Η ζωη με Covid-19

Georgie

Well-Known Member
Μια και πήγε η κουβέντα στα Bar Cafe κλπ που έχει η Ελλάδα, έχω δύο απορίες .
Παραμένουν ανοιχτά τόσα πολλά που άνοιξαν τα τελευταία χρόνια ( μαζί με σουβλατζίδικα) ?
Εάν ναι το λες και θαύμα με τις τιμές αυτές σε σχέση με το μέσο μισθό της χώρας .
Μου έκανε εντύπωση 500 ml ποτήρι μπύρα της συμφορας να κοστίζει σε συνοικιακό καφέ 5€ !!!
Σε σχέση ας πούμε με την Ιρλανδία που δε τη λες και φθηνή χώρα η μπύρα στο Pub 568ml το pint κοστίζει από 5,50 μέχρι 5,80 με μέσο μισθό τα 2500 after tax περίπου το μήνα .

Την άλλη απορία τη ξέχασα :p

Παρακαλώ συνδεθείτε ή εγγραφείτε για να απενεργοποιήσετε τις διαφημίσεις.

dim d

Well-Known Member
Μια και πήγε η κουβέντα στα Bar Cafe κλπ που έχει η Ελλάδα, έχω δύο απορίες .
Παραμένουν ανοιχτά τόσα πολλά που άνοιξαν τα τελευταία χρόνια ( μαζί με σουβλατζίδικα) ?
Εάν ναι το λες και θαύμα με τις τιμές αυτές σε σχέση με το μέσο μισθό της χώρας .
Μου έκανε εντύπωση 500 ml ποτήρι μπύρα της συμφορας να κοστίζει σε συνοικιακό καφέ 5€ !!!
Σε σχέση ας πούμε με την Ιρλανδία που δε τη λες και φθηνή χώρα η μπύρα στο Pub 568ml το pint κοστίζει από 5,50 μέχρι 5,80 με μέσο μισθό τα 2500 after tax περίπου το μήνα .

Την άλλη απορία τη ξέχασα :p
Γενικα ναι, υπαρχει πληθος μαγαζιων ταχυφαγιας ακομα και καθε τετραγωνο εχει κι το καφε του. Οι λογοι για αυτο ειναι απλοι κι χιλιοειπωμενοι νομιζω. Σιγουρα ο κοβιντ ενισχυσε την ανεργια και σε πολλα επαγγελματα (οπως πχ το δικο μου που εκανα 2 με 3 ταξιδια εντος κι εκτος ελλαδας το μηνα), ειχε τεραστιο οικονομικο αντικτυπο. Σε αλλα οπως πχ γραφιστες, ειχε πολυ θετικη επιδραση. Το θεμα στην ελλαδα ειναι οτι ειναι κι μια ιδιαιτερα μικρη αγορα μεσα στη εε, ειναι σχεδον πληρως αποβιομηχανοποιημενη και επιπλεον επιμενει σε ενα μοντελο οπου το μεγαλυτερο μερος των νεων σπουδαζει κι ειδικα στον κλαδο των υπηρεσιων, κατι που δεν εχει αντικειμενο.

tamaliamoupiso

Well-Known Member
Για όσους γνωρίζουν γιατί προσωπικά σταμάτησα την συστηματική μου ενημέρωση σχετικά με τον κορώνα ( κουράστηκα ψυχικά ) , βγήκαν ή βγαίνουν πρωτεϊνικά εμβολια ;

Ύπάρχει ένα γαλλικό, https://www.ertnews.gr/eidiseis/die...ovavax-pente-pleon-ta-emvolia-kata-tis-covid/
αλλά μην περιμένεις να βγει στην κυκλοφορία αν δεν ξεστοκάρει ο μπουρλάς.

tol

Well-Known Member
Φιλε μου Tol η αληθεια ειναι οτι τα ποσοστα ανεργιας εκτιναχθηκαν μεσα στην περιοδο της πανδημιας και ειναι λογικο.Αυτο ειναι γεγονος που ομως δεν εχει να κανει με το πως το ερμηνευει ο καθενας για να υποστηριξει το προσωπικο του αφηγημα.Και οι αρνητικες επιδοσεις δεν ειναι ελληνικο φαινομενο αλλα παγκοσμιο, ειναι λογικο η πανδημια να μας παει πισω.

Φιλε Νικο, μαλλον κάνεις καποιο λαθος. Μην παρασυρεσαι και εσυ σε πολιτικες αντιπαραθεσεις (συμπαθειες και αντιπαθειες).

Δες τα πραγματικα στοιχεια για την ανεργια.

Μη γραφουμε για "εκτιναξη ανεργιας" , για 50% που γραφει ο ανεκδιηγητος, γραφικος, σοβινιστης tamaliamoupiso.

