Να διευκρινίσω ότι όλα όσα είναι αναφέρονται σε αυτό το ποστ αφορούν την προσωπική μου εμπειρία, όσα έχω ακούσει από τοπ γιατρούς, αλλά και έχω διαπιστώσει από την παρουσία μου στο φόρουμ από το 2015 μέσα από consultation και επαφές με χρήστες που παίρνουν φαρμακευτική αγωγή. Μέλη της οικογενείας μου (2 γιοί και 3 ανίψια ηλικίας 21-26ετών είναι χρήστες φιναστερίδης) και παρακολουθώ ανά τακτά χρονικά διαστήματα την εξέλιξη της ΑΑ τους. Κάθε μέλος είναι υπεύθυνο για την επιλογή του και προφανώς πρέπει να μιλήσει πρώτα με τον γιατρό τον οποίο θα εμπιστευτεί για να λύσει το πρόβλημά του. Αν πάσχει παράλληλα από κάποιο άλλο νόσημα και παίρνει (ή όχι) φαρμακευτική αγωγή για αυτό πρέπει να ενημερώσει τον γιατρό που τον παρακολουθεί.
Η φαρμακευτική αγωγή για την τριχόπτωση στους άνδρες (αλλά και στις γυναίκες) αποτελείται από τρεις κυρίως ουσίες.
Η κύρια φαρμακευτική αγωγή για την συντριπτική πλειοψηφία της ΑΑ στους άνδρες είναι η φιναστερίδη σε χάπι, σε δόσεις που ξεκινάνε από 2.5mg/week (low dose) μέχρι 7mg/week (normal recommended dose). Από εκεί πρέπει να ξεκινήσουν όλοι όσοι χρειάζονται αγωγή. Παρόλο που η ντουταστερίδη είναι πιο ισχυρή, η σωστή πρακτική είναι να ξεκινήσεις από φιναστερίδη, να παρακολουθήσεις για ένα χρονικό διάστημα 1-2 ετών την εξέλιξη της ΑΑ και αν δεις ότι σταθεροποιείται να παραμείνεις εκεί. Σε περίπτωση που η φιναστερίδη στην max δοσολογία (7mg/week) δεν σταθεροποιεί την ΑΑ τότε και μόνο τότε πρέπει να εξετάζεται η εναλλακτική λύση της ντουταστερίδης. Η δοσολογία με την οποία θα ξεκινήσει η αγωγή εξαρτάται από την εξέλιξη της τριχόπτωσης (επιθετική ή όχι) και την ηλικία. Άρα ένα πρώτο βήμα (θα αναλυθεί εκτενέστερα στο επόμενο ποστ) είναι να προσδιοριστεί αν η τριχόπτωση είναι επιθετική ή όχι και αναλόγως να προσδιοριστεί η κατάλληλη δοσολογία. Η φιναστερίδη μπορεί να χορηγηθεί τοπικά και σε διάλυμα αλλά δεν είναι τόσο αποτελεσματική όσο το χάπι. Να διευκρινήσουμε ότι παρόλο που συνιστάται ημερήσια δόση, μεγαλύτερη σημασία έχει να τηρείται η δοσολογία σε εβδομαδιαία βάση (π.χ 1mg κάθε μέρα και 2.5mg ΔΕ,ΤΕ,ΠΑ είναι πρακτικά το ίδιο). Η propecia (1mg χάπι) και το proscar (5mg χάπι) έχουν μεγάλη διαφορά τιμής και ως εκ τούτου το proscar κομμένο (με κόφτες χαπιών που πωλούνται στα φαρμακεία) είναι η προτιμητέα λύση.
