Vlafo. FUE, 4158g, 09-10/01/2021

CVIAL

Moderator
Μέλος του προσωπικού
Εφ οσων χρησιμοποιηθηκε 1μμ implanter τοτε μοιραια η πυκνοτητα δεν μπορει να ειναι πανω απο 50 θυλακια...
οποτε αυτομάτος το 57 καταριπτεται....ειναι αδυνατον με τετοιο εργαλειο να πετυχεις αυτη τη πυκνοτητα.

δειτε την παρακατω φωτο.
Προβολή συνημμένου 31170

εδω δειχνει το εξης. Το D1 ειναι η διαμετρος του implanter. στην συγκεκριμενη ηταν 1μμ.
η τρυπα ομως που θα ανοιξει αυτο το implanter (επειδη μπαινει με κλιση ) θα ειναι μεγαλυτερη απο 1μμ. ειναι το D2.
Για να υπολογισουμε ποσο θα ειναι το D2 εχει τον Τυπο διπλα οτι ισουτε με το D1 προς το συνημιτονο της κλισης που θα δωσει ο γιατρος στην τριχα κατα την φυτευση. Οταν η φυτευση ειναι στην χερλαιν η κλιση που δινουμε ειναι 40 μοιρες.

βλεπε φωτο
Προβολή συνημμένου 31171

στο mid scalp η κλιση ειναι μεγαλυτερη και ειναι 60μοιρες.

Ας υπολογισουμε τωρα το μεγεθος οπης που θα ανοιχτει...

εδω θα δειξω εναν πινακα που δειχνει το συνημιτονο των μοιρων εχω κυκλωσει με κοκκινο τις 40 μοιρες.
Προβολή συνημμένου 31172

ειναι 0,766.
Αρα η οπη που θα δημιουργηθει ειναι 1μμ / 0,766 που μας κανει 1.3μμ εφ οσων ο γιατρος εχει δωσει μια κλιση στις 40 μοιρες που συνιθιζεται στις χερλαιν.....

Αν υπολογισεις οτι η αποσταση απο οπη σε οπη ειναι 0,2μμ
Τοτε σε αποσταση 10μμ (1 ποντου) χωρανε 1,3 η οπη + 0,2 η αποσταση της απ την επομενη, τοτε χωραει 7 θυλακια.
7χ1,3 = 9,1 και 6 κενα Χ 0,2 = 1,8 αρα ολα αυτα μαζι κανουν 11 χιλιοστα. Δηλαδη σκαρτα 7 θυλακια....6,5 για την ακριβεια...η τελευταια σειρα θα ειναι η μιση εντος του 1 τετ εκατοστου κ η μιση εκτος...
Η κλιση των 40μοιρων ειναι μονο προς τον καθετο αξονα ομως...
ως προς τον οριζοντιο δεν υπαρχει κλιση... αρα η οπη ειναι 1μμ (ειναι αυγουλοειδη στην ουσια) αρα εκει μπορει να παρει 8 θυλακια ως προς τον οριζοντιο αξονα. 8χ1μμ = 8 . και 7 κενα Χ 0,2 = 1.4 . συνολο 9.4. Αρα συνολικα η πυκνοτητα η μαξ που μπορει να πετυχει ενα τετοιο implanter ειναι 8Χ6.5 =52. Αλλα δε μπορει να το πιασει αυτο ο γιατρος γιατι το χερι του δεν ειναι παχυμετρο και θα του ξεφυγουν καποια μμ δε θα πετυχαινει παντα το 0,2 κ επισης οι θυλακες δεν ειναι παντα τετραγωνισμενοι αλλα μπαινουν διασπαρτα οποτε το μαξ ειναι το πολυ 50 οταν χρησιμοποειται 1μμ implanter.

Οποτε δεν χρειαζοταν καμμια μετρηση για να γνωριζουμε οτι η φυτευση ηταν αδυνατον να ειναι πανω απο 50/ τετ.εκ.

