Ώρα να κάνουμε debunk κάποια πράγματα:
Η φιναστερίδη είναι εξαιρετικά ασφαλής και αποτελεσματική. Ο μηχανισμός της, δηλαδή η μείωση της DHT
δεν επηρεάζει τη σεξουαλική λειτουργία ΚΑΘΟΛΟΥ. Αν την επηρέαζε θα είχαμε παρενέργειες στο 100% των αντρών, όχι στο 2%. Η DHT ως ορμόνη χρησιμεύει στην εφηβεία, μετά δεν έχει κάποιο χρήσιμο ρόλο. Συνεπώς η φιναστερίδη μειώνει μια ορμόνη που είναι πρακτικά άχρηστη, που μόνο προβλήματα προκαλεί στους άντρες (λιπαρότητα, ακμή, αραίωση, καρδιακά/νευρολογικά προβλήματα).
Τώρα, πώς γίνεται κάποιο πολύ μικρό ποσοστό να έχει όντως σεξουαλικές παρενέργειες; Όταν μειώνεται η DHT, ο οργανισμός για την ισορροπήσει παράγει παραπάνω τεστοστερόνη και λίγη εσταδιόλη. Σε κάποιους ελάχιστους άντρες, ο οργανισμός δεν ισορροπεί καλά την αλλαγή και παράγει παραπάνω εσταδιόλη. Έτσι ενδεχομένως να προκύψουν κάποια σεξουαλικά προβλήματα όπως γυναικομαστία, πεσμένη λίμπιντος κτλ. Αυτό δεν είναι ευθύνη της φιναστερίδης, αλλά των οργανισμών που μπερδεύονται σε αυτή τη μετατροπή. Δηλαδή μιλάμε για ΕΞΑΙΡΕΣΕΙΣ.
Στην μεγάλη πλειοψηφία των αντρών η τεστοστερόνη αυξάνεται (έχουν παραπάνω λίμπιντο δηλαδή όταν παίρνουν φιναστερίδη, και σε αυτή τη κατηγορία ανήκω και εγώ) και ενδεχομένως ο οργανισμός να συνηθίσει την αλλαγή και να ισορροπήσει την τεστοστερόνη στα αρχικά της επίπεδα, έχοντας έτσι μια
μηδενική μεταβολή.
Καρκίνος του προστάτη: Η φιναστερίδη μειώνει τεχνητά τις τιμές το PSA, για αυτό και προτείνουν να κάνεις ένα τεστ πριν ξεκινήσεις να την παίρνεις ώστε να ξέρεις τις κανονικές τιμές σου. Αν κάποιος έχει πρόβλημα με τον προστάτη του είναι πιθανό να μην το αντιληφθεί εγκαίρως γιατί οι τιμές θα είναι τεχνητά χαμηλότερες. Όμως η φιναστερίδη λειτουργεί αποτρεπτικά για τον καρκίνο του προστάτη μειώνοντας τις πιθανότητες να προσβληθείς από αυτόν (με εξαίρεση τους επιθετικούς).
Αλλά μου κάνει εντύπωση η ευκολία που παίρνεις μινοξιδίλη, που προκαλεί έντονους μαύρους κύκλους κάτω από τα μάτια και έχει σύνδεθεί με καρδιολογικά προβλήματα. Λαδώνεις το μαλλί σου κάθε μέρα, το τρυπάς με το dermaroller χωρίς καν να λύνεις το πρόβλημα από τη ρίζα; Αυτά δεν σε πειράζουν;
Προσωπικά παίρνω φιναστερίδη 3,5mg/εβδομάδα κοντά στους 8 μήνες, μηδενικές παρενέργειες, υγιές μαλλί, καλύτερο/πιο νεανικό και ελαστικό δέρμα, ενώ ταυτόχρονα δίνω ελάχιστα χρήματα. Αν κάτι άλλαζα ήταν να ξεκινήσω να την παίρνω πολύ νωρίτερα όσο ήμουν NW1 αντί για NW2. Οπότε προσωπική άποψη, ξεκίνα τώρα έστω και αν είναι προτρεπτικά, και (αν δεν τρομάξεις από το αρχικό shedding και συνεχίσεις την αγωγή) τα μαλλιά σου σε έναν χρόνο θα είναι καλύτερα από τώρα και χωρίς life-time ψεκασμούς μινοξιδίλης.
Τα μαλλιά είναι τρομακτικά σημαντικά για την εμφάνιση και την αυτοπεποίθηση ενός άντρα, δεν είναι απλά τρίχες. Και δεν το λέω εγώ αυτό, το λένε οι ίδιες οι γυναίκες.
Ο Kevin από το Haircafe αναλύει αναλυτικά οτιδήποτε αφορά την φιναστερίδη χρησιμοποιώντας έρευνες και facts και όχι "ένιωσα", "έπαθα" και άλλες τέτοιες παραφιλοσοφίες που διαβάζουμε καθημερινά στο ίντερνετ. Σου προτείνω να δεις όλα του τα βίντεο.