Η ζωη με Covid-19

vlafo

Well-Known Member
Πριν από ένα χρόνο η εταιρεία που συνεργάζομαι είχε προσλάβει ένα παλληκάρι από τη Πάτρα . Ως , κατασκευαστή ντουλαπιών κουζίνας bespoke.
Μιλούσαμε όταν τον συναντούσα και μου είχε αναφέρει ότι στην Ελλάδα με 45ωρες + εργασία ο μισθός του ήταν στα 1000 - 1100 euro .
Στην εταιρεία που αναφέρομαι ο μισθός του έφτανε στις 2500 για 39ωρες.
Τελικά έφυγε για Καναδά πριν από 3μηνες για ακόμα καλύτερα όπως μου είχε πει .
Παιδιά το euro είναι ακριβό νόμισμα και οι μισθοί ειδικά για τους νέους στην Ελλάδα είναι για να γελάς, συγγνώμη για να κλαίς καλύτερα.
Αν δεν έχεις δε και στήριξη από οικογένεια η δικό σου σπίτι, η επιλογη της ξενιτιάς ίσως είναι είναι μονόδρομος για πολλούς.
Χωρίς βέβαια η επιτυχία να είναι εγγυημένη .
George
Μισθοί 2500 είναι αστεία λεφτά για τις χώρες αυτές που αναφέρεις,βασικά πεινάς κυριολεκτικά.
Άλλα είναι αυτά που κερδίζεις έξω όχι τα λεφτά.
Το να πας έξω και να βολοδέρνεις χωρίς να βγάζεις φράγκα δεν έχει απολύτως κανένα νόημα,γιατί προφανώς και οι περισσότεροι που πάνε με προσόντα,τι νομίζεις ότι βγάζουνε λεφτά?
Απλά θα πρέπει να συγκρίνουμε όμοιες καταστάσεις.
Ναι ο νέος με 600€ δε μπορεί να ζήσει,αλλά θα ξεκινήσει έτσι και θα ανέλθει με την πάροδο του χρόνου.
Αλλά γιατί να δουλέψει για 600€ αφού τα κονομάει από τα χαρτζιλίκια των παππούδων και των γονέων?
Άπειρα τέτοια παραδείγματα έχω.

Παρακαλώ συνδεθείτε ή εγγραφείτε για να απενεργοποιήσετε τις διαφημίσεις.

dim d

Well-Known Member
George
Μισθοί 2500 είναι αστεία λεφτά για τις χώρες αυτές που αναφέρεις,βασικά πεινάς κυριολεκτικά.
Άλλα είναι αυτά που κερδίζεις έξω όχι τα λεφτά.
Το να πας έξω και να βολοδέρνεις χωρίς να βγάζεις φράγκα δεν έχει απολύτως κανένα νόημα,γιατί προφανώς και οι περισσότεροι που πάνε με προσόντα,τι νομίζεις ότι βγάζουνε λεφτά?
Απλά θα πρέπει να συγκρίνουμε όμοιες καταστάσεις.
Ναι ο νέος με 600€ δε μπορεί να ζήσει,αλλά θα ξεκινήσει έτσι και θα ανέλθει με την πάροδο του χρόνου.
Αλλά γιατί να δουλέψει για 600€ αφού τα κονομάει από τα χαρτζιλίκια των παππούδων και των γονέων?
Άπειρα τέτοια παραδείγματα έχω.
vlafo δεν ειναι τοσο απλοικα τα πραγματα. Εχω ενα πολυ μεγαλο κυκλο γνωστων κι φιλων που βγαζουν πολυ καλα λεφτα σε ξενες μεγαλες αγορες, εννοειται ανθρωποι με καλα βιογραφικα. Προφανως κι αυτο ειναι το μεγαλο θεμα του brain drain καθως αφορα σχεδον αποκλειστικα την αφροκρεμα του εργατικου δυναμικου που εχουμε. Οντως υπαρχει μια φουσκα προστασιας απο την ελληνικη οικογενεια αλλα αντιστοιχα στην αγορα πια υπαρχει συγκεκριμμενο οικονομικο πλαφον που δεν αντιστοιχει στο κοστος ζωης. Η αδερφη μου που ηρθε μετα απο 2,5 χρονια λογω κοβιντ επαθε πλακα με τις τιμες.