Πάνο, εδώ κάνεις μια σωστή τεχνική ανάλυση της θεωρίας (αφορά και την εξαγωγή αλλά και την εισαγωγή) κάνοντας ένα βασικό λάθος (μάλλον παράλειψη είναι) του πως εφαρμόζεται κλινικά στην σωστή FUE που ανατρέπει όλους σου τους ισχυρισμούς περί ελλείψεων (αυγουλοειδής), αυξημένων εμβαδών και τα συνεποκόλουθα. Εξηγώ:

Εξαγωγή

Όντως το σχηματάκι που βάζεις είναι αληθές, έτσι φυτρώνει η τρίχα. Όταν κάνεις την εξαγωγή με FUE και manual (με motorised δεν γίνεται) και μιλάω για τους καλούς γιατρούς FUE ΠΟΤΕ δεν κάνεις ελλειψοειδείς οπές αλλά ΠΑΝΤΑ κυκλικές (που έχουν το μικρότερο εμβαδόν). Πως? Ακολουθείς την φορά της τρίχας (βάζεις το punch μέσα της) και στην βάση της τρυπάς το δέρμα στις 90 μοίρες (κάθετα) κάνοντας κύκλο και μετά (αφού έχεις τρυπήσει) γυρνάς το punch στην σωστή γωνία (80 ή όσο είναι) για να βγάλεις το graft. Το δέρμα στρετσάρεται αλλά η τρύπα είναι κύκλος. Είναι το βασικό μάθημα εξαγωγής με manual FUE στα 2-3 workshop που έχω παρακολουθήσει. Οι καλές λοιπόν εξαγωγές κάνουν κυκλικές οπές. Το βιντεάκι του Erdo που το παρουσιάζει πολύ ωραία και με animation https://www.youtube.com/watch?v=teAHfRn9faw στο 2'46΄΄. Το έχεις ποστάρει και εσύ αλλά μάλλον δεν το παρατήρησες γιατί γράφεις: "παμε να δουμε τωρα πως γινεται η εξαγωγη σε βιντεο. κοιταχτε εδω τον ερντο. κοιταχτε στο λεπτο 2.12 πως στριβει το punch 40μοιρες ετσι ωστε να ευθυγραμιστει με τον θυλακα και να μην τον τραυματισει. Επισης στο 2.52 σε animation... Αυτο θελει skill.....". Νομίζω ότι είναι εκ των ουκ άνευ αυτό το skill, είναι στοιχειώδες αλλιώς δεν βγαίνει το graft. To σημαντικό εδώ δεν είναι αυτό αλλά ότι η γωνία εισόδου είναι πάντα 90 και μετά γίνεται το στρίψιμο.

Προβολή συνημμένου 31163

Εισαγωγή

Εδώ υπάρχει τεράστια διαφορά μεταξύ των διαφορετικών μεθόδων. Άλλο premade incisions (saggital, etc), άλλο sharp implanters (ή και dull). Εξηγώ:

Σε όλες τις premade incisions με forcepts όπου χρειάζεται να δημιουργήσεις ένα κανάλι εισαγωγής που αναγκαστικά πρέπει να ακολουθεί την τελική γωνία εξόδου της τρίχας (αφού δεν μπορεί να είναι σπαστό) για να μπορέσεις να σπρώξεις μέσα το graft χωρίς να το τραυματίσεις (όταν χρησιμοποιείς forcepts) , έχεις απόλυτο δίκιο για τα μαθηματικά και την τριγωνομετρία σου. Είναι οι κλασσικές εξηγήσεις των γιατρών που τις χρησιμοποιούν για να δείξουν ποια μέθοδος κάνει το λιγότερο τραύμα (saggital vs coronal).

Στα sharp implanters (ή όταν έχουμε premade incisions με dull implanters), όπως εδώ, όλα αυτά πάνε περίπατο. Η τεχνική είναι εντελώς διαφορετική (τουλάχιστον για τους γιατρούς που ξέρουν να το χρησιμοποιούν καλά). Η γωνία εισόδου είναι πάντα 90 μοίρες (με αποτύπωμα κύκλο) και μετά το pen παίρνει κλίση (όταν έχει ήδη ανοίξει την τρύπα) για να τοποθετήσει την τρίχα στην σωστή γωνία ανάλογα με την περιοχή (όπως περίπου το puch εξαγωγής στο βίντεο του Erdo το ίδιο σκεπτικό είναι). Είναι η λεγόμενη guided οδήγηση που έχει τεράστιο πλεονέκτημα και όσον αφορά τον τραυματισμό αλλά και τις πυκνότητες που μπορεί να επιτύχει. Αν δεις βίντεο καλών γιατρών με pen θα το παρατηρήσεις. Το ίδιο κάνουμε και εμείς οι μηχανικοί στο micropiling όταν χρειαζόμαστε την μικρότερη δυνατή τρύπα.

