, την οποία πήρα άμεσα και τα σπυράκια υποχώρησαν σχεδόν αμέσως.
Στους 4 μήνες έκανα το πρώτο κούρεμα, και το παλικάρι που με κούρεψε (και γνώριζε ότι είχα κάνει μεταμόσχευση) μου είπε ότι φαίνεται ταλαιπωρημένη η δότρια, ιδιαίτερα ένα σημείο στα αριστερά που έχει αραιώσει. Δεν ήταν τυχαίο, μέχρι σήμερα παραμένει αφύσικα αραιωμένο το συγκεκριμένο σημείο, κάτι που δυσκολεύει το κούρεμα. Ο Γιαμάν ενημερώθηκε σχετικά.
Μέχρι τον 6ο μήνα δεν υπήρχε κάποια ιδιαίτερη πρόοδος. Άρχισαν να "σκάνε" μικρά τριχάκια, αλλά δεν υπήρξε ορατή αισθητική βελτίωση. Στον 7ο μήνα είδα κάποια βελτίωση. Επικοινώνησα με τον γιατρό και μου είπαν πως εκτιμούν ότι έχουν φυτρώσει πάνω από 1000 grafts, από τα 4650.
Πριν 2-3 εβδομάδες, δηλαδή περίπου στον 7,5ο μήνα, άρχισα να παρατηρώ ότι η περιοχή του birthmark αραιώνει, δημιουργείται κενό. Μέσα σε λίγες μέρες άρχισε να γίνεται και πάλι φαλακρή, όπως ήταν από τη γέννησή μου. Έχω την αίσθηση, δεδομένου ότι δεν βλέπω καινούριες τρίχες να βγαίνουν, ότι κάτι πήγε λάθος. Αν η περιοχή δεν ήταν κατάλληλη για μεταμόσχευση, είναι λυπηρό, ίσως να μην έπρεπε καν να προχωρήσω στη διαδικασία γενικά.
Η κλινική με ενημέρωσε για την εγγύηση που προσφέρει και μου συνέστησε υπομονή μέχρι τον 12ο μήνα. Με βάση τα μέχρι τώρα δεδομένα και τη δυσαρέσκειά μου, δεν θα επαναλάμβανα τη διαδικασία, ανεξαρτήτως γιατρού.
Αυτά από εμένα. Ευχαριστώ για τον χρόνο σας.