Μήπως η αλλωπεκία είναι αποτέλεσμα ψυχοσωματικό;

Κατάσταση
Δεν είναι ανοικτή για περαιτέρω απαντήσεις.

kkathi

Member
Γειά σας, είμαι νέα στο Forum. Το δικό μου πρόβλημα ξεκίνησε Σεπτέμβρη του 2008 έπειτα από ένα ντεκαπάζ και ενώ βρισκόμουνα για διακοπές στις Κυκλάδες. Σήμερα 3 χρόνια μετά το κεφάλι μου έχει αδειάσει πολύ σε όλο το επάνω μέρος και στο σημείο πάνω από το δεξί μου αυτί. Για καιρό θεωρούσα το ντεκαπάζ υπεύθυνο.
Ενα χρόνο μετά και ενώ σε όλο αυτό το χρονικό διάστημα ήμουνα τρελλαμένη και την τρέλλα αυτή τη μετέφερα στους οικείους μου η κόρη μου μόλις 9 ετών παθαίνει μια δερματίτιδα και γεμίζει το κεφάλι της κίτρινα λέπια. Ο δερματολόγος μου είπε πως ήταν νινίδα και μου έδωσε ένα σαμπουάν κορτιζονούχο. Μέχρι να φύγουν τα λέπια από το κεφαλ'ακι της η τρίχα είχε αδυνατίσει πολύ και παρουσιάστηκε αραίωση ειδικά στην κορυφή του κεφαλιού της. Συνεχίζω με την οδύσσειά μου γιατί μήνες μετά το ίδιο συνέβη στη μητέρα μου ετών 67 απότομα και ξαφνικά που ήταν ο κύριος άνθρωπος στον οποίο κλαιγόμουνα για τα δεινά που με βρήκανε. Να σημειώσω ότι το κεφάλι της μητέρας μου ήταν πολύ πλούσιο και η ποιότητα της τρίχας άριστη (χοντρή και λαμπερή) όπως και των δύο αδερφών της.
Κοντεύει να με τρελλάνει η ιστορία αυτή κυρίως γιατί βλέπω τη μικρή μου και βυθίζομαι σε μελαγχολία. Από διαγνώσεις δερματολόγων έχω 4 διαφορετικές : Ανδρογεννετική, Διάχυτη, γυροειδής ακόμη και ουλωτική αλλωπεκία. Ένας μόνο στον Πειραιά είχε την εντιμότητα να μου πει πως δεν ξέρει τι είναι. Οι τιμές στις ορμονικές μου είναι άριστες και θυροειδή δεν έχω. Η φεριττίνη χαμηλή αλλά όχι τόσο ώστε να δικαιολογεί σιδηροπενική αναιμία. Οι βιοχημικές πολύ καλές όλες.
Αποφάσισα να σας γράψω γιατί α) πιστεύω πως όλοι αν ίσως ανατρέξουμε στην περίοδο πριν την εμφάνιση του προβλήματός μας πιθανόν βρούμε κάτι που να δικαιολογεί το πρόβλημα. Εγώ π.χ. πέρασα μια περίοδο έντονου άγχους (εξεταστική) 2 μήνες πριν τις διακοπές μου. Παράλληλα στον χώρο που εργαζόμουνα (στο ίδιο timing) υπήρχε δίπλα μου γυναίκα με αλλωπεκία και ήταν τόσο ωραία κοπέλα που τη σκεφτόμουνα και ευχόμουνα παράλληλα ποτέ να μη μου τύχει το ίδιο.
β ) αυτή η διαβολεμένη σύμπτωση να "νοσήσουμε" σχεδόν ταυτόχρονα όλες οι γυναίκες στην οικογένειά μου δεν με παραπέμπει σε κληρονομικότητα (ο πατέρας μου δε, φαλάκρα έκανε στο πίσω μέρος στα 65)
γ) Έχω φίλες των οποίων και οι δύο γονείς είχαν πρόβλημα αλλωπεκίας και οι ίδιες είναι μια χαρά.
Στην μικρή μετά από μια μακρά περίοδο άρνησης του προβλήματος πρόσφατα άρχισα να χορηγώ ομοιοπαθητικά. Εγώ παίζω με τα γνωστά φαρμακευτικά σκευάσματα χωρίς αποτέλεσμα.
Συγνώμη αν σας κούρασα, θα ήθελα να καταλήξουμε κάπου όλοι μαζί. Ίσως υπάρχει και άλλος παράγοντας πέρα από την ιατρική τοποθέτηση στο ζήτημα. Θα με ενδιέφερε να μάθω από την δική σας εμπειρία αν υπήρχε στρεσογόνος αιτία πριν την έναρξη του προβλήματός σας και για πόσο χρονικό διάστημα, αν στο περιβάλλον σας υπήρχαν άλλα άτομα με τέτοιο πρόβλημα, αν ανήκετε στην κατηγορία των ατόμων που σωματοποιούν εύκολα αν έχετε άλλα δερματικά προβλήματα κ.λ.π.
Ευχαριστώ εκ των προτέρων για την όποια σας ανταπόκριση.
 

