ΠΑΡΑΚΑΛΩ ΒΩΗΘΗΣΤΕ ΜΕ

chrisa

New Member
Καλησπέρα
Είμαι νέο μέλος αν και παρακολουθώ χρόνια το site.
Χρειάζομαι την βοήθεια σας γιατί οι δερματολόγοι είναι όλοι..........
Πάρότι είμαι γυναίκα απευθύνομαι στην αντρική παρέα γιατί σας βρ;iσκω πιο ενημερωμένους!
Απο το 2008 παρατήρησα μια αράιωση μπροστά στο μέτωπο. (Σχήμα christmas tree). Χρησιμοποίησα minox 6% + elocon χωρίς κανένα ορατό αποτέλεσμα θα έλεγα μάλλον ότι η αραίωση χειροτέρεψε.
Θυροειδή, γενική αίματος, ορμονικές έχω κάνει έναι όλες οκ.
Υπερπαραθυροειδισμό είχα και το διόρθωσα.
Πρόσφατα βρήκα ενα γιατρό και μου έκανε ψηφιακή δερματοσκόπηση τα αποτελέσματα.
Analysed area (cm2) 0.651
hair count 122.0
hair density (1/cm2) 187.4
Anagen hairs 21%
Telogen hairs 79%
Vellus hair dens (1/cm2) 18.4
Terminal hair dens (1/cm2) 169.0
Vellus hairs 12.0 (9,8%)
Terminal hairs 110.00 (90,2%)
Τα παραπάνω αποτελέσματα υποδηλώνουν ότι είναι ΑΑ?
Ευχαριστώ για την όποια βοήθεια.
 

Παρακαλώ συνδεθείτε ή εγγραφείτε για να απενεργοποιήσετε τις διαφημίσεις.

tropheus

Well-Known Member
chrisa είπε:
Καλησπέρα
Είμαι νέο μέλος αν και παρακολουθώ χρόνια το site.
Χρειάζομαι την βοήθεια σας γιατί οι δερματολόγοι είναι όλοι..........
Πάρότι είμαι γυναίκα απευθύνομαι στην αντρική παρέα γιατί σας βρ;iσκω πιο ενημερωμένους!
Απο το 2008 παρατήρησα μια αράιωση μπροστά στο μέτωπο. (Σχήμα christmas tree). Χρησιμοποίησα minox 6% + elocon χωρίς κανένα ορατό αποτέλεσμα θα έλεγα μάλλον ότι η αραίωση χειροτέρεψε.
Θυροειδή, γενική αίματος, ορμονικές έχω κάνει έναι όλες οκ.
Υπερπαραθυροειδισμό είχα και το διόρθωσα.
Πρόσφατα βρήκα ενα γιατρό και μου έκανε ψηφιακή δερματοσκόπηση τα αποτελέσματα.
Analysed area (cm2) 0.651
hair count 122.0
hair density (1/cm2) 187.4
Anagen hairs 21%
Telogen hairs 79%
Vellus hair dens (1/cm2) 18.4
Terminal hair dens (1/cm2) 169.0
Vellus hairs 12.0 (9,8%)
Terminal hairs 110.00 (90,2%)
Τα παραπάνω αποτελέσματα υποδηλώνουν ότι είναι ΑΑ?
Ευχαριστώ για την όποια βοήθεια.

Αγαπητή chrisa,
Τα αποτελέσματα της ψηφιακής δερματοσκόπησης γεννούν κάποια ερωτήματα αλλά και κάποιους προβληματισμούς.

- Καταρχήν η πυκνότητα στην περιοχή της μέτρησης είναι υψηλή οπότε φαντάζομαι ότι η περιοχή αυτή ήταν σε σημείο που δεν έχεις πρόβλημα αραίωσης.

- Σίγουρα το Anagen hairs 21% και το Telogen hairs 79% δεν είναι καλά νούμερα καθώς σε ένα υγιές τριχωτό οι τιμές τους παίζουν κοντά στο 85% και 15% αντιστοίχως.

