Janus kinase (jak) inhibitors για την τριχόπτωση

Άκης

Administrator
Καλά τα νέα για την μάχη της τριχόπτωσης που όπως δείχνουν τα πράγματα, όλο και πλησιάζουμε στην αποτελεσματική της θεραπεία. Έπειτα από τους Pgd(2) blockers (οι οποίοι εμένα προσωπικά δεν με έχουν πείσει ακόμη), έρχονται οι περιοριστές μιας ομάδας ενζύμων ονόματι κινασών Janus (Janus kinase - JAK). Μια νέα έρευνα του Columbia University Medical Center έδειξε ότι περιορίζοντας αυτά τα ένζυμα μέσα στους τριχοθύλακες οι οποίοι έχουν παραμείνει στάσιμοι, είχε σαν αποτέλεσμα να εμφανιστεί τριχοφυία στα ποντίκια. Η πλήρης έρευνα ειναι εδώ.

blockingenzy.jpg

Η εικόνα είναι από το DailyMail.co.uk. Τα ποντίκια έλαβαν την θεραπεία μόνο από την δεξιά τους μεριά.

Τα φάρμακα -περιοριστές- που κυκλοφορούν ήδη στο εμπόριο είναι τα Jakavi (ρουξολιτινίμπη - ruxolitinib) και Xeljanz (τοφασιτινίμπη - tofacitinib , ρευματοειδή αρθρίτιδα, ψωρίαση) και έχουν δείξει από καιρό ότι μπορούν να σταματήσουν την Alopecia Areata, μια μορφή τριχόπτωσης όπου ο οργανισμός επιτίθεται στους θύλακες σαν να είναι ξένα σώματα. Ωστόσο περισσότεροι που έχουν τριχόπτωση, πάσχουν από ανδρογενετική αλωπεκία και ίσως τα φάρμακα αυτά να έχουν κάποιο θετικό αποτέλεσμα και στην Α.Α.

Οι JAK inhibitors είχαν θετική επίδραση στους θύλακες, αφού καταφέρανε να τους "ξυπνήσουν" και να τους επαναφέρουν στην κανονική τους λειτουργία. Στα ποντίκια της παραπάνω εικόνας (τα φάρμακα που εμφανίζονται τα έχω στις παρενθέσεις στις εμπορικές τους κυκλοφορίες) τους χορηγήθηκαν για 5 ημέρες ένα από τα δύο φάρμακα και οι τρίχες τους εμφανίστηκαν σε 10 ημέρες, ενώ το ποντίκι ελέγχου (αυτό που δεν του χορηγήθηκε κανένα φάρμακο) δεν είχε την ίδια τριχοφυΐα. Αυτό μας δείχνει ότι οι JAK inhibitors είναι από τα λίγα φάρμακα που έδειξαν αποτελέσματα μέσα σε σύντομο χρονικό διάστημα.

Στο παρακάτω video, ο dr Brett King (ήταν υπεύθυνος της ομάδας που βρήκε την θεραπεία για την Alopecia Areata) αναφέρει ότι ένα τοπικό διάλυμα με Tofacitinib θα δοκιμαστεί και σε Α.Α.

Φυσικά τα φάρμακα αυτά θα χρησιμοποιούνται σε τοπικό διάλυμα και όχι με κατάποση, για αποφυγή ανεπιθύμητων παρενεργειών. Αυτό που μας μένει μόνο να μάθουμε είναι αν τα φάρμακα αυτά μπορούν να διεγείρουν και τους θύλακες που έχουν παραμείνει ανενεργοί για χρόνια (και αν δουλεύουν στην Α.Α) και φυσικά κατά πόσο ασφαλή είναι η χρήση τους ακόμη και σε τοπική μορφή.
 
Τελευταία επεξεργασία:

Παρακαλώ συνδεθείτε ή εγγραφείτε για να απενεργοποιήσετε τις διαφημίσεις.

Άκης

Administrator
Επίσης είναι και το θέμα τιμή. Για παράδειγμα το Jakavi (56 δισκία των 20mg) κοστίζει 3.931€ (λιανική), πράγμα που σημαίνει ότι και πρέπει να περιμένουμε τα αποτελέσματα των ερευνών και δεν μπορούμε να το αγοράσουμε για να το τεστάρουμε.
 

GiannisTak

Active Member
Πράγματι καλά νέα αλλά ΜΟΝΟ για αυτούς που πάσχουν από γυροειδή αλωπεκία (alopexia areata)
Ως (πρώην) πάσχων από μέτρια γυροειδή αλωπεκία multilocularis το πρώτο πράγμα που έμαθα είναι πως το τριχοθυλάκιο παραμένει υγιές και ζωντανό και με το κατάλληλο σήμα παράγει τρίχα. Η δυνατότητα έκφυσης παραμένει πρακτικά δια βίου.