Παρακαλώ συνδεθείτε ή εγγραφείτε για να απενεργοποιήσετε τις διαφημίσεις.

maria24

New Member
Απ: Μήπως η αλλωπεκία είναι αποτέλεσμα ψυχοσωματικό;

το πρωτο καλοσωρισμα απο εμενα!!ειμαι 25 χρονων και η αραιωση ξεκινησε απο την εφηβεια.
και εμενα οι ορμονικες μου βγηκαν οκ..οι γονεις μου και η αδερφη μου εχουν φυσιολογικα μαλλια και ο σιδηρος και η φεριττινη σε υψηλα επιπεδα!η αληθεια ειναι οτι το θεμα αργησα πολυ να το κοιταξω,και εχω επισκευθει μονο εναν καθηγητη δερματολογο πριν κανενα χρονο.ανδρογενετικη αλωπεκεια μου ειπε,αλλα διστακτικα.θελω να καταληξω δηλαδη στο οτι παθολογικο αιτιο τελικα δεν βρεθηκε..και οταν ειδα τον τιτλο του θεματος σου πραγματικα ηθελα να δω σχολια πανω σαυτο.τα ψυχοσωματικα γενικα τα πισευω πολυ..ειναι απιστευτο πως μπορει το μιαλο να εηρεασει το σωμα..δεν εχω καταληξει καπου ειναι η αληθεια..νομιζω οτι το μονο σιγουρο ειναι οτι μια καλη ψυχολογια παντα βοηθαει!
 

Ntia

New Member
Απ: Μήπως η αλλωπεκία είναι αποτέλεσμα ψυχοσωματικό;

Η ίδια απορία γυρνά και στο δικό μου μυαλό χρόοονια τώρα.. Μάλλον παίζει το ρόλο του...

Όταν πέρασα μια πολύ δύσκολη περίοδο στη ζωή μου και πιεστικα ψυχικά, στη προσπάθεια μου να ηρεμίσω απευθύνθηκα σε ειδικό και όσο καιρό έκανα ψυχοθεραπεία και λάμβανα φάρμακα ηρέμισα πολύ με το θέμα των μαλλιών και είχα και καλύτερα αποτελέσματα. Έβαζα κανονικά βέβαια πάντα όλα τα σκευάσματα που χρησιμοποιώ και τώρα, αλλά πιστεύω όοολη αυτή η χαλάρωση και η ηρεμία που βίωνα έκαναν κι αυτά δουλειά. Από τότε που σταμάτησα φάρμακα και ψυχοθεραπεία γύρισα στα παλιά.. Τυχαίο?? Δεν νομίζω!

Πιστεύω ότι το άγχος χειροτερεύει τα πράγματα. Πώς μπορούμε όμως να μην έχουμε άγχος με όλα αυτά τα προβλήαμτα που μας βασανίζουν? Πρέπει ο καθένας να βρει τον τρόπο του, και να μπορει να γυρνά τον διακόπτη.

Θυμάμαι πριν ξεκινήσω κι εγώ το τρέξιμο με τα μαλλιά, τότε που όλα ήταν οκ, έβλεπα κι εγώ γυναίκες με πρόβλημα αραίωσης και σκεφτόμουν διάφορα.. Και δεν άρχισε να μου συμβει.

Συμπέρασμα πρώτο: Δεν πρέπει ποτέ να σκεφτόμαστε ιδιαιτερότητες των άλλων γιατί ίσως έχουμε τον μαγνήτη!

Συμπέρασμα δεύτερο: Το άγχος χειροτερεύει οποιαδήποτε δυσάρεστη κατάσταση βιώνουμε!

