Fenimore
Μέλος του προσωπικού
Για την ωμοφαγία μου είχε μιλήσει το μέλος billys5 πριν από λίγο καιρό (τον οποίο θα ήθελα να τον ευχαριστήσω και δημόσια για τις πληροφορίες!). Αργότερα είδα και 2 ονομαστικές αναφορές που είχαν γίνει για την ωμοφαγία από την kkathi και πιο πρόσφατα απο τον xdante.
Η ωμοφαγία είναι μια παραλλαγή της χορτοφαγίας με την διαφορά ότι όλες οι φυτικές τροφές που θα καταναλώνονται πρέπει να είναι ωμές.
Εκτός από τα έτοιμα ωμά φυτικά πιάτα, στην ωμοφαγία παίζει μέγιστο ρόλο και η διατροφή με φύτρα από διάφορους σπόρους και όσπρια τα οποία τα κάνουμε να βλασταίνουν με την διαδικασία που εξηγείτε πιο κάτω και στην συνέχεια τα καταναλώνουμε ωμά.
Γενικά από τα θετικά που προσφέρει στον οργανισμό η ωμοφαγία υπάρχουν αναφορές σε άρθρα που λένε ότι κάνουν τα μαλλιά πιο δυνατά και πυκνά. Έψαξα αρκετά σε διάφορα φόρουμ του εξωτερικού και βρήκα αρκετές αναφορές από άτομα που ακολουθούν ωμοφαγική διατροφή και παράλληλα έχουν ή είχαν πρόβλημα με τα μαλλιά τους. Τα στατιστικά από τις αναφορές που βρήκα είναι 50% - 50%. Βρήκα αναφορές από άτομα που έλεγαν ότι τα μαλλιά τους πύκνωσαν αρκετά από όταν έγιναν ωμοφάγοι, αλλά βρήκα και αναφορές από άτομα που είπαν ότι δεν είδαν κάποια διαφορά στα μαλλιά τους με την ωμοφαγία.
Εγώ προσωπικά είχα αλλάξει περίπου το 60% της διατροφής που έκανα με ωμοφαγική διατροφή, αλλά αυτό κράτησε για λίγο καιρό καθώς δεν με βόλευε η προετοιμασία των γευμάτων μαζί με τις καθημερινές μου υποχρεώσεις και έτσι αναγκαστικά το ποσοστό έπεσε και επανήλθα στην προηγούμενη διατροφή μου, αλλά και τωρα όσο μπορώ προσπαθώ να τρώω ωμές και ανεπεξέργαστες τροφές.
Αναδημοσιεύω και μερικά άρθρα για την ωμοφαγία που βρήκα και που τα εξηγούν όλα πολύ αναλυτικά:
Πηγή: http://omofagia.gr/%CF%89%CE%BC%CE%BF%CF%86%CE%B1%CE%B3%CE%B9%CE%BA%CE%AE-%CE%B4%CE%B9%CE%B1%CF%84%CF%81%CE%BF%CF%86%CE%AE/
Ωμοφαγική Διατροφή
ΧΟΡΤΟΦΑΓΙΚΗ ΩΜΟΦΑΓΙΑ
Η Ωμοφαγία είναι η διατροφή του Μέλλοντος!
Είναι η επανασύνδεσή μας με τον “ομφάλιο λώρο”της μητέρας Φύσης..
Είναι ο φυσικός τρόπος θρέψης.
Είναι υγεία, είναι αγάπη, είναι φροντίδα, για τον εαυτό μας
και τον πλανήτη Γη.
Τι είναι “Ωμοφαγία”;
“Ωμοφαγία” είναι να τρώμε την τροφή μας όπως μας την έδωσε η φύση δηλαδή άψητη! Αυτό δεν σημαίνει διατροφική μονοτονία, όχι μόνον γιατί υπάρχει απίστευτη ποικιλία τροφών στη Φύση αλλά διότι χάρη στους προγενέστερους από εμάς ωμοφάγους έχουμε στα χέρια μας μια ολόκληρη τέχνη παρασκευής πολύ χορταστικών και δελεαστικών πιάτων γκουρμέ (που αναπτύσσεται συνεχώς) που στηρίζει την Ωμοφαγία και την κάνει ελκυστική στο ευρύ κοινό.
Αν δεν υπήρχαν τα φρούτα, τα λαχανικά και οι καρποί δεν θα υπήρχε ζωή στον πλανήτη ούτε ζώα ούτε άνθρωποι!
Ποια είναι τα ωμά και “ζωντανά” φαγητά.
Τα ωμά και “ζωντανά” φαγητά είναι τα φρούτα, τα λαχανικά, οι ξηροί καρποί, τα όσπρια,τα δημητριακά,τα φύτρα. Μαζί με αυτά ακολουθούν τα μυρωδικά, τα βότανα, η χαρουπόσκονη, το ανεπεξέργαστο μέλι, τα σιρόπια που παίρνουμε από τα δένδρα (του σφενδάμου κ.α.) το ακατέργαστο αλάτι (σε καλλιέργειας χωρίς συντηρητικά.κ.α.καλλιέργειας χωρίς συντηρητικά.κ.α.
Γιατί λέγονται “ζωντανές” τροφές.
