Τι είναι η δίαιτα atkins

Άκης

Administrator
Η δίαιτα Atkins είναι μία δημοφιλής δίαιτα, ιδιαίτερα χαμηλή σε υδατάνθρακες και δημιουργήθηκε το 1972 από τον καρδιολόγο Robert C. Atkins.

Στόχος της είναι να αλλάξετε τις διατροφικές σας συνήθειες ώστε και να χάσετε το περιττό βάρος, αλλά και να διατηρήσετε το νέο σας βάρος για πάντα. Βασικός της στόχος είναι να λαμβάνουμε τροφές χαμηλές σε υδατάνθρακες, αλλά πλούσιες σε πρωτεΐνες και λίπη.

Το πρόγραμμα της δίαιτας αυτής περιλαμβάνει πολλές φάσεις, τις οποίες θα αναλύσουμε παρακάτω.\n\nΣύμφωνα με τον Atkins, η παχυσαρκία, τα προβλήματα στην καρδιά αλλά και ο διαβήτης τύπου 2 οφείλονται στην υπερβολική κατανάλωση τροφών με πολλούς υδατάνθρακες και λίγες πρωτεΐνες, αφού τροφές που περιέχουν ζάχαρη, άσπρο αλεύρι και άλλους εξευγενισμένους υδατάνθρακες, προκαλούν ανισορροπίες του σακχάρου στο αίμα, με αποτέλεσμα την αύξηση του σωματικού μας βάρους και τα καρδιαγγειακά προβλήματα.

Σε αντίθεση με τις άλλες δίαιτες, η Atkins δεν απαιτεί την καταμέτρηση των θερμίδων μας, αλλά απαιτεί την παρακολούθηση των υδατανθράκων που καταναλώνουμε, τους οποίους αρχικά περιορίζουμε και στην συνέχεια (και καθώς χάνουμε βάρος), επαναφέρουμε σιγά σιγά στην διατροφή μας.

Η δίαιτα Atkins έχει 4 φάσεις, όπου είναι η επαγωγή, το κόψιμο δηλαδή όλων -σχεδόν- των υδατανθράκων, η απώλεια βάρους, όπου μπορούμε να προσθέτουμε σιγά σιγά ορισμένες τροφές πλούσιες σε υδατάνθρακες, όπως ξηρούς καρπούς, η προ-συντήρηση, όπου σε αυτήν την φάση συνεχίζουμε να αυξάνουμε τις διατροφικές μας επιλογές, όπως τα δημητριακά ολικής αλέσεως για παράδειγμα και τέλος η συντήρηση βάρους εφ\' όρου ζωής, όπου απλά ακολουθούμε πλέων την δίαιτα αυτήν για πάντα.

Ωστόσο οι διατροφολόγοι έχουν αναφερθεί για τα προβλήματα που ενδέχεται να παρουσιάσει στην υγεία αυτός ο τύπος δίαιτας. Για παράδειγμα η δίαιτα Atkins μπορεί να παρουσιάσει τις παρακάτω παρενέργειες:
* Πονοκέφαλος
* Ζάλη
* Αδυναμία
* Κούραση
* Δυσκοιλιότητα
* Κέτωση

Για περισσότερες πληροφορίες, συμβουλευτείτε τον διατροφολόγο σας ή διαβάστε κάποιο από τα σχετικά βιβλία της δίαιτας.
 

Παρακαλώ συνδεθείτε ή εγγραφείτε για να απενεργοποιήσετε τις διαφημίσεις.

Μπλουζα