35007
Member
Προσβαση στη σχετικη επιστημονικη βιβλιογραφια δεν εχω, ωστοσο εγω σαν δυσανεξια αντιλαμβανομαι την αδυναμια διασπασης-απορροφησης-αφομοιωσης απο τον οργανισμο ορισμενων τροφων. Φυσικα αυτες δεν ειναι οι ιδιες για τον καθενα μας.
Ο ανεπαρκης μεταβολισμος των μορίων-καυσιμων που προερχονται απο αυτες τις τροφες, ο ανεπαρκης μεταβολισμος και των αλλων τροφων που τις λαβαμε με το ιδιο γευμα (και που ο οργανισμος θα τις ανέχονταν και θα τις αξιοποιουσε κανονικα αν εμεις δεν τις συνδιαζαμε με τις προηγουμενες), εχει σαν αποτελεσμα το επομενο γευμα μας να πραγματοποιηθει νωριτερα ή στο επομενο γευμα μας να λαβουμε μεγαλυτερη ποσοτητα τροφης προκειμενου ο οργανισμος να τροφοδοτηθει με την ενεργεια που του ελειψε και δεν προσελαβε προηγουμενως, και να οδηγουμαστε ετσι εμμεσα σε αυξηση του σωματικου βαρους.
Αυτο αποτελει ενα συμπερασμα δικο μου για το πως αντιδρα και διαχειριζεται ο οργανισμος τις ''βλαβερες'' τροφες. Λογω πιεσης χρονου του ιατρου την ημερα που διεκπεραιωσε την εξεταση σε εμενα δεν ζητησα επιβεβαιωση για το ορθό της αντιληψης μου.
Εκτος απο τη συσσώρευση λίπους στους ιστούς (λογω της πεπτικης ανωμαλιας) μπορει να εχουμε επισης και αλλα σημεια και συμπτωματα οπως φουσκωματα και πονοι στο γαστρεντερικο (στόμαχο, εντερο), αδυναμια-κοπωση, κεφαλαλγια-ημικρανια.
Η ανιχνευση της τροφικης δυσανεξιας μπορει να γινει με την τηλεμετρικη μεθοδο (ο ενδιαφερομενος κραταει 2 κυλινδρικα ηλεκτροδια στο χερι τα οποια καταληγουν μεσω καλωδιωσης σε εναν υπολογιστη - εγω αυτο εκανα, ειναι συντομο και ανωδυνο, κοστος 50ευρω περιπου, εξαιτιας ομως φιλικης σχεσης δεν πληρωσα κατι) αλλα και με αιμοληψια (λεγεται οτι ειναι πιο αξιοπιστη μεθοδος, πιθανως ακριβοτερη ομως).
Δεν γινεται απο ιατρο συγκεκριμενης ειδικοτητας. Καλυτερα ομως να ειναι ιατρος που να εχει την καταρτιση να δωσει πληροφοριες-συμβουλες για την διαιτα του ενδιαφερομενου, οπως μπορει να κανει ενας ειδικος παθολογος και να μην απευθυνθει καποιος για παραδειγμα σε ενα πνευμονολογο.
Ανιχνευονται πολλες τροφες του διατροφολογιου και για όλες τις κατηγορίες τροφίμων (φρουτα, λαχανικα, γαλακτοκομικά, δημητριακά, ξηροι καρποι, όσπρια, έλαια, κρέατα, ψάρια, καρυκευματα, καφεδες-ροφηματα-βοτανα, συντηρητικα-τα γνωστα μας ''Ε'' δλδ) για τις οποιες συνισταταται η αποχη καταναλωσης.
Σε εμενα για παραδειγμα ανιχνευσε τη ριγανη - κατι υποψιαζομουνα για να ειμαι ειλικρινης και την αντικατεστησα ηδη με θυμαρι, το ginger, την πρασινη πιπερια, τα πρασινα σταφυλια, το λαχανο, τον τονο, τη σογια, τον cappucino κ.α.
Απο το ''προφιλ των βλαβερων τροφων'' που μου εδωσε τυπωμενα σε χαρτι με συμβουλεψε να αποφυγω το 80% εξ' αυτων. Το ιδανικο φανταζομαι ειναι η καθολικη αποχη.
