Υποθυροειδισμός και ανδρογενής αλωπεκίαση

Κατάσταση
Δεν είναι ανοικτή για περαιτέρω απαντήσεις.

soul

New Member
Γειά σας και πάλι. Έψαχνα σχετικά στο ίντερνετ αλλά θέλω να ρωτήσω και εσάς εαν και κατά πόσο μπορεί ο υποθυροειδισμός να συμβάλλει στη αυξημένη πτώση μαλλιών εφόσον υπάρχει ανδρογενής αλωπεκίαση. Η TSH μου είναι σε φυσιολογικά επίπεδα, αλλά ο μικροβιολόγος μου είπε να ελένξω και τα αντισώματα Τ3 και Τ4, αλλά να κάνω και υπέρηχο στο θυροειδή για υποθυροειδισμό καθ'ότι η μητέρα μου πάσχει απο αυτό. Πάντως πριν από 4 χρόνια οι τιμές αυτές ήταν φυσιολογικές αλλά δεν είχα και τόσο αυξημένη πτώση μαλλιών. Οποιαδήποτε θεραπεία ακολουθώ για τριχόπτωση πρέπει να προσαρμοστεί και με τον υποθυροειδισμό μετέπειτα? Όποιος γνωρίζει κάτι και μπορεί να με ενημερώσει θα το εκτιμήσω ιδιαίτερα.
 

Παρακαλώ συνδεθείτε ή εγγραφείτε για να απενεργοποιήσετε τις διαφημίσεις.

Σπύρος

Μέλος του προσωπικού
Απ: Υποθυροειδισμός και ανδρογενής αλωπεκίαση

γειά χαρά!

http://www.hairlossgr.com/guides/women/step1

http://www.thyro.gr/hyposel.html

Γενικά συμπτώματα και σημεία:
Κατάπτωση, εξασθένηση, νωθρότητα, οίδημα γύρω από τα μάτια, ωχρότητα, μειωμένη όρεξη

Δερματολογικές εκδηλώσεις:
Ξηρό δέρμα και μαλλιά, τριχόπτωση, εύθραυστα νύχια

Ενδοκρινολογικές εκδηλώσεις:
Διόγκωση του θυρεοειδούς αδένα (βρογχοκήλη), μηνορραγίες, γαλακτόροια

Μεταβολικές εκδηλώσεις:
Μειωμένη αντοχή στο κρύο, υποθερμία, πρόσληψη βάρους, παχυσαρκία

Καρδιαγγειακές εκδηλώσεις:
Βραδυκαρδία, δύσπνοια, υπέρταση, επιδείνωση υπάρχουσας στεφανιαίας νόσου, διόγκωση της καρδιάς, περικαρδιακή συλλογή

Εκδηλώσεις από το αναπνευστικό:
Ροχαλητό, υποαερισμός, άπνοια ύπνου

Γαστρεντερικές εκδηλώσεις:
Δυσκοιλιότητα, ατροφική γαστρίτιδα, χολολιθίαση

Μυοσκελετικές εκδηλώσεις:
Αρθραλγίες, μυαλγίες, συχνές κράμπες

Νευρολογικά συμπτώματα και σημεία:
Συχνές παραισθησίες και μουδιάσματα, σύνδρομο καρπιαίου σωλήνα, μειωμένα αντανακλαστικά, περιορισμένη νοητική λειτουργία, άνοια σε βαριές καταστάσεις, πονοκέφαλος και διαταραχές όρασης σε αδενώματα υπόφυσης

Ψυχιατρικές εκδηλώσεις:
Κατάθλιψη, ψύχωση

ΩΡΛ εκδηλώσεις:
Βράγχος φωνής, μείωση της ακουστικής οξύτητας, κώφωση σε βαρύ μυξοίδημα

Αιματολογικά ευρήματα:
Σιδηροπενική αναιμία, μακροκυτταρική αναιμία από έλλειψη βιταμίνης Β12