Είναι πολύ πιθανό να είναι ΑΑ και από τη στιγμή που έχεις ψάξει τα θέματα γύρω από το θυροειδή η χρήση minox είναι μονόδρομος. Δεν ξέρω αν παίζουν θέματα γύρω από ψυχοσωματικά αίτια και αν θα πρέπει να ψάξεις και αυτό το κομμάτι.
Αν μπορείς να ανεβάσεις και κάποιες φωτογραφίες ...
 

chrisa

New Member
Σε ευχαριστώ πολύ για την απάντηση.
Ναι η περιοχή που έγινε η τριχοσκόπηση ήταν απο σημείο που δεν έχει τόσο μεγάλη αραίωση ακόμη.
Ο δερματολόγος μου είπε πως έχω ήδη χάση το 50% των μαλλιών μου.
Η minox+κορτιζόνη δεν νομίζω πως με βοηθάει χρησιμοποιησα ήδη 2 χρόνια (1Χ την ημέρα) αλλά βρέπω πως όχι απλώς δεν μένει σταθερή η κατάσταση αλλά γίνεται χειρότερα.
Aνεβάζω και φωτός....
Τι εννοείς για ψυχοσωματικά? Τι θα πρέπει να κοιτάξω?
Γιατί πάει το μυαλό σου στην ΑΑ? Οταν έχουμε περισσότερες τρίχες στην τελογενή φάση είναι σημάδι ότι χτυπάει η DHT?

ΣΣ. Για όσους ενδιαφέρονται η περιβόητη εταιρία που κυκλοφορεί to neo...c stemoxydine και υπόσχεται 1700 τρίχες σε 3 μήνες είναι πεταμένα λεφτά. Την χρησιμοποιω εδω και 2,5 μήνες και δεν κάνει τίποτα.

Ευχαριστώ και πάλι για την βοήθεια
 

Συνημμένα

  • DSC00030.jpg
    DSC00030.jpg
    303.1 KB · Προβολές: 323
  • DSC00112.jpg
    DSC00112.jpg
    257.4 KB · Προβολές: 312
  • DSC00125.jpg
    DSC00125.jpg
    395.8 KB · Προβολές: 335
  • DSC00144.jpg
    DSC00144.jpg
    369.6 KB · Προβολές: 329

Physio40

Member
Καλύτερα νομίζω να επισκεφτείς την D*Ι να σε δει δερματολογος και δειξε και όλες τις τελευταίες εξετάσεις σου. Νομίζω είναι δωρεάν το ραντεβού και αξίζει γιατί θα σε δει εξειδικευμένος γιατρός. Νομιζω στις γυναικες επειδη παιζουν και ορμονολογικοι παραγοντες χρειάζεσαι πιο ειδική διάγνωση.
 

tropheus

Well-Known Member
Αγαπητή chrisa,
Σε αντίθεση με τους άντρες που στη συντριπτική του πλειοψηφία η αιτία της τριχόπτωσης είναι η DHT σε εσάς όταν εμφανίζεται μπορεί να οφείλεται σε μια πλειάδα από αιτίες πέρα από τη DHT και την τετοστερόνη όπως τα οιστρογόνα η προγεστερόνη, η έλλειψη σιδήρου, το σάκχαρο, οι ορμόνες του θυροειδούς κ.α.
Αλλά φαντάζομαι ότι όλα αυτά τα έχεις ψάξει. Αν όχι σίγουρα θα πρέπει.
Και το Συγγρός είναι μια πολύ καλή περίπτωση κλινικής για να πας να κάνεις τις κατάλληλες εξετάσεις.

Το μοναδικό φάρμακο που θεωρείται ότι μπορεί να βοηθήσει τις γυναίκες στο θέμα της τριχόπτωσης είναι η minoxidil. Η χρήση κορτικοστεροεϊδών όπως το elocon πρέπει να γίνεται για περιορισμένο χρονικό διάστημα γιατί σε διαφορετική περίπτωση μπορεί να επιφέρει αντίθετα αποτελέσματα.