“Ζωντανές” λέγονται διότι έχουν βιοενέργεια και όλα τους τα συστατικά π.χ. τα φρέσκα λαχανικά και τα φρούτα. Οι δε σπόροι μπορούν να φυτρώσουν, να παράγουν ζωή π.χ. σχεδόν όλοι οι ξηροί καρποί όταν μουσκέψουν μερικές ώρες βγάζουν φύτρο μπορούν να δημιουργήσουν ένα καινούργιο φυτό με αποτέλεσμα να μεγιστοποιείται η θρεπτική τους αξία. Το ίδιο συμβαίνει με τα όσπρια, θα θυμάστε ίσως που στο σχολείο φυτρώναμε φακές.
Ενώ όλα τα παραπάνω, μαγειρεμένα, μόνο να σαπίσουν μπορούν και όχι να μας δώσουν όλα τα θρεπτικά τους συστατικά, προσφέροντάς μας ενέργεια και υγεία!
Ποια η διαφορά των ωμών τροφών από τις μαγειρεμένες;
Η τροφή όταν μαγειρεύεται σε θερμοκρασίες πάνω από 118F βαθμούς χάνει τα ένζυμά της αυτά που έχει προβλέψει η Φύση για να μπορεί η κάθε τροφή να μεταβολίζεται και να επιστρέφει στη γη από όπου και προήλθε. Χάνει το 50% της πρωτεΐνης, τα μέταλλα, τις βιταμίνες και γενικά τα θρεπτικά της συστατικά με αποτέλεσμα να τρώμε ποσότητες για να πάρουμε ότι έχει απομείνει από θρεπτικά συστατικά μετά το μαγείρεμα. Αυτή είναι και η βασική αιτία της παχυσαρκίας.
Αντίθετα δεν υπάρχει ωμοφάγος στον κόσμο που να μην έχει το φυσιολογικό του βάρος.
Αξίζει να σημειωθεί εδώ ότι η έλλειψη των ενζύμων στα φαγητά ευθύνονται για το φούσκωμα, το βάρος και την υπνηλία που νοιώθουμε μετά από ένα (υποτιθέμενο) πλήρες γεύμα.
Ο οργανισμός χρειάζεται όλη του την ενέργεια για να μεταβολίσει τροφές που δεν περιέχουν ένζυμα. Ενώ αντίθετα οι ωμοφάγοι δεν έχουν τέτοια συμπτώματα. Μετά από ένα πλήρες γεύμα είναι ελαφρείς και γεμάτοι ενέργεια!
Όλοι οι Ωμοφάγοι ανά τον κόσμο αναφέρουν τα ίδια θετικά αποτελέσματα, όπως:
- χάσιμο περιττού βάρους,
- απαλλαγή από τη λαιμαργία,
- διαμόρφωση θετικής στάσης ζωής και ανάπτυξη κεφιού ,
- απαλλαγή από καταθλιπτικά συναισθήματα,
- απαλλαγή από πονοκεφάλους,
- απαλλαγή από προβλήματα πριν και κατά την έμμηνο ρύση,
- εξαφάνιση της κυτταρίτιδας,
- πύκνωση του τριχωτού της κεφαλής,
- εξαφάνιση των λευκών τριχών στα μαλλιά,
- απαλλαγή από αλλεργίες,
- απαλλαγή από μυκητιάσεις,
- απαλλαγή από αρθρήτιδες
- απαλλαγή από φοβίες,
- απαλλαγή από εθισμούς (τσιγάρο,αλκοόλ,καφέ, κ.λ.π.)
- απαλλαγή από χρόνια κόπωση,
- απαλλαγή από στομαχικές διαταραχές,
- απαλλαγή από την ακμή και διάφορα δερματικά προβλήματα,
-απαλλαγή από κακοσμία του στόματος και του σώματος,
και πάρα πολλά άλλα ο κατάλογος είναι τόσο μακρύς όσο και οι ωμοφάγοι που ο καθένας αναφέρει το πρόβλημα που είχε και απαλλάχθηκε!
Επίσης είναι πάρα πολλοί εκείνοι που αναφέρουν και πιστοποιούν ότι αυτοθεραπεύθηκαν από σοβαρές ασθένειες όπως ο καρκίνος. Η σοβαρότητατου θέματος δεν μας επιτρέπει να πάρουμε “θέση” ως μη ειδικοί, όμως, οι μαρτυρίες τους αξίζει να εξετασθούν σοβαρά σε κάθε περίπτωση.
Στις παρακάτω διαδικτυακές “σελίδες” υπάρχουν αρκετές πληροφορίες από τις οποίες κάποιες ίσως μπορεί να σώζουν ζωές και αυτές είναι μερικές μόνον από τις πάμπολλες που υπάρχουν στο διαδίκτυο:
http://www.drday.com
www.rawandjuicy.com/shirley.html
www.rawandjuicy.com/shelly.html
Το εύλογο ερώτημα που αναδύεται εδώ είναι γιατί όλες αυτές οι περιπτώσεις μένουν στην αφάνεια, γιατί δεν είναι στα δελτία ειδήσεων όλου του κόσμου;
Γιατί; Ποιός η ποιοί ωφελούνται από την απόκρυψη της αληθείας;
Πώς γίνεται ένας τρόπος να οδηγεί σε όλες της περιπτώσεις στην υγεία; η Ωμοφαγία θεραπεύει;
όχι, δεν θεραπεύει η Ωμοφαγία.
