Τριχόπτωση- shedding με αριθμούς.

geofish

New Member
Το πόστ αυτό το γράφω σχετικά με το φαινόμενο της τριχόπτωσης και ειδικά αυτού του έντονου shedding (απόπτωση) που παρατηρείται σε αρκετούς όταν ξεκινούν μια θεραπεία κατά τις τριχόπτωσης.
Έχει αναφερθεί πολλές φορές σαν θέμα και έχουν δοθεί εξηγήσεις, εδώ θα κάνουμε μια προσέγγιση καθαρά με αριθμούς για να γίνει και πιο κατανοητό. Να τονίσω κάποια από τα γραφόμενα είναι δικές μου παρατηρήσεις -αναλύσεις ενώ κάποια άλλα είναι απλώς copy-paste από διάφορα site.

Πριν ξεκινήσω αν και είναι γνωστά θα κάνω μια σύντομη αναφορά στο κύκλο της τρίχας και το κάνω καθαρά για καλύτερη κατανόηση του κειμένου.

Ο κύκλος της τρίχας από την γέννηση(δημιουργία) της μέχρι το θάνατο της (πτώση). την εισέρχεται σε τρεις φάσεις:
Η ζωή της τρίχας έχει κύκλους, οι οποίοι διαιρούνται σε 3 φάσεις:
Τη φάση ανάπτυξης της τρίχας που ονομάζεται αναγένεση και διαρκεί κατά μέσο όρο 4 χρόνια.
Τη φάση ηρεμίας που ονομάζεται καταγένεση στη διάρκεια της οποίας η τρίχα προετοιμάζεται να πέσει από το τριχωτό της κεφαλής. Διαρκεί από 2 έως 3 εβδομάδες.
Τη φάση της πτώσης ή τελογένεση. Διαρκεί από 2 έως 6 μήνες.

Τι γίνετε λοιπόν όταν παίρνουμε μια ουσία κατά της τριχόπτωσης. 4 είναι οι περιπτώσεις που μπορούν να συμβούν

Α) να μην συμβεί απολύτως τίποτα να είναι δηλ αδρανές (οπότε τι είχαμε τι χάσαμε)
Εδώ συγκαταλέγονται και τα εκατοντάδες snake oils. Έτσι θα συνεχίζεις να έχεις την τριχόπτωση που είχες χωρίς κανένα αποτέλεσμα

Β) να ψευοαντιδράσεις στην ουσία δηλ να παρουσιάσεις μείωση της τριχόπτωσης από την πρώτη στιγμή. Σε αυτήν την περίπτωση οι τρίχες που ήταν να πέσουν στις επόμενες μέρες τώρα λόγο του σοκ από την ουσία μεταθέτουν την πτώση τους (αύξηση του χρόνου της τελογενές φάσης) στο τέλος φτάνοντας μέχρι και μετά από 4 μήνες.
Για αυτό και παρατηρείται σε πολλούς ενώ βλέπουν στην αρχή πολύ καλά αποτελέσματα ξαφνικά μετά από 2 ή 4 μήνες παρατηρούν έντονη τριχόπτωση και μάλιστα κατά κύματα.
Ένα από τα αποτελέσματα που παρουσιάζουν και τα snake oils είναι αυτό. Για αυτό και αναρωτιούνται πολλοί τι πήγε ξαφνικά στραβά στην συνεχεία τις θεραπείας.
Να σημειωθεί ότι το παραπάνω φαινόμενο συμβαίνει και σε ουσίες που είναι πραγματικά αποτελεσματικές. Έτσι αρκετοί βλέπουν έντονο shedding μετά από λίγο καιρό σε ουσίες όπως (double A ή minoxidil).

Γ) να αντιδράσεις στην ουσία αλλά αρνητικά. Να προκαλέσεις διατάραξη στο τριχωτό της κεφαλής και στο κύκλο ζωής του τριχοθυλακίου και εκτός της τριχόπτωσης που είχες να έχεις και την πτώση των μαλλιών από την ουσία. Αν ανατρέξει κανείς στην βιβλιογραφία πλήθος φαρμάκων είναι δυνατόν μέσα στις παρενέργειες τους να προκαλέσουν τριχόπτωση σε κάποιο ποσοστό ατόμων, ακόμη και αυτών που είναι κατά της τριχόπτωσης (πχ. σπινολακτόνη, μινοξίλη, κετοκοναζόλη). Επίσης πολλές φορές η συνδυαστική χρήση πολλών συστατικών μέσα στο ίδιο σκεύασμα μπορεί επιφέρει το παραπάνω φαινόμενο.
Το ευχάριστο πάντως σε αυτήν την περίπτωση είναι, ότι με την διακοπή της χρήσης των ουσιών αυτών τα μαλλιά που χάθηκαν στην πλειοψηφία τους επανέρχονται.

