Angel2 είπε:
Παιδια καλησπερα, εγω χρησιμοποιω fungoral 2% καθημερινα μαζι με ω3. Σκεφτομαι να ξεκινησω προσκαρ μικρη δοση 0,8 εκει γυρω, το ερωτημα μ ειναι το εξής, η παρενεργειες του προσκαρ οφειλονται στο οτι μειωνετε η τεστοστερονη? Εγώ κανω ορμονικη θεραπεια οποτε αυτο δεν μ ειναι προβλημα, δεν παει να γινει και 0 η ενδογενεις παραγωγη μ δεν με νοιαζει αφου την παιρνω ετοιμη! Δηλάδη το προσκαρ μ επηρεαζει τημ τεστο μ η ειναι αλλες λειτουργιες π φερνουν την μειωμενη libido? Ειχα δοκιμασει παλιοτερα μινοξιδιλ αλλα το προσωπο μ ειχε πριστει και ειχε γινει σαν το αθρωπακι της μισελεν, σκεφτομαι να το δοκιμασω παλι αλλα να βάζω μονο μια φορα την μερα, θα κανει τιποτα? Ευχαριστω!
Καλημέρα Angel2.
Την ερώτηση σου την έχω σκεφτεί και εγώ τους τελευταίους μήνες γιατί υπήρχε προτροπή από ενδοκρινολόγους να μπω σε TRT. Προς το παρόν το έχω αποφύγει με άλλους τρόπους, αλλά δεν ξέρω για πόσο.
Αν θες, πόσο χρονών είσαι και πόσο καιρό κάνεις HRT? Η τέστο που κάνεις είναι ενέσιμη ή σε μορφή gel?
Eπίσης κάνεις και κάτι επιπρόσθετο όπως πχ HCG για να βοηθά τους όρχεις?
Εκτός από προσωπικό ενδιαφέρον γι αυτά που ρωτάω, είναι κάτι που τα είχα ψάξει όσον αφορά την φιναστερίδη ή και την ντουταστερίδη μαζί με θεραπεία τεστοστερόνης.
Από αυτά που είχα βρει, κυρίως από εμπειρίες άλλων χρηστών, που είναι ανώτερες από κάθε έρευνα, είχα καταλήξει στο εξής.
Καταρχήν η φιναστερίδη επηρεάζει την LH που παράγεται από την υπόφυση με αρνητικό τρόπο. Στην προκειμένη όμως περίπτωση, δεν σε ενδιαφέρει μιας και η LH σου πρέπει να έχει ήδη πατώσει λόγω της εξωγενούς χρήσης της τεστοστερόνης.
Το θέμα όμως είναι, πως ανεβάζει τα οιστρογόνα μιας και εμποδίζει το μεγαλύτερο μέρος της τεστοστερόνης να μετατραπεί σε dht. Άρα αυτό το μερίδιο το αναλαμβάνει η αρωματάση ανεβάζοντας την οιστραδιόλη.
Εδώ ενδεχομένως ήδη να κάνεις χρήση κάποιου αναστολέα της αρωματάσης, οπότε ίσως και εδώ να υπάρχει κάποιος τρόπος αντιμετώπισης.
Το κυριότερο όμως αρνητικό που βρήκα, είναι πως σιγά σιγά, η φιναστερίδη ακόμα και όταν είσαι σε TRT, επηρεάζει το ίδιο. Δηλαδή θα χάσεις τα εμφανή οφέλη της τεστοστερόνης, (στύση, σπέρμα, libido) αλλά θα κρατήσεις τα μη εμφανή όπως ο καθαρισμός της χοληστερίνης από τα αγγεία - μείωση ρίσκου καρδιακών και εγκεφαλικών.
Το αν ο οργανισμός σου τη συνηθίσει με τον καιρό, αφορά στο ότι θα μάθει απλώς να αρέσκεται στα νέα, χαμηλότερα επίπεδα ανδρογόνων.
Το πρόβλημα όμως είναι πως θα πρέπει πάντα να είσαι σε αναστολείς αρωματάσης, σίγουρα σε αυξημένη δοσολογία απ ότι πριν και σίγουρα δεν θα μπορέσεις ποτέ να ξεφύγεις από την TRT. (αυτό βέβαια δεν ξέρω αν ήδη το έχεις δεδομένο).
Γενικώς είναι ένα ακόμα μεγάλο ορμονικό ρίσκο, που νομίζω ότι δεν έχει τόσο νόημα, μιας και το ψυχολογικό κομμάτι που βασίζεται στην επίδρασή της φιναστερίδης στο ΚΝΣ, παραμένει ανεξερεύνητο.
Από τα όσα είχα δει, κάποιοι γιατροί δεν είχαν αντίρρηση και κάποιοι ήταν κάθετοι.
Μπορείς να το συζητήσεις καλύτερα με τον γιατρό που σε παρακολουθεί να δεις τι θα σου πει, αλλά δεν νομίζω ότι αξίζει τον κόπο.