Ας ειμαστε αντικειμενικοι. Η ανεργια βρισκεται στο 14%.

Το 2019 πριν την εναρξη της πανδημιας πλησιαζε το 20%.

Ας γραφουμε πραγματα που ανταποκρινονται στα επισημα στατιστικα δεδομενα.

tol

Well-Known Member
Όσους ξέρω που δούλευαν, εστίαση, ξενοδοχεία, και τα παρεμφερή επαγγέλματα, κυνηγάνε το μεροκάματο με το ντουφέκι.

Και επειδη εσυ ξερεις τον μπαρμπα Θοδωρο, τον Θρασυβουλα και τον Καπετανακη (που 'χει τσιγκελωτο το μουστακι), σημαινει οτι οσα γραφεις δεν ειναι ασυναρτησιες;

Δες τα επισημα στοιχεια της ανεργιας.

Ενημερωσου απο μια σοβαρη ιστοσελιδα.

Σταματα να εισαι 24 ωρες το 24ωρο σε site του κωλου και της παραπληροφορησης.

Σταματα, μπουρδολογε ρατσιστη, να γραφεις κουραφεξαλα...

Ακου 50% η ανεργια!!!

Μαλλον τα φιλαρακια σου ειναι μονιμοι θαμωνες καφετεριων...φραπεδιά, τσιγαριλικι, συζητησεις περι ανεμων και υδατων, κατηγοριες εις βαρος ολων των αλλων εκτος του εαυτου τους, μοιρολατρια...

ΥΓ Σου εχει γινει εφιαλτης πλεον ο Μπουρλας...κοιμασαι και σηκωνεσαι μονο με τη μορφη του...ξεκολλα, εθνικιστη συνωμοσιολογε...σταματα να κάνεις το κεφαλι σου αχυρομηχανη διαβαζοντας αερολογιες απο τα τυχαρπαστα site που συχναζεις ολη μερα.

F1ght3r

Well-Known Member
Εγώ πιστεύω ότι η ανεργία είναι μεγαλύτερη, Στην σουηδία όταν χτυπήσεις 1 χρόνο ταμείο ανεργίας σε βάζουν σε πρόγραμμα απασχόλησης που σημαίνει ότι δεν φαίνεσαι σαν άνεργος τώρα τι κόλπα έχουν εκεί στην ελλάδα δεν ξέρω αλλα πιστεύω ότι η άνεργοι είναι πολύ περισσότερη.

Ύστερα πόση έχουν φυγή από ελλάδα %? Αν μέναν ελλάδα ποσο παραπάνω άνεργοι θα είχαν σε %?

Αν συγκρίνεις με ισπανία θέλω να πιστεύω ότι πολύ έλληνες έφυγαν για εξωτερικό ενώ ισπανοί όχι στο ίδιο ποσοστό.

Όταν έχεις γραφειοκρατία τις πλακας, φόρους τις πλακας να μην μπορούν μεγάλες βιομηχανίες να έρθουν η έστω να κοιτάξουν προς ελλάδα κλαψτα χαράλαμπε.
Μονο ειστιατόρια καφετεριες, και βιομηχανίες τρίχες.

Όταν κάποιος θέλει να επένδυση, το ίδιο το κράτος τον περιορίζει αντί να τον βοηθήσει και να προσφέρει εργασία για οικογένειες και ανεργους.

Nik.Mos

Well-Known Member
Φιλε μου τολ δεν επιχειρησα να επιβεβαιωσω το ποσοστο που ανεφερε ο tamaliamoupiso,παρουσιασα τα ιδια στοιχεια με αυτα που παραθετεις και εσυ,αυτα που δειχνουν οτι η Ελλαδα αποτελει την δευτερη χωρα της κοινοτητας με τα μεγαλυτερα ποσοστα ανεργιας,σε νεους το ποσοστο ειναι ακομη μεγαλυτερο.Αλλα τι περιμενουμε να συμβαινει σε μια χωρα που επι 13 συναπτα ετη παρουσιαζει αρνητικες επενδυσεις;Και δεν ειναι μονο η ανεργια αλλα και η αγοραστικη δυναμη του κατωτατου μισθου που συρρικνωνεται καθε χρονο με αποτελεσμα το καλαθι του καθε νοικοκυριου να αγοραζει ολο και λιγοτερα προιοντα.Τελος,εξαρταται για ποιο ειδος ανεργιας μιλαμε,οι νεοι που σπουδαζουν και καταληγουν να εργαζονται σε καφε και μπαρ και εστιατορια σιγουρα ριχνουν το ποσοστο ανεργιας αφου υπαρχει απασχοληση,αλλα δεν ειναι το ειδος της απασχολησης που εχει αξια,ουτε για τον ιδιο τον εργαζομενο ουτε για την ιδια την κοινωνια.

