Ιδρώτας - αποκρινείς αδένες - Πιθανή αιτία?

GOMI

Moderator
Μέλος του προσωπικού
Είναι λίγο καιρός τώρα που μου έχει κολλήσει στο μυαλό το ότι οι ιδρωτοποιοί αδένες θα μπορούσαν να παίζουν ρόλο στη φαλάκρα.
Η ιδέα μου μπήκε πριν 1 – 1,5 μήνα στο γυμναστήριο όταν ένα παιδί που κάνουμε μαζί γυμναστική όποτε μπορούμε, έχει φουλ μαλλί αλλά δεν ιδρώνει ιδιαίτερα στο κεφάλι, ενώ το σώμα του όλο γίνεται μούσκεμα.
Αντίθετα πάλι παρατηρώντας μερικούς φαλακρούς είδα πως το μέτωπό τους είναι ποτάμι, όπως και το δικό μου.
Επίσης παρατήρησα και άλλους 2 με φουλ μαλλί και ο ένας ειδικά δεν ίδρωνε καθόλου μα καθόλου στο κεφάλι, ενώ ο άλλος ίδρωνε ελάχιστα και αυτό προς το τέλος, αφού δηλαδή όλο του το σώμα είχε ήδη ιδρώσει.
Για να μου βγει αυτή η ιδέα από το μυαλό (και για να κάνω και λίγη γυμναστική όταν πάω στο γυμναστήριο αντί να παρατηρώ ποιοι έχουν και ποιοι δεν έχουν μαλλιά και πως ιδρώνουν) άρχισα να ψάχνω στο νετ μπας και βρω τίποτα σχετικό.
Η αλήθεια είναι πως έπεσα σε ένα παρόμοιο θέμα στο immortal hair όπου και με έκανε να το αναζητήσω ως πρόβλημα ακόμα περισσότερο μιας και διάβασα πολύ ενδιαφέροντα επιχειρήματα.
Ξεκινάμε λοιπόν


Our bodies sweat through two different glands: eccrine (which are found pretty much all over the body) and apocrine (which are concentrated where there are hair follicles.) Both glands produce sweat that consists of water and minerals (or salts). Specifically, sweat contains sodium, potassium, calcium, and magnesium. But only the apocrine glands product lactate, urea, and other substances which make this milky sweat so tasty to odor causing bacteria.

Οι εκκρινείς αδένες βρίσκονται σχεδόν σε όλο το σώμα μας, αλλά αυτοί που μας ενδιαφέρουν κυρίως είναι οι αποκρινείς.

Οι αποκρινείς ιδρωτοποιοί αδένες βρίσκονται σε συγκεκριμένα σημεία, όπως οι μασχάλες, η ηβική χώρα, τα γεννητικά όργανα κ.λπ., και πυροδοτούνται από τα συναισθήματα και το άγχος. Ο ιδρώτας που παράγουν ταξιδεύει κατά μήκος του στελέχους των τριχών προς την επιφάνεια της επιδερμίδας, στο σημείο όπου βγαίνουν οι τρίχες. Μπορεί να είναι δύσοσμος εξαιτίας της συνδυασμένης δράσης του οξυγόνου στον αέρα και των ενζύμων που παράγονται από την μικροχλωρίδα.

Στην επισυναπτόμενη εικόνα στο τέλος μπορεί να δει κάποιος που βρίσκονται αυτοί οι αδένες ( apocrine glands) στο κεφάλι μας και πως η διέξοδό τους είναι από/και τους θύλακες.



Μια μικρή παρένθεση.

Οι σμηγματογόνοι αδένες είναι κυψελοειδείς αδένες. Αποτελούνται από το αδενικό σώμα και τον εκφορητικό πόρο. Ο πόρος είναι βραχύς και ευρύς και συνήθως καταλήγει στην άνω μοίρα ενός τριχοθυλακίου. Σε ορισμένες περιοχές, όπως είναι η βάλανος του πέος και της κλειτορίδας και τα χείλη, οι αδένες αυτοι εκβάλλουν κατευθείαν στην επιφάνεια της επιδερμίδας.
Είναι βυθισμένοι στο χόριο στο μεγαλύτερο μέρος του δέρματος. Η πυκνότητά τους είναι μεγαλύτερη από 100 ανά τετραγωνικο εκατοστό στο μεγαλύτερο μέρος της επιφάνειας του σώματος. Στο πρόσωπο, το μέτωπο & το κρανίο η πυκνότητά τους αυξάνει σε 400-900 ανά τετραγωνικό εκατοστό.
Ο σμηγματογόνος αδένας είναι παράδειγμα ολοκρινούς αδένα, επειδή το προϊόν της έκκρισης απελευθερώνεται μαζί με υπολείμματα νεκρών κυττάρων. Οι σμηγματογόνοι αδένες αποτελούνται από μια στιβάδα αδιαφοροποίητων επιθηλιακών κυττάρων που επικάθονται πάνω στο βασικό υμένα. Τα κύτταρα αυτά πολλαπλασιάζονται γεμίζοντας τις αδενοκυψέλες και διαφοροποιούνται, με τους πυρήνες τους να συρικνώνονται και το κυτταροπλασμά τους να γεμίζει με σταγονίδια λίπους. Στο τέλος τα κύτταρα αυτά διαρυγνύονται και προϊόν της διεργασίας αυτή είναι το σμήγμα, δηλαδή το έκκριμα των σμηγματογόνων αδένων.
Το σμήγμα κινείται βαθμιαία προς την επιφάνεια του δέρματος. Περιέχει τριγλυκερίδια, σκουαλένιο, χοληστερόλη και εστέρες χοληστερόλης. Οι σμηγματογόνοι αδένες αρχίζουν να λειτουργούν κατά την εφηβεία. Ο πρωταρχικός παράγοντας ελέγχου της έκκρισης των σμηγματογόνων αδένων είναι η τεστοστερόνη στους άνδρες και ένας συνδυασμός ωοθηκικών και επινεφριδικών αντιγόνων στις γυναίκες. Το σμήγμα μπορεί να έχει ασθενείς αντιβακτηριακές και αντιμυκητιασικές ιδιότητες και λιπαίνει το δέρμα.

