εντονη γυναικεία τριχόπτωση

Nala

New Member
Γεια σας και από μένα. Το πρόβλημα μου είναι το εξής:
Είμαι 37 χρονών και εδώ και 3-4 μήνες έχω έντονη τριχόπτωση σε σημείο που αραίωσαν τα μαλιά μπροστά και στο κέντρο της κεφαλής. Μετά από επισκεψη σε δερματολόγο και ενδοκρινολόγο άρχισα την εξής θεραπεία (εδώ και 1 μήνα): Rogain πρωί βράδυ, πολυβιταμήνες (αυτές τις έπινα από τον Μάιο) θυροξίνη των 50 (TSH ήταν οριακό-στο 4), minox σιαμπουάν. Έκανα όλες τις απαραίτητες αναλύσεις και ήταν όλες φυσιολογικές (και οι ορμονικές). Σημειώστε ότι έχει ένα χρόνο που πίνω θυροξίνη και ελέγχω το TSH ο οποίοσ είναι οκ.
Μάλλον αυτό σημαίνει ότι δεν έχω ΑΑ? Λόγω του ότι δεν είδα βελτίωση ο δερματολόγος μου έδωσε το pillfood lotion για 1 φορά τη ημέρα. Ποιά είναι η γνώμη σας?

Παρακαλώ συνδεθείτε ή εγγραφείτε για να απενεργοποιήσετε τις διαφημίσεις.

Nala

New Member
Χμμμμμμμ καμια απάντηση. Μήπως έχετε να μου προτείνετε κάτι με το Regain? Τα μαλιά μου έγιναν πολύ λεπτά, αδύνατα και λιπαρά. Ακουσα για εθαίρεα έλαια. Έχει κανέις εμπειρία ή μπορεί κανείς να εισηγηθεί κάτι άλλο? Άκουσα ότι τα καινούργια μαλιά που θα βγούν από το Regain θα είναι εξίσου αδύνατα και λεπτά............όπως του γάτου. Τι λέτε εσείς????

GOMI

Moderator
Μέλος του προσωπικού
Καλησπέρα.
- Ουσιαστικά λες ότι το πρόβλημα ξεκίνησε αρχές καλοκαιριού. Άλλες χρονιές τέτοια εποχή είχες κάποιου είδους τριχόπτωση, έστω και σε μικρότερο βαθμό?
- Πέρασες κάποια περίοδο έντονου στρες πριν ξεκινήσει η τριχόπτωση?
- Στις εξετάσεις που λες ότι ήταν όλα οκ, έκανες και για προλακτίνη και κορτιζόλη?

Nala

New Member
Σε ευχαριστώ για την απάντηση. Πάντα είχα λεπτά και αδύνατα μαλιά και πάντα είχα ελεφρυας μορφής τριχόπτωσης το Φθινόπωρο. Οχι δεν είχα ιδιαίτερο άγχος. Παιδια τώρα έχω άγχος που μου έπεσαν τα μισά μαλιά και το regain μου έκανε τα υπόλοιπα χάλια. Μήπως να πάρω αυτό το aloe vera shampoo??? Εχω πολυ αραίωση σε σημείο που δεν τα αφήνω κάτω αλλά τα πιάνω συνέχεια κότσο. Προλακτίνη έκανα και ήταν καλή.......όλες ήταν καλές. Κορτιζόλη τί είναι αυτό??? Νομίζω όχι.
Επίσης πίνω βιταμίνες solgar και χρηισιμοποιώ το minox shampoo. Τίποτα όμως........