• Like
Reactions: tol

F1ght3r

Well-Known Member
Σήμερα άνοιξαν τα πάντα εδώ στην σουηδία, τέρμα η περιορισμοί.
Ούτε καν covid test σου λένε να κανεις αν είσαι άρρωστος, σου λένε κάθισε σπίτι μέχρι να γίνεις καλά.

Από 30 ιανουαρίου μέχρι 6 φεβρουαρίου 119 νεκρούς δηλαδή κάτω από 20 νεκρούς την ημερα.
Κορονοϊό αυτήν την εβδομάδα με pcr είχαν 265 079 χιλιάδες άτομα δηλαδή 38000 χιλιάδες την ημερα.

Στην ελλάδα το γιατί πεθαίνουν πάνω από 100 την ημερα είναι να απορείς. Και την καραμέλα το ότι είναι περισσότερη εμβολιασμένοι στην σουηδία δεν το πιστεύω πλέον με την όμικρον.

Nik.Mos

Well-Known Member
Ύστερα πόση έχουν φυγή από ελλάδα %? Αν μέναν ελλάδα ποσο παραπάνω άνεργοι θα είχαν σε %?
Πολυ ευστοχος ο προβληματισμος σου.Το κοστος ευκαιριας που επωμιζεται το κρατος, και κατ επεκταση η ιδια η κοινωνια,απο την εξαγωγη των νεων μας σε αλλες χωρες ειναι τεραστιο.Η χωρα μας επενδυει στην εκπαιδευση και στην καταρτιση των νεων και οι χωρες υποδοχης τους καρπωνονται τα οφελη.Αν με καποιο μαγικο τροπο μπορουσαμε να τους πεισουμε να επιστρεψουν στην Ελλαδα ,ειτε τα ποσοστα ανεργιας θα εκτοξευονταν λογω επερχομενης διαρθρωτικης ανεργιας σαν αποτελεσμα της αναντιστοιχιας μεταξυ προσοντων ανεργων και προσοντων που απαιτουν οι κενες θεσεις εργασιας ,ειτε θα τους απορροφουσε το κομματι της οικονομιας που ακμαζει στην χωρα μας,δηλαδη περισσοτεροι σερβιτοροι,ψηστες,μπουφετζηδες και διανομεις.Στην τελευταια περιπτωση η απασχοληση τους θα μειωνε τα ποσοστα ανεργιας,αλλα αυτο το ειδος απασχολησης απεχει απο αυτο που επιθυμουμε σαν κοινωνια και σαν κρατος.Επενδυσεις υψηλης προστιθεμενης αξιας,οχι τυπου ελληνικου αλλα αυτες που παραγουν αξια.

Παρακαλώ συνδεθείτε ή εγγραφείτε για να απενεργοποιήσετε τις διαφημίσεις.

CVIAL

Moderator
Μέλος του προσωπικού
Σήμερα άνοιξαν τα πάντα εδώ στην σουηδία, τέρμα η περιορισμοί.
Ούτε καν covid test σου λένε να κανεις αν είσαι άρρωστος, σου λένε κάθισε σπίτι μέχρι να γίνεις καλά.

Από 30 ιανουαρίου μέχρι 6 φεβρουαρίου 119 νεκρούς δηλαδή κάτω από 20 νεκρούς την ημερα.
Κορονοϊό αυτήν την εβδομάδα με pcr είχαν 265 079 χιλιάδες άτομα δηλαδή 38000 χιλιάδες την ημερα.

Στην ελλάδα το γιατί πεθαίνουν πάνω από 100 την ημερα είναι να απορείς. Και την καραμέλα το ότι είναι περισσότερη εμβολιασμένοι στην σουηδία δεν το πιστεύω πλέον με την όμικρον.

Γιατί είμαστε χώρα ηλικιωμένων φίλε, ας το πάρουμε χαμπάρι. Αυτό σε συνδυασμό με το σημαντικό ποσοστό αν εμβολιαστών σε μεγάλες ηλικίες είναι το 90% της απάντησης.

pagouras

Well-Known Member
Όσους ξέρω που δούλευαν, εστίαση, ξενοδοχεία, και τα παρεμφερή επαγγέλματα, κυνηγάνε το μεροκάματο με το ντουφέκι.

Προφανώς δν ξέρεις κανέναν αυτή την στιγμή, ξενοδοχεία εστίαση, παροχή υπηρεσιών δν μπορούν να βρουν προσωπικό για σεζόν ούτε με σφαίρες. Μην πάω στην οικοδομή και στο κατασκευαστικο . Υπάρχει δυσκολία εύρεσης προσωπικού πλέον όχι δυσκολία εύρεσης εργασίας.. για κάποιον που θέλει να εργαστεί φυσικά και έχει όρεξη και μερακι

CVIAL

Moderator
Μέλος του προσωπικού
Πεστα ρε συ γιατί θα τρελλαθούμε. Όσους ξέρω στον κατασκευαστικό κλάδο δεν παίρνουν ανάσα. Εμείς ζούμε σε άλλη χώρα?

