Γνώμες για μεταμόσχευση - Εκτίμηση grafts και δότριας

Locodog

New Member
Καλησπέρα σε όλους.

Είμαι 35 ετών και σκέφτομαι σοβαρά να προχωρήσω σε μεταμόσχευση μαλλιών μέσα στους επόμενους μήνες.

Χρησιμοποιώ μόνο μινοξιδίλη εδώ και περίπου 7-8 χρόνια. Δεν έχω πάρει ποτέ φιναστερίδη ή άλλο φάρμακο.

Αυτό που με ενδιαφέρει περισσότερο δεν είναι να αποκτήσω χαμηλή ή επιθετική hairline. Αντίθετα, θέλω το αποτέλεσμα να δείχνει όσο το δυνατόν πιο φυσικό, χωρίς να φαίνεται ότι έχει γίνει μεταμόσχευση. Προτιμώ μια ώριμη, φυσική hairline, χωρίς τελείως κλειστές γωνίες ή «ίσια γραμμή».

Θα ήθελα τη γνώμη σας για τα εξής:
  • Σε ποιο Norwood πιστεύετε ότι βρίσκομαι;
  • Πόσα grafts θεωρείτε ότι θα χρειαστώ περίπου;
  • Πώς σας φαίνεται η δότρια περιοχή από τις φωτογραφίες;
  • Πιστεύετε ότι θα ήταν καλύτερα να γίνει σε μία συνεδρία ή σε δύο;
  • Με βάση αυτά που βλέπετε, ποιες κλινικές ή ποιους γιατρούς θα μου προτείνατε να κοιτάξω, αν ο στόχος μου είναι ένα όσο το δυνατόν πιο φυσικό αποτέλεσμα;
Έχω ανεβάσει φωτογραφίες της hairline, των κροτάφων, του top, του crown και της δότριας, τόσο με στεγνά όσο και με βρεγμένα μαλλιά, ώστε να υπάρχει όσο το δυνατόν πιο ολοκληρωμένη εικόνα.

Ευχαριστώ εκ των προτέρων για τον χρόνο σας και κάθε γνώμη είναι ευπρόσδεκτη.

Συνημμένα

• IMG_6291.jpeg
    IMG_6291.jpeg
    808.2 KB · Προβολές: 59
  • IMG_6292.jpeg
    IMG_6292.jpeg
    743.5 KB · Προβολές: 53
  • IMG_6306.jpeg
    IMG_6306.jpeg
    748.7 KB · Προβολές: 58
  • IMG_6307.jpeg
    IMG_6307.jpeg
    769.9 KB · Προβολές: 55
  • IMG_6319.jpeg
    IMG_6319.jpeg
    1.4 MB · Προβολές: 50
  • IMG_6332.jpeg
    IMG_6332.jpeg
    2.6 MB · Προβολές: 53
  • IMG_6333.jpeg
    IMG_6333.jpeg
    2.2 MB · Προβολές: 46
  • IMG_6370.jpeg
    IMG_6370.jpeg
    2.3 MB · Προβολές: 43
  • IMG_6493.jpeg
    IMG_6493.jpeg
    706.3 KB · Προβολές: 41
  • IMG_6494.jpeg
    IMG_6494.jpeg
    572.6 KB · Προβολές: 39
  • IMG_6503.jpeg
    IMG_6503.jpeg
    2 MB · Προβολές: 36
  • IMG_6514.jpeg
    IMG_6514.jpeg
    2 MB · Προβολές: 33
  • IMG_6517.jpeg
    IMG_6517.jpeg
    2.2 MB · Προβολές: 52

Παρακαλώ συνδεθείτε ή εγγραφείτε για να απενεργοποιήσετε τις διαφημίσεις.