GOMI

Moderator
Μέλος του προσωπικού
Η κορτιζόλη είναι μια στεροειδής ορμόνη που παράγεται από το φλοιό των επινεφριδίων. Γενικότερα διαχειρίζεται καταστάσεις στρες και σε υψηλά επίπεδα προκαλεί τριχόπτωση.
Γενικότερα δεν αναφέρεις όλες τις εξετάσεις που έχεις κάνει, αλλά αν όντως θεωρήσουμε όπως λες ότι όλες είναι όπως πρέπει και αν έχεις κάνει παρόμοιες στο παρελθόν και είναι στις ίδιες περίπου τιμές τότε θα πρέπει να εστιάσεις αλλού.
Για παράδειγμα βιταμίνες και μέταλλα. Υπάρχουν αντίστοιχες εξετάσεις σε περίπτωση που μπορείς να τις κάνεις δίχως να πληρώσεις πολλά...αν δηλαδή δεν τις έχεις κάνει ήδη.
Από κει και πέρα, το regain και κάποια μικροπραγματάκια που προτείνουν οι περισσότεροι δερματολόγοι βλέπεις και μόνη σου ότι δεν κάνουν και πολλά. Εξάλλου τι θα μπορούσαν να κάνουν αφού δεν πλησιάζουν καν την αιτία που προκαλεί την πτώση των μαλλιών.
Η προσωπική μου γνώμη είναι (χωρίς να σημαίνει ότι είναι πανάκεια ή σωστή για την περίπτωσή σου) θα κοιτούσα τι γίνεται με το έντερο. Κατά καιρούς έχω δει μελέτες αλλά και αρκετούς χρήστες σε διάφορα φόρουμ οι οποίοι λόγω κάποιων παθήσεων στο έντερο δεν απορροφούσαν σχεδόν τίποτα από τα απαραίτητα συστατικά μέσω των τροφών.
Μια μικρή φλεγμονή στο έντερο δεν είναι απαραίτητο βέβαια να γίνεται πάντα αντιληπτή. Οπότε αν έχεις κάποια δυσανεξία σε κάποιες τροφές, αν νιώθεις φουσκώματα κατά διαστήματα τότε ψάξου προς τα κει. Με σωστά προ βιοτικά (γιατί δυστυχώς δεν κάνουν όλα για όλους) μπορείς να καταφέρεις πολλά πράγματα και να έχεις και αντίκτυπο εκτός των άλλων και στα μαλλιά.
Αν το έντερο σου είναι υγιές τότε μπορείς να κοιτάξεις για βιταμίνες προς τη σωστή κατεύθυνση οι οποίες σίγουρα τότε θα σε βοηθήσουν.
Τώρα είτε παίρνεις είτε όχι είναι το ίδιο και το αυτό. Γι αυτό κατά την γνώμη μου πολλοί βγάζουν άχρηστες τις βιταμίνες σε θέματα τριχόπτωσης...γιατί δεν απορροφούνται όπως θα έπρεπε από το έντερο.

Nala

New Member
Έχω κάνει αναλύσεις για: θυροειδή, DHEAS, OH PROGESTERONE, ANDROSTENEDIONE, LH, SHBG, TETOSERONE, ZING, COPPER IN SERUM, μαγνήσιο, σίδηρο και φεριτίνη. Όλα φυσιολογικά. Κορτιζόλη δεν έχω κάνει αλλά δεν είμαι ιδιαίτερα αγχώδης τύπος. Δεν έχω οποιαδήποτε ένδειξη για δισανεξία ή φουσκώματα. Τα γυναικολογικά μου είναι μια χαρά. Γυμνάζομαι συχνά και κάποτε πίνω και βασιλικό πολτό καθώς και fish oil. Περιμένω να δω καμιά διαφορά με το regain αλλά τίποτα ακόμη (1 μήνα έχει που το χρ.). Ποιά είναι η γνώμη σας για το aloe vera shampoo. Καμιά μάσκα με εθαίρεα έλαι αάραγε?Τι άλλο πιστέυετε ότι πρέπει να ελέγξω. Εάν έιχα ΑΑ θα το έδειχναν οι αναλύσεις???

Επίσης και κάτι άλλο. Δεν έλεγξα Προλακτίνη. Η μητέρα μου στα 36 σταμάτησε η έμμηνος ρήση. Άραγε έχει σχέση και είναι κανένα προεμμηνορρυσιακό σύνδρομο?

kkathi

Member
Δεν υπάρχει καμία ανάλυση που να διαγιγνώσκει αποκλειστικά την ΑΑ.
Σε εμάς τις γυναίκες, ξεκινά συνήθως με άδειασμα στην κορυφή του κεφαλιού και εξαπλώνεται σταδιακά στο κέντρο.
Παρόλα αυτά δεν αδειάζει το κεφάλι μας όπως των αντρών. Αποκτά μια διάχυτη συνήθως μορφή με το πέρασμα των χρόνων. Μήπως έχεις πολυκυστικές ωοθήκες;
Εσύ έχεις ενδείξεις ότι μπήκες σε προεμμηνορρυσιακό;
Προσωπικά το έχω ρίξει στην πολύ καλή διατροφή. Πολύ ψάρι και πρόσληψη πρωτεϊνών .

GOMI

Moderator
Μέλος του προσωπικού
NALA, τελικά δεν έχω καταλάβει. Έκανες εξέταση προλακτίνης ή όχι?
Επίσης στο πρώτο ποστ αναφέρεις TSH ήταν οριακό-στο 4?
Ποιο ήταν το εύρος?
Αν εννοείς οριακό υψηλά, τότε σίγουρα η προλακτίνη σου πρέπει να είναι αρκετά πάνω από το φυσιολογικό.