Καλή δύναμη στο πρόβλημά σου ΚΚathi, ίσως και να υπάρχει και λογική εξήγηση ίσως και όχι.. Να ξέρεις ότι πολλές μεγάλες γυναίκες βιώνουν τριχόπτωση κι αυτό γιατί οι ορμόνες τους πέφτουν και διάφορα άλλα.. Αυτό το λέω για τη μαμά σου... Για τη μικρούλα μην ανυσηχείς, είναι ακόμα πολύ μικρή τι να πω, άσε που τα μικρά παθαίνουν πολλά δερματικά, το πιο πιθανό είναι να είναι κάτι περαστικό. Όσο για σένα πάλι θέμα χημείας μέσα μας είναι, προσπάθησε να ηρεμίσεις και με τον καιρό θα αποδώσουν οι θεραπείες, δεν μπορεί έστω και λίγο.
 

kkathi

Member
Απ: Μήπως η αλλωπεκία είναι αποτέλεσμα ψυχοσωματικό;

Κορίτσια ευχαριστώ πολύ για τις απαντήσεις σας. Σκέφτομαι σαν πρώτο βήμα να κάνω μεσοθεραπεία (μάλλον τον επόμενο μήνα) σε αυτόν τον τυπάκο στον Πειραιά γιατί μου φάνηκε εντιμότερος όλων. Τη μινοξυδίλη τη σταμάτησα γιατί 3 χρόνια σχεδόν τώρα αποτέλεσμα δεν είδα. Ξεκίνησα να πίνω παράλληλα χυμό αλόης. Αν υπάρξουν και άλλες απαντήσεις και συγκεντρώσω στοιχεία για το ψυχοσωματικό μέρος της υπόθεσης ίσως κάνω εναλλακτική θεραπεία με γιόγκα ακόμη και ύπνωση σκέφτομαι στο μέλλον. Για το τελευταίο, η δερματολόγος που με παρακολούθούσε τελευταία γέλασε όταν της το είπα, αλλά με αφήνει αδιάφορη η θέση της.
Οφείλουμε να πειραματιστούμε και να δοκιμάσουμε τα πάντα. Εξάλλου ένας λόγος που δεν εμπιστεύομαι τους δερματολόγους πια είναι οτι σταμάτησαν (όχι όλοι ευτυχώς) να ασκούν την ιατρική και το έριξαν στην κοσμετολογία γιατί εκεί είναι το χρήμα όλο. Δε μπορείτε να φανταστείτε τι έχω ακούσει στα ιατρεία που έχω τρέξει κατά καιρούς. Να πας για το μαλλί και να σου προτείνουν θεραπείες για ρυτίδες κ.α Όταν έχω νεότερα θα σας ενημερώσω.
 

maria24

New Member
Απ: Μήπως η αλλωπεκία είναι αποτέλεσμα ψυχοσωματικό;

ναι εχεις δικιο με την κοσμετολογια..αυτα ειναι πραγματα που περιμενεις να ακουσεις απο τον κομμωτη σου και οχι απτον δερματολογο σου!!!
παντως γιατρος με γιατρο εχει διαφορά..παραδειγμα εγω εχω παει μονο σε δυο...στον πρωτο πολυ μικροτερη και ουτε που θυμαμαι τι μου ειπε...στον δευτερο τωρα..και πραγματικα φαινεται πολυ σωστος.βεβαια σου λεω και αυτος δεν μου εδωσε μια ακριβη εξηγηση για το ποιο ειναι το προβλημα!anyway πολλες φορες περασε απο το μυαλο μου η σκεψη οτι ''ολοι εχουνε αγχος αλλα ολοι εχουν και πλουσια μαλλια''
ομως νομιζω οτι το αγχος στον καθενα επιδρα διαφορετικα..μπορει καποιιος να εχει προβλημα με το στομαχι του..και αλλος προβλημα με τα μαλλια του..τι να πω!?
και μην τρελαθουμε κιολας ..υπαρχουν πολλοι χειροτερα πραγματα στον κοσμο...αν και ακουγεται τελειως γραφικο..ομως πραγματικα ισχυει..αισιοδοξια πανω απολα! ;D
 

sofia

New Member
Απ: Μήπως η αλλωπεκία είναι αποτέλεσμα ψυχοσωματικό;

