Απ: Now foods shampoo
Ingredients: De-ionized Water, Babassuamidopropyl Betaine, Decyl Glucoside,
Sodium Olefin Sulfonate, Lauryl Glucoside, Aloe Barbadensis (Aloe Vera) Leaf Gel*, Vegetable Glycerine, Cetearyl Alcohol,
Sodium hydroxymethyl Glycinate, Citric Acid, Herbal Extract Blend (extracts of licorice, calendula, nettle, horsetail (scouring rush), chamomile, lavender and sage), Keratin and Hydrolyzed Keratin, Natural Rosewood-Green Tea Essence, d-Panthenol, Horsetail Extract, Sea Kelp Extract, Geranium Extract, Hydrolyzed Wheat Protein, Hydroxylated Soy Lecithin, L-Arginine, L-Cystine, Hydroxyethyl Cellulose, Jojoba Oil, Vitamin E (as mixed tocopherol), Tea Tree Oil, Green Tea Extract, Vitamin D2 (as ergocalciferol), Biotin, Niacin (as niacinamide), Vitamin A (as retinyl palmitate) and Vitamin C (as sodium ascorbyl phosphate).
This is what non sls shampoos use:
Many shampoos that claim to be sulfate free use Sodium C14-16 Olefin Sulfonate (AOS)
as the main cleanser. AOS has been classified as having traces of Benzene, a carcinogen
or reproductive toxin and also is created using petrochemicals. It also is not readily biodegradable
. Ordinary products that use Sodium C 14-16 Olefin Sulfonate (Alpha Olefin Sulfonate) over cleanse to
dry your hair and scalp and require heavy ingredients in the shampoo or conditioner to normalize or
over condition and cover up damage done.
ΦΟΡΜΑΛΔΕΥΔΗ
Ύποπτη καρκινογόνος ουσία και χρησιμοποιείται μόνη της σαν συντηρητικό ή ελευθερώνεται στα καλλυντικά
από διάφορα άλλα συντηρητικά όπως Quaternium-15, DMDM hydantoin, Imidazolidinyl urea, Diazolidinyl urea,
Sodium Hydroxymethylglycinate. Είναι απαγορευμένη ουσία στην Σουηδία και της Ιαπωνία ενώ επιτρέπεται στον
Καναδά μέχρι συγκέντρωση 0.2% . Στην ΕΕ επιτρέπεται μέχρι 0.1% για τα προϊόντα για την περιποίηση του στόματος
και 0,2 για τα υπόλοιπα προϊόντα, ενώ τα τελικά προϊόντα που περιέχουν φορμαλδεΰδη ή ουσίες που ελευθερώνουν
φορμαλδεΰδη πρέπει να περιλαμβάνουν υποχρεωτικά στην επισήμανση την ένδειξη: «περιέχει φορμαλδεΰδη», εφόσον
η συγκέντρωση φορμαλδεΰδης στο τελικό προϊόν υπερβαίνει το 0,05 %. Βρέθηκε σε 23 από τα 28 προϊόντα που
ελέγχθηκαν (82%).