Για καλύτερα αποτελέσματα, κράτησε τους υδατάνθρακες για το βράδυ

Άκης

Administrator
Για τον συγκεκριμένο μύθο διατροφής, έχω αναφερθεί και πάλι. Πολλοί πιστεύουν ότι οι υδατάνθρακες θα πρέπει να καταναλώνονται μέχρι το απόγευμα, κυρίως επειδή θεωρούν ότι το σώμα δεν θα τους "κάψει", αν καταναλωθούν αργά.

Ενώ δεν είναι και λίγοι αυτοί που έπειτα από κάποια σοβαρή προπόνηση, επιλέγουν υδατάνθρακες ολικής αλέσεως και μάλιστα ελάχιστους, προσπαθώντας έτσι να μην πάρουν κιλά αλλά και να πετύχουν μυική ανάπτυξη. Μάλιστα, δεν είναι και λίγοι οι διατροφολόγοι ή οι γυμναστές, οι οποίοι απαγορεύουν την υπερβολική κατανάλωση υδατανθράκων, ακόμη και έπειτα από μια έντονη αθλητική δραστηριότητα. Και όμως οι έρευνες θέλουν το αντίθετο και εδώ θα αναφερθώ για την προπόνηση και τους υδατάνθρακες το βράδυ, αφού δεν είναι λίγοι οι αθλητές οι οποίοι ψάχνονται με την διατροφή.

Ακολουθώντας μια ειδικά διαμορφωμένη διατροφή, όπου θα αποφεύγεις τους υδατάνθρακες ως την προπόνηση, σου παρέχει καλύτερες αθλητικές επιδόσεις, σύμφωνα με μια νέα έρευνα [1, 2]. Οι εν λόγω έρευνες βάζουν ακόμη ένα λιθαράκι στο πλάνο μιας σωστής διατροφής για αθλητές.

Οι ερευνητές αναφέρουν ότι η επιτυχία σε κάποιο άθλημα συνδέεται με την ικανότητα του σώματος να χρησιμοποιεί σαν ενέργεια το λίπος. Οι δίαιτες που είναι χαμηλές σε υδατάνθρακες, το πετυχαίνουν αυτό, αλλά στην πορεία όσοι ακολουθούν τέτοιες δίαιτες μακροχρόνια παρατηρούν ότι δυσκολεύονται να αντεπεξέλθουν σε έντονες δραστηριότητες ή να δυσκολεύονται να πετύχουν κάποιες επαναλήψεις με πολλά βάρη.

Οι ερευνητές του Γαλλικού Εθνικού ινστιτούτου Αθλητισμού πειραματίστηκαν με διάφορες μορφές δίαιτας με χαμηλούς υδατάνθρακες και συγκεκριμένα όταν αποφεύγεις την κατανάλωση υδατανθράκων ως το βράδυ. Το πρωί όταν ξυπνάς και δεν καταναλώσεις υδατάνθρακες, αναγκάζεις το σώμα σου να αντλήσει το αποθηκευμένο λίπος (κάτι που καλύφτηκε και στην διαλείπουσα νηστεία), μια τεχνική όπου και σε άλλες έρευνες έδινε διάφορα αποτελέσματα.

Αυτήν την φορά οι ερευνητές κατέληξαν στο γεγονός ότι για να είναι επιτυχημένη μια τέτοια διατροφή, θα πρέπει να γίνεται παράλληλα με κάποια αθλητική δραστηριότητα. Για να το αποδείξουν αυτό, έκαναν μια έρευνα όπου έλαβαν μέρος 21 αθλητές οι οποίοι εξετάστηκαν στο τρίαθλο. Οι μισοί από αυτούς κατανάλωναν μια στάνταρ διατροφή, η οποία περιείχε υδατάνθρακες σε κάθε γεύμα τους.

Οι υπόλοιποι ακολούθησαν την παραπάνω φόρμουλα (ονομάζεται και "sleep-low") και απέφευγαν τους υδατάνθρακες ως ότου τελειώσει η προπόνηση τους. Όλοι οι αθλητές κατανάλωσαν την ίδια ποσότητα υδατανθράκων. Το αποτέλεσμα ήταν οι αθλητές που ακολούθησαν την sleep-low φόρμουλα να έχουν καλύτερες με τον καιρό επιδόσεις, αλλά και να έχουν χάσει και λίπος, σε αντίθεση με τους υπολοίπους που οι επιδόσεις τους παρέμεναν σταθερές.

Τα αποτελέσματα αυτά μας δείχνουν, ότι όταν η προπόνηση γίνεται το απόγευμα και μετά καταναλώσεις υδατάνθρακες, ίσως να είναι ένας τρόπος να αυξήσεις τις επιδόσεις σου. Ο συνδυασμός χαμηλών υδατανθράκων και στην συνέχεια η κατανάλωση τους μετά την προπόνηση, η ελαφρά γυμναστική το πρωί και η λήψη επιπλέον υδατανθράκων, βελτιώνουν την ικανότητα του σώματος να αντλεί την ενέργεια του από το λίπος και να τους επιτρέπει έτσι να γυμνάζονται έντονα.

Η έρευνα αυτήν δεν αφορά όλους τους αθλητές, μιας και έγινε για το τρίαθλο. Ωστόσο με μερικές μετατροπές, μπορεί να γίνει και για όσους ασχολούνται και με άλλα ήδη γυμναστικής, όπως για παράδειγμα η γυμναστική με βάρη.
 

Παρακαλώ συνδεθείτε ή εγγραφείτε για να απενεργοποιήσετε τις διαφημίσεις.

Μπλουζα