Η Ωμοφαγία δίνει στον οργανισμό το κατάλληλο έδαφος ώστε να μπορεί να αυτοθεραπευτεί!
Η αυτοθεραπεία είναι λειτουργία του ανθρώπινου οργανισμού, η σοφία της Φύσης!
Πνευματικά δικαιώματα 2010-2011 ΦΛΩΡΑ ΠΑΠΑΔΟΠΟΥΛΟΥ
Πηγή: http://omofagia.gr/2011/01/12/%CF%86%CF%8D%CF%84%CF%81%CE%B1/
Φύτρα
Τι είναι τα φύτρα.
Το φύτρο δημιουργείται όταν ο σπόρος ξεκινάει να μεγαλώνει ώστε να δημιουργήσει ένα καινούργιο φυτό.
Τα φύτρα ποικίλουν σε υφή και γεύση. Μερικά είναι πιπεράτα όπως τα σπόρια του κρεμμυδιού και του ραδικιού.
Άλλα είναι σκληρά όπως τα όσπρια και άλλα τρυφερά όπως το άλφα – άλφα.
Άλλα είναι κατάλληλα για τη σαλάτα μας η για σούπα για σάντουιτς η για ροφήματα.
Είναι το μόνο λαχανικό που μπορεί να καλλιεργηθεί παντού ακόμα και κατά την διάρκεια ενός ταξιδιού.
Τα φύτρα τα βρίσκουμε πολύ βαθειά μέσα στην ιστορία. Έχει γραφτεί ότι 5.000 χρόνια πριν στην αρχαία Κίνα οι γιατροί και οι φυσιοθεραπευτές έδιναν φύτρα στους ασθενείς με σκοπό να τους θεραπεύσουν. Επίσης τα βρίσκουμε στη βίβλο στο βιβλίο του Δανιήλ. Το 1700 οι ναυτικοί πολύ συχνά αντιμετώπιζαν το σκορβούτο (έλλειψη βιταμίνης C) και το 1772-1775 ο κάπταιν James Cook έδωσε στους ναυτικούς του να φάνε λεμόνια και ποικιλία φύτρων τους έβαλε δε να καλλιεργούν φύτρα μέσα στο καράβι και με αυτό τον τρόπο γλύτωσαν από τα προβλήματα υγείας που τους ταλαιπωρούσαν.
Παρά όλα αυτά δεν είναι περισσότερο από 30 χρόνια που οι δυτικοί ενδιαφερθήκαμε για τα φύτρα και τις οφέλειες τους. Κατά τη διάρκεια του δευτέρου Παγκοσμίου πολέμου ενδιαφέρθηκαν διάφοροι διατροφολόγοι ώστε να βρουν ένα λαχανικό που να καλλιεργείται κάθε εποχή του χρόνου με εύκολο τρόπο, χωρίς χώμα, χωρίς ήλιο να συναγωνίζεται τις ντομάτες σε βιταμίνη C να μην δημιουργεί απορρίμματα κατά τη διάρκεια της παρασκευής και να είναι πλούσιο σε θρεπτικά συστατικά. Και κατέληξαν στα φύτρα τα οποία είναι τα πιο ολοκληρωμένα τρόφιμα σε θρεπτική αξία. Τα φύτρα είναι ζωντανή τροφή αφού ακόμα και όταν τα βάλουμε στο ψυγείο συνεχίζουν να αναπτύσονται (με αργό ρυθμό) και η θρεπτική τους αξία συνεχίζει να αυξάνεται.
Είναι δε πολύ οικονομικά από τη στιγμή που 1 ποτήρι σπόρους μας δίνει 3 κιλά λαχανικά επίσης πρέπει να προσθέσουμε ότι είναι απολύτως βιολογικά μια και τα καλλιεργούμε μόνοι μας.
Για να πάρουμε μια εικόνα της θρεπτικής τους αξίας σύμφωνα με έρευνες που έχουν γίνει σε διάφορα Πανεπιστήμια της Αμερικής τα φύτρα άλφα-άλφα έχουν περισσότερη χλωροφύλλη από το σπανάκι, το λάχανο και το μαιντανό. Το άλφα- άλφα, ο ηλιόσπορος και το τρυφίλλι περιέχουν 4% πρωτείνη ενώ το σπανάκι έχει μόνο 3% όταν το κρέας περιέχει 19% πρωτείνη το φύτρο σόγιας (ροβίτσα) περιέχει 28% και οι φακές και τα μπιζέλια έχουν 26% πρωτείνη.
Τα φύτρα των δημητριακών και των ξηρών καρπών είναι πλούσια σε λιπαρά. Π.χ. το σιτάρι και ο ηλιόσπορος. Ο ηλιόσπορος είναι η τέλεια πηγή για ωμέγα 6.
Το φύτρο ραδικιού έχει 29 φορές περισσότερο βιταμίνη C από το γάλα και 4 φορές περισσότερη βιταμίνη Α.
