Τα οιστρογόνα και ο ρόλος τους

Άκης

Administrator
Σε αυτό το άρθρο θα μιλήσουμε για τα οιστρογόνα. Γιατί τα οιστρογόνα, θα ρωτήσεις. Αυτά δεν τα έχουν οι γυναίκες; Ναι, δεν έχεις άδικο, αλλά τα έχουν και οι άντρες.

Ένα κομμάτι (ας πούμε) από τα οιστρογόνα είναι και η οιστραδιόλη, όπου εγώ την ονομάζω και "πουστόζη" και θα εξηγήσω παρακάτω γιατί. Η οιστραδιόλη βρίσκεται και στους άντρες στους όρχεις τους (βλέπε πρώτο link στο τέλος) και μάλιστα είναι από τις πιο ισχυρές ορμόνες. Την οιστραδιόλη την ανταγωνίζονται τα ανδρογόνα (τεστοστερόνη) που σημαίνει με λίγα λόγια ότι την "καλμάρουν" ώστε να μην κάνει την εμφάνιση της στους άντρες. Η οιστραδιόλη έχει άμεση σχέση με μια άλλη ορμόνη, την SHBG (Sex Hormone Binding Globulin), όπου για να το πω πιο απλά και να το καταλάβετε, λειτουργεί σαν κάποιο είδος ζυγαριάς με την τεστοστερόνη, αλλά ανάποδα. Δηλαδή, όσο περισσότερη SHBG υπάρχει στο αίμα μας, τόσο λιγότερη είναι η ελεύθερη τεστοστερόνη και τόσο περισσότερη η οιστραδιόλη και το αντίθετο.

Σημείωση
Ότι αναφέρεται εδώ είναι καθαρά ενημερωτικό και δεν πρέπει να δοκιμάσετε κάποια από τις συμβουλές αν δεν μιλήσετε πρώτα με κάποιον γιατρό
Όσο μεγαλώνει ο άντρας, τόσο αρχίζουν να μεγαλώνουν τα επίπεδα της SHBG, με αποτέλεσμα να πέφτουν τα επίπεδα της τεστοστερόνης στο αίμα μας και να ανεβαίνουν τα επίπεδα των οιστρογόνων. Το φαινόμενο αυτό ονομάζεται και "estrogen dominance" (σχετικό άρθρο εδώ). Επίσης αύξηση των οιστρογόνων μπορεί να παρατηρηθεί και σε νεότερες ηλικίες, όπως θα διαβάσετε και στις ανεπιθύμητες ενέργειες τους μετά το video. Δηλαδή, το θέμα αυτό δεν αφορά μόνο τους μεγάλους άντρες, αφού η κακή ποιότητα ζωής προκαλεί προβλήματα και στους νεότερους.


Τι συμβαίνει όταν υπάρχουν αυξημένα οιστρογόνα;
Ας δούμε μερικά ανεπιθύμητα που παρουσιάζονται στους άντρες και θα καταλάβετε τον λόγο του άρθρου.
  • Χαμηλή λίμπιντο (έλλειψη επιθυμίας για σεξ με λίγα λόγια)
  • Δυσκολία στην στύση, χαμηλή ποιότητα στύσης και απουσία πρωινής στύσης
  • Μειωμένη ικανότητα αναπαραγωγής (λόγω του ότι επηρεάζεται το σπέρμα, αφού υπάρχουν έρευνες σε ποντίκια που έδειξαν μειωμένο αριθμό σπερματοζωαρίων)
  • Καράφλα ή τριχόπτωση
  • Προβλήματα/ενοχλήσεις στον προστάτη
  • Αυξημένο βάρος και γενικά ευκολία λήψης βάρους, όπως επίσης περισσότερο λίπος στην μέση
  • Γυναικομαστία στους άντρες. Αυτό είναι ένα δυνατό σημάδι. Έχετε σίγουρα δει κάποιους που έχουν λίγα κιλά και τα παίρνουν στο στήθος, ενώ κάποιοι άλλοι μπορεί να έχουν μεν κάποια κιλά, αλλά δεν τα παίρνουν στο στήθος.
  • Πρήξιμο στο πρόσωπο.


Τι προκαλεί την αύξηση των οιστρογόνων;
Κυρίως η διατροφή, ενώ επηρεάζει και η λήψη φαρμάκων. Η υπερβολική κατανάλωση αλκοόλ για παράδειγμα, ή η έλλειψη γυμναστικής είναι δύο βασικοί παράγοντες. Επίσης η υπερβολική κατανάλωση σόγιας έχει αναφερθεί ότι προκαλεί αύξηση των οιστρογόνων στους άντρες.

Σημαντικός παράγοντας της αύξησης των οιστρογόνων είναι και η διατροφή του "έξω" επηρεάζει τα οιστρογόνα, όπως επίσης και η παχυσαρκία (συνδέονται αυτά), καθώς επίσης η έλλειψη σε βιταμίνη C, ψευδάργυρο και Ω3 λιπαρά.
testosterone-and-estrogen-pic.jpg
Η εικόνα είναι από το drjohntafel.com

Σε πολλά φορουμ σχετικά με το body-building αναφέρεται συχνά η ορμόνη SHBG, καθώς συνδέεται με την τεστοστερόνη, ενώ υπάρχουν πολλές συζητήσεις για τους τρόπους μείωσης της.
Στο εμπόριο κυκλοφορούν φάρμακα όπως τα Winstrol και Proviron τα οποία μειώνουν την SHBG, αλλά εγώ δεν είμαι φαν αυτού του είδους της προσέγγισης. Ούτε επίσης θα αναφέρω τίποτα εξωτικά φυτά που μπορείς να βρεις μόνο στον τόπο που φυτρώνουν, όπως όταν διάβαζα σε περιοδικά για αναφορές σε κάποια θεραπευτικά βότανα και τα βότανα αυτά απλά δεν υπήρχαν στην Ελλάδα.

Αρχικά η σωστή διατροφή και η μείωση του τσιγάρου και του αλκοόλ είναι το πρώτο βήμα που μπορεί να κάνει κάποιος. Ούτως ή άλλος η σωστή διατροφή είναι καλό γενικά και δεν αφορά μόνο αυτό το θέμα.
Το αλκοόλ προκαλεί από την φύση του την αύξηση των οιστρογόνων, οπότε η μείωση του μόνο κακό δεν θα κάνει. Επίσης η μείωση προϊόντων σόγιας και η μείωση γαλακτομικών προϊόντων (ειδικά όταν προέρχεται από ζώα που μεγαλώνουν με αυξητικές ορμόνες) μπορεί να ωφελήσει.

Επίσης η κατανάλωση ψευδαργύρου, καρύδια και μπρόκολου δείχνει να έχει ικανοποιητικά αποτελέσματα. Ωστόσο μακράν το καλύτερο και φτηνότερο βότανο για την μείωση της SHBG είναι η κοινή μας τσουκνίδα, η οποία μπορεί να βρεθεί είτε αποξηραμένη (και να γίνει τσάι), είτε σε μορφή χαπιού από καταστήματα που πουλάνε συμπληρώματα δια(σ)τροφής και γενικά αναφέρεται σαν μια λύση σε πολλά θέματα.
Ωστόσο μην το παρακάνετε με την κατανάλωση του, γιατί θα αρχίσει να λειτουργεί αντίστροφα για τους άντρες, αφού η υπερβολική κατανάλωση του προκαλεί μείωση της DHT.

Θα μπορούσα να αναφερθώ και στην ινσουλίνη, εφόσον αυτήν είναι το πρόβλημα που κάποιος παίρνει βάρος (ή καλύτερα η αντίσταση σε αυτήν και όχι η ίδια η ινσουλίνη), αφού όπως θα διαβάσετε παραπάνω το παραπανίσιο βάρος είναι ένα από τις κυριότερες αιτίες που προκαλούν την αύξηση των οιστρογόνων, αλλά το θέμα θα γινόταν υπερβολικά θεωρητικό, οπότε σχετικά με τα "προβλήματα" με την ινσουλίνη και την διατροφή σας προτείνω να διαβάσετε επίσης και αυτό το θέμα στο forum.

Χρήσιμες πηγές/άρθρα
CNN: Γυναικομαστία στους άντρες-Ποιοι παράγοντες επιβαρύνουν το πρόβλημα
Οιστραδιόλη - Τεστοστερόνη ~ Ασκληπιακό Πάρκο Ιατρικής Σχολής Πανεπιστημίου Αθηνών
Sex hormone-binding globulin ~ Wikipedia
Testosterone and Estrogen Balance in Men
The Effects of Estrogen on Male Fertility
Influence of Commercial Dietary Oils on Lipid Composition and Testosterone Production in Interstitial Cells Isolated from Rat Testis (Έρευνα)
 

Παρακαλώ συνδεθείτε ή εγγραφείτε για να απενεργοποιήσετε τις διαφημίσεις.

Μπλουζα