Εδώ μια απλή αναφορά στους σμηγματογόνους αδένες οι οποίοι ενεργοποιούνται κατά την εφηβεία, η λειτουργία τους εξαρτάται πλήρως από την τεστοστερόνη, ενώ είναι βυθισμένοι στο χόριο. (Το χόριο θα το δούμε παρακάτω τι σημασία έχει)

Συνέχεια,
Οι ιδρωτοποιοί αδένες υπάρχουν σε όλη την επιφάνεια του δέρματος, εκτός από το δέρμα των φρυδιών, την έσω επιφάνεια του πτερυγίου του αυτιού, το έσω πέταλο της ακροποσθίας και τα μικρά χείλη του αιδοίου. Ο αριθμός τους κυμαίνεται μεταξύ 2 και 4 εκτομμυρίων. Οι περισσότεροι εντοπίζονται στα πέλματα, τις παλάμες, το πρόσωπο και τη μασχάλη. Οι αδένες του Mollστις παρυφές των βλεφαρίδων και οι κυψελιδοποιοί αδένες του έξω ωτός είναι τροποποιημένοι ιδρωτοποιοί αδένες. Οι ιδρωτοποιοί είναι σωληνοειδείς εσπειραμένοι αδένεςκαι διακρίνονται σε δύο τύπους: 1) τους εκκκριτικούς (μεροκρινείς) και 2) τους απεκκριτικούς (αποκρινείς).

Από εδώ κρατάμε ότι ο αριθμός τους κυμαίνεται από 2 έως 4 εκατομμύρια.
Παρακάτω θα δούμε πως δεν έχουν όλοι οι άνθρωποι τον ίδιο αριθμό αδένων, όπως επίσης δεν τους έχουν όλοι στα ίδια σημεία.

Οι αποκρινείς ιδρωτοποιοί αδένες συναντώνται στις μασχάλες, κρανίο, την άλω των θηλών, του μαστού και την περιπρωκτική περιοχή. Είναι σωληνοειδείς αδένες με αναστομώσεις και μεγαλύτεροι από τους μεροκρινείς ιδρωτοποιούς αδένες. Επεκτείνονται τόσο στο χόριο, όσο και στον υποδόριο ιστό και οι πόροι τους εκβάλλουν στα τριχοθυλάκια. Το έκκριμά τους είναι μικρότερης ποσότητας σε σχέση με αυτό των μεροκρινών αδένων, παχύρρευστο, (ιξώδες), λιγότερο όξινοκαι έχει ιδιαίτερη οσμή. Νευρώνονται με αδρενεργικές νευρικές απολήξεις. Αναπτύσσονται και λειτουργούν κατά την εφηβεία, διότι εξαρτώνται από την κυκλοφορία των γεννητικών ορμονών.

Οι πόροι τους εκβάλλουν στα τριχοθυλάκια και πάλι αναφέρεται πως αρχίζουν την δράση τους κατά την εφηβεία σε συνάρτηση με τις γεννητικές ορμόνες.

Η τρίχα διακρίνεται σε δύο τμήματα: το στέλεχος και τη ρίζα. Το στέλεχος είναι το ορατό μέλος της τρίχας και επεκτείνεται από το σημείο όπου εκβάλλει ο σμηγματογόνος αδένας (αυχένας του τριχοθυλακίου) μέχρι το ελεύθερο άκρο της. Οι σμηγματογόνοι αδένες μπορεί να είναι 1,2 ή και περισσότεροι και περιβάλλουν τη ρίζα της τρίχας

Εδώ θα μπορούσε να υπάρχει μια βασική αιτία, καθώς οι αδένες γύρω από το θύλακα μπορεί να είναι 1, 2 αλλά και παραπάνω. Μήπως όσοι δεν έχουν πρόβλημα έχουν λιγότερους σμηγματογόνους αδένες στο κεφάλι γύρω από το θύλακα? Και αν ναι τι σχέση μπορεί να έχει αυτό με τους αποκρινείς αδένες? Θα δούμε.

Η ρίζα βρίσκεται μέσα στο δέρμα και καταλήγει σε ένα παχύτερο, απιοειδές άκρο, που λέγεται βολβός. Το κάτω μέρος του βολβού παρουσιάζει μια κοιλότητα, η οποία υποδέχεται τη θηλή του χορίου, σχηματισμό γεμάτο αγγεία και νεύρα. Από τη θηλή τρέφεται και αναπτύσσεται η τρίχα. Αλλοιώσεις της θηλής του χορίου έχουν ως αποτέλεσμα την απώλεια της τρίχας. Η θηλή περιβάλλεται από τη μητρική στιβάδατου βολβού, τα κύτταρα της οποίας αναπαράγουν όλες τις στιβάδες της τρίχας. Η μιτωτική δράση των κυττάρων της μητρικής στιβάδας επηρεάζεται από τα ανδρογόνα.

Εδώ κολλάει το χόριο, το οποίο αναφέρει ότι οποιαδήποτε διαταραχή του προκαλεί απώλεια της τρίχας και οι αποκρινείς αδένες είναι βυθισμένοι επίσης στο χόριο και ακριβώς δίπλα στον σμηγματογόνο αδένα

Εδώ μπορείτε να δείτε πως ακριβώς λειτουργεί ένας αποκρινής αδένας δίπλα στο θύλακα.


http://www.mayoclinic.com/health/sweating-and-body-odor/DS00305/DSECTION=causes

Πατώντας διαδοχικά τα 1,2,3,4 δείχνει πολύ παραστατικά πως ο ιδρώτας βγαίνει στην επιφάνεια του δέρματος μέσω του θύλακα.

Παρακάτω μερικές αιτίες που προκαλούν την δραστηριότητα αυτών των αδένων.

Exercise: During exercise or hard manual labor, our body temperature rises, thus causing our sweat glands to work overtime and produce extra sweat to help the body cool down. -

Stress or emotional imbalance: Sweating caused during times of stress is secreted by the apocrine glands and is indicated by sweaty palms, soles and underarms. For instance, depression and panic attacks induce excessive sweating and it is sometimes necessary to take medication to cure this.

Diet: Eating a diet rich in fats and spicy foods can also cause excessive sweating especially in the head and face. Alcohol consumption and smoking are also cause for excessive sweating and body odor. –
Medication: Certain drugs cause sweating and are one of the side effects for certain antibiotics.

Hormonal changes: Women generally experience excessive sweating during menopause which is result of hormonal changes occurring in the body and is indicated by hot flashes. Pregnancy can also cause hormone fluctuations thus leading to excessive perspiration.

Weather: Living in coastal areas like Chennai can be bothersome for most people as the hot humid climate causes them to sweat profusely and one tends to start sweating right after a shower!

Obesity: Overweight also contributes to excessive sweating as the body has to work harder to perform its normal functions.
low-carb diets and dehydration.

Οπότε εδώ τα πιο σημαντικά φαίνεται να είναι, το άγχος, συναισθηματική διαταραχή, εμμηνόπαυση για τις γυναίκες και η γνωστή σε αρκετούς από εμάς δίαιτα χαμηλών υδατανθράκων.