Αυτό το πιπεράτο λαχανικό έχει 10 φορές περισσότερο ασβέστιο από την πατάτα και περιέχει περισσότερη βιταμίνη C από τον ανανά. Εάν εξετάσει κανείς τι συμβαίνει κατά τη διάρκεια του φυτρώματος θα νομίσει ότι είναι εργοστάσιο παραγωγής βιταμινών.
Έχει αποδειχτεί ότι τα φύτρα εμποδίζουν την οστεοπόρωση, βοηθούν σε ανώδυνη εμμηνόπαυση και είναι κατά των καρκινικών όγκων!
Έρευνες που έγιναν στο Ιατρικό Πανεπιστήμιο John Hopkins ανακάλυψαν ότι τα ένζυμα που αναπτύσσονται στα φύτρα του μπρόκολου εμποδίζουν τα κύτταρα να μεταλαχτούν σε καρκινικά.
Τα φύτρα άλφα- άλφα κατεβάζουν την κακή χοληστερίνη καθώς και τα λίπη αλλά όχι την καλή χοληστερίνη.
Το φύτρο του ηλιόσπορου του σιταριού και των δημητριακών βελτειώνουν την ζωή των ανθρώπων που πάσχουν από διαβήτη.
Έρευνες σε ζώα έδειξαν τα οφέλη σε προβλήματα αρτηριοσκλήρωσης και καρδιακών προβλημάτων.
Τα οφέλημα ένζυμα στα φύτρα άλφα άλφα πολλαπλασιάζονται κατά 450% σε σχέση με τον σπόρο τον ανενεργό.
Επίσης τα φύτρα άλφα-άλφα είναι πλούσια σε μαγνήσιο, σε αντιοξειδωτικά με αποτέλεσμα να αναχαιτούν την γήρανση με φυσικό τρόπο…(χωρίς κρέμες, χωρίς ακριβά καλυντικά, χωρίς περισπούδαστες φόρμουλες)! Αλλά με τη σοφία της φύσης!
Μια και τα φύτρα αντιπροσωπεύουν το θαύμα της γέννησης!
Τα φύτρα άλφα-άλφα πήραν το όνομά τους από το Αραβικό ‘αλφ αλ-φα’ που σημαίνει πατέρας όλων των τροφών!
Τα φύτρα είναι η πιο συμπηκνωμένη φυσική πηγή βιταμινών, μετάλων, ενζύμων, ιχνοστοιχείων, αμινοοξέων και πρωτεινών στη γη!
Παρά όλα αυτά τα φύτρα είναι κάτι περισσότερο από θρεπτικά συστατικά..
Όπως είπε και ο Γερμανός φιλόσοφος Γκαίτε ‘Το ολόκληρο είναι περισσότερο από την πρόσθεση των μερών του’.
Η μοντέρνα ιατρική θα μάθει πολλά από αυτή του την παρατήρηση. Διότι αν και οι γιατροί είναι πολύ περίεργοι σχετικά με την αρχαία Κινέζικη ιατρική, δεν μπορούν ακόμα να αποδεχτούν την ζωτική ενέργεια το (τσι) που έλεγαν οι γιατροί στην αρχαία Κίνα.
Η ιατρική της δύσης ερμηνεύει την ενέργεια σε θερμίδες αλλά οι θερμίδες δεν εξηγούν την ζωή…
'Αλλες πηγές και άρθρα:
Στα Ελληνικά
http://omofagia.forumup.gr/about2-omofagia.html
http://www.ethnos.gr/article.asp?catid=22768&subid=2&pubid=22716958
http://www.diet4me.gr/diatrofh/wmofagia.html
http://omofagos.blogspot.com/
http://www.urantiacenter.gr/diamantia-sofias/ygeia/950-2011-11-29-21-23-38.html
Στα Αγγλικά
http://www.rawfoodlife.com/#axzz1lLPOTSAT
http://eatsprouts.com/eat/rawfood.php
http://www.rawfoods.com/articles/tenadvantages.html
http://www.thebestofrawfood.com/
Πως φτιάχνουμε τα φύτρα:
Το να κάνουμε τους σπόρους και τα όσπρια να βλαστήσουν δεν είναι δύσκολο. Όλοι το είχαμε κάνει παλιά στο σχολείο που βάζαμε φακές πάνω σε βρεγμένο βαμβάκι και μετά από 1 - 2 μέρες είχαν βλαστήσει.
Τα βασικά βήματα είναι: ξεπλένουμε πολύ καλά τους σπόρους / όσπρια, τα τοποθετούμε σε ένα δοχείο, το γεμίζουμε με νερό, και σκεπάζουμε το δοχείο με μία πετσέτα. Την επόμενη μέρα σουρώνουμε το νερό, της ξεπλένουμε πάλι με νερό και το ξανασουρώνουμε, και αφήνουμε πάλι τους σπόρους / όσπρια μέσα στο δοχείο (χωρίς νερό αυτή τη φορά) μαζί με την πετσέτα ως κάλυμα. Μετά από 1 - 2 μέρες θα αρχίσουν να βλαστένουν. Μία φορά ή κάθε δεύτερη μέρα τα ξεπλένουμε και σουρώνουμε πάλι με νερό και τα αφήνουμε κι άλλο στο δοχείο να μεγαλώνουν.