Πάντως από τις φωτογραφίες που βλέπωδε φαίνεται μεγάλο το πρόβλημα αλλά σίγουρα εσύ που ήξερες τα μαλλάκια σου πως ήταν πριν και τα βλέπεις και τώρα έχεις καλύτερη εικόνα. Δε νομίζω πάντως οι άλλοι που σε γνωρίζουν να έχουν εντοπίσει το πρόβλημα σου...
 

chrisa

New Member
tropheus και πάλι σ΄ευχαριστώ που απαντάς στις εωτήσεις μου.
Θυροειδή έχω τσεκάρει και είναι οκ.
Γυναικείες ορμόνες επίσης. Μια γυναικολόγος που τα είδε μου είπε πως έχω ελαφρώς χαμηλά οιστρογόνα. Σε άλλους 2 που τα έδειξα μου είπαν ότι είναι μια χαρά. Αντε βγάλε συμπέρασμα....
Σε 4 ενδοκρινολόγους που πήγα μου είπαν πως οι ορμόνες δεν ευθύνονται για τριχόπτωση. Ερευνόντας το θέμα διάβασα πως μπορεί τα οιστρογόνα να είναι φυσιολογικά αλλά πάιζει ρόλο η αναλογία οιστργόνων-προγεστερόνης... οι γιατροί μου λεν πως δεν ισχύουν αυτά. Οτι και αν τοους πω μου λεν πως δεν ισχύει.
Δυστυχώς στο Συγγρός δεν μπορώ να πάω γιατί ζω στη θεσσαλονίκη.
Εξετάσεις για σάκχαρο δεν έχω κάνει....
Εχεις μήπως υπόψη σου κάποια εξέταση που θα μπορούσε να δείξει κάτι?
Και ναι έχεις δίκιο η αραίωση στους γύρω μου δεν έχει γίνει αντιλητή ακόμα αλλά έχει γίνει σε εμένα και αυτό είναι χειρότερο. Και το ποιό χειρότερο είναι το αύριο. Οταν μου δίνει η τριχοσκόπηση 80% τελογενής τρίχες πάει να πει ότι το αύριο θα είναι χειρότερο απο το σήμερα. Τέλος αν έγραφα τα αποτελέσματα των εξετάσεων μου θα μπορούσες να καταλάβεις κάτι εσύ που έχεις ασχοληθεί τόσο με το θέμα?
 

d.tonia85

Member
Χρυσα εκτοσ απο τη μινοξ στισ γυναικεσ δινουν και αντισυλληπτικα με αντιανδρογονα. Σε γιατρο στη θεσ/νικη που πηγα αυτο μου εδωσε ωσ τη μοναδικη θεραπεια αν και τα αντιανδρογονα δεν ειναι απλα φαρμακα γι αυτο απο κει και περα απο σενα εξαρταται αν ακολουθησεισ μια τετοια επιθετικη αλλα και δυνατη αγωγη.Εγω ακομα το σκεφτομαι τι να κανω γιατι φοβαμαι λιγο (για τα αντιανδρογονα).
 

GOMI

Moderator
Μέλος του προσωπικού
Καλησπέρα Chrisa, σου απαντώ εδώ ώστε να μπορεί να γίνει καλύτερη συζήτηση με τις εμπειρίες όλων.

Κατ αρχήν, ο διενεργήσας την διαδικασία, δεν είχε κάποια άποψη?

Από τα όσα είχα βρει κάποτε για αυτή τη μέθοδο διάγνωσης, λείπουν 2 βασικά πράγματα που δείχνουν αν πρόκειται για Ανδρ. αλωπεκία.
Το ένα είναι το Hair diameter diversity, ή εν συντομία HDD. Από αυτό, μπορούν να υπολογίσουν με αρκετά μεγάλη ακρίβεια, το λεγόμενο follicle miniaturization, που είναι καθαρό σύμπτωμα της Ανδρ. Αλωπεκίας. Συνήθως για ποσοστά HDD άνω του 20% γνωματεύουν ΑΑ

Το άλλο είναι το λεγόμενο perifollicular fibrosis, η γνωστή ίνωση που έχει βρεθεί σε βιοψίες ΑΑ. Αυτός ο δείκτης, ή υπάρχει ή δεν υπάρχει. H εξέλιξη της λεγόμενης Telogen effluvium σε AGA (ανδρ.αλωπεκία) έχει αυτό το χαρακτηριστικό. Περιθυλακική ίνωση.