Καλησπέρα και από μένα.Πολύ ωραίο το θέμα που άνοιξεσ kathi Είναι κάτι που σκέφτομαι πολύ τον τελευταίο καιρό.Εγώ έχω λεπτά μαλλιά και κανονικά απλά επειδή είναι λεπτά φαίνονται και λίγα και επίσης επηρεάζομαι πολύ από τους γύρω μου.Γιατί τα λέω όλα αυτά τώρα.Γιατί καιρό πριν εμφανιστεί η αραίωση σε συζητήσεις με φίλες μου π.χ γύρω από τα μαλλιά μου λέγανε ότι έχω λίγα μαλλιά.Μπορεί δλδ να έλεγα ότι μ'αρέσει το χτένισμα μια φίλης μου κ να μου έλεγε εκείνη΄ότι δν ξέρει αν γίνεται να το κάνει σε μένα γτ έχω λίγα μαλλιά.Ή κάποιες φορές σε οικογενειακές συγκεντρώσεις μπορεί να μιλούσε η μανα μου με τις αδερφές της για μαλλιά(όπου βέβαια όλες έχουν πάαααρα πολλά μαλλιά και πολύ χοντρά) και να λέγανε σε μένα κ στην ξαδέρφη μου ότι δεν πήραμε από εκείνες.Τέλος πάντων μετά από κάτι τέτοια περιστατικά άρχισα να σκέφτομαι ότι άμα τώρα έχω λίγα μαλλιά σε κάποια χρόνια πως θα είμαι και διάφορες άλλες τέτοιεσ βλακώδεις σκέψεις.Ώσπου κάποια μέρα μία φίλη της μητέρασ μου μας λέει ότι πήγε σ'έναν τριχολόγο και της έδωσε συνταγη για να δυναμώσει τα μαλλιά της και αποφασίζω κατευθείαν να πάω.Εε την συνέχεια την έχω γράψει και στο forum...ο τριχολόγος μου είπε ότι έχω πρόβλημα και εκεί είναι που έπαθα σοκ γτ δεν έβλεπα ούτε καν αραίωση τότε.Απλά πήγα για να μου πει αν μπορώ κάπως να τα δυναμώσω.Από κει και πέρα βέβαια δν άργησε να εμφανιστεί.....κανένα μήνα μετά έβλεπα και γω αραίωση.Και εκεί που τρελαίνομαι είναι όταν λέω τώρα αυτό το δημιούργησα εγώ ή απλά ο γιατρός είδε κάτι που ακόμα καλά καλά δεν το έβλεπα εγώ?Μάλιστα πρόσφατα ρώτησα το αγόρι μου αν θυμάται πριν την επίσκεψη στον τριχολόγο να έλεγα ότι βλέπω αραίωση η κάποιο πρόβλημα στα μαλλιά μου και μου λέει ότι μέχρι τότε δεν είχα αναφέρει τίποτα!!
Επομένως και γω πιστεύω ότι μπορούμε να δημιουργήσουμε μεγάλο κακό και μόνο με τις σκέψεις μας.Όσο για το κοριτσάκι σου kathi και γω πιστεύω ότι θα επανέλθουν τα μαλλάκια του αφού ξεπέρασε το πρόβλημα που είχε.Υπομονή θέλει μόνο.
 

kkathi

Member
Απ: Μήπως η αλλωπεκία είναι αποτέλεσμα ψυχοσωματικό;