Βάζω αυτό το βιντεάκι για να δείτε πως γίνετε:
http://www.youtube.com/watch?v=-V6yNqep-9o&feature=related
Βάζω και μερικές φωτογραφίες από γεύματα ωμοφαγικής διατροφής:
Η ωμοφαγία είναι μια παραλλαγή της χορτοφαγίας με την διαφορά ότι όλες οι φυτικές τροφές που θα καταναλώνονται πρέπει να είναι ωμές.
Εκτός από τα έτοιμα ωμά φυτικά πιάτα, στην ωμοφαγία παίζει μέγιστο ρόλο και η διατροφή με φύτρα από διάφορους σπόρους και όσπρια τα οποία τα κάνουμε να βλασταίνουν με την διαδικασία που εξηγείτε πιο κάτω και στην συνέχεια τα καταναλώνουμε ωμά.
Γενικά από τα θετικά που προσφέρει στον οργανισμό η ωμοφαγία υπάρχουν αναφορές σε άρθρα που λένε ότι κάνουν τα μαλλιά πιο δυνατά και πυκνά. Έψαξα αρκετά σε διάφορα φόρουμ του εξωτερικού και βρήκα αρκετές αναφορές από άτομα που ακολουθούν ωμοφαγική διατροφή και παράλληλα έχουν ή είχαν πρόβλημα με τα μαλλιά τους. Τα στατιστικά από τις αναφορές που βρήκα είναι 50% - 50%. Βρήκα αναφορές από άτομα που έλεγαν ότι τα μαλλιά τους πύκνωσαν αρκετά από όταν έγιναν ωμοφάγοι, αλλά βρήκα και αναφορές από άτομα που είπαν ότι δεν είδαν κάποια διαφορά στα μαλλιά τους με την ωμοφαγία.
Εγώ προσωπικά είχα αλλάξει περίπου το 60% της διατροφής που έκανα με ωμοφαγική διατροφή, αλλά αυτό κράτησε για λίγο καιρό καθώς δεν με βόλευε η προετοιμασία των γευμάτων μαζί με τις καθημερινές μου υποχρεώσεις και έτσι αναγκαστικά το ποσοστό έπεσε και επανήλθα στην προηγούμενη διατροφή μου, αλλά και τωρα όσο μπορώ προσπαθώ να τρώω ωμές και ανεπεξέργαστες τροφές.
Αναδημοσιεύω και μερικά άρθρα για την ωμοφαγία που βρήκα και που τα εξηγούν όλα πολύ αναλυτικά:
Πηγή: http://omofagia.gr/%CF%89%CE%BC%CE%BF%CF%86%CE%B1%CE%B3%CE%B9%CE%BA%CE%AE-%CE%B4%CE%B9%CE%B1%CF%84%CF%81%CE%BF%CF%86%CE%AE/
Ωμοφαγική Διατροφή
ΧΟΡΤΟΦΑΓΙΚΗ ΩΜΟΦΑΓΙΑ
Η Ωμοφαγία είναι η διατροφή του Μέλλοντος!
Είναι η επανασύνδεσή μας με τον “ομφάλιο λώρο”της μητέρας Φύσης..
Είναι ο φυσικός τρόπος θρέψης.
Είναι υγεία, είναι αγάπη, είναι φροντίδα, για τον εαυτό μας
και τον πλανήτη Γη.
Τι είναι “Ωμοφαγία”;
“Ωμοφαγία” είναι να τρώμε την τροφή μας όπως μας την έδωσε η φύση δηλαδή άψητη! Αυτό δεν σημαίνει διατροφική μονοτονία, όχι μόνον γιατί υπάρχει απίστευτη ποικιλία τροφών στη Φύση αλλά διότι χάρη στους προγενέστερους από εμάς ωμοφάγους έχουμε στα χέρια μας μια ολόκληρη τέχνη παρασκευής πολύ χορταστικών και δελεαστικών πιάτων γκουρμέ (που αναπτύσσεται συνεχώς) που στηρίζει την Ωμοφαγία και την κάνει ελκυστική στο ευρύ κοινό.
Αν δεν υπήρχαν τα φρούτα, τα λαχανικά και οι καρποί δεν θα υπήρχε ζωή στον πλανήτη ούτε ζώα ούτε άνθρωποι!
Ποια είναι τα ωμά και “ζωντανά” φαγητά.
Τα ωμά και “ζωντανά” φαγητά είναι τα φρούτα, τα λαχανικά, οι ξηροί καρποί, τα όσπρια,τα δημητριακά,τα φύτρα. Μαζί με αυτά ακολουθούν τα μυρωδικά, τα βότανα, η χαρουπόσκονη, το ανεπεξέργαστο μέλι, τα σιρόπια που παίρνουμε από τα δένδρα (του σφενδάμου κ.α.) το ακατέργαστο αλάτι (σε καλλιέργειας χωρίς συντηρητικά.κ.α.καλλιέργειας χωρίς συντηρητικά.κ.α.
Γιατί λέγονται “ζωντανές” τροφές.