Georgie

Well-Known Member
@vlafo 2500 after tax βγαίνει περίπου 36000 το χρόνο να ξέρεις , καθόλου αστεία λεφτά , στην Ελβετία ίσως δε ξέρω .
Οι τιμές είναι πολύ πιο κάτω στα περισσότερα είδη και υπηρεσίες από την Ελλάδα

vlafo

Well-Known Member
vlafo δεν ειναι τοσο απλοικα τα πραγματα. Εχω ενα πολυ μεγαλο κυκλο γνωστων κι φιλων που βγαζουν πολυ καλα λεφτα σε ξενες μεγαλες αγορες, εννοειται ανθρωποι με καλα βιογραφικα. Προφανως κι αυτο ειναι το μεγαλο θεμα του brain drain καθως αφορα σχεδον αποκλειστικα την αφροκρεμα του εργατικου δυναμικου που εχουμε. Οντως υπαρχει μια φουσκα προστασιας απο την ελληνικη οικογενεια αλλα αντιστοιχα στην αγορα πια υπαρχει συγκεκριμμενο οικονομικο πλαφον που δεν αντιστοιχει στο κοστος ζωης. Η αδερφη μου που ηρθε μετα απο 2,5 χρονια λογω κοβιντ επαθε πλακα με τις τιμες.
Προφανώς και δεν είναι αλλά δίνω τη γενική προσέγγιση.
Ακριβώς αυτό που είπες η αφρόκρεμα του εργατικού δυναμικού,αλλά πρωτεύοντα ρόλο παίζει σε ποια αγορά είναι ειδικευμένος ο καθένας.
Στη δική μου αγορά έχει φοβερά λεφτά,αλλά και πάλι υπό προυποθέσεις σε ποιό κλάδο θα μπεις,σε ποιά χώρα και σε ποιά εταιρία.
Επειδή στο εξωτερικό έκανα όπως και όλοι οι δικοί μου,(θα μου πεις άλλες εποχές),δεν είναι όλα τόσο ρόδινα όπως περιγράφονται,απλά εκεί σου διευκολύνεται πολύ η ζωή με άλλα πράγματα και το μυαλό σου το έχεις μόνο στη δουλειά και στο στόχο σου.
Για τις τιμές θα συμφωνήσω αλλά και πάλι αυτό θέλει πολύ αναλύση και συζήτηση.

vlafo

Well-Known Member
@vlafo 2500 after tax βγαίνει περίπου 36000 το χρόνο να ξέρεις , καθόλου αστεία λεφτά , στην Ελβετία ίσως δε ξέρω .
Οι τιμές είναι πολύ πιο κάτω στα περισσότερα είδη και υπηρεσίες από την Ελλάδα
Αστεία για Ιρλανδία σίγουρα δεν είναι,(προφανώς και για Ελλάδα)ανήκει στο middle class και μπορεί να ζει καλά και αξιοπρεπώς,πάντως περιουσία και μεγάλη ζωή δεν κάνεις που νομίζουν όλοι ότι είναι το Eldorado έξω.
Ενώ εδώ με 1000€ βάλε και τις δουλειές που έχουν απέξω και βγάζουν άλλα τόσα,κάνουν τη μεγάλη ζωή.
Εγώ George επειδή γνωρίζω πάρα πολλούς σε διάφορα επαγγέλματα και μπορώ να σου πω ειδικά σε κατασκευές σε όλα τα παρεμεφερή επαγγέλματα,βγάζουν τόσα without any taxes.
Clean money.

Τελευταία επεξεργασία:

pagouras

Well-Known Member
Στην Ελλαδα επισης τεραστιιος βραχνας στο να αυξηθουν οι μισθοι ειναι το μη μισθολογικο κοστος. Σχεδον ολες οι μικρομεσαιες επιχειρησεις δινουν πολυ καλυτερους μισθους αλλα δηλωνουν τον βασικο ωστε να μην επιβαρυνονται με ασφαλιστικες εισφορες για τον κανονικο μισθο.
Σε επιχειρησεις που δυσκολα μπορουν να εχουν μαυρα ταμεια δινουν κουπονια και αλλες μορφες bonus

dim d

Well-Known Member
Στην Ελλαδα επισης τεραστιιος βραχνας στο να αυξηθουν οι μισθοι ειναι το μη μισθολογικο κοστος. Σχεδον ολες οι μικρομεσαιες επιχειρησεις δινουν πολυ καλυτερους μισθους αλλα δηλωνουν τον βασικο ωστε να μην επιβαρυνονται με ασφαλιστικες εισφορες για τον κανονικο μισθο.
Σε επιχειρησεις που δυσκολα μπορουν να εχουν μαυρα ταμεια δινουν κουπονια και αλλες μορφες bonus
οντως οι κρατησεις ειναι μεγαλες αλλα κι ειδικα οι μεγαλες επιχειρησεις κανουν ερευνα αγορας κι δεν εχουν κανενα λογο να κινηθουν μισθολογικα πανω απο τον μ.ο.