Το ότι δεν αναφέρεται στην εξέτασή σου, ή δεν βρέθηκε, ή προφανώς δεν ήταν μέσα στο προφίλ ελέγχου.

Παρόλο που όπως λέει και ο φίλος tropheus και φαντάζομαι το κατανοείς και εσύ, το ratio Anagen hairs προς Telogen είναι αποκαρδιωτικό, παραμένει άλλο ένα ratio που μπορεί να βοηθήσει σε υποθετική διάγνωση της παρούσας κατάστασης. (Γιατί σίγουρα για υποθέσεις θα πρόκειται)

Αυτό το ratio, είναι το Terminal hairs προς Vellus hairs. Από αυτά τα ποσοστά λοιπόν, φαίνεται ότι αυτό το ratio είναι 9 προς 1.
Το θέμα όμως είναι πως η περιοχή μέτρησης, δεν είχε σημαντική αραίωση. Αν πχ γινόταν μπροστά, θα είχε σημαντικά διαφορετικά ποσοστά.

Για να έχεις μια εικόνα σου επισυνάπτω κάποια πράγματα από έρευνες, μιας και μόνο σε αυτές μπορούμε να βασιστούμε κάπως.

The essential feature of FPHL is the pattern of the hair loss. Women develop diffuse thinning over the mid-frontal scalp with relative sparing of the anterior hair line. The thinning is most easily seen when the hair is parted in the midline, and the exposed scalp may resemble a Christmas tree.

Το λεγόμενο σχήμα Christmas tree, συνήθως παραπέμπει σε Female Pattern Hair Loss, το αντίστοιχο δηλαδή της αντρικής AGA.

Για το ratio Terminal hairs προς Vellus hairs

A ratio of <4:1 is considered diagnostic of FPHL while a ratio of >8:1 is considered diagnostic of CTE. Ratios of 5:1, 6:1, and 7:1 are considered indeterminate. Multiple scalp biopsies reduce the risk of an indeterminate result or of underestimating FPHL. Underestimation of FPHL can occur with a single biopsy as FPHL is a diffuse process and the most common biopsy taken is 4 mm in diameter.

To CTE που αναφέρει, εννοεί Chronic telogen effluvium, αλλά όπως βλέπεις, με μια μόνο δερματοσκόπηση, δεν μπορεί να βγει ασφαλές συμπέρασμα γιατί εκτός του ότι οι δείκτες μεταβάλλονται εύκολα, πχ terminal σε vellus, χρειάζεται να μετρηθούν και άλλες περιοχές.

Επίσης δεν αναφέρει τίποτα σχετικά με το λεγόμενο yellow dots, που συνήθως είναι σύμπτωμα της Areata στο δέρμα του τριχωτού, αν και συνήθως συνοδεύεται από δυστροφικές τρίχες, οπότε αυτή τη πιθανότητα την βγάζουμε.

Όλα τα παραπάνω στα ανέφερα για να βγάλεις και μόνη σου συμπέρασμα μιας και εσύ γνωρίζεις τα μαλλιά σου καλύτερα. Εγώ από αυτό που βλέπω στη φοτο, (σίγουρα μπορεί και να ξεγελάει) είναι ότι οι γύρω τρίχες, δεν φαίνονται ιδιαίτερα λεπτές κάτι που αν ισχύει, παραμένει ερωτηματικό αν όντως πρόκειται για ανδρ. τύπου αλωπεκία κάτι που δεν επιβεβαιώνεται ούτε στην μέτρηση που έκανες, με την ελεγχθείσα περιοχή, να μην είναι κατά την προσωπική μου άποψη, η μόνη που έπρεπε να μετρηθεί.

Τέλος, αν θες μπορείς να ρίξεις μια ματιά εδώ για το μπέρδεμα που λέγεται τριχόπτωση και τις διαφορές μεταξύ άντρα και γυναίκας.

http://www.hindawi.com/journals/bmri/2014/767628/

Στο αναφέρω για τον εξής λόγο.