Ευχαριστώ πολύ για την ανταπόκρισή σου Σοφία.
Στην μικρή μου ξεκίνησα ομοιοπαθητική ενώ στις 14 του μήνα έχω κλείσει και ραντεβού με γιατρό στο Συγγρός. Τόσο καιρό τώρα αρνιόμουνα το πρόβλημά της και ήθελα να παρηγοριέμαι στην ιδέα ότι έμοιασε του αντρός μου που το σόί του έχει λίγα μαλλιά. Αναφορικά με εμένα, Θα ήθελα να σου αναφέρω πως ένας από όλους αυτούς τους γιατρούς που επισκέφτηκα (γυναίκα) με κατατρόμαξε. Με ρώτησε αν έχω αραίωση της τριχοφυίας και σε άλλα μέρη του σώματος ενός ταυτόχρονα εξέταζε και τα νύχια μου. Η διάγνωση ήταν Ανδρογενής και ουλωτική αλλωπεκίαση. Αυτό έδειξε μου είπε και το τριχοριζοδιάγραμμα ( δεν ξέρω αν το έγραψα σωστά) που έκανα.
Αντιλαμβάνεσαι τον πανικό μου! Για μήνες μετά έψαχνα όλο μου το σώμα και ξαφνικά μια ημέρα ανακαλύπτω ένα κενό που δεν υπήρχε πριν και δυσκολεύομαι να σου γράψω που. Τρελλάθηκα!
Επισκέφτομαι καπάκι άλλους δύο δερματολόγους. Ο ένας μου είπε διάχυτη και ο άλλος ανδρογενής αλλωπεκία. Και οι δύο ήταν κατηγορηματικά αρνητικοί απέναντι στην ουλωτικού τύπου πάντως στην οποία δεν υπάρχει επανέκφυση και χτυπά όλο το σώμα. Αφού ηρέμησα από αυτό, κανένα δίμηνο μετά άρχισαν να εμφανίζονται τρίχες στο κενό που ανέφερα πριν και αποκαταστάθηκε η ζημιά. Εαν αυτό τώρα δεν το προκάλεσα εγώ με τη σκέψη μου και από το φόβο μου λόγω της απίστευτης εκείνης διάγνωσης πες μου πως αλλιώς εξηγείται.
Πιστεύω ότι το μυαλό μπορεί να επηρεάσει το σώμα αυτό τουλάχιστον παραδέχεται και η ψυχιατρική μιλώντας για ψυχοσωματικά συμπτώματα.
Έχω δει στο Ιντερνετ ότι γίνεται και βιοψία δέρματος για να βρούνε τι ακριβώς έχεις. Στοιχίζει λένε και πρέπει να βρεις εξειδικευμένο εργαστήριο. Είναι κάτι που επίσης σκέφτομαι.
 

kkathi

Member
Απ: Μήπως η αλλωπεκία είναι αποτέλεσμα ψυχοσωματικό;

Σήμερα ήταν το ραντεβού μας στο Συγγρός. Η μικρή διαγνώστηκε με πρόβλημα μάλλον ψευδογυροειδούς η ουλωτικής αλλωπεκίας στην κορυφή του κεφαλιού. Δεν είναι δηλ. 100% σίγουροι για τη διάγνωση. Είμαι ράκος!
Λόγω της ηλικίας δε μπαίνει σε διαδικασία θεραπείας αλλά απλής παρακολούθησης για να δούμε τι εξέλιξη θα έχει. Είναι εξαιρετικά σπάνιο σε παιδάκι να έχει ομαλό λειχήνα ή Λύκο μου είπανε. Η Βιοψία δεν ενδυκνειται στην περίπτωσή της γιατί θα ταλαιπωρηθεί πολύ και έτσι μας δώσανε παραπεμπτικό για τριχοριζόγραμμα. Δεν δείχνει να έχει τριχόπτωση πάντως τουλάχιστον στην παρούσα φάση. Θα μπορούσε να είχε κάποια θυλακίτιδα μου είπανε που κατέστρεψε βαθύτερα το δέρμα στην κορυφή και άρα τα τριχοθυλάκια. Στο σημείο εκείνο μαλλιά δε προκειται να ξαναβγούνε το θέμα είναι να μην υπάρξουν επιπλέον ζημιές. Στην παρούσα φάση ούτε θυλακίτιδα δείχνει να έχει πέρα απο μια ηπίου τύπου σμηγματογενούς δερματίτιδας που την προκαλεί το άγχος (είπανε). Η βιοτίνη δεν χρειάζεται στην παρούσα φάση γιατί το πρόβλημα είναι μικρό τουλάχιστον ακόμη. Μου συνέστησαν να ανεβάσουμε τα επίπεδα σιδήρου κάτι που παλεύαμε από το καλοκαίρι αλλά με το Legoffer δεν το καταφέραμε. Αύριο ξεκινάμε βασιλικό πολτό ενώ η διατροφή της περιλαμβάνει πια 1 αυγό καθημερινά, 5 φρούτα, λαχανικά στη σαλάτα, 2 κουταλιές λάδι και 2 μέλι καθώς και μια χούφτα καρύδια. Ο ΘΕΟΣ ΒΟΗΘΟΣ!
Πάντως, το καλοκαίρι θέλω να σας πω πως κάποια στιγμή που αρώστησε η γιαγιά της από τη στενοχώρια της πέταξε στην κοιλίτσα κάτι κόκκινα σημάδια τα οποία και υποχώρησαν όταν ο γιατρός επιβεβαίωσε πως η γιαγιά θα γίνει καλά. Επομένως σαφώς σωματοποιεί!!! Μήπως τελικά η αλλωπεκία στις γυναίκες είναι θέμα ψυχοσωματικό;
 