If you are nervous, anxious, stressed or depressed, the brain feels that you are overheated. So signals are send to begin sweating to cool you down. Greater anxiety leads to greater sweating.

The apocrine sweat glands tend to be stimulated into action by stress and emotions – that’s one of the reasons why when you feel stress, anxiety, frustration or fear, your sweat tends to be more smelly. The underlying mechanism is probably the the hormones which get released when you experience emotional stress cause the apocrine sweat glands to contract more.

Παρακάτω,
Οι άντρες ιδρώνουν 3 φορές περισσότερο από τις γυναίκες παρόλο που οι δεύτερες έχουν περισσότερους αδένες από τους άντρες.

A study conducted by the National Strength and Conditioning Association and published in the Journal of Strength & Conditioning Research evaluated the sweat rates of men versus women while they participated in an indoor spinning workout. What they found: Although both men and women drank the same amount of fluid, women's sweat rate was 0.57 liters per hour compared to the much higher 1.12 liters per hour sweat rate of men in the study . Is it a difference in sex hormones? Body mass? Let's look at what researchers uncovered.

Recent studies suggest that when we're under heat stress from high temperatures or an intense workout -- regardless of what shape we're in or how much body fat we have -- women consistently sweat less than men but tend to have a higher skin temperature.
Researchers at the Polish Academy of Sciences in Warsaw, Poland, found that females sweat less than males but still are able to maintain a normal body temperature. This is because females are more efficient sweaters than males -- female bodies evaporate sweat on their skin more efficiently, which cools down the body without a lot of perspiration.

Ακόμα πιο ενδιαφέρον,
Activity of testosterone 5 alpha-reductase in various tissues of human skin.


In order to know the distribution of testosterone 5 alpha-reductase activity in human skin, we developed a micro-method, in which we used 20-50 micrograms of various tissues microdissected from freeze-dried sections. The characteristics of this enzyme in the sebaceous gland are briefly described, as follows: the identified 5 alpha-reduced metabolites are 5 alpha-dihydrotestosterone, 5 alpha-androstane-3 beta, 17 beta-diol and 5 alpha-androstanedione; the optimal pH is about 7.5; and the apparent Km is approximately 2.4 x 10(-5) M. The measurement of 5 alpha-reductase activity of various components of the skin obtained from 7 men and 5 women revealed that the sweat gland (probably apocrine) in the axillary skin possessed the highest activity of 5 alpha-reductase: the value was nearly 400 pmoles/mg dry weight/hr in the standardized condition. The sebaceous gland also showed a high activity of 85-261 pmoles/mg/hr. The hair follicles exhibited a significantly lower activity than the sebaceous gland. The enzyme activity was negligible in the epidermis, while it was detected in the dermis though the values determined were variable probably because of contamination with other components such as sweat glands and hair follicles. Thus, the present study demonstrates that the 5 alpha-reductase activity is mainly located in the apocrine sweat gland and sebaceous gland. This suggests that 5 alpha-reduction of testosterone is an important step in mediating the action of androgens in these tissues.

High levels of 5alpha-reductase activity have been detected in human apocrine glands, and the concentration of dihydrotestosterone has been found to be higher than that of testosterone in the nuclear fraction of the skin of patients who suffer from excessive or abnormal odour derived from apocrine sweat (osmidrosis). Although these results suggest that 5alpha-reductase may play a central role in the action of androgens in the apocrine gland, the isozyme responsible is not known. We therefore assayed 5alpha-reductase type I and type II activity and mRNA expression in isolated apocrine glands from four patients with osmidrosis. When we incubated gland homogenates with [3H]testosterone, we found that the biochemical properties of the apocrine gland enzyme were consistent with those of type I 5alpha-reductase: at substrate concentrations of both 50 nmol/L and 1 micromol/L, the optimum pH was in the range 6.0-7.5, and the apparent Km was 21.1 micromol/L. The apocrine gland enzyme was inhibited by MK386, a specific inhibitor of type I 5alpha-reductase, in a dose-dependent manner, but it was hardly affected by finasteride, a specific inhibitor of type II isozyme, in that a nanomolar concentration of finasteride produced only a slight inhibition. Reverse transcriptase-polymerase chain reaction showed that the apocrine gland expressed type I 5alpha-reductase mRNA exclusively, except for a faint band of type II isozyme in a few preparations. These data indicate that the type I isozyme is the predominant form of 5alpha-reductase in the apocrine gland and may play a central role in the anabolic activity of androgens, as reported for the sebaceous gland. In addition, a small amount of type II isozyme may be expressed by mesenchymal cells that surround the apocrine glands and also contribute to their development.

Να λοιπόν που φαίνεται ότι οι αποκρίνεις αδένες έχουν τη μεγαλύτερη δραστηριότητα του 5alpha-reductase ενζύμου στο σώμα καθώς και τη μεγαλύτερη συγκέντρωση σε dht
Υπάρχει μεγάλη βιβλιογραφία ακόμα σχετικά με τον έλεγχο αυτών των αδένων από ένα σημείο του εγκεφάλου που αφορά κυρίως του τι συμβαίνει όταν η γυναίκα έχει πολυκυστικές ωοθήκες, περνάει εμμηνόπαυση, διαταραχή των οιστρογόνων κλπ και πως αυτοί οι αδένες δραστηριοποιούνται περισσότερο θεωρώντας αυτές τις συνθήκες ως συναγερμό ενδογενούς παραγόμενης θερμότητας.
Αυτά για μια γυναίκα συνήθως αν όχι πάντα, προκαλούν τριχόπτωση και οι αποκρίνεις αδένες είναι από τις πρώτες «άμυνες» του οργανισμού που δραστηριοποιούνται.

Για να μην κουράζω, γιατί ήδη το ποστ είναι μεγάλο και ίσως λίγο κουραστικό, αν υπάρξει ενδιαφέρον έχω έρευνες στον υπολογιστή στο γραφείο που συνδέουν το πως η dht αυξάνει την θερμοκρασία του σώματος και άρα προκαλεί μεγαλύτερη δραστηριότητα αυτών των αδένων όπως και το ότι δεν έχουν όλοι οι άνθρωποι ούτε τον ίδιο αριθμό ούτε στο ίδιο σημείο τους αδένες αυτούς.
Σημαντικό επίσης είναι πως η θερμοκρασία του πυρήνα, της ενδογενούς δηλαδή θερμοκρασίας του σωματός μας, έχει να κάνει με το νευρικό μας σύστημα καθώς και με την αυξομείωση των ορμόνων μας γενικότερα και σε μικρότερη συνάρτηση με την διατροφή και το περιβάλλον.