Η ΑΑ ξεκινάει πάντα από νεαρή ηλικία (εφηβεία) όταν τα επίπεδα τεστοστερόνης αυξάνονται, είτε είναι επιθετική είτε όχι. Δυστυχώς οι περισσότεροι δεν την αντιμετωπίζουν με φαρμακευτική αγωγή νωρίς (αφού δεν την αντιλαμβάνονται στον καθρέπτη εκτός και αν είναι επιθετική) και έτσι χάνουν πολύτιμο έδαφος. Η καλύτερη περίοδος για να ξεκινήσει κάποιος αγωγή όταν πάσχει από ΑΑ είναι σε μικρή ενήλικη ηλικία (21+). Με αυτό τον τρόπο όχι μόνο θα σταθεροποιήσει την ΑΑ του αλλά σε αρκετές περιπτώσεις θα την αναστρέψει, άρα θα έχει τα μέγιστα οφέλη και ίσως και να μην χρειαστεί μμ. Σε μεγαλύτερες ηλικίες, όταν η ΑΑ έχει κάνει ήδη ζημιά, η αγωγή προσφέρει περισσότερο προστασία στα εναπομείνατα μαλλιά περιορίζοντας το εύρος της περιοχής που έχει πρόβλημα. Σε αυτές τις περιπτώσεις η μμ αποκαθιστά το πρόβλημα, εκεί που έχει γίνει η ζημιά, αλλά στηρίζεται στην φαρμακευτική αγωγή για τις υπόλοιπες περιοχές. Χωρίς φαρμακευτική αγωγή, στις περισσότερες περιπτώσεις ΑΑ, η μμ δεν μπορεί να προσφέρει ικανοποιητική λύση αφού απλά οι τρίχες που μπορούν να μεταμοσχευτούν δεν φτάνουν για να καλύψουν τις περιοχές που έχουν πρόβλημα.
Φυσικά και υπάρχουν περιπτώσεις που μπορεί να μην χρειαστεί φαρμακευτική αγωγή. Ένα τέτοιο παράδειγμα είμαι και εγώ. Όταν έκανα την πρώτη μου μμ ήμουν 50 ετών και σε αυτή την ηλικία η ΑΑ είχε κάνει ότι ζημιά μπορούσε να κάνει (μετά τα 45 χρόνια η ΑΑ στις περισσότερες περιπτώσεις επιβραδύνεται δραματικά) οπότε η φαρμακευτική αγωγή δεν θα μου έδινε κάτι. Προχώρησα σε μμ με ότι μου είχε απομείνει και για καλή μου τύχη το ισοζύγιο ήταν οριακά θετικό, μπόρεσα και κάλυψα ικανοποιητικά τις κενές περιοχές και σε αυτό βοήθησε και η ποιότητα της τρίχας μου (χοντρή). Βέβαια από τα 32 ως τα 50 ήμουν καραφλός κάτι που εμένα προσωπικά δεν με πείραζε αλλά μπορεί να είναι πρόβλημα για τους περισσότερους. Μια άλλη περίπτωση κάποιου που μπορεί να μην χρειαστεί αγωγή είναι όταν υπάρχει μικρό πρόβλημα ΑΑ και το ισοζύγιο είναι πολύ θετικό. Ακόμα και σε αυτές τις περιπτώσεις είναι χρήσιμη η αναμονή μερικών χρόνων (μέχρι τα 28-30) πριν γίνει η μμ (η αν γίνει να είναι πολύ συντηρητική) γιατί πολλές φορές η ΑΑ μπορεί να επιταχυνθεί στην πορεία. Τέλος υπάρχει και η περίπτωση του @Panos1982 ο οποίος λόγω παρενεργειών από την φίνα ακολούθησε (παρόλο που προοριζόταν για μεγάλο NW) έναν εναλλακτικό δρόμο μόνο με μμ. Αυτός ο δρόμος όμως είναι μακρύς, αβέβαιος και θέλει πολύ χρόνο ενασχόλησης, εύκολα κάποιος μπορεί να κάνει λάθος. Επίσης ο @Panos1982 ήταν και τυχερός γιατί τα χαρακτηριστικά της τρίχας του ήταν πολύ καλά και βοήθησαν.
Μιλώντας για παρενέργειες, παρόλο που έχουν ανοιχτεί άπειρα νήματα στο φόρουμ αναμασώντας τα ίδια και τα ίδια, η προσωπική μου εμπειρία λέει ότι η σοβαρότερη παρενέργεια αφορά το σεξουαλικό κομμάτι σε ένα μικρό ποσοστό, το οποίο με ρύθμιση της δόσης (μικρότερες δόσεις) γίνεται ακόμα μικρότερο. Αυτή είναι και άποψη των γιατρών που έχουν εμπειρία στην χορήγηση φιναστερίδης όταν υπάρχουν παρενέργειες. Όσον αφορά τις ιατρικές εξετάσεις πριν την χορήγηση φίνας παρόλο που δεν βλάπτουν και καλό είναι να γίνονται, δεν τις θεωρώ και απολύτως απαραίτητες (εκτός και αν υπάρχει άλλος ιατρικός λόγος λόγω ιστορικού) αφού ανά πάσα στιγμή μια διακοπή της φίνας για 2-3 μήνες σε επαναφέρει σε πρότερη κατάσταση και μπορείς να μετρήσεις ότι θέλεις. Εδώ να τονίσουμε ότι η μέτρηση των ορμονών (Τ & DHT) που ευθύνονται για την ΑΑ μικρή σημασία έχει για να προβλεφθεί η τριχόπτωση αφού ο σημαντικότερος παράγοντας είναι η ευαισθησία των τριχοθυλακιών (που δεν μπορεί να μετρηθεί) και όχι η ποσότητα της ορμόνης που κυκλοφορεί στους ιστούς.