Δ) να αντιδράσεις θετικά. Και εδώ μπορούν να συμβούν τρεις περιπτώσεις. Πρώτον να συνεχίσεις να έχεις τον ρυθμό τριχόπτωσης που είχες για ένα διάστημα έως και 6 μήνες. Δεύτερων να έχεις άμεση ανταπόκριση οπότε θα έχεις πάρα πολύ έντονο shedding στην αρχή το οποίο όμως διαρκεί το πολύ 1 με 2 μήνες και από εκεί και πέρα η τριχόπτωση να είναι σταθερή όπως στην πρώτη περίπτωση για ένα διάστημα 2 με 3 μήνες. Τρίτον να συμβεί όπως και στην περίπτωση (β) δηλ να μειωθεί η τριχόπτωση για ένα χρονικό διάστημα από 1 έως 4 μήνες και ξαφνικά να επιδεινωθεί σε πολύ μεγάλο βαθμό. Και σε αυτήν την περίπτωση ο χρόνος μπορεί να φτάσει τους 6 μήνες.

Όλα τα παραπάνω βέβαια ισχύουν εφόσον αντιδράσεις θετικά άμεσα στους πρώτους 2 με 6 μήνες. Επειδή όμως δεν αντιδρούν το ίδιο όλοι όπως και τα τριχοθυλάκια δεν ανταποκρίνονται στο ίδιο χρόνο, για αυτό και οι κατασκευαστές των διαφόρων προϊόντων δίνουν ένα περιθώριο ενός χρόνου μέχρι να παρουσιαστούν τα πρώτα θετικά αποτελέσματα.

Ελπίζω να ήμουν κατανοητός μέχρι τώρα. Κάντε τσιγάρο 8)

Ας παίξουμε τώρα λίγο με τους αριθμούς.
Ένα ανθρώπινο κεφάλι έχει περίπου 80.000- 150.000 τρίχες. Ο αριθμός διαφέρει ανάλογα με το χρώμα, φύλλο, ηλικία, φυλή. Εμείς εδώ θα θεωρήσουμε ότι έχουμε 100.000 τρίχες.
Ο κύκλος ζωής της τρίχας έχει τρεις φάσεις. Η αναγενής φάση διαρκεί 2-6 χρονιά, η καταγενής 15-20 μέρες και η τελογενής 4-6 μήνες.
Ο κύκλος ζωής διαφέρει από άτομο σε άτομο από τριχοθυλάκιο σε τριχοθυλάκιο και από ηλικία σε ηλικία.
Επίσης η θεωρία λέει ότι το ποσοστά των τριχών σε ένα φυσιολογικό κεφάλι είναι 85-90 % αναγενές 1-2 % καταγένες 10-15 % σε τελογένες.
Για να γίνει κατανοητό θα πάρουμε κάποιες σταθερές τιμές.
Εμείς παίρνουμε σαν δεδομένο ότι ο κύκλος των τριχών μας θα έχει διάρκεια 4 χρόνια (αναγενές φάση) +15 μέρες (καταγενές φάση) και +4 μηνες (τελογενές φαση) σύνολο περίπου 4,5 χρόνια.
Αν υποθέσουμε τώρα ότι όλα τα μαλλιά μεγαλώνουν την ίδια στιγμή. Θα είχαμε το εξής παράδοξο. Τα μαλλιά θα μεγάλωναν κανονικά για 4 χρόνια και μετά από 4,5 μήνες περίπου θα έπεφταν όλα και θα ακολουθούσε εκ νέου η ανάπτυξη των καινούργιων τριχών σύμφωνα με τον κύκλο που αναφέραμε. Αυτό το φαινόμενο παρατηρείται ας πούμε με τα φύλλα των δένδρων ή σε κάποια ζώα που χάνουν όλο το τρίχωμα τους κατά περιόδους. Στον άνθρωπο όμως δεν συμβαίνει αυτό και η φύση έχει φροντίσει να έχει συνέχεια μαλλιά στο κεφάλι, οπότε θα θεωρήσουμε ότι μαλλιά μας δεν ξεκίνησαν να φυτρώνουν την ιδία στιγμή (ούτε βέβαια έχουν τον ίδιο χρόνο ζωής αλλά εδώ το παραβλέπουμε).
Αν διαιρέσουμε τις 100.000 τρίχες / 4 χρόνια Χ 365 = 1460 μέρες =68 τρίχες/μέρα. Οπότε αν θεωρήσουμε ότι κάθε μέρα φυτρώνουν 68 νέες τρίχες μέχρι να γεμίσει το κεφάλι θα χρειαστούμε 68 τρίχες Χ 1460 μέρες =100.000 τρίχες, είναι ο αριθμός των τριχών που θα έχουμε στο τέλος της τετραετίας.
Μετά τα 4 χρόνια οι πρώτες τρίχες που θα έχουν ολοκληρώσει την πρώτη φάση θα περάσουν στις δυο επόμενες
Δηλ. στις επόμενες δυο φάσεις θα έχουνε 15 μέρες Χ68=1020 (καταγενές) και 120 μέρες Χ68=8160 (τελογένες) τρίχες αντίστοιχα
Άρα μετά από 4,5 χρονιά ή 4 Χ 365 + 15 + 120 = 1595 μέρες αφού έχει ολοκληρωθεί όλος ο κύκλος θα αναμένουμε να μας πέφτουν 68 τρίχες την μέρα και οι οποίες θα αντικατασταθούν από 68 νέες και ο κύκλος συνεχίζετε.
Με βάση την παραπάνω λογική μπορούμε να αντιληφθούμε το τι γίνετε όταν μεταβάλλεται η διάρκεια του κύκλου κατά ένα έτος.

