Mizerix
Active Member
Επειδή είναι χρήσιμο να παρέχουμε και πραγματική πληροφόρηση (πέραν των προσωπικών βιωμάτων και υποκειμενικών γνωμών) ένας από τους κύριους λόγους που η 3ή δόση είναι πολύ σημαντική για την αντιμετώπιση του COVID (πέραν του ότι επαναφέρει τα αντισώματα 1ης γραμμής IGG σε πολύ υψηλά επίπεδα) είναι η πρόκληση του φαινομένου "antibody affinity maturation".
Η χορήγηση διαδοχικών δόσεων εκμεταλλεύεται το γεγονός ότι όταν συναντάμε επανειλημμένα ένα παθογόνο ή εμβόλιο, τα κύτταρα που παράγουν αντισώματα υποβάλλονται σε μια διαδικασία που ονομάζεται «ωρίμανση συγγένειας».
Τα αντισώματα μας παράγονται από κύτταρα του ανοσοποιητικού που ονομάζονται Β-κύτταρα και κατά την ωρίμανση της συγγένειας, αυτά πολλαπλασιάζονται στους λεμφαδένες του σώματος ενώ υφίστανται μεταλλάξεις. Μόνο τα Β-κύτταρα που παράγουν τα καλύτερα αντισώματα επιβιώνουν και αναπαράγονται, επομένως οι απόγονοί τους παράγουν ολοένα ισχυρότερα αντισώματα.
Ως εκ τούτου είναι εμφανής ο λόγος που η 3η δόση είναι στην ουσία μέρος του στρατηγικού σχεδιασμού για τον εμβολιασμό και όχι απλά μια διαδικασία ρουτίνας για να κερδίσουμε λίγους μήνες ακόμα.
Το θέμα σε όλο αυτό όμως είναι ότι για να εγκριθεί η 3η δόση θα έπρεπε να παρακολουθήσουμε σε βάθος 2ετίας ή 3ετίας πιθανές παρενέργειες. Τα εμβόλια το 2020 αρχικά έλαβαν έγκριση για έκτακτη χρήση και για 2 δόσεις! Ούτε για 3 ούτε για 5. Για την πλήρη αδειοδότηση με βάσει τα πρωτόκολλα απαιτείται μια διαδικασία καταγραφής δεδομένων σε βάθος ετών (2-3, δεν ξέρω πόσο ακριβώς). Θα μου πεις έχουμε χρόνο να μην κάνουμε την 3η δόση για να γίνουν νέες έρευνες για να διαπιστώσουμε την ασφάλεια για τις τρεις δόσεις? Θα σου πω όχι, αλλά αυτό δεν αναιρεί ότι κάποια πράγματα τρέχουν πάρα πολύ γρήγορα κι εμένα προσωπικά μου δημιουργεί έναν μικρό φόβο και ανασφάλεια. Σε ποιό άλλο εμβόλιο κάνουμε όσες δόσεις θέλουμε? Σε κανένα, ούτε καν της γρίπης που η προστασία του κρατάει περίπου 6 μήνες. Όλα τα σκευάσματα αδειοδοτούνται για συγκεκριμένες δόσεις. Τώρα λόγω πανδημίας παγκοσμίως κάποιες διαδικασίες τρέχουν με ταχύτητα φωτός, παρακάμπτοντας πιθανώς κάποια πρωτόκολλα.
Υ.Γ: Τώρα συζητείται στο Ισραήλ η χορήγηση της 4ης δόσης.
Τελευταία επεξεργασία: