Acetazolamide ;)

Παρακαλώ συνδεθείτε ή εγγραφείτε για να απενεργοποιήσετε τις διαφημίσεις.

kapa

Μέλος του προσωπικού
Απ: Acetazolamide ;)

Η ακεταζολαμίδη (acetazolamide) είναι μη βακτηριοστατική σουλφοναμίδη με κύρια δράση την αναστολή του ενζύμου της καρβονικής ανυδράσης. Αναστολή του παραπάνω ενζύμου από την *ακεταζολαμίδη* στα ουροφόρα σωληνάρια του νεφρού, λόγω της προκαλούμενης μειωμένης ικανότητας ανταλλαγής Na ^+^ με H ^+^, προκαλεί ελαφριά διούρηση με αυξημένη αποβολή ύδατος, διττανθρακικών, νατρίου και καλίου με αλκαλοποίηση των ούρων και ασβεστίου. Αναστολή επίσης την καρβονικής ανυδράσης του ακτινωτού σώματος στον οφθαλμό προκαλεί μείωση της παραγωγής του υδατοειδούς υγρού, με επακόλουθο τη μείωση της ενδοφθάλμιας πίεσης, σε αντίθεση με τα συνήθη μυωτικά φάρμακα που αυξάνουν την απαγωγή του. Τέλος, αναστολή της καρβονικής ανυδράσης στους νευρώνες του Κ.Ν.Σ, συνεπάγεται αραίωση της συχνότητας ανώμαλων, παροξυσμικών ή εκσεσημασμένων εκφορτίσεων, στοιχείο που βρίσκει εφαρμογή σε ορισμένες περιπτώσεις επιληψίας.

Η ακεταζολαμίδη είναι μη βακτηριοστατική σουλφοναμίδη με χημική όμως δομή και φαρμακολογικές δράσεις τελείως διάφορες εκείνων των λοιπών σουλφοναμιδών.

Η κύρια δράση του φαρμάκου συνίσταται στην αναστολή του ενζύμου της καρβονικής ανυδράσης.

Αναστολή του παραπάνω ενζύμου στα ουροφόρα σωληνάρια του νεφρού προκαλεί αυξημένη αποβολή ύδατος, διττανθρακικών, νατρίου και καλίου με αλκαλοποίηση των ούρων.

Αναστολή επίσης την καρβονικής ανυδράσης στον οφθαλμό προκαλεί μείωση της παραγωγής του υδατοειδούς υγρού, με επακόλουθο τη μείωση της ενδοφθάλμιας πίεσης, σε αντίθεση με τα συνήθη μυωτικά φάρμακα που αυξάνουν την απαγωγή του. Έτσι σε ορισμένες περιπτώσεις γλαυκώματος μπορεί να χορηγηθούν σε συνδυασμό μυωτικά φάρμακα και ακεταζολαμίδη.

Τέλος, αναστολή της καρβονικής ανυδράσης στους νευρώνες του Κ.Ν.Σ, συνεπάγεται αραίωση της συχνότητας ανωμάλων, παροξυσμικών ή εκσεσημασμένων

εκφορτίσεων, στοιχείο που βρίσκει εφαρμογή σε ορισμένες περιπτώσεις επιληψίας.

Το φάρμακο χορηγούμενο από το στόμα αρχίζει να ελαττώνει την ενδοφθάλμια πίεση σε 1-1 Vg ώρα, ενώ η δράση του διαρκεί 8-12 ώρες. Το μέγιστο αποτέλεσμα παρατηρείται μεταξύ 2-4 ωρών.

Να σημειωθεί ότι, όσα γενικώς ισχύουν σχετικά με τις αντενδείξεις, ανεπιθύμητες ενέργειες, αλληλεπιδράσεις και προσοχή στη χορήγηση των σουλφοναμιδών θα πρέπει να λαμβάνονται υπόψη και για την ακεταζολαμίδη πέραν των όσων αναφέρονται στη συνέχεια.
 

kapa

Μέλος του προσωπικού
Απ: Acetazolamide ;)

Ενδείξεις

Ως συμπληρωματικό φάρμακο σε:

Χρόνιο απλό γλαύκωμα (ανοικτής γωνίας)

Δευτεροπαθές γλαύκωμα και

Οξύ συμφορητικό γλαύκωμα (κλειστής γωνίας) προεγχειρητικώς

Επίσης το φάρμακο μπορεί να χρησιμοποιηθεί σε ορισμένες περιπτώσεις οιδημάτων καρδιακής ανεπάρκειας ή από λήψη φαρμάκων επιληψίας (PETIT MAL, μη εστιακές κρίσεις) μόνο ή σε συνδυασμό με άλλα αντιεπιληπτικά φάρμακα.
Δοσολογία και τρόπος χορήγησης

Η δοσολογία πρέπει να εξατομικεύεται ανάλογα με τις ανάγκες κάθε ασθενούς.

