Τα αναψυκτικά τύπου light αυξάνουν κατά 60% την πιθανότητα ανάπτυξης διαβήτη

Άκης

Administrator
Σύμφωνα με νέα μεγάλη επιστημονική έρευνα, τα αναψυκτικά τύπου light αυξάνουν κατά 60% την πιθανότητα ανάπτυξης διαβήτη, από ότι τα «πλήρη» αντίστοιχα τους.

Μελέτη που πραγματοποιήθηκε σε δείγμα 66.000 γυναικών κατέδειξε ότι όσες κατανάλωναν αναψυκτικά που περιέχουν τεχνητές γλυκαντικές ουσίες είχαν σημαντικά μεγαλύτερη πιθανότητα να αναπτύξουν την πάθηση, συγκριτικά με όσες κατανάλωναν τα «πλήρη» αντίστοιχα αναψυκτικά.


Μία σημαντική παράμετρος είναι η συχνότητα κατανάλωσης με τα μέλη του δείγματος που προτιμούν τα διαιτητικά αναψυκτικά να καταναλώνουν συνήθως μεγαλύτερες ποσότητες, χωρίς αυτό βέβαια να αποκλείει την επίδραση της ασπαρτάμης. Οι γυναίκες που καταναλώνουν 1,5 λίτρο αναψυκτικού την εβδομάδα εμφανίζουν αυξημένο κίνδυνο ανάπτυξης διαβήτη κατά 60% αν προτιμήσουν να καταναλώσουν το «διαιτητικό» αντίστοιχο.

Τα ευρήματα δημοσιεύθηκαν στο αμερικανικό επιστημονικό έντυπο Journal of Clinical Nutrition.

ΠΗΓΗ
 

Παρακαλώ συνδεθείτε ή εγγραφείτε για να απενεργοποιήσετε τις διαφημίσεις.

somari

Active Member
Εγώ γιατί βλέπω ότι αυτό που λέει το American Journal of Clinical Nutrition εινα το (λογικό και) ΑΚΡΙΒΩΣ ΑΝΤΙΘΕΤΟ;

http://ajcn.nutrition.org/content/93/6/1321

Conclusion: Sugar-sweetened beverage consumption is associated with a significantly elevated risk of type 2 diabetes, whereas the association between artificially sweetened beverages and type 2 diabetes was largely explained by health status, pre-enrollment weight change, dieting, and body mass index.

Δηλαδή τα αναψυκτικά που έχουν σαν γλυκαντικό τη ζάχαρη ανεβάζουν τον κίνδυνο για διαβήτη, ενώ η ομάδα έρευνας που έπινε αναψυκτικά που έχουν σαν γλυκαντικό κάτι τεχνητό πχ ασπαρτάμη, εμφάνιζε διαβήτη αποκλειστικά για άλλυος λόγους (πχ τρόπος ζωής, παχυσαρκία κλπ)
 
Μπλουζα