tatini

New Member
Απ: Μήπως η αλλωπεκία είναι αποτέλεσμα ψυχοσωματικό;

kkathi, στεναχωριέμαι πραγματικά με αυτά που ακούω... εύχομαι περαστικά και ό,τι καλύτερο στην κορούλα σου και σε εσένα την ίδια.
 

kkathi

Member
Απ: Μήπως η αλλωπεκία είναι αποτέλεσμα ψυχοσωματικό;

Σε ευχαριστώ πολύ με συγκινεί πολύ η ανθρωπιά σου..
 

Ntia

New Member
Απ: Μήπως η αλλωπεκία είναι αποτέλεσμα ψυχοσωματικό;

kkathi, περαστικά στη μικρούλα!

Τι να πω, ειλικρινά, θυμάμαι όταν άρχισα να πρωτοτρέχω και ήμουν μόλις 20, τη πίκρα που ένιωθα και τη στεναχώρια. Θυμάμαι και το Συγγρός και τις ελπίδες που είχα και μετά την απογοήτευση.. Ειλικρινά φέρνω στη θέση μου ένα παιδάκι, δεν έχει σημασία αν η πάθηση είναι η ίδια ή διαφέρει.. Πώς μπορεί ένα κοριτσάκι να το διαχειριστεί όλο αυτό?

Ας είναι καλά η μικρούλα, ας τρέφεται σωστά και ας χαρεί την ηλικία της, μπορεί το θέμα με τα μαλλάκια της να τη στεναχωρεί και είναι άδικο. Μπορεί η διατροφή να βοηθήσει και ίσως μπαίνοντας στην εφηβεία με τις ορμόνες κ.τ.λ. το θέμα να λήξει.

Καλή συνέχεια στη προσπάθεια σας και πάνω απ' όλα υγείά, άλλωστε όλα τ' άλλα έιναι τρίχες... Και η μικρούλα να χαρεί το παιχνίδι και τη ξεγνασιά αυτά μόνο πρέπει να την απασχολούν..
 

Παρακαλώ συνδεθείτε ή εγγραφείτε για να απενεργοποιήσετε τις διαφημίσεις.

kkathi

Member
Απ: Μήπως η αλλωπεκία είναι αποτέλεσμα ψυχοσωματικό;

Nτία ευχαριστώ πολύ για τα καλά σου λόγια. Δεν έχω κοιμηθεί όλο το βράδυ από τη στενοχώρια μου.
Σήμερα έκλεισα 2ο ραντεβού στο Παίδων για μια δεύτερη διάγνωση και προσεύχομαι για μια πιο αισιόδοξη δεύτερη άποψη.
 

Ntia

New Member
Απ: Μήπως η αλλωπεκία είναι αποτέλεσμα ψυχοσωματικό;

Να 'στε καλά και πάνω απ' όλα ψυχραιμία.

Εύχομαι να βρείτε έναν καλό γιατρό στο Παίδων, αλλά πιστεύω ότι το Συγγρός είναι το νούμερο ένα στα δερματολογικά, όλους εκεί τους παραπέμπουν..

Έχω ακούσει για μια δερματολόγο πολύ καλή στο Συγγρός, δεν ξέρω όμως αν είναι ακόμα, ρώτησε και αν είναι να ξαναπάτε πάρε μια γνώμη...
(θα σου στείλω μνμ)
 

kkathi

Member
Απ: Μήπως η αλλωπεκία είναι αποτέλεσμα ψυχοσωματικό;