Ενδιαφέρον έχει επίσης άλλη μια έρευνα που δείχνει πως οι αδένες που έχουμε στο κεφάλι μας, με τον ιδρώτα διώχνουν ότι "βρωμιές" υπάρχουν στο σώμα μας, από βαρέα μέταλλα, τοξίνες, νεκρά κύτταρα κλπ και όλα αυτά περνούν μέσω του θύλακα μας στην επιφάνεια όπου και διασπώνται από τα βακτήρια του δέρματος. (αυτό φαίνεται πολύ παραστατικά στο πιο πάνω λινκ υπό τη μορφή animation)

Σε άλλο ποστ θα αναφέρω πως όλα τα παραπάνω μπορούν να συνδεθούν σε ένα παζλ που θα μπορούσε άνετα να οδηγήσει, ΟΧΙ ΣΕ ΟΛΟΥΣ, στη γνωστή σε εμάς πλέον φλεγμονή του θύλακα και συνεπώς τριχόπτωση, εφόσον ο εγκέφαλός μας και γενικότερα το κεφάλι μας με έμφαση τους κροτάφους, είναι το σημείο που, αν όχι σε όλους, στους περισσότερους τραβάει την περισσότερη θερμότητα απ όλο το σώμα.
 

Συνημμένα

  • sweat_glands.jpg
    sweat_glands.jpg
    87 KB · Προβολές: 779

Παρακαλώ συνδεθείτε ή εγγραφείτε για να απενεργοποιήσετε τις διαφημίσεις.

GOMI

Moderator
Μέλος του προσωπικού
[Is baldness a thermoregulatory adaptive process?].
[Article in French]
Cabanac M, Brinnel H, Mallet C.
Abstract


In 100 adult men the area of the face and neck where beard was growing was measured and compared to that of glabrous skin on the forehead and calvaria. In the population as a whole, forehead area was found to be proportional to bearded area. Forehead and calvaria sweat rate was measured on 10 baldheaded male subjects and compared with that of 10 hairy control subjects during mild hyperthermia. Bald skin was found to sweat more than twice as much as hairy skin. In the light of these results the hypothesis that baldness is a thermoregulatory adaptative process is proposed.

http://www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/6437615


Λόγω περιορισμένου χρόνου και για να μην γίνει το θέμα εντελώς επιστημονικό και συνάμα κουραστικό θα προσπαθήσω να περιγράψω όσο καλύτερα και απλά μπορώ τι ΘΑ ΜΠΟΡΟΥΣΕ να συμβεί εδώ.
Είναι κυρίως πληροφορίες από το νετ, αλλά και γενικότερα από κάποια pdf που έχω κατεβάσει και έρευνες του διαδικτύου, όπως επίσης και κάποιες σωστές απόψεις κατόπιν έρευνας από χρήστες του immortal.

Ο λόγος που με έκανε να το ψάξω περισσότερο είναι γιατί για ένα διάστημα είχα πάρει συμπλήρωμα νιασίνης. Αυτή μετά την λήψη της προκαλεί το λεγόμενο flush...ή αλλιώς τις λεγόμενες εξάψεις.
Επειδή ήθελα να φτάσω στο μαξιμουμ αυτής της κατάστασης, την έπαιρνα νηστικός.
Μετά από 10 λεπτά περίπου, άρχιζε ένα έντονο μυρμήγκιασμα στο σώμα και σε σημεία όπως ο αυχένας, πρόσωπο και κυρίως κροτάφοι, γίνονταν κατακόκκινοι για περίπου μισή ώρα.
Θεωρούσα ότι αυτό θα μπορούσε να βελτιώσει την κυκλοφορία του αίματος, αλλά στην ουσία απελευθερώνει ισταμίνη από τα κύτταρα και αυξάνει την θερμοκρασία του σώματος. (το ένα βέβαια δεν αποτρέπει το άλλο)
Το πρόβλημα ήταν πως μέσα στην ίδια ημέρα, όπως και την επόμενη, τα μαλλιά μου φαίνονταν σαν να τους είχα ρίξει πετρέλαιο και να τους άναψα φωτιά.
Άτονα, λιπαρά και νόμιζες πως είχαν χάσει το μισό πάχος τους. Αυτό βελτιωνόταν μετά από 3 ημέρες και έκανε περίπου μια εβδομάδα να επανέλθουν όπως πριν, εφόσον βέβαια δεν είχα ξαναπάρει νιασίνη.
Αν επιχειρούσα να πάρω, συνέβαινε ακριβώς το ίδιο.

Από περιέργεια λοιπόν, έδωσα και στην γυναίκα μου η οποία όμως βίωσε αυτά τα φαινόμενα σε άλλα σημεία του σώματος, πλάτη, πόδια, χέρια και όχι τόσο στο κεφάλι όπως εγώ.
Κατά τον ίδιο τρόπο λοιπόν, βιώνει κυρίως το συναισθηματικό στρες, ενώ εγώ το βιώνω ακριβώς όπως με τη νιασίνη.
Όλα αυτά μπορεί να μην λένε και τίποτα, μπορεί και να λένε πολλά.

Τέσπα, ψάχνοντας τον τελευταίο μήνα λοιπόν, είδα ότι οι αποκρινείς αδένες βρίσκονται τόσο κοντά στον θύλακα μέσω του οποίου διοχετεύουν τον ιδρώτα στην επιφάνεια του δέρματος. Το τι περιέχει ο ιδρώτας αυτός το περιέγραψα παραπάνω.
Επίσης βρήκα ότι δεν έχουν όλοι οι άνθρωποι τον ίδιο αριθμό αδένων και ούτε στα ίδια σημεία.
Αυτό θα μπορούσε να επιβεβαιωθεί και από το πείραμα της νιασίνης.
Σε ένα pdf που έχω λέει πως οι λαοί με τους λιγότερους γενετικά αποκρινείς αδένες είναι της Δυτικής Ασίας.
East Asians (Koreans, Chinese, and Japanese) have fewer apocrine sweat glands compared to people of other descent, and the lack of these glands make East Asians less prone to body odor
Κάπου βρήκα θέματα με απορίες γιατί αυτός ο λαός έχει λιγότερα ποσοστά φαλάκρας.

