Τι είναι οι δυστροφικες τριχες και πως θεραπευονται;

nelldeyn

New Member
Καλησπέρα! Πριν 6 μήνες περίπου έκανε τριχοριζογραμμα και διαγνωστικά με 38.46 αναγενεις, 15.38 τελογενεις και 46.15 δυστροφικες. Δεν γνώριζα τι είναι οι δυστροφικες τριχες και μέχρι σήμερα εξακολουθώ να μην έχω σαφή εικόνα για το τι είναι αυτές οι δυστροφικες τριχες. Η τριχόπτωση μου ξεκίνησε πριν 3 χρόνια από τότε που σταμάτησα να κάνω χρήση ντεκαπαζ στα μαλλιά μου. Πριν αρχίζω να κάνω ντεκαπαζ τα μαλλιά μου ήταν πολύ πλούσια! Όμως και μετά που άρχισαν να πέφτουν δεν παρατήρηση δραματική αραίωση μόνο έπεφταν. Μέσα σε αυτό το διάστημα των 3 χρονών έκανα κάποιες θεραπείες χωρίς αποτέλεσμα όπου τους τελευταίους μήνες αποφάσισα να κάνω τριχοριζογραμμα και να κάνω μια τελευταία θεραπεία. Η θεραπεία που κάνω εδώ και σχεδόν 5 μήνες πάει πολύ καλά, έχω βγάλει υπερβολικά πολλές φύτρες και έχει Ελαττωθει κάπως η τριχόπτωση (συνεχίζουν να πέφτουν όχι όμως πολυ). Η θεραπεία που κάνω είναι regaine 2%, ένα διάλειμμα με λίγο κορτιζόνη και βιταμίνες και πάει πάρα πολύ καλά. Η γιατρός μου είπε να την κάνω για 5 μήνες και τώρα είμαι στα τελειωματα. Μου είπε επίσης ότι δεν έχω ΑΑ ( γενικά στην οικογένεια δεν έχουμε ιστορικό ΑΑ). Έχω διαβάσει όμως ότι αν σταματήσεις τη χρήση της μινοξιδιλης όλη η επανέκφυση θα πέσει και αυτό είναι που με προβλημάτιζει τώρα τόσους μήνες προσπάθειας για το τίποτα; Γενικά οι δυστροφικες τριχες γιατρευονται ή θα πρέπει να το πάρω απόφαση ότι θα χάσω τα μαλλιά μου στο μελλον; :( (συγνώμη για το τόσο μακροσκελές κειμενο)

Παρακαλώ συνδεθείτε ή εγγραφείτε για να απενεργοποιήσετε τις διαφημίσεις.

GOMI

Moderator
Μέλος του προσωπικού
Γνωρίζει κανείς για τις δυστροφικες τριχες;;

Προφανώς ΚΑΙ σε εσένα, (έχω 2 φίλες της γυναίκας μου) το ντεκαπάζ έκανε ζημιά στο βολβό της τρίχας με αποτέλεσμα να γυρίσει ένα ποσοστό από αναγενής σε δυστροφικές.
Αν όπως λες η κατάσταση αυτή κρατάει τουλάχιστον 3 χρόνια, είναι λίγο δύσκολο ο αριθμός του ποσοστού αυτού να μειωθεί σε σχέση με το αρχικό στάδιο. Αν βέβαια δεν έχει εξελιχθεί όπως σου είπε η γιατρός σε ΑΓΑ, τότε όλα είναι πιθανά.