“Ζωντανές” λέγονται διότι έχουν βιοενέργεια και όλα τους τα συστατικά π.χ. τα φρέσκα λαχανικά και τα φρούτα. Οι δε σπόροι μπορούν να φυτρώσουν, να παράγουν ζωή π.χ. σχεδόν όλοι οι ξηροί καρποί όταν μουσκέψουν μερικές ώρες βγάζουν φύτρο μπορούν να δημιουργήσουν ένα καινούργιο φυτό με αποτέλεσμα να μεγιστοποιείται η θρεπτική τους αξία. Το ίδιο συμβαίνει με τα όσπρια, θα θυμάστε ίσως που στο σχολείο φυτρώναμε φακές.
Ενώ όλα τα παραπάνω, μαγειρεμένα, μόνο να σαπίσουν μπορούν και όχι να μας δώσουν όλα τα θρεπτικά τους συστατικά, προσφέροντάς μας ενέργεια και υγεία!
Ποια η διαφορά των ωμών τροφών από τις μαγειρεμένες;
Η τροφή όταν μαγειρεύεται σε θερμοκρασίες πάνω από 118F βαθμούς χάνει τα ένζυμά της αυτά που έχει προβλέψει η Φύση για να μπορεί η κάθε τροφή να μεταβολίζεται και να επιστρέφει στη γη από όπου και προήλθε. Χάνει το 50% της πρωτεΐνης, τα μέταλλα, τις βιταμίνες και γενικά τα θρεπτικά της συστατικά με αποτέλεσμα να τρώμε ποσότητες για να πάρουμε ότι έχει απομείνει από θρεπτικά συστατικά μετά το μαγείρεμα. Αυτή είναι και η βασική αιτία της παχυσαρκίας.
Αντίθετα δεν υπάρχει ωμοφάγος στον κόσμο που να μην έχει το φυσιολογικό του βάρος.
Αξίζει να σημειωθεί εδώ ότι η έλλειψη των ενζύμων στα φαγητά ευθύνονται για το φούσκωμα, το βάρος και την υπνηλία που νοιώθουμε μετά από ένα (υποτιθέμενο) πλήρες γεύμα.
Ο οργανισμός χρειάζεται όλη του την ενέργεια για να μεταβολίσει τροφές που δεν περιέχουν ένζυμα. Ενώ αντίθετα οι ωμοφάγοι δεν έχουν τέτοια συμπτώματα. Μετά από ένα πλήρες γεύμα είναι ελαφρείς και γεμάτοι ενέργεια!
Όλοι οι Ωμοφάγοι ανά τον κόσμο αναφέρουν τα ίδια θετικά αποτελέσματα, όπως:
- χάσιμο περιττού βάρους,
- απαλλαγή από τη λαιμαργία,
- διαμόρφωση θετικής στάσης ζωής και ανάπτυξη κεφιού ,
- απαλλαγή από καταθλιπτικά συναισθήματα,
- απαλλαγή από πονοκεφάλους,
- απαλλαγή από προβλήματα πριν και κατά την έμμηνο ρύση,
- εξαφάνιση της κυτταρίτιδας,
- πύκνωση του τριχωτού της κεφαλής,
- εξαφάνιση των λευκών τριχών στα μαλλιά,
- απαλλαγή από αλλεργίες,
- απαλλαγή από μυκητιάσεις,
- απαλλαγή από αρθρήτιδες
- απαλλαγή από φοβίες,
- απαλλαγή από εθισμούς (τσιγάρο,αλκοόλ,καφέ, κ.λ.π.)
- απαλλαγή από χρόνια κόπωση,
- απαλλαγή από στομαχικές διαταραχές,
- απαλλαγή από την ακμή και διάφορα δερματικά προβλήματα,
-απαλλαγή από κακοσμία του στόματος και του σώματος,
και πάρα πολλά άλλα ο κατάλογος είναι τόσο μακρύς όσο και οι ωμοφάγοι που ο καθένας αναφέρει το πρόβλημα που είχε και απαλλάχθηκε!
Επίσης είναι πάρα πολλοί εκείνοι που αναφέρουν και πιστοποιούν ότι αυτοθεραπεύθηκαν από σοβαρές ασθένειες όπως ο καρκίνος. Η σοβαρότητατου θέματος δεν μας επιτρέπει να πάρουμε “θέση” ως μη ειδικοί, όμως, οι μαρτυρίες τους αξίζει να εξετασθούν σοβαρά σε κάθε περίπτωση.
Στις παρακάτω διαδικτυακές “σελίδες” υπάρχουν αρκετές πληροφορίες από τις οποίες κάποιες ίσως μπορεί να σώζουν ζωές και αυτές είναι μερικές μόνον από τις πάμπολλες που υπάρχουν στο διαδίκτυο:
http://www.drday.com
www.rawandjuicy.com/shirley.html
www.rawandjuicy.com/shelly.html
Το εύλογο ερώτημα που αναδύεται εδώ είναι γιατί όλες αυτές οι περιπτώσεις μένουν στην αφάνεια, γιατί δεν είναι στα δελτία ειδήσεων όλου του κόσμου;
Γιατί; Ποιός η ποιοί ωφελούνται από την απόκρυψη της αληθείας;
Πώς γίνεται ένας τρόπος να οδηγεί σε όλες της περιπτώσεις στην υγεία; η Ωμοφαγία θεραπεύει;
όχι, δεν θεραπεύει η Ωμοφαγία.