Gvol

Member
Φίλε μου, από αυτά που φαίνονται στις φωτογραφίες έχεις καλή δότρια και το χρώμα/ποιότητα της τρίχας σου είναι υπέρ σου, οπότε πιστεύω ότι μπορείς να πάρεις πολύ καλό αποτέλεσμα χωρίς να χρειαστείς υπερβολικά πολλά grafts. Χοντρικά μια συνεδρία στην περιοχή των 2.600–3.000 grafts θα μπορούσε να είναι ένα πιθανό σενάριο, πάντα βέβαια ανάλογα με το πλάνο που θα κάνει η κλινική. Η ηλικία σου επίσης είναι θετικό στοιχείο.
Με μια πρώτη ματιά από τις φωτογραφίες θα έλεγα ότι βρίσκεσαι περίπου σε Norwood 3.5, καθώς φαίνεται αραίωση τόσο στο μπροστινό μέρος όσο και στο crown.
Ο λόγος που θα σου έλεγα να δεις πιο σοβαρά τη φιναστερίδη είναι κυρίως το crown. Είναι μια περιοχή που αν συνεχίσει να αραιώνει μπορεί να χρειαστεί αρκετά grafts στο μέλλον. Η φιναστερίδη (και η ντουταστερίδη) είναι οι επιλογές με τα καλύτερα δεδομένα για σταθεροποίηση της AGA μέσω μείωσης της DHT και μπορούν να βοηθήσουν στη διατήρηση του υπάρχοντος μαλλιού.
Τη μινοξιδίλη θα την κρατούσα. Θα άξιζε επίσης να συζητήσεις με δερματολόγο την επιλογή της oral μορφής (και με καρδιολόγο αν χρειάζεται), γιατί σε κάποιες περιπτώσεις μπορεί να έχει καλύτερη απόκριση από την τοπική. Μπορείς επίσης να προσθέσεις συμπληρωματικά ένα keto shampoo 2% 1–2 φορές την εβδομάδα. Δεν αποτελεί θεραπεία για την AGA από μόνο του, αλλά μπορεί να βοηθήσει κυρίως λόγω της αντιφλεγμονώδους δράσης του, ενώ υπάρχουν ενδείξεις και για πιθανή ήπια αντιανδρογονική δράση.
Αυτό φυσικά δεν σημαίνει ότι χωρίς φιναστερίδη δεν μπορείς να προχωρήσεις σε μεταμόσχευση. Με σωστό πλάνο και έναν πιο συντηρητικό σχεδιασμό mature hairline μπορεί να γίνει κανονικά. Απλά πρέπει να έχεις στο μυαλό σου ότι αν συνεχιστεί η τριχόπτωση, υπάρχει μεγαλύτερη πιθανότητα να χρειαστείς και δεύτερη μεταμόσχευση κάποια στιγμή στο μέλλον, ανάλογα πάντα με την εξέλιξή της.

Τελευταία επεξεργασία:

