Τριχόπτωση και αδυναμία εύρεσης θεραπείας

Dimitris57

New Member
Καλημέρα σας! Νέος στο φόρουμ, άνδρας 23ων ετών. Με διάχυτη αλωπεκία

Πρώτη φορά πέρυσι από τον Μάιο παρατήρησα υψηλή τριχόπτωση σε μια περίοδο πολύ στρεσογόνα από εξετάσεις κλπ. Λόγω καλοκαιριού το αγνόησα μέχρι που Σεπτέμβριο είδα ότι είχε μειωθεί πάνω από 50% το μαλλί στο πάνω μέρος της κεφαλής μου. Τότε αποφάσισα να δράσω και πήγα σε έναν δερματολόγο ο οποίος μου χορήγησε διάλυμα μινοξιδιλης (minoxidil, vencil, butavate) που άρχισα να παίρνω από τέλη Οκτώβρη. Στο μεταξύ οι αιματολογικές μου ήταν καθαρές (με μόνη σημείωση ίσως ότι τα ΑΝΑ είναι ασθενώς θετικά με λευκό στικτωδες και ότι η μητέρα μου έχει Χασιμότο στον θυρεοειδή). Κατά Χριστούγεννα πλευρά είδα και μια άλλη μετά από συστάσεις φίλων όπου μου έκανε τριχοριζόγραμμα (49% δυστροφικές, 20% τελογενή φάση, 30% αναγενη). Λίγο επιφυλακτικοί και οι δύο στο να δώσουν ακριβή διάγνωση, αλλά κατέληξαν στο ότι είναι τελογενης τριχόπτωση + ανδρογενετική αλωπεκία. Τότε μου πρότεινε να κάνουμε θεραπείες μεσοθεραπειας με ντουταστεριδη+ βιταμίνες (6 το σύνολο, μηνιαίες). 1η θεραπεία Ιανουάριο: όλα τέλεια μειώθηκε η τριχόπτωση και ξανά φύτρωσε. 2η κάπως ξανάρχισαν να πέφτουν περισσότερες τρίχες (τις μέτραγα όπως έβαζα το τοπικό διάλυμα, ήταν από 30-50). 3η αντίστοιχα. Την 4η και 5η αποφάσισε να μου εγχύσει μινοξιδιλη αντί ντουτα αφού η τριχόπτωση συνεχιζόταν κανονικά και αμείωτα (40- 90 τρίχες) μάλιστα άρχισε να φαίνεται και στις φωτό ενώ μου άλλαξε και το διάλυμα με (pharmecort fl II και Palmogen fl I). 6η έγινε με κορτιζόνη όπου και η κατάσταση ήταν απελπιστική (πάλι βέβαια μόλις τελείωσα εξεταστική που ήταν πολύ στρεσογόνος περίοδος) με τριχόπτωση 70-90 και εμφανή χειροτέρευση στις φωτό με αποτελέσματα χειρότερα από όλη την περίοδο θεραπειών και κατατι καλύτερα σε σχέση με όταν ξεκίνησα. Τώρα, 2 εβδομάδες μετά την κορτιζόνη, σε διακοπές και χωρίς κάποιο ιδιαίτερο άγχος, στο λούσιμο έφυγαν πάνω από 200 τρίχες (κυριολεκτικά τούφες ενώ όλο τον προηγούμενο καιρό ήμουν από 30 μέχρι 100) και στο μασάζ κατά τη χορήγηση διαλύματος (όπου επανήλθα σε 5% min + Vencil σε αναλογία 1:1, συνολικά 2ml) πέφτουν 130,170, αρκετές με ένα άσπρο μπαλάκι στη ρίζα τους ή πολύ σκούρες και χοντρές…

Δεδομένων των γνώσεων σας θα ήθελα να ρωτήσω τί έγινε λάθος στην πορεία και έχασα όσα είχα κερδίσει τόσο καιρό; Γενικά έχω απογοητευτεί πολύ και απορώ τί θα γινόταν αν δεν έκανα τίποτα απολύτως στο μεσοδιάστημα. Κλινικές τύπου Αναστασάκης κλπ είναι και για θεραπεία ή πας αποκλειστικά και μόνο πριν τη ΜΜ;

Κάποιος με παρόμοια εμπειρία να με κατευθύνει λίγο, γιατί κυριολεκτικά είναι τρίχες αλλά έχω απογοητευτεί

Παρακαλώ συνδεθείτε ή εγγραφείτε για να απενεργοποιήσετε τις διαφημίσεις.

george93

New Member
Για να ανακόψεις την πορεία τη ανδρογενετικής αλωπεκίας σου χρειάζεσαι έναν DHT blocker που πρέπει να παίρνεις εφ όρου ζωής. Φιναστερίδη ή (ακόμα πιο αποτελεσματική) ντουταστερίδη. Αν διακόψεις την θεραπεία αυτή, η DHT σταδιακά (μετά από μία εβδομάδα στην περίπτωση της φίνας και περίπου ένα μήνα στην περίπτωση της ντούτα) θα επανέλθει στα φυσιολογικά επίπεδα και τα τριχοθυλάκιά σου σιγά σιγά θα επανέλθουν στο στάδιο που θα ήταν αν δεν είχες πάρει ποτέ! Εκπλήσσομαι γιατί από αυτά που λες, κατάλαβαίνω ότι ο δερματολόγος σου, έκοψε την θεραπεία με ντουταστερίδη από τον 4ο μήνα, οπότε μου φαίνεται απόλυτα φυσιολογικό μετά από μερικούς μήνες τα τριχοθυλάκιά σου να αρχίσουν να πέφτουν και να φτάσεις στο σημείο που θα ήσουν αν δεν είχες πάρει ποτέ.
Είναι σημαντικό να καταλάβεις ότι η μινοξιδίλη ΔΕΝ ΑΝΤΙΜΕΤΩΠΙΖΕΙ την ΑΑ και την προοδό της. Απλά σου δίνει boost σε υγιή τριχοθυλάκια που έχεις ήδη. Οπότε δεν αντικαθιστά την θεραπεία με φίνα ή ντούτα. Η πλειοψηφία των ασθενών που αντιμετωπίζουν την τριχόπτωση φαρμακευτικά πάνε με το σχήμα 1mg φιναστερίδη την ημέρα + 5% διάλυμα μινοξιδίλης σε αφρό ή λοσιόν τοπική εφαρμογή μία φορά την ημέρα. Εποχικά shedding και πάλι μπορεί να έχεις αλλά είναι σημαντικό να δώσεις τουλαχιστον ένα χρόνο για να δεις αντικειμενικά το αποτελεσμα. Θετικό αποτέλεσμα ειδικά σε επιθετικές τριχοπτώσεις είναι ακόμα και η σταθεροποίηση και όχι απαραίτητα η ανάκτηση εδάφους.