The age-related increase in FPHL and the highest rates in postmenopausal women may suggest a protective role of the estrogen.

Supporting this theory, Sawaya and Price conducted a study in 12 young women and 12 young men (ages from 14 to 33) suffering from AGA or FPHL [15]. Scalp biopsies were taken and androgens, expression of androgen receptor, type I and type II 5-reductase, and cytochrome p-450 aromatase enzyme genes were measured in hair follicles.

Both young women and young men had higher levels of type I and type II 5-reductase and androgen receptors in frontal hair follicles compared to occipital hair follicles explaining probably the patterned hair loss.

However, the levels in women were approximately half the levels in men [15].

The findings of this study suggest that the milder expression of FPHL may in part be the result of lower levels of 5-reductase and androgen receptors in frontal follicles of women compared to levels in men.

Additionally, young women had much higher levels of cytochrome p-450 aromatase, enzyme capable of converting testosterone to estradiol, in frontal and occipital follicles than men. Those notable increased aromatase levels seem to play a protective role in the development of hair loss in women

Όπως κατάλαβες δηλαδή, αν κάποιος γιατρός βρήκε τα οιστρογόνα σου σχετικά χαμηλά, ενδεχομένως να έχει απόλυτο δίκαιο. Αυτό που μπορεί να σας προστατέψει από την Ανδρ.τύπου αλωπεκία, είναι τα οιστρογόνα.
Δεν έχει σημασία αν είναι μέσα σε φυσιολογικά πλαίσια, αλλά χαμηλά. Το ratio τους ως προς τα ανδρογόνα είναι βασικό για την ανάπτυξη των μαλλιών.

Δεν ξέρω αν είχες ή έχεις κατά καιρούς λιπαρότητα, δείγμα που ενοχοποιεί την όποια ποσότητα τεστοστερόνης φτάνει στο κεφάλι να μετατρέπεται κυρίως σε ανδρογόνα, ενεργοποιώντας τους ανδρ.υποδοχείς έναντι των υποδοχέων οιστρογόνων.

Δυστυχώς για τη μείωση - μετάλλαξη - αλλοίωση του συγκεκριμένου ενζύμου δεν νομίζω ότι μπορούμε να κάνουμε και πολλά, αν τυχόν υφίσταται θέμα βέβαια...
 

chrisa

New Member
Καταρχήν δεν έχω λογία να σας ευχαριστήσω για την βοήθεια σας...
Γράφω τα περσυνα αποτελέσματα των εξετάσεων μου μήπως και καταλάβει κάποιος κάτι παραπάνω.

Απο την γενική αίματος αυτό που ειναι ανεβασμένο είναι ο Μέσος όγκος αίματος (MPV) 11,5 φ.τ. 7,6-10.8fl, παίζει ρόλο?

ΦΕΡΙΤΤΙΝΗ 80ng/ml (εφτασε εκει με συπληρωματα σιδήρου ήταν 30)

TSH 1.99ΜμIU/ML φ.τ. 0.27-4.2

FREE T4 1.26 ng/dl φ.τ. 0.8-2

Αnti TPO 11.67 IU/mL <34

FSH 3.9MIU/ML Φ.Τ. 2.00-12.00

LH 5.7MIU/ML Φ.Τ. 1.9-12

ΠΡΟΛΑΚΤΙΝΗ 127.5 μIU/mL Φ.Τ. 60-700

17-OH-ΠΡΟΓΕΣΤΕΡΟΝΗ 0.5ng/ml Φ.Τ. 0.1-1.2

DHEA-S 2.3μγ/μL Φ.Τ. 0.5-5.4

ΚΟΡΤΙΖΟΛΗ ΟΡΟΥ 8πμ 8.9μg/dL Φ.Τ. 6.5-26

ΑΝΔΡΟΣΤΕΝΕΔΙΟΝΗ 1,8ng/mL Φ.Τ. 1.0-3.8

O διενεργήσας την διαδικασία το μόνο που είπε ήταν το αποτέλεσμα αναγεννών/καταγενών θα έπρεπε να είναι ανάστροφο που σημαίνει ότι το θέμα έχει εξέλιξη.... Μου έδωσε ξανά τις παραπάνω εξετάσεις + υπέρηχο θυροειδούς γιατί λέει καμια φορά οι ομονες δεν δείχνουν και περιμένει να ξαναπάω.