Ως εκ τούτου αυτά που αναφέρεις στην περίπτωση των premade incisions με forecepts είναι σωστά στην περίπτωση των sharp implanter όπως εδώ (όταν χρησιμοποιούνται σωστά) αδόκιμα.

Με αυτό λοιπόν το σκεπτικό και το γεγονός ότι στον Vlafo μπορούσε να χρησιμοποιηθεί (ή χρησιμοποιήθηκε) μέση διάμετρος implanter 0.9mm (δες προηγούμενο post μου) ακολουθώντας την δική σου λογική η θεωρητική τοποθέτηση θα ήταν σε γιατρό που χρησιμοποίησε τα σωστά pen 9x0.9+9 (όχι 8)x0.2=9.9mm2, δηλαδή 81g! Σίγουρα δεν μπορεί να είναι 81g γιατί μιλάμε για ρομποτικές ακρίβειες στα κενά αλλά δεν υπάρχει κανένα δομικό πρόβλημα στα implanter να πετύχουν πυκνότητες 55 και 60g ακόμα και με 1.0mm implanter. Tο βλέπουμε κατά κόρον στην Ισπανία σε περιπτώσεις dense packing σε μικρά NW.

Το πρόβλημα για τέτοιες πυκνότητες σε εκτεταμένες περιοχές είναι η επιβίωση, οι νεκρώσεις και η σπατάλη graft που θα χρειαστείς στο μέλλον. Μόνο αυτό είναι το πρακτικό limitation όχι το εργαλείο.
 
Τελευταία επεξεργασία:

Παρακαλώ συνδεθείτε ή εγγραφείτε για να απενεργοποιήσετε τις διαφημίσεις.

vlafo

Well-Known Member
Πόσο πιο διευρυμένης?
Αν δεις μάλιστα ένα πολύ μικρό κομμάτι είμασταν οριακά στη safe zone και το συζητήσαμε,αλλά ήταν για 200-300g που πηγαίνανε στο crown,οπότε αν τυχόν τα χάσω αυτά θα είναι.Μου το είπε,το δέχτηκα,έκρινε καλύτερα ότι είναι ακόμα πιο απλωμένη και προχωρήσαμε.
Αν δεις την εικόνα της για 12 ημέρες,είναι πολύ καλύτερη από όσο φανταζόμουν.
Μου είπε ότι είναι μεγάλη και πολύ καλή σε πυκνότητα, στην occipital είναι 80fues και πάνω.
 
Τελευταία επεξεργασία:

CVIAL

Moderator
Μέλος του προσωπικού
"Punch Size Variation
The author conducted a study evaluating the benefits of punches 0.75 mm in diameter. The healing from these extraction sites appeared to be the same as the healing with 1.0-mm extraction . However, the follicle transection rate was significantly greater with the smaller punches. After this, the author evaluated punches of 1.25 mm in diameter and discovered that the healing was identical to that of 1.0-mm punches. Based on this knowledge, the author began to vary punch diameter based on the follicle transection rate. If the rates were high, the author increased the size of the punch. "

Μας λεει οτι, οταν γινεται εξαγωγη με punch 0,75μμ τo healing ( αποθεραπεια ) του δερματος ειναι ιδια με το punch των 1μμ.
Αλλα το τρανσεξιον ειναι μεγαλυτερο οταν χρησιμοποιειται μικρο punch. Το ιδιο λεει και για το punch του 1μμ οτι η θεραπεια του δερματος ειναι ιδια με punch 1.25μμ. Βασιζομενοι σε αυτο λοιπον ο εκαστοτε γιατρος οφειλει να μεγαλωνει το punch οταν διακρινει οτι υπαρχει καποιο αυξημενο τρανσεξιον χωρις να επιβαρυνει το δερμα παρ ολα αυτα...

Εδώ ποστάρεις μια μελέτη του 2003 όταν η FUE πρωτοξεκίνησε σχετικά με τα transection. Από τότε έχει κυλήσει μεγάλο διάστημα θεωρώ ότι η συγκεκριμένη μελέτη είναι πλέον ξεπερασμένη. Τα transection με μικρότερα punch όσο έχει αυξηθεί η κλινική εμπειρία έχουν μειωθεί κατακόρυφα, όλες οι σοβαρές κλινικές σταματάνε (εκτός ελαχίστων περιπτώσεων) στο 0.9mm. Από την άλλη έχουν αυξηθεί εκθετικά τα sessions FUE, το 2003 που έγινε η μελέτη η νόρμα για FUE ήταν 1000g session σήμερα μιλάμε για 4000g. Το impact στο healing είναι τεράστιο.

Το βέβαιο είναι ότι με τα μεγάλα Punch γίνεται ζημιά στα διπλανά graft και αυτό αποτυπώνεται σε δότριες με μεγάλα κενά μετά από 1 χρόνο από την εξαγωγή τα οποία δεν δικαιολογούνται από τον αριθμό των graft που εξήχθησαν αλλά από την απώλεια των περιμετρικών που μαζί με αυτό που βγήκε δημιουργεί αυτά τα κενά. Είναι οι κλασσικές δότριες από DHI των 1500g που όταν ξυριστούν για μετέπειτα επέμβαση διακρίνεις περιοχές που φαίνεται σαν να λείπουν 4-5g ενώ στην ουσία έχει εξαχθεί 1g (π.χ Kardinalios).

Ο λόγος είναι απλός. Το όριο 0.9mm δεν είναι τυχαίο. Η απόσταση ανάμεσα στις τριχοθυλακιακές μονάδες σε κανονικής πυκνότητας δότρια είναι περίπου 1.1mm εκεί που εξέρχεται η τρίχα από το δέρμα. Μέσα από το δέρμα, στο εσωτερικό δέρμα (subcutaneous) η διάμετρος στην περιοχή του σμηγματογόνου αδένα (sebaceous gland) είναι περίπου 0.9mm (στη μία διάσταση) και εκεί είναι και η μέγιστη απόσταση, τα graft ακουμπάνε, πιο κάτω είναι μικρότερη η απόσταση ακόμα και αν μιλάμε για πολύτριχα. Έχει αποδειχθεί ότι για να ελευθερώσεις ένα graft πρέπει να κόψεις σε μεγάλο ποσοστό τον (τους) σμηγματογόνους αδένες (αυτό είναι το κλειδί) χωρίς να επεκταθείς προς τα κάτω. Μετά με ελαφρύ τράβηγμα σπας τους δεσμούς των γειτονικών ιστών και ελευθερώνεις το graft. Αν χρησιμοποιήσεις μικρό punch και δεν κόψεις μεγάλο κομμάτι του σμηγματογόνου αδένα θα χρειαστεί υπέρμετρο τράβηγμα για να το βγάλεις και θα τραυματίσεις θύλακες. Τι θα γίνει όμως αν χρησιμοποιήσεις μεγαλύτερο punch?

Εκεί όντως θα βγάλεις το graft χωρίς θέμα αλλά αναγκαστικά θα σκίσεις κομμάτι των διπλανών graft αναπόφευκτα τραυματίζοντας τα. Για να μη γράφω περαιτέρω αναλυτικά σεντόνια και μπερδεύω με αριθμούς μπορείτε να δείτε ένα εξαιρετικό βίντεο από μια παρουσίαση που είδα στο workshop της Αθήνας το 2017 και μου έλυσε πολλές απορίες, είναι του Lorenzo. To έχει ποστάρει και στο youtube. Μπορείς να το δεις εδώ: https://www.youtube.com/watch?v=XtOmoFBY5z4&list=PLXv_gcOA80Redibj0S0P1qZySzOkKabWt&index=3&t=127s. Όλο είναι ενδιαφέρον αλλά την σημασία του 0.9mm punch την εξηγεί από το 2'6''.

Συμπερασματικά το 0.9mm πρέπει να είναι το πάνω όριο στην συντριπτική πλειοψηφία των περιπτώσεων (κάτι που είναι πλέον και νόρμα σε όλες τις τοπ κλινικές) αλλά οπωσδήποτε σε κάθε κεφάλι πρέπει να επιλέγεται το σωστό punch αφού οι πυκνότητες και το πάχος της τρίχας μεταβάλλουν (με μικρές αποκλίσεις) το ιδανικό μέγεθος του punch το οποίο υπενθυμίζω έχει και πολλαπλάσια του 0.05mm, δηλαδή 0,75, 0.85mm.
 