Η ντουταστερίδη είναι πιο ισχυρή από την φίνα και χορηγείται σε περιπτώσεις επιθετικής τριχόπτωσης που η φίνα δεν μπορεί να σταθεροποιήσει. Σε δείγμα 300 μελών που ήρθαν για consultation με τον Λορενζο στην Αθήνα, το ποσοστό που την χρειάστηκε δεν ήταν πάνω από 5%. Η αποψή μου είναι ότι καλό είναι να αποφεύγεται όταν η fina κάνει αποτελεσματικά το έργο της. Τα φάρμακα δεν είναι καραμέλες και η λόγική λέει ότι πρέπει να παίρνεις την μικρότερη απαιτούμενη ποσότητα για να πετύχεις το επιθυμητό αποτέλεσμα.
Η μινοξιδίλη είτε σε αφρό είτε σε χάπι έχει άλλη δράση σε σχέση με την φιναστερίδη/ντουταστερίδη. Δεν σταματά/επιβραδύνει την τριχόπτωση αλλά εμφανίζει περισσότερες τρίχες στο κεφάλι. Σε κάθε χρονική στιγμή από τις πχ. 100 τρίχες που έχουμε στο κεφάλι μόνο οι 85 (περίπου) είναι εμφανείς στο κρανίο προσφέροντας κάλυψη. Οι υπόλοιπες 15 είναι σε φάση αναγέννησης. Κατά αυτό τον τρόπο οι τρίχες κάνουν τον κύκλο της ζωής τους χωρίς ποτέ να αδειάζει το κεφάλι μας. Κάνοντας χρήση μινοξιδίλης κάθε χρονική στιγμή έχουμε παραπάνω εμφανείς τρίχες, αντί για 85 μπορεί να είναι π.χ. 90 άρα έχουμε καλύτερη κάλυψη. Παρόλο που οι περισσότεροι χρησιμοποιούν μινοξιδίλη τοπικά με αφρό, το χάπι σε δόσεις 2.5 ή 5mg είναι πιο αποτελεσματικό γιατί η τοπίκη κάποια στιγμή, σε αρκετές περιπτώσεις, σταματά να δρα. Η πιο σημαντική παρενέργεια της μινοξιδίλης είναι ότι χαμηλώνει την αρτηριακή πίεση (ξεκίνησε σαν φάρμακο υπερτασης), άρα κάποιοι που πάσχουν από υπόταση πρέπει να το προσέξουν και να μειώσουν την δόση ή να σταματήσουν.
Η επιστημονική κοινότητα πιστεύει ότι η αποτελεσματικότερη φαρμακευτική αγωγή είναι ο συνδυασμός φιναστερίδης ή ντουταστερίδης και μινο σε χάπι σε ότι αφορά την τριχοπτωση, αφού με την φίνα/ντουτα μειώνεις την τριχόπτωση και με την μινο εμφανίζεις περισσότερες τρίχες στο κεφάλι άρα βελτιώνεις την εικόνα σου, δρουν δηλαδή οι 2 ουσίες συνδυαστικά. Παρόλαυτα η μονοξιδίλη θεωρείται σαν θεραπεία δεύτερης γραμμής και τα οφέλη της είναι πολύ κατώτερα σε σχέση με αυτά που παίρνεις με την φιναστερίδη. Άρα αγωγές που στηρίζονται μονο σε μινοξιδίλη είναι περιορισμένης διάρκειας και αποτελεσματικότητας. Σε συνδυασμό με την φίνα όμως δίνει αυτό το extra boost που ίσως κάποιοι χρειάζονται.