Επίσης για τις εξάψεις μερικά και εδώ

Η ακριβής αιτία των εξάψεων δεν είναι πλήρως κατανοητός, αλλά η μείωση των επιπέδων των οιστρογόνων που εμφανίζονται κατά προσέγγιση στη γυναικεία εμμηνόπαυση πιστεύεται ότι παίζουν ρόλο. Μια διαταραχή της θερμορύθμισης (μέθοδοι που χρησιμοποιεί το σώμα για τον έλεγχο και τη ρύθμιση της θερμοκρασίας του σώματος) είναι υπεύθυνη για την αίσθηση της θερμότητας, αλλά ο ακριβής τρόπος με τον οποίο τα επίπεδα των ορμονών επηρεάζουν τη ρύθμιση της θερμότητας δεν είναι καλά κατανοητός.
Ενώ οι εξάψεις που συνήθως συνδέονται με την εμμηνόπαυση στις γυναίκες, δεν είναι ασυνήθιστο, ορισμένες ιατρικές παθήσεις μπορεί επίσης να οδηγήσει σε εξάψεις και διαταραχές της ικανότητας του σώματος να ρυθμίσει τη θερμοκρασία.

Μείωση οιστρογόνων, εμμηνόπαυση, συνδέονται με τις εξάψεις και είναι μια περίοδος που συνήθως η γυναίκα μπορεί να βιώσει τριχόπτωση.
Κατά τον ίδιο τρόπο δρα και ένα ψυχολογικό σοκ, έντονο και μόνιμο στρες, αυξάνοντας την θερμοκρασία του σώματος και την διοχετεύει εκεί που βρίσκονται οι περισσότεροι ιδρωτοποιοί αδένες για αποβολή της.
Το θέμα είναι τι γίνεται αν
1. - Το σώμα δεν έχει την δυνατότητα να ανταπεξέλθει φυσιολογικά σε αυτές τις απαιτήσεις - ορμονική διαταραχή - τα οιστρογόνα βοηθάνε τη γυναίκα να ελέγχει καλύτερα τα φυσιολογικά επίπεδα θερμοκρασίας του σώματος
2. - Αν οι κάποιοι ιδρωτοποιοί αδένες του σώματος μας, όπως πχ στο κεφάλι μας, είναι φραγμένοι.
 

GOMI

Moderator
Μέλος του προσωπικού
Για το 1. λοιπόν,
ο έλεγχος, αλλά κυρίως η κατανόηση και ο ύπουλος τρόπος λειτουργίας του στρες (και όχι του απλού φυσιολογικού άγχους για το αν πχ το Σάββατο θα έχει καλό καιρό να πάω εκδρομή) όπως επίσης και ο έλεγχος του οξειδωτικού στρες (μεγάλο θέμα αυτό και θα γράψω περισσότερα κάποια στιγμή) είναι βασικό.
Από κει και πέρα, ο οργανισμός θα πρέπει να μένει ΠΑΝΤΑ πλήρως ενυδατωμένος και εκτός αυτού η διατροφή θα πρέπει να περιλαμβάνει αρκετούς σύνθετους κυρίως υδατάνθρακες αλλά και θαλασσινό - ξεραμένο στον ήλιο - αλάτι (και όχι την αηδία του Σούπερ μάρκετ) ώστε να είναι σε θέση να κρατά τον οργανισμό μόνιμα ενυδατωμένο ώστε να έχει καλύτερη διαχείριση της αύξησης της θερμοκρασίας.
Προσοχή επίσης στην υπερπροπόνηση.
Πολλές δίαιτες χαμηλών υδατανθράκων έχουν οδηγήσει σε μόνιμες καταστάσεις τριχόπτωσης. (εδώ έχω και προσωπική πείρα)
Μετά την όποια σωματική δραστηριότητα, (η οποία θα πρέπει να γίνεται με όσο πιο ελαφρύ ρουχισμό γίνεται) ένα δροσερό ντους είναι απαραίτητο (ζεστό νερό απαγορεύεται) και αν είχαμε μεγάλη απώλεια ιδρώτα συμπλήρωμα ηλεκτρολυτών βοηθάει στην αποκατάσταση.
Υπάρχουν και άλλα πράγματα που λένε ότι βοηθάνε, αλλά αυτά νομίζω είναι τα πιο βασικά και πιο απλά. Το να καταλάβει βέβαια κάποιος πως αντιδρά ο οργανισμός του στο μόνιμο έντονο στρες, θέλει να ασχοληθεί και να τον παρατηρήσει πολύ, ενώ το πως θα το διαχειριστεί όταν αντιληφθεί το πρόβλημα αφορά τον καθένα ξεχωριστά.

Για το 2 τώρα.

Στο αρχικό ποστ, αναφέρθηκα στο χόριο (dermis) και πως οποιαδήποτε διαταραχή αυτής της περιοχής οδηγεί σε απώλεια της τρίχας.

Η επόμενη στιβάδα του δέρματος ονομάζεται χόριο ή ιδίως δέρμα. Οι ίνες ελαστίνης και κολλαγόνου που διαθέτει το χόριο ευθύνονται για τη δύναμη και την ελαστικότητα του δέρματος. Τα αιμοφόρα αγγεία που διαρρέουν το χόριο βοηθούν στη ρύθμιση της θερμοκρασίας του σώματος, αυξάνοντας τη ροή του αίματος για να επιτρέψει την εξαγωγή θερμότητας όταν κάνει ζέστη και μειώνοντας τη ροή του όταν κάνει κρύο. Ένα δίκτυο από νευρικές ίνες και δέκτες δέχονται τα ερεθίσματα της θερμοκρασίας, του πόνου και της αφής τα οποία και μεταδίδουν στον εγκέφαλο.
Το χόριο φιλοξενεί τους τριχικούς θύλακες και διάφορους αδένες που διαπερνούν το δέρμα. Οι ιδρωτοποιοί αδένες συμβάλλουν στη μείωση της εσωτερικής θερμοκρασίας μέσω της διαπνοής ενώ ξεφορτώνονται τα αποβλητέα υγρά ουρίας και λακτάζης. Οι σμηγματογόνοι αδένες εκκρίνουν ένα ελαιώδες σμήγμα για την λίπανση των τριχών και της επιδερμίδας.

Πως θα μπορούσαν όμως οι αποκρινείς αδένες να προκαλέσουν διαταραχή του χορίου...?
Βλέποντας στην παραπάνω εικόνα του αρχικού ποστ ή και στο λινκ που δείχνει με την μορφή animation το πως λειτουργεί ένας τέτοιος αδένας, αν η έξοδο στην επιφάνεια της επιδερμίδας είναι φραγμένη τότε, μη μπορώντας ο ιδρώτας να βγει διοχετεύεται - συμφορίζεται μέσα στον θύλακα, κυρίως κατά την διάρκεια που η τρίχα βρίσκεται στην τελογενή φάση και πέφτει.
Ο ιδρώτας των αδένων αυτών εκτός των άλλων περιλαμβάνει και ουρία η οποία είναι καταστροφική για τον θύλακα ενώ ο ίδιος ο αδένας, μη μπορώντας να εκβάλει την θερμότητα που του έχει ανατεθεί, υπερθερμαίνεται και δημιουργείται φλεγμονή ενώ συνάμα προκαλεί μεγαλύτερη δραστηριότητα του σμηγματογόνου αδένα.