Δες εδώ περισσότερες πληροφορίες σχετικά με αυτό που ρωτάς όπως επίσης και αιτίες πρόκλησης δυστροφικού τριχοριζογράμματος.

http://www.syggros-hosp.gr/files/file/trixorizogramma-fotorizogramma.pdf

nelldeyn

New Member
Σε ευχαριστώ πολύ για την απάντηση γιατί από τους γιατρούς δεν βγάζω άκρη. Το έχω διαβάσει αυτό αλλά μιλάει πολύ γενικά. Τι να περιμένω από αυτό το δυστροφικό ποσοστό; μόνιμη απώλεια μαλλιών στο μέλλον; Γενικά τι αποτελέσματα μπορεί να έχουν οι δυστροφικες τριχες;

GOMI

Moderator
Μέλος του προσωπικού
Nelldeyn, δυστυχώς αυτό δεν μπορεί να στο πει κανείς με σιγουριά για το τι δρόμο θα ακολουθήσουν οι δυστροφικές. Εσύ το μόνο που μπορείς να κάνεις, είναι να παρακολουθείς ανά 6μηνο μέσω νέου τριχοριζογράμματος την πορεία τους. Δηλαδή θα δεις την τάση που υπάρχει αναλόγως με το αν έχει αυξηθεί το ποσοστό είτε δυστροφικών, είτε αναγενών κλπ...

Χωρίς να έχω δοκιμάσει κάτι από αυτά, βασιζόμενος μόνο σε όσα έχω διαβάσει, εφόσον δεν υπάρχει κληρονομική αιτία, μπορεί να σε βοηθήσουν ένα συμπλήρωμα που λέγεται marine protein και το οποίο το παίρνεις μόνο απ έξω και ένα spray της loreal με αργινίνη.
Για το δεύτερο που το βρίσκεις άνετα Ελλάδα, το είχα προτείνει σε μια φίλη μου που είχε αρχίσει να παρατηρεί μια λέπτυνση και σπάσιμο τριχών μετά από ισιωτική, και την βοήθησε αρκετά και στα 2. Φυσικά σε περιπτώσεις Ανδ.αλωπεκίας, δεν κάνει και πολλά. Δεν χάνεις κάτι να δοκιμάσεις.

http://www.lorealparis.gr/peripoiis...ia-gynaikes/elvive-arginine-x3/treatment.aspx

Τελευταία επεξεργασία:

giocap

Member
Η μεθοδος του τριχοριζογραμματος ειναι διαγνωστικη ενταξει.Αλλα ρε gomi αυτο που λεει το κειμενο οτι αναλογα με τα αποτελεσματα της συγκεκριμενης εξετασης μπορεις να εχεις και την καταλληλη θεραπεια ειναι λιγακι ατοπο.Αφου ολοι οι δερματολογοι μινοξ δινουν σε ολες τις μορφες αλωπεκιας,οποια κ αν ειναι τα αιτια.Σε δυο γιατρους εχω παει ως τωρα και οι 2 μινοξ μου προτειναν και σε 3ο να παω και σ οσους ακομα κ αν παω μινοξ θα μου δωσουν.Περα απο τις βιταμινες και τα συμπληρωματα διατροφης.Δλδ μας δουλευουν?Αφου δε ξερουν να δωσουν κατι αλλο οι γιατροι εκτος απο μινοξ(για τις γυναικες μιλαω παντα ετσι)

Jen

Active Member
Η μεθοδος του τριχοριζογραμματος ειναι διαγνωστικη ενταξει.Αλλα ρε gomi αυτο που λεει το κειμενο οτι αναλογα με τα αποτελεσματα της συγκεκριμενης εξετασης μπορεις να εχεις και την καταλληλη θεραπεια ειναι λιγακι ατοπο.Αφου ολοι οι δερματολογοι μινοξ δινουν σε ολες τις μορφες αλωπεκιας,οποια κ αν ειναι τα αιτια.Σε δυο γιατρους εχω παει ως τωρα και οι 2 μινοξ μου προτειναν και σε 3ο να παω και σ οσους ακομα κ αν παω μινοξ θα μου δωσουν.Περα απο τις βιταμινες και τα συμπληρωματα διατροφης.Δλδ μας δουλευουν?Αφου δε ξερουν να δωσουν κατι αλλο οι γιατροι εκτος απο μινοξ(για τις γυναικες μιλαω παντα ετσι)