Georgie

Well-Known Member
Κανένας δε λέει ότι η λύση για τα οικονομικά σου είναι να φύγεις στο εξωτερικό .
Το εξωτερικό είναι γενική έννοια και δεν είναι όλες οι χώρες το ίδιο .
Και σίγουρα πουθενά δεν είναι παράδεισος.
Προσωπικά δεν υπήρξα οικονομικός μετανάστης αλλά σίγουρα υπήρξα και συνεχίζω να είμαι πολύ σκληρά εργαζόμενος, ακόμα και στα 52 και όσο αντέχω θα τα δίνω όλα .
Βλέπω φιλαράκια μου που από τα 45 συμπεριφέρονται σα συνταξιούχοι και αυτό είναι θλιβερό .
Ευκαιρίες υπάρχουν παντού, αρκεί να έχεις τα μάτια ανοιχτά και το κορμί όρθιο .

dim d

Well-Known Member
Προφανώς και δεν είναι αλλά δίνω τη γενική προσέγγιση.
Ακριβώς αυτό που είπες η αφρόκρεμα του εργατικού δυναμικού,αλλά πρωτεύοντα ρόλο παίζει σε ποια αγορά είναι ειδικευμένος ο καθένας.
Στη δική μου αγορά έχει φοβερά λεφτά,αλλά και πάλι υπό προυποθέσεις σε ποιό κλάδο θα μπεις,σε ποιά χώρα και σε ποιά εταιρία.
Επειδή στο εξωτερικό έκανα όπως και όλοι οι δικοί μου,(θα μου πεις άλλες εποχές),δεν είναι όλα τόσο ρόδινα όπως περιγράφονται,απλά εκεί σου διευκολύνεται πολύ η ζωή με άλλα πράγματα και το μυαλό σου το έχεις μόνο στη δουλειά και στο στόχο σου.
Για τις τιμές θα συμφωνήσω αλλά και πάλι αυτό θέλει πολύ αναλύση και συζήτηση.
σιγουρα δεν ειναι ροδινα κι εγω σπουδασα εξω κι η οικογενεια μου ειναι αμερικη μια δεκαετια πλεον. Απλα ειναι κι το θεμα της μεγαλης αγορας με ολα τα πλεονεκτηματα συν οτι πια το κοστος ζωης που παλια ηταν χαμηλο εδω, εχει φτασει να ειναι σε επιπεδα εξωτερικου. Κακα τα ψεμματα ολο το μοντελο εδω ειναι δυσλειτουργικο. Τα δανεικα κοπηκαν κι φαινεται.

F1ght3r

Well-Known Member
Στην σουηδία ο μισθός σε εργοστάσιο είναι από 2000 καθαρά. Διαμέρισμα 500-700 euro, δύσκολα να βρείς stockholm και gothenburg οποτε πηγαίνεις σε μια πολύ 50 χιλιάδων κατοίκων. Δεν σε περνούν για δουλειά αν δεν ξέρεις σουηδικά, για αυτό τους στέλνουν σχόλιο να μάθουν.
ανετα μπορείς να κανεις λεφτά εδώ αν έχεις όρεξη για δουλειά. Ένα χιλιάρικο άνετα μπορείς να το βάλεις στην άκρη τον μηνα. Και αν έχεις γκόμενα γυναικα βάζεις και 2500-3000 χιλιάρικα στην άκρη άνετα.
Ούτε πτυχία ούτε τίποτα δεν χρειάζεται, εργοστάσιο ρε.
Αν έχεις πτυχίο και βρείς δουλειά πάνω στο επάγγελμα σου, φυσικά και θα παίρνεις περισσότερα λεφτά.

Legwg James

Well-Known Member
Πάντως επειδή έχω φίλο στην Ελβετία που εργάζεται ως part-timer σε νταλίκα, δηλαδή 5 φορές τη βδομάδα από 4 ώρες, καθαρίζει 3 χιλιάρικα τον μήνα. Το ακούω εγώ και παθαίνω σοκ. Μου λέει όμως πως με 3 χιλιάρικα τον μήνα στη Ζυρίχη είσαι χαμηλόμισθος ! Το πιο αστείο ήταν όταν μου είπε πως αν δεν είχαν δικό τους σπίτι η μάνα του με τον αδερφό του για να μένει και αυτός το πιθανότερο είναι πως με τα 3 χιλιάρικα δύσκολα θα τα έβγαζε πέρα. Άλλος κόσμος.
Αν βέβαια έχεις στέγη για να μείνεις και δεν σε προβληματίζουν νοίκια, νερά, ρεύματα και φαγητά είναι εξαιρετική ιδέα να πας Ελβετία για όσο αντέξεις, να βγάλεις ένα γερό ποσό κα να επιστρέψεις Ελλάδα να επενδύσεις. Απλά η ζωή όσο ξέρω είναι πολύ δύσκολη. Λίγες μέρες που είχα μείνει και εγώ εκεί μετά τις 12 δεν υπάρχει τίποτα ανοικτό. Οι νέοι τη βγάζουν στα βενζινάδικα με μπύρες και σαντουιτς.