Η όλη αυτή δραστηριότητα προκαλεί διαταραχές στην γύρω επιφάνεια του χορίου.

Για του λόγου το αληθές, μπορεί κάποιος να δοκιμάσει να βάλει λάδι στο κεφάλι του και να βγει έξω όταν έχει πολύ ζέστη. Θα δει ότι το κεφάλι του θα ζεσταθεί περισσότερο ενώ θα νιώσει περισσότερο έξαψη λόγω του ότι οι πόροι με το λάδι θα είναι φραγμένοι και η όποια θερμότητα δεν θα μπορεί να εκτονωθεί.
- Μπορεί να παρατηρήσει μετά την κατάσταση των μαλλιών του.
Το βίωνα αρκετά συχνά, έχοντας μερικές φορές λάδι καρύδας στο κεφάλι και δεν μπορούσα να καταλάβω γιατί.
Το ίδιο συμβαίνει και με διάφορα styling gel που βάζουμε - βάζαμε στο κεφάλι μας ενώ βρισκόμασταν σε καταστάσεις υπερθέρμανσης.
Π.χ γυμναστήριο - βόλτα στην ήλιο μια πολύ ζεστή ημέρα - έντονο ψυχολογικό στρες κλπ...
Το να κρατάμε το κεφάλι μας καθαρό από σμήγμα και οτιδήποτε άλλο, κυρίως όταν αφορά τις παραπάνω δραστηριότητες - καταστάσεις το θεωρώ σημαντικότατο.

Ξανατονίζω όλα τα παραπάνω είναι από έρευνα και μερικές προσωπικές απόψεις ως προς την εξήγησή τους. Όλα είναι υπό συζήτηση και φυσικά υπό αμφισβήτηση....
 

panoslydios

New Member
Την εχετε δει την καινουρια ερευνα στο Immortal για τον ιδρωτα που αποδεδειγμενα βγαζει
τοξινες,πετροχημικα και βαρεα μεταλλα?

Το θεμα ειναι κατα ποσο μενουν αυτα στο δερμα με το που βρουν το δρομο τους προς την επιφανεια του δερματος.
 

GOMI

Moderator
Μέλος του προσωπικού
panoslydios είπε:
Την εχετε δει την καινουρια ερευνα στο Immortal για τον ιδρωτα που αποδεδειγμενα βγαζει
τοξινες,πετροχημικα και βαρεα μεταλλα?

Το θεμα ειναι κατα ποσο μενουν αυτα στο δερμα με το που βρουν το δρομο τους προς την επιφανεια του δερματος.

Ωραίος pano, το τσέκαρα. Παρόλο αυτά πιστεύω αν βρίσκει ελεύθερο το δρόμο προς το δέρμα και εκτονώνεται εκεί, τα βακτήρια που βρίσκονται φυσιολογικά στο δέρμα μέσω της διάσπασης λογικά αποκαθίσταται η φυσιολογική λειτουργία. Το πρόβλημα νομίζω είναι όταν ο ιδρώτας αυτός παραμένει στο θύλακα.
 

GOMI

Moderator
Μέλος του προσωπικού
Που θέλω να καταλήξω με όλο το μεγάλο πρόλογο των ανωτέρω.
Λοιπόν θα σταθώ σε κάτι το οποίο πάνω απ όλα πιστεύω είναι αυτό που κάνει την ζημιά.

Ξαναγράφω λοιπόν,

Οι ιδρωτοποιοί αδένες συμβάλλουν στη μείωση της εσωτερικής θερμοκρασίας μέσω της διαπνοής ενώ ξεφορτώνονται τα αποβλητέα υγρά ουρίας και λακτάζης.

Τι είναι η ουρία?

Η ουρία είναι το τελικό προϊόν του μεταβολισμού των πρωτεϊνών. Παράγεται στο ήπαρ μέσω του κύκλου της ουρίας (γνωστός και σαν κύκλος της ορνιθίνης), όπου ο οργανισμός ουσιαστικά σε μια προσπάθεια απομάκρυνσης της τοξικής αμμωνίας τη μετατρέπει στη λιγότερο τοξική ουρία, την οποία και αποβάλλει από τους νεφρούς. Η ουρία παράγεται και αποβάλλεται από τον ανθρώπινο οργανισμό σε καθημερινή βάση.

Πάνω από το 90% της ουρίας απεκκρίνεται από τα νεφρά, το υπόλοιπο 10% απομακρύνεται από το γαστρεντερικό σωλήνα και το δέρμα. (μέσω των αποκρινών αδένων)

Πάμε τώρα να δούμε κάτι καλό που τσίμπησα πριν λίγες ημέρες κάνοντας αναζήτηση για την ουρία.

Λοιπόν, υπάρχει ένα αποτριχωτικό προϊόν το οποίο λέγεται ultra hair away.
Είναι γνωστό στην Αμερική και αρκετά διαδεδομένο στον κύκλο των bodybuilders λόγω κυρίως γιατί το είχε διαφημίσει ο Jay cutler.
Θα μου πείτε τι το σημαντικό έχει αυτό το προϊον?

Στην ιστοσελίδα του αναγράφει ακριβώς τον τρόπο που δουλεύει και αναφέρει πως η επιτυχία του οφείλεται στο ότι έχει αντιγράψει τον τρόπο με τον οποίο δημιουργείται η Ανδρογενετική αλωπεκία η αλλιώς η γνωστή μας φαλάκρα.
Πάμε να δούμε λοιπόν τι αναφέρει κομμάτι κομμάτι.

Ultra Hair Away is a topical solution that, when applied immediately after hair removal, saturates the exposed base of the hair follicle and begins the process of slowing down and inhibiting hair growth.

Γι αυτό ανέφερα παραπάνω ότι η μεγαλύτερη καταστροφή που προκαλείται από τους αδένες είναι κατά τη διάρκεια που οι θύλακες βρίσκονται σε τελογενή φάση. Όταν η τρίχα πέφτει είναι περισσότερος εκτεθειμένος ο θύλακας. Γιατί? Ας το δούμε παρακάτω.

In a growing hair follicle, cells are osmotically transferred from the blood through the sides of the dermal papilla to form hair cells for continued hair growth.