giocap, κι όμως. Έχω πάει σε τρεις δερματολόγους και μινοξιδίλη μου έδωσε μόνο ο ένας, στον οποίο έκανα τριχοριζόγραμμα, και μάλιστα σε μείγμα. Και με το που ακούω μινοξιδίλη του λέω "ωχ 2 φορές τη μέρα, να δω πότε θα προλαβαίνω". Και μου λέει "ε όχι και 2 φορές τη μέρα! Δύο φορές τη βδομάδα από μία φορά". Επομένως και η δοσολογία εξαρτάται από τα αποτελέσματα του τριχοριζογράμματος. Κι αφού είπα ότι όπως και να'χει δεν θα ήθελα να χρησιμοποιήσω μινοξιδίλη, ο συγκεκριμένος μου πρότεινε και το cg200 αλλά και τις αμπούλες dercos. O άλλος δεν μου έδωσε καθόλου μινοξιδίλη, μόνο palmogen χαπάκια και δυναμωτικό σαμπουάν. Ο τρίτος, στον οποίο επίσης έκανα τριχοριζόγραμμα, μου είπε ότι δεν πιστεύει καθόλου στη μινοξιδίλη και στα τοπικά. Για την ακρίβεια μου είπε "και τζατζίκι να βάλεις, το ίδιο είναι". Αντίθετα, μου είπε ότι ή κάτι δεν κάνω σωστά με τη διατροφή μου ή για κάποιο λόγο δεν απορροφώνται σωστά οι ουσίες.

GOMI

Moderator
Μέλος του προσωπικού

Όπως τα λέει η Jen. Μιλάμε για σωστό γιατρό και όχι για κομπογιαννίτη που τους νοιάζει μόνο η επίσκεψη. Εκτός αυτού, εφόσον έχει αποκλειστεί η περίπτωση ΑΓΑ, διαφορετικά δεν έχει ιδιαίτερο νόημα, είναι ένας τρόπος να δεις κατά που πάει το πράγμα πριν αρχίσεις να το βλέπεις στον καθρέπτη.

nelldeyn

New Member
Σας ευχαριστώ όλους για την απάντηση! Εγώ κάνω θεραπεία εδώ και σχεδόν 5 μήνες με regaine 2%, ένα μείγμα και βιταμίνες και πάει πολύ καλά! Με αγχώνει μόλις σταματήσω την θεραπεία στο 5μηνο (όπως είπε η γιατρός) τι έχει να γίνει αλλά και μακροπροθεμα τι μπορεί να μου προκαλέσουν οι δυστροφικες :( (είμαι 23 τωρα)
@GOMI γνωριζεις οι φίλες τις γυναίκας σου που είχαν την ίδια περίπτωση με εμένα πως εξελίχθηκε η κατάσταση τους;

GOMI

Moderator
Μέλος του προσωπικού
Nelldeyn, δυστυχώς δεν έχουν επανέλθει στην αρχική κατάσταση, αλλά υπάρχει μια μικρή βελτίωση στη μια με την αργινίνη. Φαίνεται δηλαδή σαν να σταθεροποιήθηκε η καταστασή τους, αλλά πλήρη επαναφορά δεν έχουν πετύχει 3-4 χρόνια τώρα.

giocap

Member
giocap, κι όμως. Έχω πάει σε τρεις δερματολόγους και μινοξιδίλη μου έδωσε μόνο ο ένας, στον οποίο έκανα τριχοριζόγραμμα, και μάλιστα σε μείγμα. Και με το που ακούω μινοξιδίλη του λέω "ωχ 2 φορές τη μέρα, να δω πότε θα προλαβαίνω". Και μου λέει "ε όχι και 2 φορές τη μέρα! Δύο φορές τη βδομάδα από μία φορά". Επομένως και η δοσολογία εξαρτάται από τα αποτελέσματα του τριχοριζογράμματος. Κι αφού είπα ότι όπως και να'χει δεν θα ήθελα να χρησιμοποιήσω μινοξιδίλη, ο συγκεκριμένος μου πρότεινε και το cg200 αλλά και τις αμπούλες dercos. O άλλος δεν μου έδωσε καθόλου μινοξιδίλη, μόνο palmogen χαπάκια και δυναμωτικό σαμπουάν. Ο τρίτος, στον οποίο επίσης έκανα τριχοριζόγραμμα, μου είπε ότι δεν πιστεύει καθόλου στη μινοξιδίλη και στα τοπικά. Για την ακρίβεια μου είπε "και τζατζίκι να βάλεις, το ίδιο είναι". Αντίθετα, μου είπε ότι ή κάτι δεν κάνω σωστά με τη διατροφή μου ή για κάποιο λόγο δεν απορροφώνται σωστά οι ουσίες.