Τελευταία επεξεργασία:

Giorgos-3

Well-Known Member
παντως ρε cvial αναρρωτιεμαι....αν ισχυουν τα παραπανω θα εβρισκε στο δικο μου κεφαλι 7000G σχεδον και με προοπτικη να βρει και αλλα 1000 αν το 1.0 καταστρεφει τα διπλα? γιατι και μενα τετοιο εργαλειο δουλεψε και αποκλειειται να εβρισκε τετοιον αριθμο με αυτη την θεωρια.... ο @alex7 καλο θα ηταν να μας πει σε αυτο το σημειο τι του ειπε γι αυτο.....
 

CVIAL

Moderator
Μέλος του προσωπικού
παντως ρε cvial αναρρωτιεμαι....αν ισχυουν τα παραπανω θα εβρισκε στο δικο μου κεφαλι 7000G σχεδον και με προοπτικη να βρει και αλλα 1000 αν το 1.0 καταστρεφει τα διπλα? γιατι και μενα τετοιο εργαλειο δουλεψε και αποκλειειται να εβρισκε τετοιον αριθμο με αυτη την θεωρια.... ο @alex7 καλο θα ηταν να μας πει σε αυτο το σημειο τι του ειπε γι αυτο.....

Όπως ποσταρα παραπάνω εξαρτάται από πολλά πράγματα με βασικότερο την πυκνότητα, το πάχος τρίχας αλλά και το βάθος που εισχωρεί το εργαλείο. Με λίγα λόγια διαφέρει από κεφάλι σε κέφαλι. Επίσης αυτό το ξύσιμο στα πλαϊνά graft μπορεί να είναι καταστροφικό αλλά και να μη είναι. Το βέβαιο είναι ότι τόσες πολλές τρύπες σε συνδυασμό με το graft κάνουν το healing δύσκολο που και αυτό βέβαια εξαρτάται από το είδος του δέρματος. Άρα με το τι έγινε σε 1 ή 2 κεφάλια δεν βγάζεις συμπέρασμα.
 

alex7

Well-Known Member
Όπως ποσταρα παραπάνω εξαρτάται από πολλά πράγματα με βασικότερο την πυκνότητα, το πάχος τρίχας αλλά και το βάθος που εισχωρεί το εργαλείο. Με λίγα λόγια διαφέρει από κεφάλι σε κέφαλι. Επίσης αυτό το ξύσιμο στα πλαϊνά graft μπορεί να είναι καταστροφικό αλλά και να μη είναι. Το βέβαιο είναι ότι τόσες πολλές τρύπες σε συνδυασμό με το graft κάνουν το healing δύσκολο που και αυτό βέβαια εξαρτάται από το είδος του δέρματος. Άρα με το τι έγινε σε 1 ή 2 κεφάλια δεν βγάζεις συμπέρασμα.
Θα απαντήσω με βάση τι μου είπε ο γιατρός αλλά και επειδή με προτρέπει ο Γιώργος .Παλιά μου είπε ότι κυκλοφορούσε ένα motorised punch που το είχε και μια γνωστή κλινική με μοντέλα και που προκαλούσε παράθυρα στις δότριες .Δε λέω ποια είναι η κλινική αλλά καταλαβαίνετε όλοι .Αυτό ήταν ένα Τουρκικής κατασκευής punch που έκανε τρομερή καταστροφή ( transections) στις δότριες .Τώρα υπάρχουν τέτοια punch άλλων χωρών (γνωρίζω την μάρκα αλλά δε θα την αναφέρω ) που έχουν τέτοια κατασκευαστικά «χείλη» που κυριολεκτικά ρουφούν το μόσχευμα χωρίς να προκαλούν καθόλου transections .Ο Σωτήρης μου είπε ότι στα 4000 μοσχεύματα ζήτημα να έχουμε καταστροφή 4-5 μοσχευμάτων .Είναι πολύ καλά δοκιμασμένο και τα αποτελέσματα φαίνονται τόσο στις δότριες όσο και στα μεταμοσχευμένα grafts .Δεν θα μπω μα αναλύσω τι συμβαίνει με τη δότρια του Γιώργου γιατί αυτά έχουν συζητηθεί εκτενώς σε άλλο νήμα
 