Στον παρακάτω πίνακα βλέπουμε τι γίνετε όταν η τρίχα έχει διαφορετική διάρκεια ζωής και τα αντίστοιχα ποσοστά των 3 φάσεων. Θεωρούμε ότι μόνο η πρώτη φάση μεταβάλλεται ενώ οι άλλες 2 μένουν σταθερές.
Οι αριθμοί έχουν στρογγυλοποιηθεί


table]
Διάρκεια ζωής Τρίχας
με συνολικό αριθμό
100.000 τριχών

[td] Αριθμός νέων τριχών
ανά μέρα
[/td]
[td] Φαση Αναγένησης
Αριθμός τριχών-ποσοστό
(%)
[/td]
[td] Φαση Καταγένησης
Αριθμός τριχών-ποσοστό
(%)
[/td]
[td] Φαση Τελογένεσης
Αριθμός τριχών-ποσοστό
(%)
[/td]
[td] Αριθμός τριχών που
πέφτουν ανά μέρα
[/td]



4,5 χρόνια 68 90.100 (90,8 %) 1.020 (1,0 %) 8.160 (8,2 %) 68
3,5 χρόνια 91 87.330 (87,6 %) 1.395 (1,4 %) 10.920 (11,0 %) 91
2,5 χρόνια 137 81.515 (81,5 %) 2.055 (2,0 %) 16.440 (16,5 %) 137
1,5 χρόνος 274 63.020 (63,0 %) 4.110 (4,1 %) 32.880 (32,9 %) 274
10,5 μήνες 548 26.030 (26,0 %) 8.220 (8,2 %) 65.760 (65,8 %)
548

Από το παραπάνω πινάκα βγαίνει το συμπέρασμα ότι ανεξάρτητα από τον συνολικό χρόνο ζωής της τρίχας ή των αριθμό τριχών που πέφτουν ανά μέρα αν αυτά αντικαθιστώνται δεν υπάρχει κανένα πρόβλημα σε ένα υγείες κεφάλι. Ακόμη και αυτός που χάνει και 548 τρίχες την μέρα. Το τελευταίο αν και σωστό πρακτικός στην πράξη δεν γίνεται γιατί θα είχαμε το φαινόμενο που ανάφερα πριν (γέμισμα-άδειασμα της κεφαλής κατά περιόδους). Επίσης μου λύθηκε η απορία που είχα πιο παλιά με έναν ξάδελφο μου ο οποίος αν και έχανε τριπλάσιες τρίχες από μένα δεν έκανε ποτέ φαλακρά.

Το πρόβλημα αρχίζει να εντοπίζεται όταν οι τρίχες που πέφτουν δεν ξαναβγαίνουν.

Ζαλιστήκατε λίγο, κάντε ακόμη ένα τσιγάρο έχει συνέχεια 8)
Ενώ μέχρι τα 20-25 ήμασταν μια χαρά ξαφνικά ένα πρωινό ανακαλύπτουμε ή ότι χάνουμε περισσότερα μαλλιά από πριν ή έχει αρχίζει να γυαλίζει το κεφάλι μας.
Με άλλα λόγια ήρθε η κακιά μάγισσα DHT στο κεφαλάκι μας και αρχίζει να οργιάζει με επακόλουθο την μείωση του χρόνου ζωής τις τρίχας.
Φαλάκρα μπορούμε να κάνουμε εκτός της αυξημένης τριχόπτωσης και όταν έχουμε φυσιολογική (50-100). Σε αυτήν την περίπτωση οι τρίχες που πέφτουν δεν αντικαθιστώνται άμεσα η καθόλου από νέες ή αν αντικαθιστώνται στις νέες παρουσιάζεται και το φαινόμενο (miniaturization). Εδώ οι τρίχες γίνονται όλο και πιο λεπτές, ανοιχτόχρωμες, αδύναμες και πιο κοντές (αργούν να μεγαλώσουν ή μεγαλώνουν μέχρι ενός σημείου). Σε αυτήν την κατηγορία είμαι και εγώ.