Ωστοσο ειναι πολλοι εκεινοι που δεν αποδεχονται την διαγνωστικη του αξια και το απορριπτουν.
Ο ανεπαρκης μεταβολισμος των μορίων-καυσιμων που προερχονται απο αυτες τις τροφες, ο ανεπαρκης μεταβολισμος και των αλλων τροφων που τις λαβαμε με το ιδιο γευμα (και που ο οργανισμος θα τις ανέχονταν και θα τις αξιοποιουσε κανονικα αν εμεις δεν τις συνδιαζαμε με τις προηγουμενες), εχει σαν αποτελεσμα το επομενο γευμα μας να πραγματοποιηθει νωριτερα ή στο επομενο γευμα μας να λαβουμε μεγαλυτερη ποσοτητα τροφης προκειμενου ο οργανισμος να τροφοδοτηθει με την ενεργεια που του ελειψε και δεν προσελαβε προηγουμενως, και να οδηγουμαστε ετσι εμμεσα σε αυξηση του σωματικου βαρους.
Αυτο αποτελει ενα συμπερασμα δικο μου για το πως αντιδρα και διαχειριζεται ο οργανισμος τις ''βλαβερες'' τροφες. Λογω πιεσης χρονου του ιατρου την ημερα που διεκπεραιωσε την εξεταση σε εμενα δεν ζητησα επιβεβαιωση για το ορθό της αντιληψης μου.
Εκτος απο τη συσσώρευση λίπους στους ιστούς (λογω της πεπτικης ανωμαλιας) μπορει να εχουμε επισης και αλλα σημεια και συμπτωματα οπως φουσκωματα και πονοι στο γαστρεντερικο (στόμαχο, εντερο), αδυναμια-κοπωση, κεφαλαλγια-ημικρανια.
Η ανιχνευση της τροφικης δυσανεξιας μπορει να γινει με την τηλεμετρικη μεθοδο (ο ενδιαφερομενος κραταει 2 κυλινδρικα ηλεκτροδια στο χερι τα οποια καταληγουν μεσω καλωδιωσης σε εναν υπολογιστη - εγω αυτο εκανα, ειναι συντομο και ανωδυνο, κοστος 50ευρω περιπου, εξαιτιας ομως φιλικης σχεσης δεν πληρωσα κατι) αλλα και με αιμοληψια (λεγεται οτι ειναι πιο αξιοπιστη μεθοδος, πιθανως ακριβοτερη ομως).
Δεν γινεται απο ιατρο συγκεκριμενης ειδικοτητας. Καλυτερα ομως να ειναι ιατρος που να εχει την καταρτιση να δωσει πληροφοριες-συμβουλες για την διαιτα του ενδιαφερομενου, οπως μπορει να κανει ενας ειδικος παθολογος και να μην απευθυνθει καποιος για παραδειγμα σε ενα πνευμονολογο.
Ανιχνευονται πολλες τροφες του διατροφολογιου και για όλες τις κατηγορίες τροφίμων (φρουτα, λαχανικα, γαλακτοκομικά, δημητριακά, ξηροι καρποι, όσπρια, έλαια, κρέατα, ψάρια, καρυκευματα, καφεδες-ροφηματα-βοτανα, συντηρητικα-τα γνωστα μας ''Ε'' δλδ) για τις οποιες συνισταταται η αποχη καταναλωσης.
Σε εμενα για παραδειγμα ανιχνευσε τη ριγανη - κατι υποψιαζομουνα για να ειμαι ειλικρινης και την αντικατεστησα ηδη με θυμαρι, το ginger, την πρασινη πιπερια, τα πρασινα σταφυλια, το λαχανο, τον τονο, τη σογια, τον cappucino κ.α.
Απο το ''προφιλ των βλαβερων τροφων'' που μου εδωσε τυπωμενα σε χαρτι με συμβουλεψε να αποφυγω το 80% εξ' αυτων. Το ιδανικο φανταζομαι ειναι η καθολικη αποχη.
Ωστοσο ειναι πολλοι εκεινοι που δεν αποδεχονται την διαγνωστικη του αξια και το απορριπτουν.