Αντίθετα, η ανδρογενετική αλωπεκία οφείλεται στην προοδευτική ατροφία του τριχοθυλακίου (πιθανότατα για γενετικούς λόγους) και πιστεύω ότι αν έχουν φθαρεί κρίσιμα στελέχη του τριχοθυλακίου όπως τα "βλαστοκύτταρα" και ο σμηγματογόνος αδένας, δεν μπορεί να επανέλθει αυτό το τριχοθυλάκιο.

Η γυροειδής και η ανδρογενετική αλωπεκία δεν έχουν καμία σχέση μεταξύ τους.
 

poseidonas77

Well-Known Member
ο ελβετος με τη θεραπεια του απεδειξε οτι οι θυλακες δεν πεθαινουν οριστικα...
υστερα απο 8 χρονια στους καραφλους κροταφους του μεγαλωνουν μαλια..κανονικα μαλια και οχι χνουδια...
 

Άκης

Administrator
Πράγματι καλά νέα αλλά ΜΟΝΟ για αυτούς που πάσχουν από γυροειδή αλωπεκία (alopexia areata)
Η γυροειδής και η ανδρογενετική αλωπεκία δεν έχουν καμία σχέση μεταξύ τους.
Σκοπός τους είναι να δοκιμαστεί και σε Α.Α. Μπορεί και να δουλεύει, οπότε απλά περιμένουμε. Το οτι έδωσε τριχοφυία και τους έδειξε ότι μπορεί να ξυπνήσει θύλακες που έχουν παραμείνει ανενεργοί για χρόνια, αυτό και μόνο θα τους κάνει να το ψάξουν βαθύτερα.
 

GiannisTak

Active Member
Σκοπός τους είναι να δοκιμαστεί και σε Α.Α. Μπορεί και να δουλεύει, οπότε απλά περιμένουμε. Το οτι έδωσε τριχοφυία και τους έδειξε ότι μπορεί να ξυπνήσει θύλακες που έχουν παραμείνει ανενεργοί για χρόνια, αυτό και μόνο θα τους κάνει να το ψάξουν βαθύτερα.


παντού μπορεί να δοκιμαστεί, δεν είναι εκεί το θέμα.
Για την γυροειδή αλωπεκία (βαριάς μορφής) που είχαν τα ποντίκια αλλά και στους ανθρώπους
ξέρουν ήδη ότι οι θύλακες παραμένουν ζωντανοί και υγιείς. Δεν το ανακάλυψαν με το xeljanz. H γυροειδής αλωπεκία στο 75% των περιπτώσεων θεραπεύεται από μόνη της και χωρίς θεραπεία μέσα σε ένα χρόνο ενώ είναι πιθανό και οι βαριές μορφές να παρουσιάσουν επανέκφυση ξαφνικά. Για την γυροειδή δεν υπάρχει εξ άλλου θεραπεία αλλά βοηθήματα με κορτιζόνη, ενέσιμη ή τοπική που έχουν μια βοηθητική δράση.
Η κρατούσα θεωρία είναι ότι η γυροειδής οφείλεται σε δυσλειτουργία του ανοσοποιητικού. Γενικά είναι μια μυστηριώδης και μη προβλέψιμη πάθηση. Το xeljanz είναι ισχυρό ανοσοκατασταλτικό.

Η ανδρική φαλάκρα δεν οφείλεται σε ανοσολογικούς παράγοντες αλλά έχει σοβαρό γενετικό υπόβαθρο και ενεργοποιείται από τις ανδρικές ορμόνες, από όσο ξέρω. Η γυροειδής αλωπεκία είναι ορμονικά αδιάφορη ενώ κάποια μικρή επίδραση έχει η κληρονομικότητα.

Δεν ξέρω ποιός είναι ο ελβετός αλλά πιστεύω πως ο εκφυλισμός του τριχοθυλακίου γίνεται προοδευτικά (τ0 έγραψα και πριν) και ίσως να υπάρχει τρόπος σταματήματος κάποιο μέσο αυτής της διαδικασίας και να μείνει η τρίχα για περισσότερο. Η ταχύτητα εκφυλισμού διαφέρει από άτομο σε άτομο. Αν όμως ο εκφυλισμός έχει προχωρήσει και το όργανο έχει καταστραφεί, δεν μπορεί να υπάρξει εκεί θεραπεία. Αυτό το ξέρει και ένας πρωτοετής του βιολογικού ή της ιατρικής.
 