Με βάση τον πίνακα που ανέφερα θα πάρουμε ένα παράδειγμα.
Όταν σε κάποιον ο χρόνος ζωής τις τρίχας του ήταν 4,5 χρόνια θα έχανε φυσιολογικά 68 τρίχες/μέρα, από την στιγμή που θα του επιτεθεί η DHT και μειωθεί έστω κατά ένα έτος, θα αρχίζει να έχει αυξημένη τριχόπτωση της τάξης 91 τρίχες/μέρα (δεν μιλάμε για εποχιακή ή τριχόπτωση λόγο φαρμάκων, στρες ή κακής διατροφής).
Και επειδή ο κύκλος χρόνο με το χρόνο έχει τάση να μειώνεται μέχρι που να σταματήσουν να βγαίνουν καινούργια μαλλιά συν το φαινόμενο (miniaturization) θα αρχίζει να κάνει φαλακρά. Φανταστείτε τώρα αν μείωση στον κύκλο είναι μεγαλύτερη του ενός έτους το τι διαφορά στον αριθμό πτώσης θα έχουμε
Και κάτι ακόμη η διάφορα στο παράδειγμα μας αναφέρεται σε όλα τα μαλλιά για λόγους κατανόησης, πράγμα που όμως δεν συμβαίνει γιατί τα πίσω και τα πλαϊνά μαλλιά διατηρούν το κύκλο σταθερό λόγο αντοχής στην DHT που σημαίνει ότι ο αριθμός των τριχών που πέφτουν στο πάνω μέρος είναι αναλογικά μεγαλύτερος σε σχέση με το παράδειγμα.

Ο παραπάνω λοιπόν τύπος αφού τα αμέλησε ή δοκίμασε διάφορα snake oils έφτασε σε ένα σημείο να κάνει φαλάκρα. Είναι κλίμακα Norwood 3, έχει χάσει περίπου 20.000 τρίχες (του έχουν απομείνει άλλες 80.000) και ο κύκλος ζωής της τρίχας έχει πέσει στα 2,5 χρονιά. Πάλι για λόγους αριθμητική κατανόησης θεωρούμε ότι σε όλα τα μαλλιά έχει μειωθεί ο κύκλος (είπαμε ότι αυτό δεν συμβαίνει με τα πίσω και πλαϊνά μαλλιά αλλά εδώ το θεωρούμε ότι γίνετε)
Άρα με βάση την παραπάνω λογική θα έχουμε

table]
Διάρκεια ζωής Τρίχας
με συνολικό αριθμό
80.000 τριχών
Αριθμός νέων τριχών
ανά μέρα
Φαση Αναγένησης
Αριθμός τριχών-ποσοστό
(%)
Φαση Καταγένησης
Αριθμός τριχών-ποσοστό
(%)
Φαση Τελογένεσης
Αριθμός τριχών-ποσοστό
(%)
Αριθμός τριχών που
πέφτουν ανά μέρα

2,5 χρόνια 110 65.150 (81,4 %) 1.650 (2,1 %) 13.2000 (16,5 %) 110[/size]
Και ξαφνικά ο τύπος ανακαλύπτει το περιβόητο φάρμακο ή θεραπεία, τότε αναμένουμε να συμβούν τα εξής:
Α) το φάρμακο σταθεροποιεί τον κύκλο οπότε οι που τρίχες χάνονται επανεκφύωνται άμεσα. Εδώ έχουμε μια στάσιμη κατάσταση αλλά τουλάχιστον δεν προχωράει η φαλακρά.
Β) το φάρμακο μεγαλώνει τον κύκλο κατά ένα έτος οπότε μετά από κάποιο διάστημα (4,5 μήνες) θα αναμένουμε μείωση της πτώσης των μαλλιών που χάνουμε την μέρα (παρακάτω πινάκας).


table]
Διάρκεια ζωής Τρίχας
με συνολικό αριθμό
80.000 τριχών
Αριθμός νέων τριχών
ανά μέρα
Φαση Αναγένησης
Αριθμός τριχών-ποσοστό
(%)
Φαση Καταγένησης
Αριθμός τριχών-ποσοστό
(%)
Φαση Τελογένεσης
Αριθμός τριχών-ποσοστό
(%)
Αριθμός τριχών που
πέφτουν ανά μέρα

3,5 χρόνια 73 70.080 (87,7 %) 1.095 (1,3 %) 8.760 (11,0 %) 73

Και εδώ η κατάσταση θα είναι στάσιμη με την μόνη διαφορά ότι, θα φαίνεται πιο γεμάτο το κεφάλι αισθητικά λόγου αποφυγής του φαινόμενου (περιοδικό γέμισμα-άδειασμα της κεφαλής) που αναφέρθηκε παραπάνω.
Αν δε τρίχες (λόγω μη δραστηριότητας πλέον της DHT) γίνουν οι πιο χοντρές, ανθεκτικές και σκουρόχρωμες τότε το θα έχουμε και αισθητική κάλυψη O0(όπως κάνει πχ. το toppik).
Το ιδανικό βέβαια θα ήταν να έχουμε και επανέκφυση νέων μαλλιών με την ίδια ή κάποια άλλη ουσία ή θεραπεία (οπότε σωθήκαμε).