Aυτή στην οποία έχουμε πάει είναι αρκετά γνωστή έχει άρθρα στο Ιnternet. Μπορεί να είναι η ίδια. Στείλε σε παρακαλώ το όνομα της γιατρού όμως που λες. Θα δω τι θα μου πούνε στο Παίδων πρώτα. Εκεί το ραντεβού είναι με την υπεύθυνη του δερματολογικού τμήματος στο Αγ. Σοφία. Στο site είδα ότι παρακολουθούν παιδικές αλλωπεκίες. Το απογευματινό ραντεβού πιο ακριβό από ότι στο Συγγρός, αλλά αυτό στην παρούσα φάση είναι το τελευταίο που με νοιάζει.
 

kkathi

Member
Απ: Μήπως η αλλωπεκία είναι αποτέλεσμα ψυχοσωματικό;

Ντία μου τώρα είδα το μήνυμά σου. Δυστηχώς σε αυτή απευθυνθήκαμε. Η διάγνωση είναι δική της.
 

Soralteno

Alternative treatment member
Μέλος του προσωπικού
Απ: Μήπως η αλλωπεκία είναι αποτέλεσμα ψυχοσωματικό;

Kkathi το θέμα που άνοιξες είναι ενδιαφέρον.
Η αλωπεκία έχει πολλούς παράγοντες στους οποίους οφείλεται. Ένας από τους σημαντικούς είναι και η ψυχολογική κατάσταση/άγχος. Αυτός ο παράγοντας είναι υπεύθυνος για πολλά δεινά του ατόμου στη σύγχρονη κοινωνία. Υπάρχει περίπτωση άνδρα που μετά το θάνατο του παιδιού του, και σε διάστημα 6 μηνών, έχασε σχεδόν όλα τα μαλλιά από το κεφάλι του οριστικά. Σε εμένα η τριχόπτωση εμφανίστηκε επιθετικά μόλις έχασα τον πατέρα μου και η ψυχολογία μου ήταν στο ναδίρ. Σε όσες νέες γυναίκες γνωρίζω εγώ προσωπικά και έχουν αραίωση υπάρχουν κοινά σημεία: α) υπέρμετρο άγχος, β) κακή διατροφή, γ) κάπνισμα, δ) λιπαρότητα, ε) έκθεση σε τοξικές ουσίες ή παράγοντες (δεν έχετε ιδέα πόσοι είναι αυτοί). Να διευκρινίσω ότι δεν σημαίνει όποιος εκτίθεται σε αυτούς τους παράγοντες θα εμφανίσει τριχόπτωση, αλλά αν έχει ευαισθησία σε αυτούς είναι το πιο πιθανό.
Συμπέρασμα: πρέπει να είσαι θωρακισμένος για να μην έχεις πρόβλημα (κοινώς αναίσθητος)
 

tatini

New Member
Απ: Μήπως η αλλωπεκία είναι αποτέλεσμα ψυχοσωματικό;

kkathi, μπορεί μεγαλώνοντας να καλυτερέψει η κατάσταση... επειδή στις γυναίκες οι ορμόνες παίζουν τον αντίθετο ρόλο απ' ό,τι στον άντρα σχετικά με το μαλλί, ίσως καθώς μεγαλώνει το κοριτσάκι σου και αυξάνονται τα οιστρογόνα στο σώμα της να λειτουργήσει ευεργετικά για το μαλλάκι της. Όχι άγχος, όχι στεναχώρια, ηρεμία. Και αν σε ρωτήσει ποτέ η μικρούλα για τα μαλλάκια της, άποψή μου πες της ότι θα ξαναβγούνε πιο όμορφα και πιο γερά όπως τα δοντάκια :)
 

kkathi

Member
Απ: Μήπως η αλλωπεκία είναι αποτέλεσμα ψυχοσωματικό;

Ακύρωσα το ραντεβού στο παίδων και απευθύνθηκα σήμερα κιόλας σε ιδιώτη στρατιωτικό γιατρό δερματολόγο.
Για το θέμα της μικρής με καθήσύχασε λέγοντάς μου πως πουθενά δε βρίσκει ουλές που να δικαιολογούν μια ουλωτική αλλωπεκία. 2-3 σπυράκια μικρά κόκκινα στο κεφαλάκι έχουν να κάνουν με σμηγματοροϊκή δερματίτιδα και να περιμένω και άλλες εξάρσεις γιατί μπαίνει στην εφηβεία σιγά σιγά. Η αραίωση στο πίσω μέρος του κεφαλιού έχει να κάνει με κληρονομούμενα χαρακτηριστικά και σε 4 μήνες ζήτησε να την ξαναδεί. Μου ζήτησε να προσέχω τη διατροφή της 5 φρούτα την ημέρα και μου έδωσε ένα ήπιο αντιμυκητησιακό σαμπουάν. Έχω λίγο ηρεμήσει.
Ζήτησα να εξετάσει και εμένα και η διάγνωσή του είναι: Διαχυτη ανδρογεννής αλλωπεκία.
 