Dimitris57

New Member
Για να ανακόψεις την πορεία τη ανδρογενετικής αλωπεκίας σου χρειάζεσαι έναν DHT blocker που πρέπει να παίρνεις εφ όρου ζωής. Φιναστερίδη ή (ακόμα πιο αποτελεσματική) ντουταστερίδη. Αν διακόψεις την θεραπεία αυτή, η DHT σταδιακά (μετά από μία εβδομάδα στην περίπτωση της φίνας και περίπου ένα μήνα στην περίπτωση της ντούτα) θα επανέλθει στα φυσιολογικά επίπεδα και τα τριχοθυλάκιά σου σιγά σιγά θα επανέλθουν στο στάδιο που θα ήταν αν δεν είχες πάρει ποτέ! Εκπλήσσομαι γιατί από αυτά που λες, κατάλαβαίνω ότι ο δερματολόγος σου, έκοψε την θεραπεία με ντουταστερίδη από τον 4ο μήνα, οπότε μου φαίνεται απόλυτα φυσιολογικό μετά από μερικούς μήνες τα τριχοθυλάκιά σου να αρχίσουν να πέφτουν και να φτάσεις στο σημείο που θα ήσουν αν δεν είχες πάρει ποτέ.
Είναι σημαντικό να καταλάβεις ότι η μινοξιδίλη ΔΕΝ ΑΝΤΙΜΕΤΩΠΙΖΕΙ την ΑΑ και την προοδό της. Απλά σου δίνει boost σε υγιή τριχοθυλάκια που έχεις ήδη. Οπότε δεν αντικαθιστά την θεραπεία με φίνα ή ντούτα. Η πλειοψηφία των ασθενών που αντιμετωπίζουν την τριχόπτωση φαρμακευτικά πάνε με το σχήμα 1mg φιναστερίδη την ημέρα + 5% διάλυμα μινοξιδίλης σε αφρό ή λοσιόν τοπική εφαρμογή μία φορά την ημέρα. Εποχικά shedding και πάλι μπορεί να έχεις αλλά είναι σημαντικό να δώσεις τουλαχιστον ένα χρόνο για να δεις αντικειμενικά το αποτελεσμα. Θετικό αποτέλεσμα ειδικά σε επιθετικές τριχοπτώσεις είναι ακόμα και η σταθεροποίηση και όχι απαραίτητα η ανάκτηση εδάφους.
Όντως, από όσο κατάλαβα άλλαξε τη θεραπεία και από ντουταστεριδη το έκανε μινοξιδιλη (για μεσοθεραπεια) για να δει πώς θα αντιδράσω έτσι. Εποχικό δεν ξέρω κατά πόσο θα το έλεγα, αλλά σίγουρα (? Πιθανότατα τουλάχιστον) συνδεδεμένο με περίοδο έντονου στρες αφού ήταν πάλι μια ζόρικη εξεταστική.
Καπου εδώ να αναφέρω για το τριχοριζογραμμα ότι όταν προσπάθησε να μου τραβήξει αυτές τις 100 τρίχες δυσκολεύτηκε αρκετά και περίμενα καλά αποτελέσματ, αλλά τελικά έδειξε το 50% δυστροφικο. Υπάρχει περίπτωση να «χάλασαν» κάπως στο τράβηγμα και να ήταν λάθος το ποσοστό αυτό?
Θα ήθελα να συμβουλευτω και κάποιο γιατρό που να δει αντικειμενικά την περίπτωση μου και με πληρότητα να με κατατοπίσει για το ΤΙ πρέπει να κάνω (φιν και μιν, οκ), καθώς και τί να περιμενω από την κατάσταση μου.
Διαβάζω Στο φόρουμ και δεν έχω καταλάβει ακόμα αν όλοι όσοι κάνουν μεταμοσχεύσεις βλέπουν και οσους δεν θέλουν στο άμεσο τουλάχιστον μελλον να προχωρης σε μια και προτιμούν να το παλέψουν όσο αντέχουν πριν συμβεί αυτό. Θα εκτιμουσα κάποιο recommendation για να κινηθώ άμεσα!

giwrgos athina

Active Member
Πήγαινε στην BHR να σε δουν Βενετσάνος-Κυπαρισσού.
Σωστά η κυπαρισσού είναι δερματολόγος θα σου δώσει θεραπεία σωστή για το μαλλί επίσης και και η δυο έχουν εκπαιδευτή από τον bisanga που είναι πάγκοσμιου φήμης γιατρός στα μαλλιά..

Μπλουζα