Τώρα θα μιλήσουμε με αριθμούς και για τις δυο περιπτώσεις που αναφέρουν πολλοί χρήστες μετά την έναρξη μιας θεραπείας, αυτού α) του έντονου shedding ή β) της απότομης μείωσης της τριχόπτωσης.

Στην πρώτη περίπτωση (έντονου shedding) με βάση το παράδειγμα του τύπου που αναφέραμε βλέπουμε ότι χάνει 110 τρίχες την μέρα( 13.200/120μερες=110), ο αριθμός των τριχών του της τελογενής φάσης είναι 13.200 και έχει διάρκεια 4 μηνών. Με άλλα λόγια οι 13.200 τρίχες του είναι καταδικασμένες να πέσουν ότι και αν κάνει. Αν τώρα διαταραχτεί ο κύκλος της τρίχας και ειδικά της 3 φάσης και μειωθεί ας πούμε κατά 2 μήνες, τότε ο αριθμός των τριχών που θα πέφτουν θα αυξηθεί σε 13.200/60 μερες=220. Επίσης αυξημένη τριχόπτωση μπορεί να παρατηρηθεί και αν η θεραπεία ή αγωγή επηρεάσει και κάποιο ποσοστό τριχών της αναγενής φάσης ειδικά αυτών που είναι στο τέλος τους, με σκοπό τόσο την αύξηση του χρόνου ζωής όσο και της ποιότητα της τρίχας. Φανταστείτε τώρα ότι μόνο ένα 10 % των τριχών να επηρεαστούν στο παράδειγμα μας τότε μιλάμε για 6500 τρίχες επιπλέον που θα πέσουν το επόμενο διάστημα (2 μήνες). Που σε αριθμούς σημαίνει ότι εκτός τις 220 θα προσθέσουμε και περίπου άλλες 6500/60=108 τρίχες που θα χάνει ημερησίως.
Μιλάμε για ένα αριθμό 328 που στο άκουσμα του προκαλεί τρόμο.
Το shedding αυτό αφορά μόνο στην περίπτωση που είναι επιτυχής η θεραπεία και όχι στις περιπτώσεις κακής αντίδρασης της ουσίας ή θεραπείας και για ένα διάστημα το πολύ 2 μηνών. Το πώς θα καταλάβουμε αν είναι επιτυχής ή όχι μια θεραπεία με το shedding είναι λιγάκι δύσκολο, αν και κάποιοι λένε ότι αν οι τρίχες που πέφτουν είναι αδύναμες, λεπτές, ανοιχτόχρωμες ή κοντές τότε είναι επιτυχής, αν όχι τότε πρέπει να μας βάλει σε προβληματισμούς.


Και πάμε στην δεύτερη περίπτωση που με έχει προβληματίσει αρκετά τελευταία, αυτό της απότομης μείωσης της τριχόπτωσης μετά από κάποια θεραπεία. Το φαινόμενο αυτό συμβαίνει σε μένα με την αλόη αλλά και σε άλλους χρήστες που διαβάζω εδώ στο φόρουμ.
Με βάση το παράδειγμα που αναφέρω και η μόνη λογική εξήγηση που μπορώ να δώσω είναι ότι έχει επιμηκυνθεί η τρίτη φάση του κύκλου της τρίχας. Εκεί που ήταν 4 μήνες έχει αυξηθεί στους 6 και ίσως στους 7-8 μήνες. Όποτε ή θα έχουμε μια μείωση σε αριθμούς της τάξης 13.200/180 μέρες = 73 τρίχες ή μια προσωρινή διακοπή τριχόπτωσης για ένα διάστημα 2-3 μηνών με επακόλουθο έντονου shedding με το περάς του διαστήματος αυτού. Το σίγουρο όμως είναι ότι οι 13.200 τρίχες στο παράδειγμα μας είναι καταδικασμένες να πέσουν.




Συμπεράσματα
Από όσα αναφέρθηκαν παραπάνω διαπιστώνονται τα εξής

1. Δώστε σε κάθε θεραπεία ένα διάστημα 6-12 μήνες για εμφανιστούν τα θετικά αποτελέσματα

2. Μην σας τρομάζει αν παρουσιάσετε απότομη και έντονη τριχόπτωση στην αρχή μιας θεραπείες αρκεί να μην ξεπερνά τους δυο μήνες

3. Να μαλλιά που χάνονται (ακόμη και αυτά από κακή αντίδραση στην ουσία) θα ξαναβγούν

4. Μην ενθουσιάζεστε αν δείτε απότομη μείωση τριχόπτωσης. Η λογική λέει ότι τα μαλλιά που είναι να πέσουν θα πέσουν λίγο αργότερα. Και να είστε επιφυλακτικοί με ουσίες που λένε ότι σταματάνε την τριχόπτωση σε 15 η 30 μέρες.


Υ.Σ
Ελπίζω να μην σας κούρασα (αν και εγώ κουράστηκα να γράφω) :sleep: :sleep:
Δεκτή κάθε παρατήρηση ή σχόλιο
Απαγορεύεται το clopy-right. :)
 

Παρακαλώ συνδεθείτε ή εγγραφείτε για να απενεργοποιήσετε τις διαφημίσεις.

NGL

Member
Απ: Τριχόπτωση- shedding με αριθμούς.

χαρα στο κουραγιο σου ρε θηριο. :) :)
10 τσιγαρα εχω κανει μεχρι να το διαβασω. 8) 8) 8) 8) 8)
 

GOMI

Moderator
Μέλος του προσωπικού
Απ: Τριχόπτωση- shedding με αριθμούς.

Και πάμε στην δεύτερη περίπτωση που με έχει προβληματίσει αρκετά τελευταία, αυτό της απότομης μείωσης της τριχόπτωσης μετά από κάποια θεραπεία. Το φαινόμενο αυτό συμβαίνει σε μένα με την αλόη αλλά και σε άλλους χρήστες που διαβάζω εδώ στο φόρουμ.
Με βάση το παράδειγμα που αναφέρω και η μόνη λογική εξήγηση που μπορώ να δώσω είναι ότι έχει επιμηκυνθεί η τρίτη φάση του κύκλου της τρίχας. Εκεί που ήταν 4 μήνες έχει αυξηθεί στους 6 και ίσως στους 7-8 μήνες. Όποτε ή θα έχουμε μια μείωση σε αριθμούς της τάξης 13.200/180 μέρες = 73 τρίχες ή μια προσωρινή διακοπή τριχόπτωσης για ένα διάστημα 2-3 μηνών με επακόλουθο έντονου shedding με το περάς του διαστήματος αυτού. Το σίγουρο όμως είναι ότι οι 13.200 τρίχες στο παράδειγμα μας είναι καταδικασμένες να πέσουν.

geo, καταρχήν μπράβο για τον κόπο σου και γενικά για όσα μπήκες στην διαδικασία να μοιραστείς μαζί μας.

Επειδή δεν ξέρω από που να πιάσω θα ξεκινήσω με αυτό που με αφορά σχετικά με την αλόη.
Όντως μετά από χρήση της έχει σταματήσει η τριχόπτωση.
Καλά μέχρι εδώ.

Αν έχει επιμηκυνθεί η φάση του κύκλου της τρίχας όπως λες, αυτό πρέπει απαραίτητα να οφείλεται σε κάποιο "σοκ" από την ουσία που χρησιμοποιήσαμε?
Δεν παίζει απλά να δυνάμωσε την τρίχα? ή απλά να μειώθηκε κάποιος μηχανισμός πτώσεως της(μήγμα , dht).
Επίσης , αυτή η επιμήκυνση, μακροχρόνια πιστεύεις ότι αλλάζει τον όλο κύκλο της τρίχας από 4 σε 7-8 η συμβαίνει μόνο κατά την πρώτη εφαρμογή της ουσίας και μετά επανέρχεται στους 4 μήνες?

Το έντονο sheeding που αναφέρεις δεν μπορώ να το καταλάβω σαν εκδοχή.
Αν αυτές που ήταν να πέσουν σε 4 μήνες πέσουν σε 7π.χ ο αριθμός τριχών θα είναι ο ίδιος όπως πριν βάλουμε την οποιαδήποτε ουσια. Γιατί πρέπει να είναι μαζικός και έντονος? Εφόσον παίρνουμε ώς εκδοχή ότι άλλαξε ο κυκλος, αυτό σημαίνει ότι άλλαξε για όλες τις τρίχες και όχι για μερικές
Εννοώ δεν θα πέσουν άλλες στους 4 και άλλες στους 8 ώστε να έχουμε μαζική πτώση.

Και γενικότερα...κάτι θετικό στο να έχει σταματήσει η τριχόπτωση δεν μπορεί να έχουμε δηλαδή? :p

Ελπίζω να μην σε μπέρδεψα...
 

geofish

New Member
Απ: Τριχόπτωση- shedding με αριθμούς.

Έτσι όπως το έθεσα με την παραπάνω λογική ( για λόγους αριθμητικής κατανόησης) έχεις δίκιο στο ότι αν μετατεθεί ο χρόνος της τρίτης φάσης κατά 3 μήνες περίπου ο αριθμός των τριχών που θα πέφτουν κάθε μέρα θα είναι ο ίδιος. Στο παράδειγμα μας 110 έχανε 110 θα χάνει. Ουσιαστικά βέβαια το μόνο που καταφέραμε είναι να μεταθέσουμε την πτώση για αργότερα.
Αλλά τι γίνεται, η τρίτη φάση είναι νεκρή φάση και δεν έχει την λογική της πρώτης φάσης. Για αυτό και όλες η θεραπείες στόχο έχουν να αυξήσουν την πρώτη και όχι την τελευταία.(που δεν έχει και νόημα)

Η τρίχα στην τρίτη φάση είναι νεκρή και στο πόσο θα μείνει στο κεφάλι μας εκτός από την αντιδράση της ουσίας, έχει να κάνει με την ικανότητα συγκράτησης από το δέρμα (θύλακα) αλλά και από το πως χειριζόμαστε τα μαλλιά (πχ. χτένισμα, λούσιμο, αέρας, ήλιος, εποχή ή παίρνοντας τα χέρια μας ανάμεσα).
Επίσης δεν ξέρουμε αν αυτή η αύξηση του χρόνου της τρίτης φάσης είναι μόνιμη και δεν έχει σκαμπανεβάσματα.


Στο παράδειγμα μας πάλι, αν πούμε ο τύπος έχανε 110 τρίχες και σταματήσει απότομα η τριχόπτωση του για 3 μήνες, τότε μετά το διάστημα αυτό θα έχουν συσσωρευτεί 110 Χ 7 μήνες =210 μέρες = 23.100 τρίχες έτοιμες προς πτώση (θα έχουμε αυξήσει υπερβολικά τον αριθμό των τριχών της τελογενής φάσης). Αν βέβαια διατηρηθεί σταθερός ο χρόνος για όλες τις τρίχες αυτός θα ξεκινήσει να χάνει 110 τρίχες (που και μονό του αυτό είναι για κάποιον σοκ, δηλ ξαφνικά εκεί που δεν έχανε μαλλιά να αρχίσει να χάνει και πάλι).
Επίσης οι τρίχες αυτές είναι νεκρές άρα ευάλωτες σε εξωγενής παράγοντες (πχ. χτένισμα, λούσιμο, αέρας, ήλιος, εποχή ή παίρνοντας τα χέρια μας ανάμεσα) το λογικό είναι ότι αν λιγάκι τα ζορίσουμε θα παρατηρήσουμε αυξημένη τριχόπτωση.

Και κάτι ακόμη, γιατί είμαι επιφυλακτικός. Είπαμε ότι αυξάνουμε την τρίτη φάση και δεν είμαστε σίγουροι για την πρώτη. Αν δεν κάνουμε τίποτα για την πρώτη και υπάρχει τάση να μειώνεται ο χρόνος ζωής της τότε επιβαρύνουμε με επιπλέον τρίχες την τρίτη με αποτέλεσμα μετά από κάποιο διάστημα να έχουμε αύξηση του αριθμού των τριχών που πέφτουν.
Ελπίζω να έγινα κατανοητός
Άλλωστε θα το διαπιστώσουμε σε λίγο καιρό αν ισχύει η λογική αυτή ή όχι ( μακάρι όχι :))
 

GOMI

Moderator
Μέλος του προσωπικού

magic810

New Member
Απ: Τριχόπτωση- shedding με αριθμούς.

Πολυ ωραιο και ενδιαφερον ποστ geo...
Ειναι κατι που λιγο πολυ το γνωριζουμε..αλλα ποτε τοσο αναλυτικα και με αριθμους...
Απο αυριο ξεκιναω ημερησιο μαζεμα τριχων και καταμετρηση τους για να δω αν ειμαι στο χρονοδιαγραμμα και στο σωστο αριθμο και δρομο...χεχεχεχεχε
Μπραβο φιλε πολυ διαφωτιστικος..... ;) ;D
 

BLuEArMy

Member
Απ: Τριχόπτωση- shedding με αριθμούς.

Εγώ είμαι 8 μήνες σε χρήση μινοξιδίλης και 4 μήνες σπιρο. Τους πρώτους 2 μήνες μινοξιδίλης είχα πολύ έντονο shedding κάτι που μετά σταθεροποιήθηκε.. Τις τελευταίες 15 μέρες όμως παρατηρώ και πάλι το shedding που είχα τους πρώτους 2 μηνες αλλα αυτή τη φορά δε πέφτουν αδύναμες κοντές λεπτές τρίχες γιατί έχουν δυναμώσει και έχουν χοντρύνει ίσως αυτούς τους 8 μήνες! Έχω διαβάσει καπου ότι παρατηρείται και δεύτερο shedding με μινοξιδίλη όμως ΔΕ θυμάμαι που το διάβασα.. καποτε... αλλα ανησυχώ.. επειδή εχω ψάξει ξανα και δε βρίσκω να ισχύει κάτι τέτοιο και επειδή οι τρίχες αυτή τη φορά δεν είναι λεπτές τώρα που πέφτουν... Είμαι πολύ συνεπής στη δόση αυτούς τους 8 μήνες.. 2 φορές τη μέρα κάθε 12 ώρες περίπου.. Τί μπορεί να συμβαίνει;
 

Σπύρος

Μέλος του προσωπικού
Απ: Τριχόπτωση- shedding με αριθμούς.