Ntia

New Member
Απ: Μήπως η αλλωπεκία είναι αποτέλεσμα ψυχοσωματικό;

kkathi όλο γι' αυτήν ακούω, γι' αυτό και σκέφτηκα να στη προτείνω.. Γενικά στο Συγγρός επειδή πανε πάρα πολλά περιστατικά πιστεύω ότι έχουν και μεγάλη εμπειρία, χωρίς αυτό βέβαια να είναι κανόνας.. Επίσης έχω ακούσει καλά σχόλια και για στρατιωτικούς γιατρούς. Οπότε όλα σχετικά είναι! Είναι πολύ ενθαρρυντικό αυτό που σου είπε! Να ηρεμίσεις και όλα θα βελτιωθούν!

Και όπως λέει και η soralteno αν είμασταν αναίσθητοι και ας είχαμε και τη προδιάθεση θα ήταν καλύτερα τα πράγματα. Όσο έπαιρνα αγχολυτικά με την ίδια θεραπεία ήμουν μια χαρά, όταν τα σταμάτησα με την ίδια θεραπεία (την οποία εναλλάσω για να μην συνηθίζει το κεφάλι) πάλι χάνω αρκετά.. Χαρακτηρίζομαι από υπέρμετρο άγχος το οποίο προσπαθώ πια να το ελέγχω παρ' όλες τις δυσκόλίες και χωρίς φάρμακα, έχω κληρονομικότητα, έχω λιπαρότητα, κάνω χάλια διατροφή (αλλά ακόμα και όταν πρόσεχα τα ίδια είχα).

Πιστεύω ότι δεχόμαστε επίθεση και από τα διάφορα συστατικά που περιέχει ότιδήποτε καταναλώνουμε και επίσης από τους διάφορους ψεκασμούς που γίνονται και είμαι απόλυτη σε αυτό. Για όλους όσους έχουν ευαισθησία όλα αυτά είναι καταστροφικά.

Καλή δύναμη σε όλούς μας και ας θυμόμαστε ότι τα μαλλιά είναι σημαντικά για την ψυχολογία ενός ανθρώπου πόσο μάλλον μιας γυναίκας, αλλά ο άνθρωπος δεν είναι μόνο μαλλιά αλλά και πολλά άλλα πράγματα μαζί!!!
 

kkathi

Member
Απ: Μήπως η αλλωπεκία είναι αποτέλεσμα ψυχοσωματικό;

Ντία το άγχος είμαι 100% σίγουρη ότι παίζει μεγάλο ρόλο στο πρόβλημά μας. Είμαι και εγώ φύση αγχωτικό άτομο και δεν είναι τυχαίο που μια από τις πρώτες ερωτήσεις του γιατρού αναφορικά με τη μικρή μου ήταν εαν πρόσφατα έχω χωρίσει και το παιδί βίωσε έντονο στρες και στενοχώρια.
Για εμένα πρότεινε δύο μήνες χρήση μινοξιδύλης παράλληλα με ένα αφρό. Σε δύο μήνες κόβω λέει τη μινοξυδίλη και κρατάω μόνο τον αφρό που είναι ένα καινούριο προίόν και πιστεύει ότι με αυτά θα υπάρξει πύκνωση. Δεν ξέρω αν πρέπει να τα ξεκινήσω είμαι σε δίλλημα γιατί ξεκίνησα εφαρμογή οξυζενέ παράλληλα με άλλα πρακτικά όπως κρόκκοι αυγών και χυμός λεμονιού και δε ξέρω αν είναι η ιδέα μου αλλά η τριχόπτωση έχει μειωθεί αισθητά.
Δε μπορώ να βγάλω τα γράμματά του για να αναρτήσω τη συνταγή στο Site. Θα ρωτήσω κάποιο φαρμακοποιό και θα τα ξαναπούμε.
 
Κατάσταση
Δεν είναι ανοικτή για περαιτέρω απαντήσεις.
Μπλουζα