Τέλος υπάρχει και το PRP όπως και το LLT (laser). Παρόλο που μελέτες δείχνουν ότι έχουν μια μια μικρή αποτελεσματικότητα, ο τρόπος που γίνονται, το κόστος και ο χρόνος που είναι ορατά τα ποτελέσματα θεωρώ ότι δεν αξίζει τον κόπο. Για τις κλινικές (ειδικά το PRP) είναι ένα πολύ καλό έσοδο. Όλα τα άλλα, βιταμίνες, σαμπουαν, φιδέλαια, κλπ παίζουν σχεδόν μηδενικό ρόλο στην εξέλιξη και θεραπεία της τριχοπτωσης.
Η φαρμακευτική αγωγή για την τριχόπτωση στους άνδρες (αλλά και στις γυναίκες) αποτελείται από τρεις κυρίως ουσίες.
- Μινοξιδίλη (σε αφρό ή χάπι)
- Φιναστερίδη (σε χάπι ή τοπική σε διάλυμα)
- Ντουταστερίδη (σε χάπι)
Η κύρια φαρμακευτική αγωγή για την συντριπτική πλειοψηφία της ΑΑ στους άνδρες είναι η φιναστερίδη σε χάπι, σε δόσεις που ξεκινάνε από 2.5mg/week (low dose) μέχρι 7mg/week (normal recommended dose). Από εκεί πρέπει να ξεκινήσουν όλοι όσοι χρειάζονται αγωγή. Παρόλο που η ντουταστερίδη είναι πιο ισχυρή, η σωστή πρακτική είναι να ξεκινήσεις από φιναστερίδη, να παρακολουθήσεις για ένα χρονικό διάστημα 1-2 ετών την εξέλιξη της ΑΑ και αν δεις ότι σταθεροποιείται να παραμείνεις εκεί. Σε περίπτωση που η φιναστερίδη στην max δοσολογία (7mg/week) δεν σταθεροποιεί την ΑΑ τότε και μόνο τότε πρέπει να εξετάζεται η εναλλακτική λύση της ντουταστερίδης. Η δοσολογία με την οποία θα ξεκινήσει η αγωγή εξαρτάται από την εξέλιξη της τριχόπτωσης (επιθετική ή όχι) και την ηλικία. Άρα ένα πρώτο βήμα (θα αναλυθεί εκτενέστερα στο επόμενο ποστ) είναι να προσδιοριστεί αν η τριχόπτωση είναι επιθετική ή όχι και αναλόγως να προσδιοριστεί η κατάλληλη δοσολογία. Η φιναστερίδη μπορεί να χορηγηθεί τοπικά και σε διάλυμα αλλά δεν είναι τόσο αποτελεσματική όσο το χάπι. Να διευκρινήσουμε ότι παρόλο που συνιστάται ημερήσια δόση, μεγαλύτερη σημασία έχει να τηρείται η δοσολογία σε εβδομαδιαία βάση (π.χ 1mg κάθε μέρα και 2.5mg ΔΕ,ΤΕ,ΠΑ είναι πρακτικά το ίδιο). Η propecia (1mg χάπι) και το proscar (5mg χάπι) έχουν μεγάλη διαφορά τιμής και ως εκ τούτου το proscar κομμένο (με κόφτες χαπιών που πωλούνται στα φαρμακεία) είναι η προτιμητέα λύση.
Η ΑΑ ξεκινάει πάντα από νεαρή ηλικία (εφηβεία) όταν τα επίπεδα τεστοστερόνης αυξάνονται, είτε είναι επιθετική είτε όχι. Δυστυχώς οι περισσότεροι δεν την αντιμετωπίζουν με φαρμακευτική αγωγή νωρίς (αφού δεν την αντιλαμβάνονται στον καθρέπτη εκτός και αν είναι επιθετική) και έτσι χάνουν πολύτιμο έδαφος. Η καλύτερη περίοδος για να ξεκινήσει κάποιος αγωγή όταν πάσχει από ΑΑ είναι σε μικρή ενήλικη ηλικία (21+). Με αυτό τον τρόπο όχι μόνο θα σταθεροποιήσει την ΑΑ του αλλά σε αρκετές περιπτώσεις θα την αναστρέψει, άρα θα έχει τα μέγιστα οφέλη και ίσως και να μην χρειαστεί μμ. Σε μεγαλύτερες ηλικίες, όταν η ΑΑ έχει κάνει ήδη ζημιά, η αγωγή προσφέρει περισσότερο προστασία στα εναπομείνατα μαλλιά περιορίζοντας το εύρος της περιοχής που έχει πρόβλημα. Σε αυτές τις περιπτώσεις η μμ αποκαθιστά το πρόβλημα, εκεί που έχει γίνει η ζημιά, αλλά στηρίζεται στην φαρμακευτική αγωγή για τις υπόλοιπες περιοχές. Χωρίς φαρμακευτική αγωγή, στις περισσότερες περιπτώσεις ΑΑ, η μμ δεν μπορεί να προσφέρει ικανοποιητική λύση αφού απλά οι τρίχες που μπορούν να μεταμοσχευτούν δεν φτάνουν για να καλύψουν τις περιοχές που έχουν πρόβλημα.