Nala

New Member
Καλημέρα. Οχι δεν έλεγξα Προλακτίνη και Κορτιζόλη. Πήγα σε 2 Ενδοκρινολόγους και ένα δερματοτόλο και δεν μου είπαν. Να τις κάνω άραγε? Το έυρος του TSH ήταν μέχρι 4.2 και έγώ έχω γύρω στο 3,5-4 (πίνω και θυροξίνη). Τώρα για πολυκυστικές δεν ξέρω. Ήταν όλα μια χαρά (έχω και 2 παιδάκια). Άρα να πάω και στο Γυναικολόγο μου άραγε. Καμία ένδειξη για προεμμηνορρυσιακό (απλά η μαμά μου της σταμάτησε στα 36 της). Εγώ είμαι 37.

absurd

New Member
Έχεις καλή περίοδο? Ακμή ή ανεπιθύμητη τριχοφυία? Πολυκυστικές ωοθήκες στο υπερηχογράφημα?
Η αποτελεσματικότητα της μινοξιδίλης αξιολογείται στο εξάμηνο.
Εναλλακτικά, μπορείς να συζητήσεις με τον ενδοκρινολόγο σου την περίπτωση να πάρεις ένα ήπιο αντιανδρογόνο αν και εφόσον δεν σε ενδιαφέρει μια νέα εγκυμοσύνη.

Nala

New Member
Ναι, μια χαρά η περίοδος. Πολυκυστικές ωοθήκες δεν είχα αλλά θα το ξαναελέγξω με το γυναικολόγο. Δηλαδή μέχρι να αρχίσει να δουλέυει η μινοξιδίλη θα χάσω και άλλα (έχω και τις αμφιβολίες μου κατά πόσο έπρεπε να αρχίσω regain αλλά ο δερματολόγος δεν μου έδωσε και άλλη επιλογη). Έχω την εντύπωση ότι δεν πρέπει να πάρω αντιανδρογόνο γιατί η Τετοστερόνη και Androstenedione ήταν σε χαμηλά επίπεδα (μέσα σττα πλαίσια). Γιατί να τις μειώσω? Αρα συνοψίζω.........Να ελέγξω Προλακτίνη, Κορτιζόλη και να επισκευτώ το γυναικολόγο μου. Πάντως τον Αυγουστο που ήταν πολύ έντονη η τριχόπτωση και άρχισε η αραίωση είχα ξαφνικά και έντονη Ακμή........άραγε έχει σχέση?
Σας ευχαριστώ για τα σχόλια σας..........αν μπορείτε θα ήθελα περεταίρω την άποψη σας.

Παρακαλώ συνδεθείτε ή εγγραφείτε για να απενεργοποιήσετε τις διαφημίσεις.

absurd

New Member
Σύμφωνα με τα λεγομενα σου έχεις υπερανδρογονισμό (= ακμή, αραίωση απ'το τριχωτό) αλλά όχι βιοχημική υπερανδρογοναιμία (=αυξημένα επίπεδα ανδρογόνων στο αίμα). Αυτό μπορεί να οφείλεται σε αυξημένη ευαισθησία της τριχοσμηγματογόνου μονάδας στα "φυσιολογικά" ανδρογόνα και κατά κάποιους μπορεί να δικαιολογήσει τη βραχυπρόθεσμη χορηγηση ενος αντιανδρογόνου. Στη συνέχεια, αν ανασταλεί η τριχοπτωση, μπορείς να διατηρήσεις το αποτέλεσμα με μινοξ.
Σμ. Το αντιανδρογόνο δεν μειώνει τα ανδρογόνα. Απλώς μπλοκάρει τον υποδοχέα τους. Η δράση αυτή είναι απολύτως αναστρέψιμη με τη διακοπή του φαρμάκου.
Η μέτρηση κορτιζόλης είναι εκ του περισσού όπως και η μέτρηση προλακτίνης εφόσον η περίοδος σου είναι καλή.

Nala

New Member
Σε ευχαριστώ και πάλι. Σε ποιό γιατρό πρέπει να πάω για υπερανδρογονισμό? Δερματολόγο ή ενδοκρινολόγο? Πάντως πρώτη φορά έχω και πρόβλημα ακμής από την εφηβεία μου. Εσείς λέτε ότι σχετίζεται? Επίσης όταν λέτε μινοξ εννοείτε το σιαμπού ή το regain? Από μια έρευνα που έκανα υπερανδρογονισμός σημαίνει αυξημένα επίπεδα ανδρογόνων στο αίμα(οι αναλύσεις μου έδειξαν χαμηλά επίπεδα). Που μπορώ να δώ ότι συνδεεται με ακμή, αραίωση απο το τριχωτό?

