Τι ειναι φαρμακο, τι μη φαρμακο (και τι το αναμεσο τους)

Κατάσταση
Δεν είναι ανοικτή για περαιτέρω απαντήσεις.

okyalos1

Member
Καλησπερα Παιδιά
Εδω και λίγο καιρο, αρχισα να διαβαζω αυτο το φορουμ, λογω του οτι παρατηρησα μια πολυ ηπια αραιωση πανω απο το μετωπο. Βλεπω οτι υπαρχουν αρκετα ατομα τα οποια το παλευουν και αυτο ειναι καλό καθως ο ενας στηριζει τον αλλο.
Εγω ειμαι φαρμακοποιος, (δεν εχω εμπορικη σχεση με οποιαδηποτε εταιρεια ) και δουλευω στον χωρο της Ερευνας και του regulatory.Εχω δουλεψει παρα πολλά χρονια σε εταιρεια και ξερω απο πρωτο χερι τι σημαινει FDA και επειδη βλεπω οτι υπαρχει αρκετη διχογνωμια για το τι δουλευει, τι οχι, τι εχει στοιχεια και τι όχι, θα ηθελα να σας δωσω λιγο τα φωτα μου.
Σε αντιθεση με οτι λεγεται το FDA ειναι τσοπανοσκυλο. Δεν περναει τιποτα, εαν δεν πρεπει να περασει. Εαν το FDA δεν ειναι σιγουρο για κατι, το ονομαζει approvable και ζηταει εξτρα στοιχεια. Πολλά φαρμακα εχουν "καιει" καθως μεχρι να παρουν την εγκριση απο το FDA, χανουν την πατεντα και βρισκονται με αντιγραφικο σκευασμα, το οποιο ειναι πολυ πιο φτηνο. Αυτο εχει να κανει κυριως με το propecia, για το οποιο εχω ακουσει τοσα πολλά, που εαν το FDA ειχε αποδειξεις για το 1% οσων λεγονται, θα το ειχε αποσυρει χωρις κανενα ενδιασμο και χωρις τύψεις. Εδω αλλα φαρμακα, blockbuster, εχουν αποσυρθει επειδη 2 ατομα παγκοσμια εμφανισαν π.χ ηπατική ανεπαρκεια.
Μετα ακολουθει το ζητημα, γιατι μια εταιρεια να γραψει μια ουσια ως φαρμακο ή ως συμπληρωμα. Ο ενας λογος ειναι η ενδειξη. Σημερα αυστηρα μιλωντας. η ΑΑ δεν ειναι ασθενεια, αρα τεχνικα μια εταιρεια θα δυσκολευτει να συμπληρωσεις τις διαδικασιες αξιολογησης. Κατα δευτερο λογο, ενα φαρμακο τιμολογείται με συγκεκριμενο τροπο και συνηθως με την τιμολογηση αναφορας. Αυτο σημαινει οτι η τιμη π.χ. στην Γερμανια επηρεαζει τις τιμες σε 10 αλλες χωρες. Αυτος ειναι και ο λογος που τα φαρμακα στην Ελλαδα ερχονται πολυ πιο γρηγορα σε σχεση με αλλες χωρες., καθως η Ελλαδα εχει την χαμηλοτερη τιμη στην Ευρωπη. Ετσι οι εταιρειες προσπαθουν να εγγραψουν το φαρμακο πριν αυτο τιμολογηθει σε μεγαλυτερες χωρες. Ετσι, η Ελλαδα παιρνει τιμη με βαση 3-4 ακριβες χωρες και ακολουθως ολες οι αλλες τιμολογανε τα φαρμακα τους βαση και της θεωρητικα φθηνοτερης Ελλάδας. Επισης, το να γραφτει μια ουσια ως συμπληρωμα, αυτοματα παρακαμπτει τυχον τιμολογιακές πολιτικές οπως μειωση τιμων (που ειδίκά τον τελευταιο χρόνο τους εχουν αλλαξει τα φωτα) ή rebate (επιστροφη ποσοστου απο τις πωλησεις καποιου φαρμακου στον κ Λοβερδο). Αρα δεν σημαινει οτι μια ουσια επειδη δεν ειναι γραμμενη σαν φαρμακο δεν δουλευει. Να σα πω ενδεικτικά οτι φαρμακα οπως η ορλιστατη και το ζαντακ διδονται χωρις συνταγη.
Τωρα καταληγουμε στο καυτο θεμα στο τι δουλευει και τι οχι . Ειναι καλό να ξερουμε οτι στην ιατρική κυριαρχει το παραδοξο, δηλαδη εαν κατι δεν αποδειχθει οτι δουλευει, μπορει και να μην δουλευει ακομα και εαν ολες οι ενδειξεις συνηγορουν ως προς το οτι δουλευει. Εδω ειναι που βρισκεται η δυναμη του φορουμ καθως ο ενας βοηθά τον άλλο.

Παρακαλώ συνδεθείτε ή εγγραφείτε για να απενεργοποιήσετε τις διαφημίσεις.

kapa

Μέλος του προσωπικού
Απ: Τι ειναι φαρμακο, τι μη φαρμακο (και τι το αναμεσο το

καλως ηρθες,χαιρομαι για την παρουσια σου στο forum :)

Fenimore

Μέλος του προσωπικού
Απ: Τι ειναι φαρμακο, τι μη φαρμακο (και τι το αναμεσο το

:welc: καλωσόρισες φίλε και καλή συνέχεια.

Ευχαριστούμε για τις πληροφορίες.

Κατάσταση
Δεν είναι ανοικτή για περαιτέρω απαντήσεις.
Μπλουζα