Άρα, σε ένα φυσιολογικό κύκλο, αναφέρει πως τα κύτταρα μέσω ωσμωτικής διαδικασίας, μεταφέρονται μέσω του αίματος από τις πλευρές της θυλής και έτσι δημιουργούν τα κύτταρα της τρίχας.
'Ωσμωση είναι το φαινόμενο, κατά το οποίο κάποιο υγρό ρέει μέσα από μια ημιπερατή μεμβράνη η οποία δεν επιτρέπει την μεταφορά άλλων διαλυμένων ουσιών από μέσα της. Ουσιαστικά ένα φίλτρο που επιτρέπει να περάσουν μόνο τα άκρως απαραίτητα στοιχεία αποκόπτοντας την είσοδο σε οτιδήποτε θεωρείται βλαβερό.

The top of a healthy papilla is naturally cornified (healed) and cells do not pass thorough this area. This natural cornification on the top of the papillary matrix is what causes the hollow medullary canal inside a normal hair shaft.

Κατά τον ανωτέρω τρόπο, η κορυφή της θυλής (pappila) κερατινοποιείται δίχως τα κύτταρα να την διαπερνούν.
Σύμφωνα με την έρευνα της εταιρείας λοιπόν, αυτός είναι ένας φυσιολογικός πλήρες κύκλος κατά την οποία δημιουργείται η τρίχα.

Για να καταλάβουμε τι εννοούμε όταν λέμε κερατινοποίηση,

Η κερατινοποίηση είναι μία ειδική λειτουργία της επιδερμίδας και συνίσταται στη φυσιολογική ωρίμανση των κυττάρων της. Τα κερατινοκύτταρα προέρχονται από τα κύτταρα της μητρικής στιβάδας. Καθώς τα κύτταρα της βασικής στιβάδας ανεβαίνουν προς την επιφάνεια του δέρματος, υφίστανται αλλαγές , χάνουν τον πυρήνα τους και γίνονται νεκρά κύτταρα στην επιφάνεια της επιδερμίδας, τα οποία αποπίπτουν. Η διαδικασία αυτή ονομάζεται κερατινοποίηση. Έτσι, εκατομμύρια νεκρά κύτταρα απομακρύνονται με αποτέλεσμα το δέρμα μας να ανανεώνεται

Συνέχεια

Ultra Hair Away is a high-tech duplication of a variety of naturally occuring scalp secretions that cause this normal cornification of the top of the papilla in a healthy hair follicle. When the hair is removed, the sides of the papilla are exposed and susceptible to the treatment.

Ουσιαστικά αναφέρει πως έχει αντιγράψει αυτή τη φυσιολογική λειτουργία του οργανισμού και παρακάτω θα δούμε πως την χρησιμοποιεί ώστε να εμποδίσει τη φυσιολογική λειτουργία του θύλακα.

The Ultra Hair Away treatment simply cornifies the sides of the papilla disallowing cells to pass through the dermal papilla causing slower, and eventually, stopped hair growth.

Άρα μέσω της κερατινοποίησης εμποδίζει τις πλευρές της θυλής ώστε να απορροφήσουν μέσω των κυττάρων ότι χρειάζεται ένας υγιής θύλακας ώστε να παράξει τρίχα. Κοινώς φράζει τον δρόμο.

Και πάμε πλέον στο καλό της υπόθεσης και πως συνδέονται με όλα τα παραπάνω οι υδρωτοποιοί αδένες και συγκεκριμένα οι αποκρινείς...
 

GOMI

Moderator
Μέλος του προσωπικού
Συνεχίζοντας λοιπόν από το site της εταιρείας.

Male pattern baldness is caused by renegade type apocrine glands which develop and connect to the duct of the sebaceous gland and introduce naturally occuring secretions into the hair follicle. The opening of hair follicles at the skins surface is often blocked by shampoo, conditioner, gels, hair spray, sweat, oils, sebum, etc.

This blockage disallows these natural secretions to escape. These acidic secretions, having no place to go, seep their way to the base of the hair follicle and slowly cornify the sides of the papilla preventing penetration of hair cells. Ultra Hair Away can duplicate the cause of baldness on the desired area.

Τι έχουμε λοιπόν εδώ?
Θα μπορούσε από μόνο του να αποτελούσε μια πλήρη εξήγηση για την φαλάκρα? Και αν ναι, πως αυτή η εταιρεία γνωρίζει τόσα πολλά για τα οποία δεν κατάφερα να βρω έρευνες, μελέτες, κλπ που να αφορούν την τόσο πονεμένη ιστορία της τριχόπτωσης?

Μήπως η εταιρεία τα έβγαλε από το μυαλό της? Μήπως είναι απλά ηλίθιοι ή μήπως γνωρίζουν κάτι που αγνοούμε?
Ας δούμε πιο ήρεμα τι αναφέρει λοιπόν.

Αναφέρει τους αποκρινείς αδένες για τους οποίους έκανα τεράστιο πρόλογο παραπάνω ώστε να έχουμε όσο καλύτερη εικόνα περί τίνος πρόκειται.
Αναφέρει επίσης πως η έξοδό τους, στην επιφάνεια της επιδερμίδας συνήθως είναι μπλοκαρισμένη από τα όσα χρησιμοποιούμε καθημερινά. Σαμπουάν με χημικά, κρέμες, μαλακτικά, κοντίσιονερ σμήγμα κ.α.
Το αποτέλεσμα αυτής της κατάστασης είναι ο ιδρώτας αυτός να μην μπορεί να βρει διέξοδο και να διοχετεύεται στο εσωτερικό του θύλακα με αποτέλεσμα να μπλοκάρει (κερατινοποιεί) τις πλευρές της θυλής ώστε να μην μπορούν να περάσουν τα κύτταρα και να προκαλέσουν τη διαδικασία νέας τρίχας. Αυτό προκαλείται βέβαια κατά την τελογενή φάση γι αυτό και είναι τόσο σημαντικό όπως αναφέρει πρώτα κάποιος να κάνει αποτρίχωση και μετά να εφαρμόσει το προίον. Αλλιώς δεν θα δουλέψει.

Ποιο είναι λοιπόν το δραστικό συστατικό αυτής της κρέμας?

Water, Extractable Fruit Derivatives, Polypropylene Glycol, Glycerol, Disaccharides, Urea, Dithiothreitol, EDTA, Methyl Paraben, Propylparaben.

Η ουρία. Τι εκκρίνουν εκτός των άλλων μέσω του ιδρώτα οι αποκρινείς αδένες?
Ουρία.
Αν ψάξετε θα δείτε ότι στο σύνολό τους οι αποτριχωτικές κρέμες, όπως veet, nair κ.α έχουν ως δραστικό συστατικό την ουρία.

Τέλος το ακόμα καλύτερο είναι πως η διαδικασία που ακολουθεί η τρίχα ώστε να πάψει να βγαίνει, δεν είναι μια και έξω, αλλά βγαίνει σιγά σιγά πιο ασθενέστερη, μετά λεπταίνει και βγαίνει πιο μικρή και μαλακή και στο τέλος παύει να βγαίνει.