CVIAL

Moderator
Μέλος του προσωπικού
Θα απαντήσω με βάση τι μου είπε ο γιατρός αλλά και επειδή με προτρέπει ο Γιώργος .Παλιά μου είπε ότι κυκλοφορούσε ένα motorised punch που το είχε και μια γνωστή κλινική με μοντέλα και που προκαλούσε παράθυρα στις δότριες .Δε λέω ποια είναι η κλινική αλλά καταλαβαίνετε όλοι .Αυτό ήταν ένα Τουρκικής κατασκευής punch που έκανε τρομερή καταστροφή ( transections) στις δότριες .Τώρα υπάρχουν τέτοια punch άλλων χωρών (γνωρίζω την μάρκα αλλά δε θα την αναφέρω ) που έχουν τέτοια κατασκευαστικά «χείλη» που κυριολεκτικά ρουφούν το μόσχευμα χωρίς να προκαλούν καθόλου transections .Ο Σωτήρης μου είπε ότι στα 4000 μοσχεύματα ζήτημα να έχουμε καταστροφή 4-5 μοσχευμάτων .Είναι πολύ καλά δοκιμασμένο και τα αποτελέσματα φαίνονται τόσο στις δότριες όσο και στα μεταμοσχευμένα grafts .Δεν θα μπω μα αναλύσω τι συμβαίνει με τη δότρια του Γιώργου γιατί αυτά έχουν συζητηθεί εκτενώς σε άλλο νήμα

O Τυρκάλας manual ή motorized χρησιμοποιεί?
 

CVIAL

Moderator
Μέλος του προσωπικού
Σε εύκολες εξαγωγές αμφότερα (σε έμπειρα χέρια) δίνουν ισάξια αποτελέσματα. Το manual όμως προσφέρει πλεονέκτημα σε δύσκολες περιπτώσεις όπου έχεις καλύτερη αίσθηση για να κοντρολάρεις γωνία και βάθος πέραν αυτών που ανέφερα παραπάνω για την γωνία εισόδου.
 

alex7

Well-Known Member
Σε εύκολες εξαγωγές αμφότερα (σε έμπειρα χέρια) δίνουν ισάξια αποτελέσματα. Το manual όμως προσφέρει πλεονέκτημα σε δύσκολες περιπτώσεις όπου έχεις καλύτερη αίσθηση για να κοντρολάρεις γωνία και βάθος πέραν αυτών που ανέφερα παραπάνω για την γωνία εισόδου.
Μου είπε ότι στην Ελλάδα 5-6 χειρουργοί μπορούν να χρησιμοποιήσουν manual .Η εισαγωγή mtorized στην αγορά εισήγαγε πολλούς ανταγωνιστές στις ΜΜ .Είναι πολύ εύκολη έτσι η εξαγωγή
 

Παρακαλώ συνδεθείτε ή εγγραφείτε για να απενεργοποιήσετε τις διαφημίσεις.

CVIAL

Moderator
Μέλος του προσωπικού
Μου είπε ότι στην Ελλάδα 5-6 χειρουργοί μπορούν να χρησιμοποιήσουν manual .Η εισαγωγή mtorized στην αγορά εισήγαγε πολλούς ανταγωνιστές στις ΜΜ .Είναι πολύ εύκολη έτσι η εξαγωγή

Το πιο σημαντικό είναι να αντέξουν. Η καταπόνηση είναι τρομακτική και δεν αντέχουν σε βάθος χρόνου με τέτοια session.
 

makis25

Well-Known Member
cvial πες μου σε παρακαλω ομως μια γνωμη, με την τοπικη αναισθησια , με αρκετη δοση απο φυσιολογικο ορο , δεν τεντωνει το δερμα για εκεινες τις ωρες , ωστε προσωρινα μεγαλωνει η αποσταση μεταξυ των τριχοθυλακων ; Θα μπορουσε ας πουμε μεγαλυτερη δοση αναισθησιας μαζι με αυτον τον "τυμπανισμο" να "συγχωρεσει" ενα punch 1mm ; Αυτο ειχα στο μυαλο μου πως κανει ο Τυρκαλας
 