Φυσικά και υπάρχουν περιπτώσεις που μπορεί να μην χρειαστεί φαρμακευτική αγωγή. Ένα τέτοιο παράδειγμα είμαι και εγώ. Όταν έκανα την πρώτη μου μμ ήμουν 50 ετών και σε αυτή την ηλικία η ΑΑ είχε κάνει ότι ζημιά μπορούσε να κάνει (μετά τα 45 χρόνια η ΑΑ στις περισσότερες περιπτώσεις επιβραδύνεται δραματικά) οπότε η φαρμακευτική αγωγή δεν θα μου έδινε κάτι. Προχώρησα σε μμ με ότι μου είχε απομείνει και για καλή μου τύχη το ισοζύγιο ήταν οριακά θετικό, μπόρεσα και κάλυψα ικανοποιητικά τις κενές περιοχές και σε αυτό βοήθησε και η ποιότητα της τρίχας μου (χοντρή). Βέβαια από τα 32 ως τα 50 ήμουν καραφλός κάτι που εμένα προσωπικά δεν με πείραζε αλλά μπορεί να είναι πρόβλημα για τους περισσότερους. Μια άλλη περίπτωση κάποιου που μπορεί να μην χρειαστεί αγωγή είναι όταν υπάρχει μικρό πρόβλημα ΑΑ και το ισοζύγιο είναι πολύ θετικό. Ακόμα και σε αυτές τις περιπτώσεις είναι χρήσιμη η αναμονή μερικών χρόνων (μέχρι τα 28-30) πριν γίνει η μμ (η αν γίνει να είναι πολύ συντηρητική) γιατί πολλές φορές η ΑΑ μπορεί να επιταχυνθεί στην πορεία. Τέλος υπάρχει και η περίπτωση του @Panos1982 ο οποίος λόγω παρενεργειών από την φίνα ακολούθησε (παρόλο που προοριζόταν για μεγάλο NW) έναν εναλλακτικό δρόμο μόνο με μμ. Αυτός ο δρόμος όμως είναι μακρύς, αβέβαιος και θέλει πολύ χρόνο ενασχόλησης, εύκολα κάποιος μπορεί να κάνει λάθος. Επίσης ο @Panos1982 ήταν και τυχερός γιατί τα χαρακτηριστικά της τρίχας του ήταν πολύ καλά και βοήθησαν.
Μιλώντας για παρενέργειες, παρόλο που έχουν ανοιχτεί άπειρα νήματα στο φόρουμ αναμασώντας τα ίδια και τα ίδια, η προσωπική μου εμπειρία λέει ότι η σοβαρότερη παρενέργεια αφορά το σεξουαλικό κομμάτι σε ένα μικρό ποσοστό, το οποίο με ρύθμιση της δόσης (μικρότερες δόσεις) γίνεται ακόμα μικρότερο. Αυτή είναι και άποψη των γιατρών που έχουν εμπειρία στην χορήγηση φιναστερίδης όταν υπάρχουν παρενέργειες. Όσον αφορά τις ιατρικές εξετάσεις πριν την χορήγηση φίνας παρόλο που δεν βλάπτουν και καλό είναι να γίνονται, δεν τις θεωρώ και απολύτως απαραίτητες (εκτός και αν υπάρχει άλλος ιατρικός λόγος λόγω ιστορικού) αφού ανά πάσα στιγμή μια διακοπή της φίνας για 2-3 μήνες σε επαναφέρει σε πρότερη κατάσταση και μπορείς να μετρήσεις ότι θέλεις. Εδώ να τονίσουμε ότι η μέτρηση των ορμονών (Τ & DHT) που ευθύνονται για την ΑΑ μικρή σημασία έχει για να προβλεφθεί η τριχόπτωση αφού ο σημαντικότερος παράγοντας είναι η ευαισθησία των τριχοθυλακιών (που δεν μπορεί να μετρηθεί) και όχι η ποσότητα της ορμόνης που κυκλοφορεί στους ιστούς.