1ον χαλάρωσε
2ον μην τρελαίνεσαι στο μασάζ με την μινοξ
3ον είναι μήνες που απλά υπάρχει ορατή τριχόπτωση, λόγω ανανέωσης των τριχών
 

geofish

New Member
Απ: Τριχόπτωση- shedding με αριθμούς.

Κατ αρχήν δεν σημαίνει ότι όταν κάνουμε θεραπεία και μάλιστα επιτυχημένη στην πορεία δεν θα έχουμε τριχόπτωση και μάλιστα έντονη.
Τριχόπτωση και έντονη έχουνε και αυτοί που δεν έχουν πρόβλημα. Είναι η λεγόμενη εποχιακή τριχόπτωση που κτυπάει κάποιες περιόδους του χρόνου. Απλώς πολλοί την έχουν συνδέσει με το φθινόπωρο και άνοιξη και όταν έρχεται σε κάποια άλλη περίοδο ανησυχούν.
Τώρα στην περίπτωση σου bluearmy μπορεί να έχει συμβεί το εξής.
Κάποιες τρίχες σου να έχουν κλείσει μαζικά τον κύκλο της τρίχας και για αυτό πέφτουν τώρα όλες μαζί. Επίσης οι τρίχες που βοηθηθήκαν από την θεραπεία ξαναπέφτουν τώρα κλείνοντας και αυτές τον κύκλο τους. Τι σημαίνει αυτό, ότι όταν μια τρίχα ας πούμε πριν την θεραπεία είχε 6 μήνες ζωής δεν σημαίνει ότι πήγε κατευθείαν στα τρία χρόνια, αυτό γίνετε σταδιακά.
Τέλος υπάρχει και το απαισιόδοξο σενάριο να μην σε βοηθούν τα τοπικά ως αντι-DHT και ότι όφελος έχεις να είναι από την μινοξιδίλη.
Παρ όλα αυτά 15 μέρες είναι λίγες για να ανησυχείς, αν όμως συνεχιστεί κανένα μήνα ακόμη τότε ναι κάτι δεν πάει καλά.
 

Παρακαλώ συνδεθείτε ή εγγραφείτε για να απενεργοποιήσετε τις διαφημίσεις.

genesis

New Member
Απ: Τριχόπτωση- shedding με αριθμούς.

εχω κατσει κι εγω τον τελευταιο καιρο κι εγω σκεφτει κατι ψιλα οσον αφορα τις τριχες που πεφτουν...εχω καταλληξει στο εξης: πιστευω οτι δε μας ενδιαφερει αν η τριχα που πεφτει ειναι χοντρη ή λεπτη. μιλαω παντα για οσους ξεκινουν μια θεραπεια και οχι για οσους δεν ειχαν εντοπισει μεχρι εκεινη τη στιγμη προβλημα και,οποτε, δεν κανουν θεραπεια. οταν λοιπον ξεκιναμε μια θεραπεια θα πεσουν διαφορες τριχες,λογω shedding, λογω φυσιολογικης τριχοπτωσης, λογω εποχης, λογω αγχους, λογω λογω λογω..... ψιλες,χοντρες,μικρες,μεγαλες,αδυνατες,αδυναμες μπλα μπλα μπλα... αν υποθεσουε οτι εχει περασει ενα διαστημα θεραπειας (προσωπικα, το υπολογιζω γυρω χρονο), πιστευω πως οι τριχες που θα πεσουν μπορει να ειναι οποιασδηποτε κατηγοριας απο τις παραπανω. δεν πρεπει ομως να ειναι μιας κατηγοριας η οποια δεν αναφερθηκε... η κατηγορια αυτη ειναι οι τριχες οι οποιες ειναι χοντρες στην ακρη τους και λεπταινουν προς τη ριζα...υποθετω πως τις εχετε παρατηρησει ολοι...αν οχι καντε το (δεν υπαρχει λογος να φρικαρετε γτ αυτο αλλωστε ειναι το αποτελεσμα της ΑΑ). η dht δεν αφηνει την τριχα να αναπτυχθει φυσιολογικα κι ετσι η τριχα λεπταινει... αλλα δε λεπταινει η επομενη που βγαινει απο το θηλακα, αλλα αυτη η λεπτυνση ξεκιναει πανω στη συγκεκριμενη ιδια τριχα...δεν ξερω βεβαια κατα ποσο αυτο ειναι απολυτο (ειναι εξισου πιθανο να λεπταινει η τριχα και αφου εχει πεσει ομως πιστευω πως ειναι παρα παρα παρα πολυ πιθανο -ισως και ο κανονας- να βλεπουμε τη λεπτυνση στην ιδια τριχα), αλλα πιστευω πως αν κατσετε να παρατηρήσετε τις τριχες σας θα δειτε πολλες να ειναι ετσι.
 
Μπλουζα