Λιπίδια:
Αύξηση της "κακής" LDL και μείωση της "καλής" HDL χοληστερόλης

Διάγνωση:
Η κλινική υποψία μπαίνει καταρχήν από τη συμπτωματολογία και την κλινική εξέταση. Τη διάγνωση θα σφραγίσει όμως ο εργαστηριακός έλεγχος, κατά τον οποίο τυπικά σε περίπτωση πρωτοπαθούς θυρεοειδισμού η συγκέντρωση της Τ4 είναι μειωμένη και η TSH αυξημένη. Τα πράγματα είναι λίγο πιο περίπλοκα στις περιπτώσεις του δευτεροπαθούς και τριτοπαθούς υποθυρεοειδισμού όπου η TSH μπορεί να είναι φυσιολογική, μειωμένη ακόμη και ελαφρά αυξημένη. Παρόλα αυτά υπάρχουν ειδικές και ακριβείς εξετάσεις που ξεκαθαρίζουν το τοπίο.

Θεραπεία:
Η θεραπεία του υποθυρεοειδισμού είναι σχετικά απλή και προσφέρει μεγάλη ανακούφιση από τα συμπτώματα σε λίγες μέρες έως λίγες εβδομάδες και δεν είναι άλλη από την υποκατάσταση των θυρεοειδικών ορμονών. Η καθιερωμένη θεραπεία σήμερα είναι η χορήγηση κάποιου σκευάσματος συνθετικής θυροξίνης (Τ4) ξεκινώντας από μικρές δόσεις και αυξάνοντας προοδευτικά ανάλογα με την υποχώρηση των συμπτωμάτων και την επαναφορά της TSH στα φυσιολογικά επίπεδα - ύφεση και της τριχόπτωσης.
 

Ntia

New Member
Απ: Υποθυροειδισμός και ανδρογενής αλωπεκίαση

Νομίζω,

πως σε συγκεριμένες παθήσεις του θυροειδή προκαλείται ανδρογενετικού τύπου αλωπεκία... Αλλά σε συγκεκριμένες περιπτώσεις. Το λέω αυτό γιατί είναι λίγο μπερδεμένα τα πράγματα με τον θυροειδή. Δεν είναι λίγες φορές που ακούμε τη φράση έχω θυροειδή και γι' αυτό παχαίνω ή έχω το ένα ή το άλλο. Παλιά έτσι πίστευα κι εγώ.

Το λέω σαν παθούσα και θα το εξηγήσω. Όταν πριν από αρκετά χρόνια άρχισα να έχω πρόβλημα με τα μαλλιά μου, περίπου την ίδια περίοδο ανακάλυψα και έναν όζο στο θυροειδή. Επειδή και η μητέρα μου τον είχε βγάλει και είχε περάσει μια περιπέτεια θεώρησα ότι συνδέεται και η τριχόπτωση με αυτό. Όμως όλοι οι γιατροί το αρνούνταν κατηγορηματικά! Εγώ είχα απλά ένα τεράστιο όζο μεν, έπρεπε να τον χειρουργήσω δε, αλλά δεν μου είχε δημιουργήσει κάτι, απλά είχε πιθανότητες να το κάνει στο μέλλον. Τον χειρούργησα, έβγαλά τον μισό δλδ, κι έκτοτε παίρνω κι ένα χαπάκι ημερησίως. Και για να μου φύγει η εντύπωση ότι δεν προκαλείται η τριχόπτωση από αυτό έπρεπε να περάσει καιρός και μιλήσω και με τους γιατρούς αρκετά. Ναι μεν είχα πρόβλημα με τον θυροειδή μου, αλλά όχι αυτό το συγκεκριμένο πρόβλημα που θα δημιουργούσε τριχόπτωση. Νομίζω αυτό δημιουργείται σε συγκεκριμένες περιπτώσεις υπερθυροειδισμού ή υποθυροειδισμού μαζί με άλλα συμπτώματα... Υπάρχουν συγκεκριμένες εξετάσεις και ο γιατρός θα καταλάβει από τα αποτελέσματα.