Χρόνιο απλό γλαύκωμα (ανοικτής γωνίας): 250mg-1g/24ωρο, σε διαιρεμένες δόσεις, συνήθως ανά 6ωρο. Η δόση προσαρμόζεται ανάλογα με το αποτέλεσμα. Υπέρβαση του 1g/24ωρο δεν αυξάνει συνήθως το αποτέλεσμα.

Δευτεροπαθές γλαύκωμα και οξύ συμφορητικό γλαύκωμα (κλειστής γωνίας) προεγχειρητικώς: 250mg/4ωρο ή 250mg δύο φορές την ημέρα για βραχείας διάρκειας θεραπεία. Σε ορισμένες οξείες καταστάσεις μπορεί να χορηγηθούν 500mg εφάπαξ και στη συνέχεια 125-500mg/4ωρο ανάλογα και με την ανταπόκριση.

Συμπληρωματικό αποτέλεσμα μπορεί να επιτευχθεί όταν η ακεταζολαμίδη συνδυασθεί με μυωτικά ή μυδριατικά φάρμακα.

Οιδήματα από συμφορητική καρδιακή ανεπάρκεια ή λήψη φαρμάκων: 250-375mg εφάπαξ, το πρωί κατά προτίμηση, ανά δεύτερη ημέρα.

Επιληψία: Η προτεινόμενη δόση είναι 8-30mg/kg σωματικού βάρους/24ωρο σε διαιρεμένες δόσεις. Μολονότι ανταπόκριση μπορεί να επιτευχθεί και με μικρές δόσεις, εντούτοις η καλύτερη ανταπόκριση παρατηρείται με δόσεις 375mg-1g/24ωρο. Όταν συνδυάζεται με άλλα αντιεπιληπτικά φάρμακα, η συνήθης δόση είναι 250mg εφάπαξ το πρωί.
Αντενδείξεις

Σοβαρή ηπατική, νεφρική ή επινεφριδική ανεπάρκεια, έκδηλη υπονατριαιμία ή και υποκαλιαιμία, υπερχλωριαιμική οξέωση, κύηση 1ου τριμήνου, υπερευαισθησία στο φάρμακο ή στις σουλφοναμίδες.

Παρατεταμένη χορήγηση του φαρμάκου αντενδείκνυται σε χρόνιο συμφορητικό γλαύκωμα στενής - κλειστής γωνίας.
Αλληλεπιδράσεις με άλλα φάρμακα ή ουσίες

Σύγχρονη χορήγηση του φαρμάκου με τρικυκλικά αντικαταθλιπτικά, συμπαθητικομιμητικά, γκαλλαμίνη, προκαϊναμίδη και κινιδίνη μπορεί, με διάφορους μηχανισμούς, να ενισχύσει τη δράση τους.

Με κορτικοστεροειδή ή ACTH κίνδυνος επιδείνωσης της υπογλυκαιμίας. Με δακτυλίτιδα κίνδυνος τοξικού δακτυλιδισμού (λόγω της υποκαλιαιμίας).
Ανεπιθύμητες ενέργειες

Σε βραχείας διάρκειας χορήγηση του φαρμάκου οι ανεπιθύμητες ενέργειες είναι ελάχιστες και περιλαμβάνουν παραισθησίες των άκρων, απώλεια της γεύσης, πολυουρία και σπανίως υπνηλία ή σύγχυση.

Σε παρατεταμένη χορήγηση μπορεί να παρατηρηθούν οξέωση (που συνήθως ανταποκρίνεται στη χορήγηση διττανθρακικών) και παροδική μυωπία (που υποχωρεί με τη διακοπή του φαρμάκου ή με τη μείωση της δόσης του).

Σπανιότερα αναφέρονται κνίδωση, αιμορραγία από το πεπτικό (μέλαινες κενώσεις), αιματουρία, σακχαρουρία, ηπατική βλάβη, χαλαρή παράλυση ή σπασμοί.
 
Μπλουζα