Η Ωμοφαγία δίνει στον οργανισμό το κατάλληλο έδαφος ώστε να μπορεί να αυτοθεραπευτεί!
Η αυτοθεραπεία είναι λειτουργία του ανθρώπινου οργανισμού, η σοφία της Φύσης!
Πνευματικά δικαιώματα 2010-2011 ΦΛΩΡΑ ΠΑΠΑΔΟΠΟΥΛΟΥ
Πηγή: http://omofagia.gr/2011/01/12/%CF%86%CF%8D%CF%84%CF%81%CE%B1/
Φύτρα
Τι είναι τα φύτρα.
Το φύτρο δημιουργείται όταν ο σπόρος ξεκινάει να μεγαλώνει ώστε να δημιουργήσει ένα καινούργιο φυτό.
Τα φύτρα ποικίλουν σε υφή και γεύση. Μερικά είναι πιπεράτα όπως τα σπόρια του κρεμμυδιού και του ραδικιού.
Άλλα είναι σκληρά όπως τα όσπρια και άλλα τρυφερά όπως το άλφα – άλφα.
Άλλα είναι κατάλληλα για τη σαλάτα μας η για σούπα για σάντουιτς η για ροφήματα.
Είναι το μόνο λαχανικό που μπορεί να καλλιεργηθεί παντού ακόμα και κατά την διάρκεια ενός ταξιδιού.
Τα φύτρα τα βρίσκουμε πολύ βαθειά μέσα στην ιστορία. Έχει γραφτεί ότι 5.000 χρόνια πριν στην αρχαία Κίνα οι γιατροί και οι φυσιοθεραπευτές έδιναν φύτρα στους ασθενείς με σκοπό να τους θεραπεύσουν. Επίσης τα βρίσκουμε στη βίβλο στο βιβλίο του Δανιήλ. Το 1700 οι ναυτικοί πολύ συχνά αντιμετώπιζαν το σκορβούτο (έλλειψη βιταμίνης C) και το 1772-1775 ο κάπταιν James Cook έδωσε στους ναυτικούς του να φάνε λεμόνια και ποικιλία φύτρων τους έβαλε δε να καλλιεργούν φύτρα μέσα στο καράβι και με αυτό τον τρόπο γλύτωσαν από τα προβλήματα υγείας που τους ταλαιπωρούσαν.
Παρά όλα αυτά δεν είναι περισσότερο από 30 χρόνια που οι δυτικοί ενδιαφερθήκαμε για τα φύτρα και τις οφέλειες τους. Κατά τη διάρκεια του δευτέρου Παγκοσμίου πολέμου ενδιαφέρθηκαν διάφοροι διατροφολόγοι ώστε να βρουν ένα λαχανικό που να καλλιεργείται κάθε εποχή του χρόνου με εύκολο τρόπο, χωρίς χώμα, χωρίς ήλιο να συναγωνίζεται τις ντομάτες σε βιταμίνη C να μην δημιουργεί απορρίμματα κατά τη διάρκεια της παρασκευής και να είναι πλούσιο σε θρεπτικά συστατικά. Και κατέληξαν στα φύτρα τα οποία είναι τα πιο ολοκληρωμένα τρόφιμα σε θρεπτική αξία. Τα φύτρα είναι ζωντανή τροφή αφού ακόμα και όταν τα βάλουμε στο ψυγείο συνεχίζουν να αναπτύσονται (με αργό ρυθμό) και η θρεπτική τους αξία συνεχίζει να αυξάνεται.
Είναι δε πολύ οικονομικά από τη στιγμή που 1 ποτήρι σπόρους μας δίνει 3 κιλά λαχανικά επίσης πρέπει να προσθέσουμε ότι είναι απολύτως βιολογικά μια και τα καλλιεργούμε μόνοι μας.
Για να πάρουμε μια εικόνα της θρεπτικής τους αξίας σύμφωνα με έρευνες που έχουν γίνει σε διάφορα Πανεπιστήμια της Αμερικής τα φύτρα άλφα-άλφα έχουν περισσότερη χλωροφύλλη από το σπανάκι, το λάχανο και το μαιντανό. Το άλφα- άλφα, ο ηλιόσπορος και το τρυφίλλι περιέχουν 4% πρωτείνη ενώ το σπανάκι έχει μόνο 3% όταν το κρέας περιέχει 19% πρωτείνη το φύτρο σόγιας (ροβίτσα) περιέχει 28% και οι φακές και τα μπιζέλια έχουν 26% πρωτείνη.
Τα φύτρα των δημητριακών και των ξηρών καρπών είναι πλούσια σε λιπαρά. Π.χ. το σιτάρι και ο ηλιόσπορος. Ο ηλιόσπορος είναι η τέλεια πηγή για ωμέγα 6.
Το φύτρο ραδικιού έχει 29 φορές περισσότερο βιταμίνη C από το γάλα και 4 φορές περισσότερη βιταμίνη Α.
Αυτό το πιπεράτο λαχανικό έχει 10 φορές περισσότερο ασβέστιο από την πατάτα και περιέχει περισσότερη βιταμίνη C από τον ανανά. Εάν εξετάσει κανείς τι συμβαίνει κατά τη διάρκεια του φυτρώματος θα νομίσει ότι είναι εργοστάσιο παραγωγής βιταμινών.