Georgie

Well-Known Member
Πριν από ένα χρόνο η εταιρεία που συνεργάζομαι είχε προσλάβει ένα παλληκάρι από τη Πάτρα . Ως , κατασκευαστή ντουλαπιών κουζίνας bespoke.
Μιλούσαμε όταν τον συναντούσα και μου είχε αναφέρει ότι στην Ελλάδα με 45ωρες + εργασία ο μισθός του ήταν στα 1000 - 1100 euro .
Στην εταιρεία που αναφέρομαι ο μισθός του έφτανε στις 2500 για 39ωρες.
Τελικά έφυγε για Καναδά πριν από 3μηνες για ακόμα καλύτερα όπως μου είχε πει .
Παιδιά το euro είναι ακριβό νόμισμα και οι μισθοί ειδικά για τους νέους στην Ελλάδα είναι για να γελάς, συγγνώμη για να κλαίς καλύτερα.
Αν δεν έχεις δε και στήριξη από οικογένεια η δικό σου σπίτι, η επιλογη της ξενιτιάς ίσως είναι είναι μονόδρομος για πολλούς.
Χωρίς βέβαια η επιτυχία να είναι εγγυημένη .

CVIAL

Moderator
Μέλος του προσωπικού
Εννοείται, όταν ο άλλος το μόνο που ξέρει να κάνει είναι ντελιβεράς ή σερβιτόρος και δεν θέλει να λερωθεί ή να βγεί εκτός γραφείου είναι επόμενο. Στην οικοδομή τα μεροκάματα έχουν διπλασιασθεί τα τελευταία 2 χρόνια και δεν βρίσκεις.

pagouras

Well-Known Member
Υπάρχει δυσκολία εξεύρεσης πολύ εξειδικευμένου προσωπικού .Όχι χαμηλών προσόντων
Υπάρχει δυσκολία εύρεσης προσωπικού σχεδον σε ολες τις επιχείρησεις είτε εξειδικευμένου είτε ανειδίκευτου. Κ επειδή διάβαζα στα ΜΚΔ για την συμφωνία με το Πακιστάν για να έρχεται νόμιμα εργατικό προσωπικό τα αρνητικά σχόλια λέω μέσα μου που ζουν ρε γαμωτο κάποιοι. Στην ύπαιθρο εργατικά χερια δν υπάρχουν, στα πτηνοτροφεια μόνο αλλοδαποί και αυτοί πλέον σπανίζουν, δυστυχώς το πρόβλημα είναι μπροστά μας είναι τεράστιο και υποτιμημένο.

Georgie

Well-Known Member
Εννοείται, όταν ο άλλος το μόνο που ξέρει να κάνει είναι ντελιβεράς ή σερβιτόρος και δεν θέλει να λερωθεί ή να βγεί εκτός γραφείου είναι επόμενο. Στην οικοδομή τα μεροκάματα έχουν διπλασιασθεί τα τελευταία 2 χρόνια και δεν βρίσκεις.
Εκεί είναι που παραδέχομαι τους Ιρλανδούς .
Δε πάει να έχει 3 πτυχια ? Να είχε προϋπηρεσία στη Google ?
Αν ξεμείνει από δουλειά μέχρι και για τσοπάνης θα στείλει βιογραφικό .

dim d

Well-Known Member
αυτο ειναι σωστο
Δεν συμφωνω. Κι τα δυο επαγγελματα που περιγραφεις εχουν ορθοστασια, κρυο, εξαντλητικα ωραρια, λερωμα κοθ. Απλα ειδικα στο σερβις , σε ενα καλο ας πουμε μαγαζι μαζι με τα τιπς φτανει σε ενα αξιοπρεπες πες μεροκαματο, μεγαλυτερο σε αρκετες περιπτωσεις κι απο δουελειες γραφειου. Εγω που σπουδασα αρχαιολογος κι εχω σκαψει στην μιση ελλαδα, σε βουνα, λασπες με φιδια κλπ δεν θελω να λερωθω; προφανως κι οχι. Απλα δεν υπαρχουν χρηματοδοτησεις πια για τα προγραμματα και οι ελαχιστες θεσεις στο δημοσιο τομεα ειναι με ορισμενου χρονου κι κακο μισθο. Υπαρχει δουλεια κι δεν υπαρχει νοημα να συνεχισει καποιος να την κανει. Βασικος λογος που ολοι οσοι μπορουν φευγουν τρεχοντας.

Μπλουζα