Locodog

New Member
Φίλε μου, από αυτά που φαίνονται στις φωτογραφίες έχεις καλή δότρια και το χρώμα/ποιότητα της τρίχας σου είναι υπέρ σου, οπότε πιστεύω ότι μπορείς να πάρεις πολύ καλό αποτέλεσμα χωρίς να χρειαστείς υπερβολικά πολλά grafts. Χοντρικά μια συνεδρία στην περιοχή των 2.600–3.000 grafts θα μπορούσε να είναι ένα πιθανό σενάριο, πάντα βέβαια ανάλογα με το πλάνο που θα κάνει η κλινική. Η ηλικία σου επίσης είναι θετικό στοιχείο.
Με μια πρώτη ματιά από τις φωτογραφίες θα έλεγα ότι βρίσκεσαι περίπου σε Norwood 3.5, καθώς φαίνεται αραίωση τόσο στο μπροστινό μέρος όσο και στο crown.
Ο λόγος που θα σου έλεγα να δεις πιο σοβαρά τη φιναστερίδη είναι κυρίως το crown. Είναι μια περιοχή που αν συνεχίσει να αραιώνει μπορεί να χρειαστεί αρκετά grafts στο μέλλον. Η φιναστερίδη (και η ντουταστερίδη) είναι οι επιλογές με τα καλύτερα δεδομένα για σταθεροποίηση της AGA μέσω μείωσης της DHT και μπορούν να βοηθήσουν στη διατήρηση του υπάρχοντος μαλλιού.
Τη μινοξιδίλη θα την κρατούσα. Θα άξιζε επίσης να συζητήσεις με δερματολόγο την επιλογή της oral μορφής (και με καρδιολόγο αν χρειάζεται), γιατί σε κάποιες περιπτώσεις μπορεί να έχει καλύτερη απόκριση από την τοπική. Μπορείς επίσης να προσθέσεις συμπληρωματικά ένα keto shampoo 2% 1–2 φορές την εβδομάδα. Δεν αποτελεί θεραπεία για την AGA από μόνο του, αλλά μπορεί να βοηθήσει κυρίως λόγω της αντιφλεγμονώδους δράσης του, ενώ υπάρχουν ενδείξεις και για πιθανή ήπια αντιανδρογονική δράση.
Αυτό φυσικά δεν σημαίνει ότι χωρίς φιναστερίδη δεν μπορείς να προχωρήσεις σε μεταμόσχευση. Με σωστό πλάνο και έναν πιο συντηρητικό σχεδιασμό mature hairline μπορεί να γίνει κανονικά. Απλά πρέπει να έχεις στο μυαλό σου ότι αν συνεχιστεί η τριχόπτωση, υπάρχει μεγαλύτερη πιθανότητα να χρειαστείς και δεύτερη μεταμόσχευση κάποια στιγμή στο μέλλον, ανάλογα πάντα με την εξέλιξή της.
Ευχαριστώ πολύ για τον χρόνο και τις συμβουλές.

Τη φιναστερίδη τη σκέφτομαι σοβαρά, αλλά έχω ένα θέμα με το συκώτι και παίρνω χρόνια Ursofalk, το οποίο ουσιαστικά κρατάει τις τρανσαμινάσες μου σε φυσιολογικά επίπεδα. Γι’ αυτό πριν πάρω οποιοδήποτε φάρμακο θέλω να το συζητήσω με τον ηπατολόγο μου, αλλά και με τον γιατρό που θα αναλάβει τη μεταμόσχευση, ώστε να είμαι σίγουρος ότι είναι η σωστή επιλογή για τη δική μου περίπτωση. Το ίδιο ισχύει και για την oral μινοξιδίλη. Αν έχεις διαβάσει ή έχεις συναντήσει κάτι σχετικά με φιναστερίδη ή oral μινοξιδίλη σε άτομα με ηπατικά θέματα, θα με ενδιέφερε πολύ να το ακούσω.

Επίσης, μετά από 7-8 χρόνια χρήσης της τοπικής μινοξιδίλης (αφρός), έχω αποκτήσει αρκετή ξηροδερμία στο τριχωτό. Γι’ αυτό κατά διαστήματα χρησιμοποιώ το Ducray Squanorm για ξηρή πιτυρίδα, αλλά δεν μπορώ να πω ότι έχω μείνει ιδιαίτερα ευχαριστημένος από αυτό. Πιστεύεις ότι θα ήταν καλύτερα να το αντικαταστήσω με ένα σαμπουάν κετοκοναζόλης 2%;

Locodog

New Member
Ξεκίνα φιναστερίδη χθες...ακόμα και να έχεις την τέλεια μεταμόσχευση,σε 7-10 χρόνια θα θέλεις πάλι.
Το έχω στο μυαλό μου αλλά η δική μου περίπτωση είναι λίγο πιο ιδιάζουσα λόγω ενός φαρμάκου που παίρνω για το συκώτι οπότε θέλει παραπάνω ψάξιμο.

Gvol

Member
Ευχαριστώ πολύ για τον χρόνο και τις συμβουλές.

Τη φιναστερίδη τη σκέφτομαι σοβαρά, αλλά έχω ένα θέμα με το συκώτι και παίρνω χρόνια Ursofalk, το οποίο ουσιαστικά κρατάει τις τρανσαμινάσες μου σε φυσιολογικά επίπεδα. Γι’ αυτό πριν πάρω οποιοδήποτε φάρμακο θέλω να το συζητήσω με τον ηπατολόγο μου, αλλά και με τον γιατρό που θα αναλάβει τη μεταμόσχευση, ώστε να είμαι σίγουρος ότι είναι η σωστή επιλογή για τη δική μου περίπτωση. Το ίδιο ισχύει και για την oral μινοξιδίλη. Αν έχεις διαβάσει ή έχεις συναντήσει κάτι σχετικά με φιναστερίδη ή oral μινοξιδίλη σε άτομα με ηπατικά θέματα, θα με ενδιέφερε πολύ να το ακούσω.

Επίσης, μετά από 7-8 χρόνια χρήσης της τοπικής μινοξιδίλης (αφρός), έχω αποκτήσει αρκετή ξηροδερμία στο τριχωτό. Γι’ αυτό κατά διαστήματα χρησιμοποιώ το Ducray Squanorm για ξηρή πιτυρίδα, αλλά δεν μπορώ να πω ότι έχω μείνει ιδιαίτερα ευχαριστημένος από αυτό. Πιστεύεις ότι θα ήταν καλύτερα να το αντικαταστήσω με ένα σαμπουάν κετοκοναζόλης 2%;
Κάνεις πολύ σωστά που θες πρώτα να μιλήσεις με τον ηπατολόγο σου. Αφού υπάρχει ήδη θέμα και παίρνεις χρόνια Ursofalk, εγώ προσωπικά δεν θα ξεκινούσα ούτε φιναστερίδη ούτε oral μινοξιδίλη χωρίς να μου δώσει το ΟΚ.

Από όσο έχω διαβάσει, η φιναστερίδη μεταβολίζεται στο ήπαρ, αλλά σοβαρή ηπατοτοξικότητα φαίνεται να είναι πολύ σπάνια. Παρ' όλα αυτά, όταν υπάρχει προϋπάρχον ηπατικό θέμα, καλύτερα να αποφασίσει ο ηπατολόγος σου αν είναι κατάλληλη για εσένα και αν χρειάζεται κάποια παρακολούθηση γιατί δεν έχει κανένα απολύτως νόημα να την ξεκινήσεις και μετά από ένα χρόνο να την σταματήσεις πρέπει να την παντρευτείς. Το ίδιο θα έκανα και με την oral μινοξιδίλη (διαφορετικά απλά συνεχίζεις την τοπική).

Για το σαμπουάν, εγώ στη θέση σου θα δοκίμαζα κετοκοναζόλη 2% 1-2 φορές την εβδομάδα αντί για το Squanorm, αφού λες ότι δεν σε έχει ικανοποιήσει. Δεν είναι θεραπεία για την ανδρογενετική αλωπεκία, αλλά βοηθάει αρκετούς στην πιτυρίδα και στη φλεγμονή του τριχωτού. Τις υπόλοιπες μέρες θα χρησιμοποιούσα ένα ήπιο σαμπουάν. Προσωπικά έχω καλή γνώμη για το Hairgen της Boderm.

Μακάρι να μπορέσεις να μπεις και σε κάποια αγωγή σταθεροποίησης, αν σου το επιτρέψουν οι γιατροί σου, γιατί πιστεύω ότι αυτό θα σε βοηθήσει περισσότερο μακροπρόθεσμα, ειδικά για το crown. Και ακόμα κι αν τελικά δεν μπορείς να πάρεις φιναστερίδη, δεν σημαίνει ότι δεν μπορείς να κάνεις μεταμόσχευση. Απλώς θα χρειαστεί ένας πιο συντηρητικός σχεδιασμός και να έχεις στο μυαλό σου ότι ίσως στο μέλλον χρειαστεί μια δεύτερη συνεδρία, ανάλογα με το πώς θα εξελιχθεί η τριχόπτωση.

Καλή επιτυχία και αν θες ενημέρωσέ μας τι θα σου πουν και ο ηπατολόγος και η κλινική!

Μπλουζα