Άκης

Administrator
Η ανδρική φαλάκρα δεν οφείλεται σε ανοσολογικούς παράγοντες αλλά έχει σοβαρό γενετικό υπόβαθρο και ενεργοποιείται από τις ανδρικές ορμόνες, από όσο ξέρω. Η γυροειδής αλωπεκία είναι ορμονικά αδιάφορη ενώ κάποια μικρή επίδραση έχει η κληρονομικότητα.

Το θέμα όπως είπα δεν έχει να κάνει με την γυροειδή αλωπεκία τόσο, όσο με την Α.Α. Παραθέτω από την είδηση αλλά και την αναφορά του Dr. Christiano, ένας εκ τον οποίων που παρατήρησαν την επίδραστη των JAK inhibitors στους θύλακες:

The study raises the possibility that drugs known as JAK inhibitors could be used to restore hair growth in multiple forms of hair loss such as that induced by male pattern baldness, and additional types that occur when hair follicles are trapped in a resting state.
"What we've found is promising, though we haven't yet shown it is effective for male pattern baldness," said Dr. Christiano. "More work needs to be done to test formulations of JAK inhibitors specially made for the scalp to determine whether they can induce hair growth in humans."

It remains to be seen if JAK inhibitors can reawaken hair follicles that have been suspended in a resting state because of androgenetic alopecia (which causes male and female pattern baldness) or other forms of hair loss. So far, all the experiments have been conducted in normal mice and human follicles. Experiments to address hair follicles affected by hair loss disorders are under way.

Αναμένουμε περισσότερα.
 

GiannisTak

Active Member
"...though we haven't yet shown it is effective for male pattern baldness,"

λοιπόν για να το τελειώσουμε.
Το xeljanz έχει δοκιμαστεί με κάποια επιτυχία μόνο σε ασθενείς με Alopecia Areata. ΜΟΝΟ. Τα ποντίκια έπασχαν από βαριά γυροειδή αλωπεκία η οποία είναι συνήθως ανθεκτική στις γνωστές μεθόδους "θεραπείας". Γι' αυτό και αποτελεί είδηση ότι ένα φάρμακο (για μια σοβαρή αυτοάνοση ασθένεια όπως η ρευματοειδής αρθρίτιδα) φάνηκε αποτελεσματικό σε συγκεκριμένες περιπτώσεις Areata.

Τα "μπορεί", τα "ίσως", τα "πιθανόν" είναι δημοσιογραφικές σάλτσες ή στρεβλές αποδόσεις επιστημονικών συμπερασμάτων.
 

Georgex6

Well-Known Member
Ακη μια παρατηρηση τοπικο διαλυμα θα το δοκιμασουν οχι για να αποφυγουν μονο τις παρενεργιες αλλα κυριως επειδη ειδαν οτι εχει μεγαλυτερο αποτελεσμα http://medicalxpress.com/news/2015-10-blocking-enzymes-hair-follicles-growth.html
και ουσιαστικα ειναι αν θυμαμαι καλα στα τοσα χρονια που παρακολουθω το θεμα η πρωτη φορα που αναφερεται οτι μια ουσια δειχνει να δουλευει καλυτερα σαν τοπικο παρα σε χαπι
 

Παρακαλώ συνδεθείτε ή εγγραφείτε για να απενεργοποιήσετε τις διαφημίσεις.

edyuser1

Active Member
να κανω καποιες χαζες ερωτησεις εγω τωρα πως γινετε και κανουν οι γιατροι τα ποντικια φαλακρα μονο στην πλατη και οχι στο κεφαλι?πως γινετε οταν βγαζουν τριχες να βγαζουν τοσο καλοσχηματισμενο τριχωμα δλδ η μια πλευρα ολο τριχωμα και η αλλη εντελως φαλακρη και δεν βγαινουν και στην φαλακρη περιοχη λιγο διασπαρτες?μηπως πεφτει ξυραφι και μας δουλευουν ολοι?
 

GiannisTak

Active Member
διάβασε ξανα το άρθρο: η θεραπεία έγινε μόνο στη δεξιά πλευρά. Επίσης τα ποντίκια έπασχαν από γυροειδή αλωπεκία και όχι από ...ανδρογενετική.
Που ακούστηκε ποντίκι με ανδρική φαλάκρα :D
 

edyuser1

Active Member
ναι αυτο δεν εχω καταλαβει πως γινετε να πασχουν απο γυροειδη αλωπεκεια και να εχει εκδηλωθει μονο στην πλατη και το κεφαλι να ειναι αθικτο εγω που εμενα σε χωριο ποτε δεν ειδα ποντικια με γυροειδη.
 
Μπλουζα