Παρακαλώ συνδεθείτε ή εγγραφείτε για να απενεργοποιήσετε τις διαφημίσεις.

F1ght3r

Well-Known Member
Πάντως επειδή έχω φίλο στην Ελβετία που εργάζεται ως part-timer σε νταλίκα, δηλαδή 5 φορές τη βδομάδα από 4 ώρες, καθαρίζει 3 χιλιάρικα τον μήνα. Το ακούω εγώ και παθαίνω σοκ. Μου λέει όμως πως με 3 χιλιάρικα τον μήνα στη Ζυρίχη είσαι χαμηλόμισθος ! Το πιο αστείο ήταν όταν μου είπε πως αν δεν είχαν δικό τους σπίτι η μάνα του με τον αδερφό του για να μένει και αυτός το πιθανότερο είναι πως με τα 3 χιλιάρικα δύσκολα θα τα έβγαζε πέρα. Άλλος κόσμος.
Αν βέβαια έχεις στέγη για να μείνεις και δεν σε προβληματίζουν νοίκια, νερά, ρεύματα και φαγητά είναι εξαιρετική ιδέα να πας Ελβετία για όσο αντέξεις, να βγάλεις ένα γερό ποσό κα να επιστρέψεις Ελλάδα να επενδύσεις. Απλά η ζωή όσο ξέρω είναι πολύ δύσκολη. Λίγες μέρες που είχα μείνει και εγώ εκεί μετά τις 12 δεν υπάρχει τίποτα ανοικτό. Οι νέοι τη βγάζουν στα βενζινάδικα με μπύρες και σαντουιτς.
Ένας 20 χρόνος αν πιάσει δουλειά στα 20 και δουλέψει μέχρι τα 40 θα έχει κάνει πάνω από 700000 euro, άντε να σπαταλήσει τα 200000 σε 20 χρονια του μένουν 500000. Μπορεί να σταματήσει την εργασία και να γυρίσει ελλάδα και να αράξει.
1300 euro τον μηνα να τρώει από τα έτοιμα και λίγο σύνταξη που θα πάρει τον φτάνουν άνετα μέχρι να χαιρετίσει χάχα.

Legwg James

Well-Known Member
Ένας 20 χρόνος αν πιάσει δουλειά στα 20 και δουλέψει μέχρι τα 40 θα έχει κάνει πάνω από 700000 euro, άντε να σπαταλήσει τα 200000 σε 20 χρονια του μένουν 500000. Μπορεί να σταματήσει την εργασία και να γυρίσει ελλάδα και να αράξει.
1300 euro τον μηνα να τρώει από τα έτοιμα και λίγο σύνταξη που θα πάρει τον φτάνουν άνετα μέχρι να χαιρετίσει χάχα.
Δε θα μπορούσα να με φανταστώ στα 40 να μην κάνω κάτι. Σίγουρα θα κράταγα ένα ποσό στην άκρη αλλά σίγουρα θα επένδυα και ένα μεγάλο μέρος τους κάπου.

tamaliamoupiso

Well-Known Member
Προφανώς δν ξέρεις κανέναν αυτή την στιγμή, ξενοδοχεία εστίαση, παροχή υπηρεσιών δν μπορούν να βρουν προσωπικό για σεζόν ούτε με σφαίρες. Μην πάω στην οικοδομή και στο κατασκευαστικο . Υπάρχει δυσκολία εύρεσης προσωπικού πλέον όχι δυσκολία εύρεσης εργασίας.. για κάποιον που θέλει να εργαστεί φυσικά και έχει όρεξη και μερακι

Ποιος μίλησε για σεζόν; Είχαν μόνιμες δουλειές και τώρα δουλεύουν μία μέρα την εβδομάδα. Εκτός αν το όρεξη και μεράκι αφορά στο να αφήσουν την οικογένειά τους στην Αθήνα στα 50 τους, και να πάνε στη Ρόδο για 4 μήνες με ημιαπασχόληση.

Georgie

Well-Known Member
Ναι καλά στα είπε ο φίλος σου .
Είχα μείνει Ζυρίχη για 6 μήνες το 09 .
Θλίψη ρε φίλε.
Καλά και οι ζητιάνοι με Rolex είναι

Μπλουζα