absurd

New Member
Επισκέψου έναν καλό ενδοκρινολόγο που ασχολείται με γυναικεία αναπαραγωγή (διατ/χες κύκλου, πολυκυστικές ωοθήκες, ανεπιθύμητη τριχοφυία κλπ.)
Mινοξιδίλη = Regaine

GOMI

Moderator
Μέλος του προσωπικού
Nala, αν είχα όλες τις απαντήσεις για την τριχόπτωση, εκτός του ότι δεν θα ήμουν εδώ, θα ήμουν ίσως και από τους πλουσιότερους ανθρώπους στον κόσμο...:smiley:
Βασικά αν θέλεις, κάνε κάτι πολύ απλό. Μέτρησε την θερμοκρασία σου το πρωί μόλις ξυπνήσεις και πριν σηκωθείς καν από το κρεβάτι.
Μισή ώρα μετά το πρωινό σου, απόγευμα και βράδυ. (πάντα μετά μισή ώρα τουλάχιστον από το φαγητό) και γράψε αν θες εδώ.
Για το θέμα των ανδρογόνων, ταυτόχρονα με την τριχόπτωση παρατήρησες και αύξηση του σμήγματος?

Nala

New Member
Παιδιά σας ευχαριστώ για το feedback.
Ναι τον Αυγουστο ήμασταν ένα μήνα Σουηδία και όταν ήρθαμε πίσω είχα τα μισά μαλιά και αρκετά σπυράκια (σπυράκια είχα πολύ καιρό να βγάλω.........δεν θυμάμαι καν από πότε). Το θετικό είναι ότι η τριχόπτωση μειώθηκε πολύ τις τελευταίες μέρες αλλά τα μαλιά μου έχουν αραιώσει και αδυνατίσει πάρα πολύ. Για τα σπυράκια μου έδωσε ο δερματολόγος κάτι λοσιόν αλλά δεν είδα διαφορά ακόμη (έχει ένα μήνα).

GOMI

Moderator
Μέλος του προσωπικού
ένα ένα τα λες....αν δεν κάνω λάθος κάποια κοπέλα παλιότερα είχε ποστάρει παρόμοιο πρόβλημα όταν ήταν Αγγλία για κάποιο διάστημα...Τέσπα...μην κάνεις τίποτα τότε κατά την γνώμη μου...ένα καλό σαμπουάν, καθαρή διατροφή και πολύ νερό και θα φτιάξει...άντε το πολύ και καμία καλή Βιταμίνη Β complex...

Nala

New Member
Σας μπέρδεψα. Τολοιπόν η έντονη τριχόπτωση άρχισε από το Μάιο με αποκορύφωμα τον Αυγουστο όπου παρουσιάστηκε και η ακμή στο πρόσωπο και λαιμό. Τέλη Σεπτεμβρίου βελτιώθηκε η κατάσταση με τη τριχόπτωση και τώρα νομίζω είναι φυσιολογική. Αλλά το μαλλί αραίωσε πολύ και αδυνάτησε. Τις τελευταίες μέρες βλέπω μικρές τρίχες αλλά είναι πολύ αδύνατες. Έτσι είναι οι τρίχες που βγαίνουν από το regain? Να μην περιμένω κάτι καλύτερο?Αυτό το aloe vera shiampoo κάνει? Να σταματήσω τα χημικά shiampoo του φαρμακείου άραγε? Τι εισηγήστε για αναδόμηση και όγκο για κατεστρεμμενα λιπαρά μαλιά παράλληλα με το regain?

Σπυράκια: Αυτό το airol κάνει και για γυναίκες? Τι εισηγήστε?

Gomi η θερμοκρασία μέχρι στιγμής έχει ως εξής:
Πρωί:35,4
μισή ώρα μετά το πρωινό:36
μισή ώρα μετά το μεσημεριανό:36,6
Ευχαριστώ.........

GOMI

Moderator
Μέλος του προσωπικού
αν και δεν έχει μεγάλες αποκλίσεις η θερμοκρασία σου, ρίξε μια ματιά εδώ...μπας και βρεις τίποτα που να σε καλύπτει σε κάποια πράγματα...(η μετάφραση βέβαια δεν είναι και η καλύτερη...)
http://el.forme.co.il/%CE%B5%CF%80%CE%B9%CE%BD%CE%B5%CF%86%CF%81%CE%B9%CE%B4%CE%AF%CF%89%CE%BD-%CE%BA%CF%8C%CF%80%CF%89%CF%83%CE%B7-%CE%BA%CE%B1%CE%B9-%CF%80%CF%8E%CF%82-%CE%BD%CE%B1-%CF%84%CE%BF-%CF%80%CE%BF%CE%BB%CE%B5/

Μπλουζα