2φορες τη βδομαδα απο 1 φορα απ οτι ξερω δινουν στο σταδιο της συντηρησης.Αρχικα για αγωγη εφοδου την δινουν καθε μερα.Το cg210 το χρησιμοποιησα κ εγω για 3 μηνες και εγινα χειροτερα.Οπως επισης και οι πολυβιταμινες που επερνα με βοηθησαν ελαχιστα.Ειναι και αναλογα το προβλημα που εχει ο καθενας οκ.Εγω ομως εχω χασει τα μισα μου μαλλια σε διαστημα 2 χρονων κ ακομα δε ξερω τι εχω ακριβως.Την διατροφη μου την προσεχω,γυμανζομαι κτλ. η μονη καταχρηση που κανω ειναι το τσιγαρο.Ο πρωτος γιατρος μου ειπε για γυρεωδη,ο δευτερος μου ειπε οτι δεν ειναι γυρεοδη,αλλα ουτε και ΑΑ γιατι εχει αλλη κλινικη εικονα η ΑΑ,αλλα και οι δυο μου ειπαν οτι το προβλημα μου ειναι κληρονομικο.Σ αυτο ειναι χρησιμο το τριχοριζογραμμα δε λεω,αλλα και παλι αν το προβλημα ειναι σοβαρο,οι περισσοτεροι δινουν μινοξ. Εγω παλι σκεφτομαι τι ειναι πιο καλο οταν η κατασταση ειναι μη αναστρεψιμη?Να κανεις τριχοριζογραμμα και να ξερεις οτι πας προς το χειροτερο η να μην κανεις και να μη προσπαθεις να μη το σκεφτεσαι και οτι ειναι να γινει να γινει? Τι δημιουργει λιγοτερο ανχος?.. Νομιζω το δευτερο.

Παρακαλώ συνδεθείτε ή εγγραφείτε για να απενεργοποιήσετε τις διαφημίσεις.

nelldeyn

New Member
Υπάρχει κάποιος που να έχει διαγνωστεί με δυστροφικες τριχες να μου πει τι επιπτώσεις μπορεί να έχει μελλοντικα;

Τελευταία επεξεργασία:

nelldeyn

New Member
Nelldeyn, δυστυχώς δεν έχουν επανέλθει στην αρχική κατάσταση, αλλά υπάρχει μια μικρή βελτίωση στη μια με την αργινίνη. Φαίνεται δηλαδή σαν να σταθεροποιήθηκε η καταστασή τους, αλλά πλήρη επαναφορά δεν έχουν πετύχει 3-4 χρόνια τώρα.

Πήγα να πάρω αυτό το σπρέι αργινινης και μου είπαν ότι καταργήθηκε.

Jen

Active Member
Πήγα να πάρω αυτό το σπρέι αργινινης και μου είπαν ότι καταργήθηκε.

L-αργινίνη υπάρχει και σε χαπάκι - GΟΜΙ, η ίδια ουσία δεν είναι?- και φαντάζομαι θα είναι και πιο αποτελεσματική σε αυτή τη μορφή. Μάλιστα είναι μία από τις ουσίες που δίνουν πλέον οι δερματολόγοι, οι οποίοι -όπως έγραψα και παραπάνω- αρχίζουν πλέον να ξεφεύγουν από την παραδοσιακή χορήγηση μινοξιδίλης. Εμένα μου είχε γράψει ο γιατρός ένα συνδυασμό αμινοξέων (ανάμεσα στα οποία ήταν και η αργινίνη) και φάνηκε να πηγαίνει πολύ καλά. Δυστυχώς είναι κάτι που θα πρέπει να παίρνεις διακεκομμένα, π.χ. 3 μήνες να παίρνεις και 2-3 να σταματάς και πάλι από την αρχή. Επίσης, έχω διαβάσει ότι τα αμινοξέα δεν είναι και ό,τι καλύτερο για το στομάχι, και ειδικά για άτομα που έχουν πρόβλημα ή έλκος είναι απαγορευτικά. Οπότε πριν προχωρήσεις σε κάτι τέτοιο καλό θα είναι να συμβουλευτείς και έναν γαστρεντερολόγο.