Και να αναφέρω και ένα γεγονός. Θυμάμαι τις μέρες που ήμουν στο νοσοκομείο και περιμένα το χειρουργείο αλλά και τις επόμενες μέρες που βγήκα, είχα τρελή τριχόπτωση, μια φίλη που ήταν μαζί μου είχε φρικάρει. Φυσικά στο μυαλό μου εφταιγε ο θυροειδής. Όμως ήταν το προεγχειρητικό και το μετεγχειρητικό στρες που συμβαίνει και έτσι εξηγήται η φοβερη τριχόπτωση λίγες μέρες πριν και λίγες μέρες μετά και η οποία μετά από όλα αυτά μπήκε στον κανόνικό ρυθμό της όπως συνήθως.... Αλλά άντε εμένα να μου το βγάλεις από μυαλό!

Απλά αναφέρω την εμπειρία μου... Soul, απευθύνσου σε ενδοκρινολόγο και κάνε τις εξετάσεις που θα σου πει και θα δείξουν... Ακόμα και αν έχεις και κάποιο προβλημα πρέπει να είναι συγκεκριμένη κατάσταση για να δημιουργεί ανδρογενετικού τύπου αλωπεκία.

Επίσης η γνώμη μου είναι ότι όταν κάποιος έχει κάποια πάθηση ίσως επιβαρύνει μια κατάσταση. Δλδ, σε μένα για παράδειγμα, οκ γνωρίζω ότι το θέμα της αλωπεκίας δεν το δημιουργεί ο θυροειδής μου αλλά οι πολυκυστικές ωοθήκες ωστόσο ίσως τα πράγματα να ήταν καλύτερα αν είχα υγιή θυροειδή και μόνο πολυκυστικές ωοθήκες... Ίσως το πρόβλημα της αλωπεκίας να είχε μικρότερη ένταση. Βέβαια αυτό είναι μόνο η γνώμη μου...

Σίγουρα αν κάνεις εξετάσεις και δείξουν πρόβλημα, και επιβεβαιώσει ο ενδοκρινολόγος ότι σύμπτωμά του είναι η τριχόπτωση, σίγουρα η θεραπεία που θα σου δώσει θα σε βοηθήσει. Αλλά πιστεύω ότι σε συνεργασία με έναν δερματολόγο θα μπορέσεις να κάνεις και μια θεραπεία για το τριχωτό ώστε να το βοηθήσεις παράλληλα με την αγωγή του γιατρού να επανέλθει καλύτερα.

Και κάτι ακόμα, είναι ότι για να έχεις τριχόπτωση από τον θυροειδή, το οποίο είναι ένα σύμπτωμα, ωστόσο θα πρέπει να έχεις και άλλα συμπτώματα που να δείχνουν ότι ο θυροειδής έχει πρόβλημα... Όπως αναφέρει ο Spiros στο post του, υπάρχουν και άλλα συμπτώματα που θα το συνοδεύουν και δεν είναι μόνο η τριχόπτωση.
 

kakakos

New Member
Απ: Υποθυροειδισμός και ανδρογενής αλωπεκίαση

ειχα τριχοπτωση και μετα απο τη συμβουλη του δερματολου να κανω εξεταση αιματος για τον θυροειδη ανακαλυψα πως εχω υποθυρεοειδισμό. η ενδοκρινολογος μου ειπε πως αυτο θα φταιει και για την τριχοπτωση μου. ετσι τωρα κανω θεραπεια και για τα 2 και περιμενω να δω τι θα γινει. αν κανω μονο θεραπεια για τον υποθυρεοειδισμό λετε να επανελθουν μαλλια μου?
 
Κατάσταση
Δεν είναι ανοικτή για περαιτέρω απαντήσεις.
Μπλουζα