Ultra Hair Away™ changes the structure of your hair follicle. Thick coarse hair becomes softer, smaller and finer. It will resemble hair you had as a baby. Soon after - PRESTO! No more hair! You will never be self-conscious again!
Σας θυμίζει κάτι?
 

Komis

Active Member
Gomi,πολυ καλη δουλεια!
Απο μικρος ειχα παρα πολυ αγχος,το οποιο δεν το καταλαβαινα.Μεχρι προσφατα που το εψαξα το θεμα..
Αυτο που συνεβαινε ειναι οτι με το παραμικρο αγχος αισθανομουνα εντονη ζεστη και εντονο ιδρωμα
στο κουτελο με αποτελεσμα να ιδρωνω στο κεφαλι.
Τα καλοκαιρια ειδικα,στις τρελες ζεστες,ιδρωνα εντονα στο κουτελο και εβγαζα κατι σαν λαδι-σμηγμα
το οποιο και γυαλιζε.
Πριν 2μερες σκευτηκα οτι φετος το καλοκαιρι δεν μου εχει συμβει αυτο και επιπλεον σταματησα να αισθανομαι
αυτη την αφοριτη αποπνικτικη ζεστη γιατι εμαθα πως να χαλαρωνω.
Χρησιμοποιω κολλοειδη αργυρο για σμηγμα και φλεγμονες και νομιζω οτι εκει οφειλεται
το οτι δεν βλεπω αυτη τη γυαλαδα πλεον.
 

Παρακαλώ συνδεθείτε ή εγγραφείτε για να απενεργοποιήσετε τις διαφημίσεις.

GOMI

Moderator
Μέλος του προσωπικού
komi, δεν μπορώ να είμαι απόλυτος για το κατά πόσο ισχύουν ή όχι τα όσα ανέφερα, ή αν ισχύουν εν μέρει, αλλά όλο τον περιορισμένο κατά τα άλλα ελεύθερο χρόνο μου τον ρίχνω σε αυτή την έρευνα και νομίζω ότι έχει πολύ μεγάλη βάση αν όχι σε όλους, σε αρκετούς και τουλάχιστον σε εμένα.
Το κουτελό μου και κυρίως οι κροτάφοι μου, είναι τα πρώτα σημεία που αντιλαμβάνομαι την όποια ψυχολογική πίεση και ζέστη και από τα πρώτα που ιδρώνουν.
Μακάρι όλα τα μέλη να μην το δούν αρνητικά, τουλάχιστον οχι πριν το ψάξουμε όσο γίνεται και να βοηθήσουν να βρούμε μια άκρη, γιατί αν έχει βάση, θα πρέπει να έχουμε φάει όλα αυτά τα χρόνια τρελό δούλεμα.
 

Komis

Active Member
Εγω διαβασα το αρθρο σου σημερα γιατι ελειπα σε διακοπες.
Ολα αυτα που αντιληφθηκα και αναφερα πριν τα σκευτηκα πριν 2-3 μερες καθως κοιτουσα τους κροταφους μου
στο καθρεφτη.
Με το αρθρο σου απλα βρηκα μια επιβεβαιωση και πληροφοριες για το πως δουλευει το συστημα.
 

kapa

Μέλος του προσωπικού
οι κροταφοι μου ιδρωνουν πιο ευκολα και η ζεστη αυξανει την τριχοπτωση.
για την ζεστη και την τριχοπτωση φετος το διαπιστωσα.υπαρχει διαφορά απο τους 33 και τους 39 βαθμους
 

athenian

Well-Known Member
εγω οσο περιεργο και να σας φαινεται ιδρωνω πιο πολυ στο λεγομενο μπιφτεκι και ειναι ακριβως το σημειο οπου εχω την εντονοτερη αραιωση.γενικοτερα απο μικρος ιδρωνω αρκετα στο κεφαλι.
 

dk1984

Member
καποιοι κανουν ενεσεις μποτοχ για να παραλυουν τους ιδρωτοποιους αδενες στις μασχαλες... αναρωτιεμαι αν θα μπορουσε να γινει το ιδιο στο κεφαλι? καποτε ειχα διαβασει οτι καποιοι ισχυριζονταν οτι το botox sto κεφαλι ηταν ενα καλο hair growth.
Εδω και 2 χρονια δεν εχω διαβασει κατι ξανα γι αυτο
 

GOMI

Moderator
Μέλος του προσωπικού
Υπάρχει μια εταιρία στην Γερμανία που το χρησιμοποιεί, αλλά αναφέρει άλλους λόγους που έχουν να κάνουν με την ένταση των πλευρικών μυών οι οποίοι προκαλούν ελλειπή αιμάτωση και χαμηλό οξυγόνο στην περιοχή (υποξία) ενώ αναφέρει πως η dht σε περιβάλλον χαμηλού οξυγόνου δρα αρνητικά και συσσωρεύεται στην συγκεριμένη περιοχή...
Αυτά με google translate.

http://www.ac-therapie.de/AC-Therapie-Eine-erfolgreiche-Behandlung-bei-Haarausfall-muss-an-der-Ursache-ansetzen.9.0.html

Κάτι παρόμοιο αναφέρουν και εδώ

http://www.hairlosshelp.com/forums/messageview.cfm?catid=10&threadid=105018&STARTPAGE=1&FTVAR_FORUMVIEWTMP=Linear

Λένε πως έχει καλά αποτελέσματα παρόμοια με της φιναστερίδης, αλλά δεν είναι και ιδιαίτερα φθηνή λύση ενώ αν κάτι δεν πάει καλά, μπορεί να σου κρεμάσει κανένα αυτί ή κανένα χείλος ή να σου κλείνει από μόνο του κανένα μάτι κλπ...
 

gianniskritikos2

Active Member
ρε παιδια αμα καλα ολα αυτα και λογικα αλλα αν ο ιδροτας ειχε να κανει τοση σοβαρη σχεση τοτε με φινα δεν θα μπορουσε κανεις να σταματησει την τριχοπτωση ουτε να δωση ρεγκ... επισεις εγψ υδρονο κουτελο αλλα και στα πλαγια φαβοριτες και πανο απο τα αυτια γιατι αυτα δεν πεφτουν? και φιλε κομι ευτη τι γυαλαδα την εχω και εγω .... μετα το λουσιμο σε 8 ωριτσες το κεφαλι μου στα σημεια αραιωσης ειναι ολο γυαλιστερο απο λαδι.... το σκουπιζω με πετσετα καθε πρωι... τι σκατα γινεται...
 
Μπλουζα