nelldeyn

New Member
L-αργινίνη υπάρχει και σε χαπάκι -@Gomi, η ίδια ουσία δεν είναι?- και φαντάζομαι θα είναι και πιο αποτελεσματική σε αυτή τη μορφή. Μάλιστα είναι μία από τις ουσίες που δίνουν πλέον οι δερματολόγοι, οι οποίοι -όπως έγραψα και παραπάνω- αρχίζουν πλέον να ξεφεύγουν από την παραδοσιακή χορήγηση μινοξιδίλης. Εμένα μου είχε γράψει ο γιατρός ένα συνδυασμό αμινοξέων (ανάμεσα στα οποία ήταν και η αργινίνη) και φάνηκε να πηγαίνει πολύ καλά. Δυστυχώς είναι κάτι που θα πρέπει να παίρνεις διακεκομμένα, π.χ. 3 μήνες να παίρνεις και 2-3 να σταματάς και πάλι από την αρχή. Επίσης, έχω διαβάσει ότι τα αμινοξέα δεν είναι και ό,τι καλύτερο για το στομάχι, και ειδικά για άτομα που έχουν πρόβλημα ή έλκος είναι απαγορευτικά. Οπότε πριν προχωρήσεις σε κάτι τέτοιο καλό θα είναι να συμβουλευτείς και έναν γαστρεντερολόγο.

Εγώ δεν θέλω γενικά να χρησιμοποιώ φάρμακα εφ όρου ζωής. Άλλωστε δεν είχα δραματική αραίωση μόνο τριχόπτωση στο λούσιμο. Γνωρίζεις μήπως οι δυστροφικες τριχες τι αποτέλεσμα μπορούν να εχουν;

Jen

Active Member
δ
Εγώ δεν θέλω γενικά να χρησιμοποιώ φάρμακα εφ όρου ζωής. Άλλωστε δεν είχα δραματική αραίωση μόνο τριχόπτωση στο λούσιμο. Γνωρίζεις μήπως οι δυστροφικες τριχες τι αποτέλεσμα μπορούν να εχουν;

Δυστυχώς όχι. Εγώ έχω κάνει 2 τριχοριζογράμματα με διαφορετική τεχνική και δεν μου έβγαλαν δυστροφικές, μόνο αυξημένο ποσοστό τριχών σε τελογενή φάση. Η αρχική διάγνωση για μένα ήταν τελογενής ροή. Ειλικρινά δεν έχω καταλάβει αν η ύπαρξη δυστροφικών είναι ένδειξη ΑΑ ή το αντίθετο.

nelldeyn

New Member
δ

Δυστυχώς όχι. Εγώ έχω κάνει 2 τριχοριζογράμματα με διαφορετική τεχνική και δεν μου έβγαλαν δυστροφικές, μόνο αυξημένο ποσοστό τριχών σε τελογενή φάση. Η αρχική διάγνωση για μένα ήταν τελογενής ροή. Ειλικρινά δεν έχω καταλάβει αν η ύπαρξη δυστροφικών είναι ένδειξη ΑΑ ή το αντίθετο.

Από όσο ξέρω η ΑΑ είναι κληρονομική και μεις στην οικογένεια μου δεν έχουν κάτι τέτοιο :/ οι δυστροφικες εμένα μου προκλήθηκαν από χρήση ντεκαπαζ. Σαφή απάντηση από γιατρούς δεν έχω πάρει για το τι μπορεί να συμβεί μελλοντικά. Με έχει πάρει από κάτω όλο αυτό με το μαλλί μου

Μπλουζα