Μειώνεται η τεστοστερόνη στους άντρες όσο μεγαλώνουν;

Άκης

Administrator
Σίγουρα θα έχεις ακούσει από πολλούς να λένε ότι τα επίπεδα τεστοστερόνης στους άντρες αρχίζουν να μειώνονται από την ηλικία των 30-35 και πάνω και συγκεκριμένα 1% κάθε έτος. Κατά πόσο όμως αυτό ισχύει;

Η αλήθεια βρίσκεται κάπου στην μέση. Για παράδειγμα, ο μέσος 35αρης έχει ήδη παντρευτεί και πλέον η ζωή του περιορίζεται στα βασικά, δηλαδή εργασία και σπίτι. Σίγουρα θα έχει σταματήσει να αθλείται (αν αθλούνταν πριν) και θα έχει αρχίσει να παίρνει κιλά. Ο εγκέφαλος του λοιπόν, θεωρεί ότι επειδή η τεστοστερόνη δεν χρειάζεται ιδιαίτερα σε αυτούς τους ρυθμούς, μειώνει την παραγωγή της ώστε να υπάρχει μόνο όση χρειάζεται πλέον το σώμα του.

Επίσης, η διατροφή σήμερα είναι αρκετά προβληματική και σίγουρα δεν συγκρίνεται με την αντίστοιχη μερικών δεκαετιών νωρίτερα. Ο άνθρωπος πλέον δέχεται καθημερινά επεξεργασμένη διατροφή, η οποία και δεν βοηθάει τόσο το σώμα του, αντιθέτως μάλιστα μόνο ζημιά του προκαλεί, αφού η σημερινή διατροφή προωθεί τόσο το λίπος, οιστρογόνα.

Σίγουρα τα επίπεδα τεστοστερόνης πέφτουν όσο γερνάει ο άνθρωπος, αλλά δεν πέφτουν με τον ρυθμό που μας λένε. Τα χαμηλά επίπεδα τεστοστερόνης από τα 30 χρονών και μετά είναι ένας μύθος που προσπαθούν να πλασάρουν οι εταιρίες, ώστε να κάνουν κάποιον αθλητή να λάβει τα αντίστοιχα συμπληρώματα.

Νεότερες έρευνες δείχνουν ότι τα επίπεδα τεστοστερόνης δεν πέφτουν με τον ρυθμό που αναφέρεται από πολλούς, ιδιαίτερα στους υγιής άντρες. Σήμερα λοιπόν βλέπεις πολλούς αγύμναστους άντρες, όπου έχουν τις μεγάλες αλυσίδες φαγητού σαν 2ο σπίτι τους, όπου ξενυχτούν παίζοντας το Xbox τους και κάνοντας chat στο Facebook, ενώ δεν λείπουν και οι metrosexual που προσπαθούν να μοιάσουν τον Justin Bieber. Έτσι λοιπόν είναι λογικό το σώμα να προσαρμόζεται σε αυτόν τον τρόπο ζωής και το παράξενο είναι που το σώμα τους παράγει ακόμη τεστοστερόνη.

Έτσι ισχύει το εξής. Κάποιος που θέλει να αποκτήσει όγκο, πηγαίνει στο γυμναστήριο και "πλακώνεται" στα βάρη. Χωρίς να προσπαθήσει ιδιαίτερα με την διατροφή του και τις ορμόνες του, προσπαθεί με το κλασικό πρόγραμμα διατροφής που δίνουν σήμερα τα περισσότερα γυμναστήρια.

Έτσι, αν γυμνάζεται καιρό και χωρίς να βλέπει ιδιαίτερα αποτελέσματα, θα ψαχτεί (ειδικά αν πλησιάζει καλοκαίρι) και σίγουρα θα ακούσει ότι επειδή η τεστοστερόνη βοηθά στην ανάπτυξη των μυών και το σώμα του δεν παράγει την απαραίτητη ποσότητα και έτσι αν θέλει να δει αποτελέσματα, θα πρέπει να λάβει κάποια ειδικά συμπληρώματα, ώστε να αποκτήσει τον όγκο που επιθυμεί.

Ο καθένας μας θέλει το καλύτερο αποτέλεσμα, όσο το δυνατόν γρηγορότερα και χωρίς ιδιαίτερο κόπο, οπότε για αυτόν είναι μονόδρομος και δεν καταλαβαίνει την ζημιά που κάνει (περισσότερα σε επόμενο άρθρο).

Επίσης, όταν κάποιος έχει σεξουαλικά προβλήματα (μειωμένη στύση για παράδειγμα), θα αναζητήσει συμπληρώματα τεστοστερόνης πάρα να ψάξει που οφείλεται το πρόβλημα του και επειδή πολλοί γιατροί τα έχουν πλακάκια με τις εταιρείες, βγάλε μόνος σου το συμπέρασμα.

Παλιότερα, οι άνθρωποι έκαναν όλες τους τις δουλειές με τα χέρια, σε αντίθεση με σήμερα όπου έχουμε τα διάφορα εργαλεία και μηχανήματα. Επίσης δεν έτρωγαν επεξεργασμένες τροφές και ξεκουραζόταν περισσότερο, ενώ η παχυσαρκία ήταν σπάνια. Πολλοί είχαν τα δικά τους ζώα ή και τον κήπο τους, όπου έπαιρναν τα βασικά τρόφιμα τους φρεσκότατα, ενώ δεν είχαν την αντίστοιχη διασκέδαση όπου μπορείς να πίνεις ουίσκι μέχρι πρωίας. Έτσι βοηθούσαν το σώμα τους να παράγει αρκετή τεστοστερόνη ακόμη και σε μεγάλη ηλικία και άτομα όπως ο Ed Cook είναι απόδειξη.

Οπότε λοιπόν μην βασίζεσαι σε πολλά που ακούς από διαφόρους, αφού δεν γνωρίζεις τον σκοπό του. Μάθε να βοηθάς το σώμα σου με την διατροφή σου και με την σκληρή προπόνηση θα δεις τις αλλαγές που επιθυμείς στο σώμα σου και χωρίς τα προβλήματα που προκαλούν τα συμπληρώματα και τα αναβολικά.
 
Τελευταία επεξεργασία:

Παρακαλώ συνδεθείτε ή εγγραφείτε για να απενεργοποιήσετε τις διαφημίσεις.

Μπλουζα