Οσον αφορά τις τρίχες παρατηρώ πως δεν είναι λεπτές αλλά είναι αραιές. Και αυτό είναι που με προβληματίζει κι εμένα για τον αν είναι ανδροεννετική ή όχι.
Αυτό το οποίο ξέχασα να αναφέρω είναι ότι όταν τινάζω τα μαλλία μου στον νιπτήρα πέφτουν κυρίως τρίχες λεπτές απο 1-3cm και ελάχιστες μεγάλες έχοντας όλες το άσπρο μπαλάκι στην άκρη. Οταν ρώτησα τον γιατρό αν είναι τρίχες που κάναν κακονικά τον κύκλο τους αλλά ήταν συρικνωμένες ή είναι τρίχες που πέσαν προώρα πριν προλάβουν να αναπτυχθούν μου είπε και τα δύο ισχύουν δυστυχώς δεν έχουμε κατανοήσει το θέμα των τριχών ακόμα.
Επίσης λιπαρότητα δεν έχω καθόλου ούτε είχα ποτέ.

Οσον αφορά τον ρόλο των οιστρογόνων προσωπικά έχω καταμπερδευτεί. Αλλού διαβάζω πως ο ρόλος τους είναι προστατευτικός αλλού διαβάζω ότι όταν επικρατούν (estrogen dominant) προκαλλούν τριχόπτωση. Τελικα τι ισχύει και ποιά είναι αυτή η "χρυσή ισορροποία"?

Προγεστερόνη ζητάω επίμονα να μου κάνουν αλλά όλοι οι γιατροί μου λεν πως είναι άσχετη και πάιζει ρόλο μόνο όταν θέλεις να μείνει έγκυος.

Τελικά ο μοναδικός τρόπος για να έχω μια διάγνωση είναι η βιοψία? Το εργαστήριο που θα την κάνει πρέπει να έχει εμπειρία στο συγκεκριμένο θέμα ή είναι κάτι σαν τυφλοσούρτης γι αυτούς?

Πιστεύετε πως υπάρχει κάποια ακόμη εξέτση που θα έδειχνε κάτι και δεν την έχω κάνει?

Τέλος για τον ένζυμο αρωματάση υπάρχουν εξετάσεις που να δείχνουν αν είναι φυσιολογική ή όχι?

Σαν ευχαριτώ και πάλι όλους
 

GOMI

Moderator
Μέλος του προσωπικού
Γεια σου chrisa.

Εφόσον εδώ μόνο γνώμες μπορούμε να πούμε και ποτέ δεν κάνουμε διάγνωση, ως προσωπική μου γνώμη είναι ότι ΠΡΟΣ ΤΟ ΠΑΡΟΝ δεν φαίνεται να πρόκειται για ανδρ.αλωπεκία.
Τονίζω το προς το παρόν γιατί αρκετές περιπτώσεις εξελίσσονται, αν δεν αποκατασταθούν σύντομα, σε ΑΑ, όπως η T.E και κυρίως η CTE (Chronic telogen effluvium)

"Κλείνω" πιο πολύ στην CTE, λόγω της παραπάνω έρευνας που σου είπα και η οποία δίνει μεγάλη σημασία στο ratio vellus/terminal.

Επίσης, η σχετικά αυξημένη τιμή του όγκου των αιμοπεταλίων (MPV), δείχνει ουσιαστικά ότι τα αιμοπετάλια σου είναι μεγαλύτερα από το φυσιολογικό.
Αν ήσουν άντρας, θα μπορούσε να ήταν περισσότερο ανησυχητικό, λόγω των αυξημένων ποσοστών των αντρών σε εγκεφαλικά και καρδιακά, εφόσον ο όγκος τους αυξηθεί και άλλο.

Έχει μεγάλη σημασία, να κάνεις (αν δεν έχεις κάνει) πλήρη εξέταση αίματος (Complete Blood Count) ώστε να δεις που βρίσκονται τα λευκά αιμοσφαίρια, τα ερυθρά όπως επίσης και ο συνολικός αριθμός αιμοπεταλίων.

Ο λόγος που στο λέω αυτό είναι ο εξής.

Υπάρχουν πολλές παθήσεις που μπορούν να αυξήσουν τον Mpv, αλλά εδώ δεν είμαστε γιατροί όπως είπα. Κοιτάμε μόνο το θέμα των μαλλιών.
Πάνω σε αυτό λοιπόν, τα συνήθη αιμοπετάλια μας, τα λεγόμενα mature platelets, έχουν φυσιολογικό όγκο, μέσα στο εύρος που σου έδωσε το εργαστήριο.
Αν αυτά καταστραφούν, είτε από κάποια μόλυνση, είτε από κάποια ασθένεια, είτε από σοβαρή ψυχοσωματική διαταραχή, είτε από επίθεση του ιδίου του ανοσοποιητικού, ο οργανισμός μέσω του μυελού των οστών συνθέτει νέα αιμοπετάλια, που το χαρακτηριστικό τους σε αρχικά στάδια είναι ο αυξημένος όγκος τους, πριν ωριμάσουν και επανέλθουν σε φυσιολογικό (mature) μέγεθος.

Αυτό λοιπόν που πρέπει να δεις εσύ πάνω σε αυτό, είναι τα υπόλοιπα που αφορούν το αίμα, όπως επίσης και νέα εξέταση του mpv, ώστε να δεις αν ο όγκος τους έχει επανέλθει. Διαφορετικά και σε συνάρτηση με τις τιμές των υπολοίπων (πχ αυξημένα λευκά μπορεί να δείχνει μόλυνση ή αυξημένη φλεγμονή), θα πρέπει να βρεις (μέσω γιατρού φυσικά) για ποιο λόγο ο οργανισμός σου αναγκάζεται να συνθέτει συνεχώς νέα αιμοπετάλια μιας και κάτι τα καταστρέφει.
Όπως σου είπα, ο συνολικός τους αριθμός, έχει επίσης μεγάλη σημασία ώστε να δεις αν σιγά σιγά μειώνονται.

Η συσχέτιση με τα μαλλιά, είναι φυσικά υποθετική ως προς το θέμα της κυκλοφορίας του αίματος (πήξη λόγω αυξημένου όγκου mpv) μιας και οι θύλακες τροφοδοτούνται από τριχοειδή αγγεία, όπου το αίμα θα είναι ακόμα πιο δύσκολο να περάσει, αλλά και της αιτίας, όπως πχ μόλυνση, αυτοάνοσο κλπ που είναι συνήθης περιπτώσεις της CTE.

Εγώ στη θέση σου προς τα κει θα έψαχνα κάπως το θέμα αρχικά, μιας και οι ορμόνες σου φαίνονται ιδανικές και ανεπηρέαστες, όπως επίσης και τα επινεφρίδια σου.

Αυτό που λες για τα οιστρογόνα, το λεγόμενο estrogen dominant, μπορεί να φέρει τριχόπτωση λόγω αλλαγής και των υπολοίπων τιμών των ορμονών.
Αν τα οιστρογόνα σου αυξηθούν πάνω από τα φυσιολογικά ο οργανισμός θα κοιτάξει να αναπροσαρμόσει και άλλες ορμόνες ώστε να αντισταθμίσει το φαινόμενο. Δεν έχει να κάνει με το φυσιολογικό εύρος των οιστρογόνων. Άλλο το φυσιολογικό και άλλο η υπερβολή, όπως επίσης και άλλο πράγμα τα φυσιολογικά οιστρογόνα της αρωματάσης και άλλο πράγμα η αύξησή τους από τα ξενοοιστρογόνα, που έχουν μεγάλο μερίδιο ευθύνης στο estrogen dominant. Μην το σκέφτεσαι έτσι, όπως επίσης και μην μπλέκεις με προγεστερόνες μιας και οι ορμόνες σου όπως σου είπα φαίνονται πάρα πολύ καλές και δεν θες να μπεις σε περιπέτειες και με αυτές.