Giorgos-3

Well-Known Member
Θα απαντήσω με βάση τι μου είπε ο γιατρός αλλά και επειδή με προτρέπει ο Γιώργος .Παλιά μου είπε ότι κυκλοφορούσε ένα motorised punch που το είχε και μια γνωστή κλινική με μοντέλα και που προκαλούσε παράθυρα στις δότριες .Δε λέω ποια είναι η κλινική αλλά καταλαβαίνετε όλοι .Αυτό ήταν ένα Τουρκικής κατασκευής punch που έκανε τρομερή καταστροφή ( transections) στις δότριες .Τώρα υπάρχουν τέτοια punch άλλων χωρών (γνωρίζω την μάρκα αλλά δε θα την αναφέρω ) που έχουν τέτοια κατασκευαστικά «χείλη» που κυριολεκτικά ρουφούν το μόσχευμα χωρίς να προκαλούν καθόλου transections .Ο Σωτήρης μου είπε ότι στα 4000 μοσχεύματα ζήτημα να έχουμε καταστροφή 4-5 μοσχευμάτων .Είναι πολύ καλά δοκιμασμένο και τα αποτελέσματα φαίνονται τόσο στις δότριες όσο και στα μεταμοσχευμένα grafts .Δεν θα μπω μα αναλύσω τι συμβαίνει με τη δότρια του Γιώργου γιατί αυτά έχουν συζητηθεί εκτενώς σε άλλο νήμα
κατι θυμαμαι αλεξ σαν να μου ειπε προπερσι στην 3ημερη συνεδρια γι αυτο και νομιζω με αφορμη το κεφαλι μου πααγγειλε κατι απο Γαλλια αν μιλαμε για το ιδιο παντσ...δλδ το κουτι μπροστα μου το ανοιξε για να κτλ γιατι του ρθε μια μερα πριν....
 

alex7

Well-Known Member
κατι θυμαμαι αλεξ σαν να μου ειπε προπερσι στην 3ημερη συνεδρια γι αυτο και νομιζω με αφορμη το κεφαλι μου πααγγειλε κατι απο Γαλλια αν μιλαμε για το ιδιο παντσ...δλδ το κουτι μπροστα μου το ανοιξε για να κτλ γιατι του ρθε μια μερα πριν....
Δε θα ανοίξω εγώ τα μάτια των ανταγωνιστών στις ΜΜ .Δεν είναι δουλειά μου .Εξελίσσονται όλα αυτά και σίγουρα ο Τιρκαλας έχει πολλά τέτοια και όχι μόνο 1
 

CVIAL

Moderator
Μέλος του προσωπικού
Cvial είναι όντως 1.1 το punch που χρησιμοποιεί ο Αν....ης σύμφωνα με τον πίνακα που μας παρουσίασε ο Πάνος;

Δεν θα απαντήσω για όλα όσα έχει γράψει ο Πάνος για τον Αναστασάκη, έχω μια διαφοροποιημένη άποψη (την έχω ποστάρει σε άλλο νήμα) και αν θέλει μπορούμε να την συζητήσουμε αλλού. Για το 19G πρέπει να καταλάβεις ότι δεν είναι εργαλείο εξαγωγής (punch) άλλα βελόνα (needle) για την άνοιγμα οπών (premade slits) για την εισαγωγή. Επίσης η πραγματική του διάμετρος είναι 1.067mm και όχι 1.1mm, έχει διαφορά. Το σχήμα που πόσταρε έχει στρογγυλοποίησει το μέγεθος προς τα πάνω (1.1mm). Η βελόνα 19G άνετα ανοίγει/δουλεύει πυκνότητες 45 (το σχήμα που κάνει τους υπολογισμούς ο Πάνος αφορά pen και όχι βελόνα). Σε συνδυασμό με την sapphire παραπάνω (θα το αναλύσω παρακάτω).

Η ανάλυση του Πάνου έχει κάποια λάθη. Καταρχήν τo sina δεν είναι το συνω (συνημίτονο) αλλά το ημίτονο (ημω), άρα έπρεπε να πάρει την διπλανή στήλη που είναι και δυσμενέστερη, θα του έβγαινε χειρότερο το αποτέλεσμα και θα καταλάβαινε ότι κάτι δεν πάει καλά. Επίσης έχει κάνει κάποιο λάθος στις γωνίες που παίρνει ως προς την hairline. Από το παρακάτω σχήμα φαίνεται ότι στο μπροστινό κομμάτι οι γωνίες ξεκινάνε από 10 μοίρες και κοντά στο τέλος του mid scalp φτάνουν τις 35. Ας πούμε μεσοσταθμικά στο κομμάτι που λέμε forelock zone (δηλαδή 3-4 πρώτα εκατοστά) 25 μοίρες (ή και παραπάνω αν θέλει κάποιος). Αυτό κάνει επίσης τα πράγματα δυσμενέστερα γιατί όσο μικραίνει η γωνία μεγαλώνει το μήκος. Άρα?
.
1611424250513.png