Η ντουταστερίδη είναι πιο ισχυρή από την φίνα και χορηγείται σε περιπτώσεις επιθετικής τριχόπτωσης που η φίνα δεν μπορεί να σταθεροποιήσει. Σε δείγμα 300 μελών που ήρθαν για consultation με τον Λορενζο στην Αθήνα, το ποσοστό που την χρειάστηκε δεν ήταν πάνω από 5%. Η αποψή μου είναι ότι καλό είναι να αποφεύγεται όταν η fina κάνει αποτελεσματικά το έργο της. Τα φάρμακα δεν είναι καραμέλες και η λόγική λέει ότι πρέπει να παίρνεις την μικρότερη απαιτούμενη ποσότητα για να πετύχεις το επιθυμητό αποτέλεσμα.
Η μινοξιδίλη είτε σε αφρό είτε σε χάπι έχει άλλη δράση σε σχέση με την φιναστερίδη/ντουταστερίδη. Δεν σταματά/επιβραδύνει την τριχόπτωση αλλά εμφανίζει περισσότερες τρίχες στο κεφάλι. Σε κάθε χρονική στιγμή από τις πχ. 100 τρίχες που έχουμε στο κεφάλι μόνο οι 85 (περίπου) είναι εμφανείς στο κρανίο προσφέροντας κάλυψη. Οι υπόλοιπες 15 είναι σε φάση αναγέννησης. Κατά αυτό τον τρόπο οι τρίχες κάνουν τον κύκλο της ζωής τους χωρίς ποτέ να αδειάζει το κεφάλι μας. Κάνοντας χρήση μινοξιδίλης κάθε χρονική στιγμή έχουμε παραπάνω εμφανείς τρίχες, αντί για 85 μπορεί να είναι π.χ. 90 άρα έχουμε καλύτερη κάλυψη. Παρόλο που οι περισσότεροι χρησιμοποιούν μινοξιδίλη τοπικά με αφρό, το χάπι σε δόσεις 2.5 ή 5mg είναι πιο αποτελεσματικό γιατί η τοπίκη κάποια στιγμή, σε αρκετές περιπτώσεις, σταματά να δρα. Η πιο σημαντική παρενέργεια της μινοξιδίλης είναι ότι χαμηλώνει την αρτηριακή πίεση (ξεκίνησε σαν φάρμακο υπερτασης), άρα κάποιοι που πάσχουν από υπόταση πρέπει να το προσέξουν και να μειώσουν την δόση ή να σταματήσουν.
Η επιστημονική κοινότητα πιστεύει ότι η αποτελεσματικότερη φαρμακευτική αγωγή είναι ο συνδυασμός φιναστερίδης ή ντουταστερίδης και μινο σε χάπι σε ότι αφορά την τριχοπτωση, αφού με την φίνα/ντουτα μειώνεις την τριχόπτωση και με την μινο εμφανίζεις περισσότερες τρίχες στο κεφάλι άρα βελτιώνεις την εικόνα σου, δρουν δηλαδή οι 2 ουσίες συνδυαστικά. Παρόλαυτα η μονοξιδίλη θεωρείται σαν θεραπεία δεύτερης γραμμής και τα οφέλη της είναι πολύ κατώτερα σε σχέση με αυτά που παίρνεις με την φιναστερίδη. Άρα αγωγές που στηρίζονται μονο σε μινοξιδίλη είναι περιορισμένης διάρκειας και αποτελεσματικότητας. Σε συνδυασμό με την φίνα όμως δίνει αυτό το extra boost που ίσως κάποιοι χρειάζονται.
Τέλος υπάρχει και το PRP όπως και το LLT (laser). Παρόλο που μελέτες δείχνουν ότι έχουν μια μια μικρή αποτελεσματικότητα, ο τρόπος που γίνονται, το κόστος και ο χρόνος που είναι ορατά τα ποτελέσματα θεωρώ ότι δεν αξίζει τον κόπο. Για τις κλινικές (ειδικά το PRP) είναι ένα πολύ καλό έσοδο. Όλα τα άλλα, βιταμίνες, σαμπουαν, φιδέλαια, κλπ παίζουν σχεδόν μηδενικό ρόλο στην εξέλιξη και θεραπεία της τριχοπτωσης.
Τελευταία επεξεργασία: