Άκης
Administrator
Σύμφωνα με νέα μεγάλη επιστημονική έρευνα, τα αναψυκτικά τύπου light αυξάνουν κατά 60% την πιθανότητα ανάπτυξης διαβήτη, από ότι τα «πλήρη» αντίστοιχα τους.
Μελέτη που πραγματοποιήθηκε σε δείγμα 66.000 γυναικών κατέδειξε ότι όσες κατανάλωναν αναψυκτικά που περιέχουν τεχνητές γλυκαντικές ουσίες είχαν σημαντικά μεγαλύτερη πιθανότητα να αναπτύξουν την πάθηση, συγκριτικά με όσες κατανάλωναν τα «πλήρη» αντίστοιχα αναψυκτικά.
Μία σημαντική παράμετρος είναι η συχνότητα κατανάλωσης με τα μέλη του δείγματος που προτιμούν τα διαιτητικά αναψυκτικά να καταναλώνουν συνήθως μεγαλύτερες ποσότητες, χωρίς αυτό βέβαια να αποκλείει την επίδραση της ασπαρτάμης. Οι γυναίκες που καταναλώνουν 1,5 λίτρο αναψυκτικού την εβδομάδα εμφανίζουν αυξημένο κίνδυνο ανάπτυξης διαβήτη κατά 60% αν προτιμήσουν να καταναλώσουν το «διαιτητικό» αντίστοιχο.
Τα ευρήματα δημοσιεύθηκαν στο αμερικανικό επιστημονικό έντυπο Journal of Clinical Nutrition.
ΠΗΓΗ
Μελέτη που πραγματοποιήθηκε σε δείγμα 66.000 γυναικών κατέδειξε ότι όσες κατανάλωναν αναψυκτικά που περιέχουν τεχνητές γλυκαντικές ουσίες είχαν σημαντικά μεγαλύτερη πιθανότητα να αναπτύξουν την πάθηση, συγκριτικά με όσες κατανάλωναν τα «πλήρη» αντίστοιχα αναψυκτικά.
Μία σημαντική παράμετρος είναι η συχνότητα κατανάλωσης με τα μέλη του δείγματος που προτιμούν τα διαιτητικά αναψυκτικά να καταναλώνουν συνήθως μεγαλύτερες ποσότητες, χωρίς αυτό βέβαια να αποκλείει την επίδραση της ασπαρτάμης. Οι γυναίκες που καταναλώνουν 1,5 λίτρο αναψυκτικού την εβδομάδα εμφανίζουν αυξημένο κίνδυνο ανάπτυξης διαβήτη κατά 60% αν προτιμήσουν να καταναλώσουν το «διαιτητικό» αντίστοιχο.
Τα ευρήματα δημοσιεύθηκαν στο αμερικανικό επιστημονικό έντυπο Journal of Clinical Nutrition.
ΠΗΓΗ