Έχει αποδειχτεί ότι τα φύτρα εμποδίζουν την οστεοπόρωση, βοηθούν σε ανώδυνη εμμηνόπαυση και είναι κατά των καρκινικών όγκων!
Έρευνες που έγιναν στο Ιατρικό Πανεπιστήμιο John Hopkins ανακάλυψαν ότι τα ένζυμα που αναπτύσσονται στα φύτρα του μπρόκολου εμποδίζουν τα κύτταρα να μεταλαχτούν σε καρκινικά.
Τα φύτρα άλφα- άλφα κατεβάζουν την κακή χοληστερίνη καθώς και τα λίπη αλλά όχι την καλή χοληστερίνη.
Το φύτρο του ηλιόσπορου του σιταριού και των δημητριακών βελτειώνουν την ζωή των ανθρώπων που πάσχουν από διαβήτη.
Έρευνες σε ζώα έδειξαν τα οφέλη σε προβλήματα αρτηριοσκλήρωσης και καρδιακών προβλημάτων.
Τα οφέλημα ένζυμα στα φύτρα άλφα άλφα πολλαπλασιάζονται κατά 450% σε σχέση με τον σπόρο τον ανενεργό.
Επίσης τα φύτρα άλφα-άλφα είναι πλούσια σε μαγνήσιο, σε αντιοξειδωτικά με αποτέλεσμα να αναχαιτούν την γήρανση με φυσικό τρόπο…(χωρίς κρέμες, χωρίς ακριβά καλυντικά, χωρίς περισπούδαστες φόρμουλες)! Αλλά με τη σοφία της φύσης!
Μια και τα φύτρα αντιπροσωπεύουν το θαύμα της γέννησης!
Τα φύτρα άλφα-άλφα πήραν το όνομά τους από το Αραβικό ‘αλφ αλ-φα’ που σημαίνει πατέρας όλων των τροφών!
Τα φύτρα είναι η πιο συμπηκνωμένη φυσική πηγή βιταμινών, μετάλων, ενζύμων, ιχνοστοιχείων, αμινοοξέων και πρωτεινών στη γη!
Παρά όλα αυτά τα φύτρα είναι κάτι περισσότερο από θρεπτικά συστατικά..
Όπως είπε και ο Γερμανός φιλόσοφος Γκαίτε ‘Το ολόκληρο είναι περισσότερο από την πρόσθεση των μερών του’.
Η μοντέρνα ιατρική θα μάθει πολλά από αυτή του την παρατήρηση. Διότι αν και οι γιατροί είναι πολύ περίεργοι σχετικά με την αρχαία Κινέζικη ιατρική, δεν μπορούν ακόμα να αποδεχτούν την ζωτική ενέργεια το (τσι) που έλεγαν οι γιατροί στην αρχαία Κίνα.
Η ιατρική της δύσης ερμηνεύει την ενέργεια σε θερμίδες αλλά οι θερμίδες δεν εξηγούν την ζωή…
'Αλλες πηγές και άρθρα:
Στα Ελληνικά
http://omofagia.forumup.gr/about2-omofagia.html
http://www.ethnos.gr/article.asp?catid=22768&subid=2&pubid=22716958
http://www.diet4me.gr/diatrofh/wmofagia.html
http://omofagos.blogspot.com/
http://www.urantiacenter.gr/diamantia-sofias/ygeia/950-2011-11-29-21-23-38.html
Στα Αγγλικά
http://www.rawfoodlife.com/#axzz1lLPOTSAT
http://eatsprouts.com/eat/rawfood.php
http://www.rawfoods.com/articles/tenadvantages.html
http://www.thebestofrawfood.com/
Πως φτιάχνουμε τα φύτρα:
Το να κάνουμε τους σπόρους και τα όσπρια να βλαστήσουν δεν είναι δύσκολο. Όλοι το είχαμε κάνει παλιά στο σχολείο που βάζαμε φακές πάνω σε βρεγμένο βαμβάκι και μετά από 1 - 2 μέρες είχαν βλαστήσει.
Τα βασικά βήματα είναι: ξεπλένουμε πολύ καλά τους σπόρους / όσπρια, τα τοποθετούμε σε ένα δοχείο, το γεμίζουμε με νερό, και σκεπάζουμε το δοχείο με μία πετσέτα. Την επόμενη μέρα σουρώνουμε το νερό, της ξεπλένουμε πάλι με νερό και το ξανασουρώνουμε, και αφήνουμε πάλι τους σπόρους / όσπρια μέσα στο δοχείο (χωρίς νερό αυτή τη φορά) μαζί με την πετσέτα ως κάλυμα. Μετά από 1 - 2 μέρες θα αρχίσουν να βλαστένουν. Μία φορά ή κάθε δεύτερη μέρα τα ξεπλένουμε και σουρώνουμε πάλι με νερό και τα αφήνουμε κι άλλο στο δοχείο να μεγαλώνουν.
Βάζω αυτό το βιντεάκι για να δείτε πως γίνετε:
http://www.youtube.com/watch?v=-V6yNqep-9o&feature=related
Βάζω και μερικές φωτογραφίες από γεύματα ωμοφαγικής διατροφής: