Update on genotoxicity and carcinogenicity testing of 472 marketed pharmaceutica

baybars

New Member
Επειδή κατά καιρούς διαβάζω στο forum για διάφορα θέματα σχετικά με τις παρενέργειες διαφόρων φαρμάκων (και ιδιαίτερατης φιναστερίδης), έκανα μια αναζήτηση σε διάφορες επιστημονικές μελέτες που έχουν κατά καιρούς δημοσιευτεί.

Ίσως μια από τις πιο ενδιαφέρουσες μελέτες να είναι η συγκεκριμένη που παραθέτω στα συνημέννα: περιλαμβάνει την τοξικότητα σχεδόν όλων των φαρμάκων που χρησιμοποιούνται ευρέως σήμερα ανά τον κόσμο. Προτού βιαστείτε να βγάλετε συμπεράσματα κοιτώντας τους πίνακες, καλό θα είναι να γνωρίζετε ότι τα αποτελέσματα αυτής της έρευνας προέκυψαν με βάση πειράματα σε εργαστηριακά΄ποντίκια και αρουραίους και όχι σε ανθρώπους, τα οποία είναι κατά κανόνα περισσότερο ευπαθή σε μεγάλες δόσεις φαρμάκων (έτσι ξεκινούν συνήθως όλες οι έρευνες, από τα ποντίκια και τους αρουραίους).

Ο τίτλoς της μελέτης είναι "Update on genotoxicity and carcinogenicity testing of 472 marketed
pharmaceuticals" και δημοσιεύθηκε στο journal "mutation research" No 681, to 2009.

Για όσους βαριούνται να διαβάζουν / δεν ξέρουν αγγλικά, εν συντομία οι 2 ουσίες που μας ενδιαφέρουν κυρίως είναι η φιναστερίδη και η μινοξιδίλη. όσον αφορά τη φιναστερίδη, τα αποτελέσματα έδειξαν ότι έγινε 1 μελέτη σε ποντικούς, η οποία παρουσιάζει φαινόμενα καρκινογένεσης / τοξικότητας, και μια μελέτη σε αρουραίους, η οποία δεν παρουσιάζει καμία τέτοια περίπτωση. Όσον αφορά τη μινοξιδίλη, τα πράγματα είναι λίγο διαφορετικά : με βάση τα στοιχεία της μελέτης, έχουν γίνει 2 πειράματα σε ποντίκια , και τα 2 έδειξαν ότι τα ποντίκια παρουσίασαν φαινόμενα καρκινογένεσης (βλ. Table 1), ενώ αντίστοιχα πειράματα σε αρουραίους έδειξαν ότι σε 2 μελέτες η μια παρουσίασε φαινόμενα καρκινογένεσης , ενώ η άλλη όχι.

Έψαξα στους πίνακες να βρω στοιχεία και για κετοκοναζόλη / ντουταστερίδη, αλλά δεν έχει κανένα στοιχείο για αυτές τις 2 ουσίες. Αυτό δεν σημαίνει όμως ότι είναι περισσότερο/λιγότερο τοξικές από όσες αναφέρονται στους πίνακες της συγκεκριμένης μελέτης: απλά, ή ξέχασαν να τις συμπεριλάβουν, ή δεν έιχαν διαθέσιμα πειράματα / αποτελέσματα για αυτές από άλλες δημοσιεύσεις - έρευνες που έχουν γίνει.

Προτού ορισμένοι πανικοβληθήτε και τρέχετε να πετάξετε τα μπουκάλια με το regaine, και τα proscar από το ντουλάπι, θα πρέπει να σας (ξανα-)πω ότι τα συγκεκριμένα πειράματα έγιναν σε ποντίκια και όχι σε ανθρώπους, στα οποία χορηγήθηκαν δόσεις πολλαπλάσια μεγαλύτερες από αυτές που χρησιμοποιούν όσοι ασθενείς παίρνουν τα παραπάνω φάρμακα. Επίσης, ένα άλλο συμπέρασμα που βγαίνει από τη συγκεκριμένη μελέτη είναι ότι όσο μεγαλύτερο είναι ένα ζώο, τόσο λιγότερο πιθανό είναι να επηρεάζεται από την τοξικότητα ενός φαρμάκου (βλ. σύγκριση & αποτελέσματα μεταξύ ποντικών - αρουραίων στον Πίνακα της μελέτης), άρα όσον αφορά τους ανθρώπους, είναι ελάχιστα πιθανό η μινοξιδίλη και η φιναστερίδη να παρουσιάζουν αντίστοιχες παρενέργειες. Άλλωστε, για να κυκλοφορήσουν τα συγκεκριμένα φάρμακα στο εμπόριο, έχουν προηγουμένως δοκιμαστεί πειραματικά σε ανθρώπους, και δεν διαπιστώθηκαν αντίστοιχες παρενέργειες.

Το ξαναλέω, λοιπόν, και το τονίζω, ότι το συγκεκριμένο post έχει καθαρά ενημερωτικό χαρακτήρα, και ότι ο μόνος λόγος που το πόσταρα εδώ είναι επειδή μέσα σε όλα τα άλλα φάρμακα περιλαμβάνει και ουσίες οι οποίες σχετίζονται με τις θεραπείες τριχόπτωσης και τίποτα παραπέρα.

Και για να σας φύγει τελείως η ανυσηχία σε ορισμένους/ες, σας ενημερώνω ότι εγώ από την Παρασκευή έχω παραγγείλει και περιμένω να παραλάβω 6-μηνη θεραπεία με kirkland minoxidil, και proscar (αφού με το crinagen δεν είδα προκοπή εδώ κι 1 χρόνο). Απλά, καλό είναι να έχουμε όλοι μια σφαιρική γνώση σχετικά με το καθετί που αφορά τις θεραπείες τριχόπτωσης.

Υ.Γ. Άμα δω ότι ορισμένοι/ες αρχίσετε να γράφετε αρλούμπες, όπως π.χ. ένας παλιός χρήστης του forum ( βλ. Στράτος), ο οποίος πανικοβαλλόταν ακόμα και με τον ίσκιο του, θα αναγκαστώ πάλι να γράφω ξανά και ξανά ότι η συγκεκριμένη μελέτη είναι καθαρά ενημερωτική και τα αποτελέσματά της αφορύν πειράματα ,ε υπερδοσολογίες σε αρουραίους & ποντικούς σε εργαστήρια, και όχι σε ανθρώπους: οι έρευνες που έγιναν σε ανθρώπους πριν βγει η μινοξιδίλη και η φιναστερίδη στην αγορά δεν έδιξαν τέτοιες περιπτώσες.
...για αυτό...COOL DOWN!!!
 

Συνημμένα

  • Update on genotoxicity and carcinogenicity testing of 472 marketed.pdf
    97.8 KB · Προβολές: 243

Παρακαλώ συνδεθείτε ή εγγραφείτε για να απενεργοποιήσετε τις διαφημίσεις.

Hopefull

New Member
Απ: Update on genotoxicity and carcinogenicity testing of 472 marketed pharmaceutica

Οτι μπορεσα να βρω για τους κινδυνους της σαν ουσια αλλα ειναι κυριως για το loniten λεει ομως οτι μπορει να εμφανιστουν με transdermal delivery. αυτα τα 15% minoxidil solutions δεν επρεπε να κυκλοφορουν παντως

Taken orally, minoxidil is used as a treatment for high blood pressure, and minoxidil applied to the skin and scalp is used as a treatment for hair loss. Minoxidil used for high blood pressure is taken in pill form and is only available with a doctor's prescription. Topical ointments of minoxidil are available over the counter, but if used incorrectly, the body can absorb it through the skin and similar side effects to ingested minoxidil may occur.

Weight gain
1. Minoxidil may cause a rapid gain of 5 pounds or more in adults or 2 pounds or more in children, which is a side effect that requires medical attention.

Allergic reaction
2. Skin rashes or itchy skin in people using minoxidil may indicate an allergic reaction that should be evaluated by a doctor.

Swelling
3. Swelling in the legs and feet and abdominal bloating are indications of complications involving the kidneys and require urgent medical evaluation.

Angina
4. Angina is the medical term for chest pain, which, according to the Mayo Clinic, can be increased in patients taking minoxidil.

Hypotension
5. People who have had a heart attack or stroke may experience a dangerous lowering of blood pressure, or hypotension, from taking minoxidil.

Tumor growth
6. Use of minoxidil is not recommended for cancer patients, as it can promote the growth and spread of tumors.

Considerations
7. According to the Mayo Clinic, minoxidil can cause intolerance to cold temperatures in the elderly, who are also more susceptible to the side effects of minoxidil.



Read more: Dangers of Minoxidil | eHow.com http://www.ehow.com/facts_4828037_dangers-of-minoxidil.html#ixzz11LAu4OVS
 
Μπλουζα