Τέλος το "άσπρο μπαλάκι" που αναφέρεις, συνήθως δείχνει προς T.E, αλλά τίποτα δεν είναι απόλυτο και σίγουρα δεν είναι σοβαρός δείκτης για να βασιστείς εκεί.
 

Παρακαλώ συνδεθείτε ή εγγραφείτε για να απενεργοποιήσετε τις διαφημίσεις.

chrisa

New Member
Αγαπητέ Gomi για μια ακόμη φορά πρέπει να σε ευχαριστήσω. Είναι σχεδόν απίστευτο που αφιερώνεις τόσο προσωπικό χρόνο για να μου εξηγήσεις τόσα πολλά. Τόσα χρονιά γυρνάω απο δερματολόγο, σε ενδοκρινολόγο, σε γυναικολόγο και τούμπαλιν και το μόνο που ακούω είναι "δεν έχει σχέση η τριχόπτωση, φταιν τα γονίδια σου". Αν καταφέρω να φτάσω στην ακρη του νήματος θα σε κάνω άγαλμα στην πλατεία Αριστοτέλους :).
Έχω μια ακόμη ερώτηση, ελπίζω και η τελευταία. Με τι γιατρό ψάχνουμε για αυτοάνοσα? Για τα ψυχοσωματικά πάμε στον ψυχίατρο ή στον ψυχολόγο? και μόνο που το γράφω γελάω...

Σε ευχαριστώ και πάλι για την βοήθειά σου.
 

GOMI

Moderator
Μέλος του προσωπικού
chrisa είπε:
Αγαπητέ Gomi για μια ακόμη φορά πρέπει να σε ευχαριστήσω. Είναι σχεδόν απίστευτο που αφιερώνεις τόσο προσωπικό χρόνο για να μου εξηγήσεις τόσα πολλά. Τόσα χρονιά γυρνάω απο δερματολόγο, σε ενδοκρινολόγο, σε γυναικολόγο και τούμπαλιν και το μόνο που ακούω είναι "δεν έχει σχέση η τριχόπτωση, φταιν τα γονίδια σου". Αν καταφέρω να φτάσω στην ακρη του νήματος θα σε κάνω άγαλμα στην πλατεία Αριστοτέλους :).
Έχω μια ακόμη ερώτηση, ελπίζω και η τελευταία. Με τι γιατρό ψάχνουμε για αυτοάνοσα? Για τα ψυχοσωματικά πάμε στον ψυχίατρο ή στον ψυχολόγο? και μόνο που το γράφω γελάω...

Σε ευχαριστώ και πάλι για την βοήθειά σου.

Δυστυχώς chrisa, αν όντως το θέμα είναι γονιδιακό, δεν υπάρχει σχεδόν τπτ αυτή τη στιγμή που μιλάμε. Για εσάς τις γυναίκες, είναι ακόμα πιο δύσκολο από το γονιδιακό θέμα των αντρών, γιατί εμείς, έχουμε και μια ευκαιρία για καλυτέρευση με φιναστερίδη. (για όσους θέλουν να πάρουν φυσικά)

Σε εσάς, αν είναι Ανδρ.αλωπεκία, το μόνο που μερικές φορές έχω διαβάσει να βοηθάει, είναι η oral σπιρονολακτόνη και αυτό όχι πάντα και έχει και παρενέργειες.

Καλό είναι να το ψάξεις λίγο παραπέρα, ώστε να λες ότι έκανες ότι καλύτερο μπορούσες.

Από κει και πέρα, γι αυτό που ρωτάς για τους γιατρούς, ρίξε μια ματιά εδώ για να καταλάβεις πως όταν μιλάμε για αυτοάνοσα, αφορούν λίγο πολύ όλες τις ειδικότητες των γιατρών. Ίσως για εσένα, βιοπαθολόγος να είναι προτιμότερο.

http://helios-eie.ekt.gr/EIE/bitstream/10442/459/1/M01.018.07.pdf

Για τα υπόλοιπα....ο ψυχολόγος για αρχή είναι καλύτερα...:)
 
Μπλουζα