Η απάντηση είναι στην άκρη της βελόνας. στο bevel length. Η βελονα δεν έχει κάθετη άκρη (για αυτό και την λένε βελόνα), άρα η διαμετρός της είναι σχεδόν τίποτα στην αρχή και μετά από ένα μήκος πιάνει την πλήρη διαμετρό της (φυσικά πρέπει να το δεις και στις 2 διαστάσεις). Άρα λοιπόν ανάλογα με το πόσο θες να μπεις μέσα στο δέρμα μπορείς μεγαλώνοντας το bevel length και την γωνία του (έχει διάφορα μεγέθη) να ελέγξεις το πραγματικό πλάτος οπής για να δώσεις την γωνία και μετά να κάνεις την πλήρη διάνοιξη με sapphire (αν χρειάζεται) στο μήκος που θες ανάλογα την πυκνότητα που θες να πετύχεις. Τέτοιος συνδυασμός με ειδικά τροποποιημένη 19G για hairt ransplantation είναι επαρκές για 45+g . Μην με βάλετε να το αναλύσω με γεωμετρία, μπορώ, αλλά έχω μπαφιάσει αυτές τις μέρες. Νομίζω όμως ότι είναι κατανοητός ο μηχανισμός.

1611426267559.png

19g needle.png

Για να πιάσεις την φουλ διάμετρο της βελόνας (και στα 2 επίπεδα και να αρχίσεις τους υπολογισμούς (όπως κάνει ο Πάνος με τις απαραίτητες διορθώσεις) πρέπει να μπεις μέχρι το κόκκινο. Από την αρχή, το 0, μέχρι εκεί, το εμβαδόν είναι σαφώς μικρότερο, μεταβλητό και ελεγχόμενο ανάλογα με το πόσο εισχωρείς στο δέρμα. Εκεί ναι μεν δεν μπορείς να κάνεις πολλές τρύπες στον ένα άξονα (χοντρικά 5 για το 19G με 12μοίρες bevel) αλλά στον άλλο άξονα μπορείς να κάνεις σαφώς περισσότερες αφού εκεί μπορείς να έχεις αποτύπωμα κοντά στο 0.85mm για μήκος εισαγωγης 4mm που σου δίνει πρακτικά max 10 οπές. Εκεί είναι και το πρακτικό ανώτατο όριο της 19G από 45-50.

Για αυτό πέρασε "ντούκου" το χαρτί του Αναστασάκη αφού έτσι και αλλιώς η βελόνα 19G (και σε συνδυασμό με το sapphire όπου χρειάζεται) σε σχέση με τις πυκνότητες που επιδιώκει (45+g) επαρκεί και περισεύει. Πιθανώς μόνο για 1τριχα που μπαίνουν αρχή αρχη της hairline με γωνίες 10 μοίρες να χρησιμοποιεί 20 ή 21G μαζί με το sapphire ή όπου η γωνία είναι μικρότερη και δεν επαρκεί η 19G.
 
Τελευταία επεξεργασία:

CVIAL

Moderator
Μέλος του προσωπικού
Δε θα ανοίξω εγώ τα μάτια των ανταγωνιστών στις ΜΜ .Δεν είναι δουλειά μου .Εξελίσσονται όλα αυτά και σίγουρα ο Τιρκαλας έχει πολλά τέτοια και όχι μόνο 1

Αλέξ και ο Αναστασάκης το ίδιο έχει του Devroye (ΓαλλοΒέλγος) είναι, έχει βρωμίσει η αγορά. Μην τρελένεσαι.
 

Giorgos-3

Well-Known Member
Αλέξ και ο Αναστασάκης το ίδιο έχει του Devroye (ΓαλλοΒέλγος) είναι, έχει βρωμίσει η αγορά. Μην τρελένεσαι.
Δεν το επιβεβαίωσε ...άλλο εννοεί .... εξάλλου ανέφερα κάτι που έγινε πριν δύο χρόνια ...οπότε λογικά τότε μάλλον θα πρωτοπορούμε εδώ λέω εγώ ....
 
Μπλουζα