Πως ο καφές σε παχαίνει (και προκαλεί και άλλα προβλήματα)

Άκης

Administrator
Παχαίνει ο καφές; Και μόνο στο άκουσμα μιας τέτοιας πρότασης, ίσως να θεωρήσεις ανόητο κάτι τέτοιο, την στιγμή που ο -σκέτος- καφές δεν περιέχει καθόλου θερμίδες. Αλλά όπως θα δεις, μόνο ανόητο δεν είναι.

Το άρθρο αυτό είναι και συνέχεια του προηγούμενου, αφού το συγκεκριμένο θέμα δεν κόλλαγε εκεί και ήθελα να το αναρτήσω ξεχωριστά.

Σίγουρα θα έχεις διαβάσει άπειρες αναρτήσεις σε διάφορα sites που αναφέρουν τις θετικές ιδιότητες του καφέ ή της καφεΐνης στον οργανισμό και ενδεχομένως να διαβάζεις αυτό το άρθρο με μια αρνητική διάθεση. Αλλά θα πρέπει να σου πω κάτι που σίγουρα δεν το αναφέρουν στα συγκεκριμένα sites που αναφέρουν τα ευεργετήματα του καφέ.

Ο καφές που χρησιμοποιούν στις έρευνες, είναι πραγματικός καφές αλεσμένος από κόκκους και όχι τα σκευάσματα που πωλούνται στα σούπερ μάρκετ, στα οποία έχουν βάλει ότι περισσεύει από τα χαρμάνια που προορίζουν για τις ακριβές ποικιλίες και τα "φορτώνουν" στην συνέχεια στα χημικά [1, 2], χημικά τα οποία δεν θα μπορούσαν να λείπουν από τα προϊόντα των μεγάλων αλυσίδων που προσφέρουν και έτοιμο καφέ [3, 4]. Τα χημικά αυτά εκτός των άλλων χρειάζονται και για να δημιουργηθεί ο αφρός στον καφέ.

![](frappe.png)

Και σημειώστε ότι δεν αναφέρομαι στις φουσκάλες του καφέ (όπως πχ του ελληνικού), οι οποίες είναι κάτι φυσικό [5], αλλά στον αφρό που δημιουργείτε από τον καφέ άμεσου τύπου.

Η καφεΐνη δεν έχει δημιουργηθεί για να μας "ξυπνάει", άσχετα αν εξελίχτηκε σε τεράστια βιομηχανία. Η καφεΐνη βρίσκεται σε ποικίλες ποσότητες στους κόκκους, στα φύλλα, και στους καρπούς ορισμένων φυτών και στην φύση χρησιμοποιείται ως φυσικό φυτοφάρμακο που παραλύει και σκοτώνει ορισμένα έντομα.

Και παρά τις μηδαμινές του θερμίδες και τον χαμηλό γλυκαιμικό του δείκτη, ο καφές ενδεχομένως να προκαλεί διαβήτη, αντίσταση στην ινσουλίνη αλλά και να εκκρίνει την ορμόνη κορτιζόλη, η οποία με την σειρά της προκαλεί επίσης προβλήματα. Γενικά ο καφές προκαλεί άπειρα προβλήματα στο σώμα και δεν θα τα αναλύσω όλα σε αυτό το άρθρο. Αν θέλεις να μάθεις όμως περισσότερα, θα σου πρότεινα να διαβάσεις το βιβλίο "Caffeine Blues: Wake Up to the Hidden Dangers of America's #1 Drug" [Link].



Ο καφές περιέχει μυκοτοξίνες
Έρευνες έχουν δείξει ότι όλοι σχεδόν οι κόκκοι του καφέ έχουν μολυνθεί από μυκοτοξίνες [6, 7]. Οι μυκοτοξίνες είναι ιδιαίτερα τοξικές ουσίες που παράγονται από συγκεκριμένους μύκητες και μεγαλώνουν στους κόκκους του καφέ. Οι μυκοτοξίνες αυτές συνδέονται με πολλά προβλήματα, όπως μυοκαρδιοπάθεια [8], καρκίνο [9], υπέρταση [10], νοσήματα στα νεφρά [11] και προβλήματα στον εγκέφαλο [12].



Ο καφές επηρεάζει την ινσουλίνη
Πίνοντας καφέ, αναγκάζεις τον οργανισμό να εκκρίνει ινσουλίνη, γιατί αυξάνει τα επίπεδα σακχάρου στο αίμα [13], παρότι δεν έχει θερμίδες. Αν κάνεις κετογενή δίαιτα, ο καφές (και ο σκέτος) θα σου επιβραδύνει τα αποτελέσματα σου, γιατί εκκρίνεται η ινσουλίνη, η οποία με την σειρά της σταματάει την παραγωγή κετονών στο αίμα. Αυτό το δοκίμασα και προσωπικά (με Ketostix) και μπορείς να το δοκιμάσεις και μόνος σου.

Επίσης, αν πιεις καφέ έπειτα από κάποιο γεύμα (ή μαζί με το γεύμα), θα προκαλέσεις υπερβολική αύξηση της ινσουλίνης, επειδή ο καφές μπλοκάρει προσωρινά την δράση της ινσουλίνης [14], με αποτέλεσμα η γλυκόζη να μην μπορεί να μπει εύκολα στα κύτταρα. Αυτήν η διαδικασία με τον καιρό, ενδεχομένως να προκαλέσει αντίσταση στην ινσουλίνη [15] και την αύξηση βάρους.



Ο καφές επηρεάζει την χοληστερίνη
Ο καφές περιέχει τις αντικαρκινογόνες ουσίες καφεστόλη (cafestol) και καχεόλη (kahweol). Το παράδοξο της υπόθεσης είναι ότι παρότι αυτές οι ουσίες (διτερπένια) έχουν δείξει σε έρευνες (σε πειραματόζωα) ότι έχουν αντικαρκινογόνο δράση, είναι τα ίδια διτερπένια που θεωρούνται υπεύθυνα για την αύξηση της LDL-χοληστερόλης και των τριγλυκεριδίων [16, 17].



Ο καφές επηρεάζει την κορτιζόλη
Στο προηγούμενο άρθρο αναφέρθηκα στην κορτιζόλη και τα προβλήματα που προκαλεί.


Η κατανάλωση του καφέ αυξάνει τα επίπεδα της κορτιζόλης [18], ειδικά όταν καταναλώνεται τις ώρες που η κορτιζόλη αυξάνεται φυσικά (πχ τις πρωινές ώρες). Έτσι οι ειδικοί συνιστούν την κατανάλωση του καφέ μερικές ώρες αφότου ξυπνήσετε [19].

Φυσιολογικά όταν ξυπνάμε, λαμβάνουμε την ενέργεια που χρειαζόμαστε από την κορτιζόλη. Η κατανάλωση καφέ μπλοκάρει αυτήν την λειτουργία και βασιζόμαστε στον καφέ, με αποτέλεσμα με τον καιρό να χρειαζόμαστε όλο και περισσότερη ποσότητα, με αποτέλεσμα να αυξάνονται τα προβλήματα που ο καφές προκαλεί [20].

Η αυξημένη ποσότητα κορτιζόλης συμβάλει στην αύξηση βάρους και την δημιουργία διαβήτη [21, 22, 23].

Για τους παραπάνω λόγους λοιπόν, ο καφές θα πρέπει να αποφεύγεται από κάποιον που είναι υπέρβαρος και θέλει να χάσει κιλά ή αν έχει παρατηρήσει ότι χρειάζεται κάμποσα εσπρεσάκια την ημέρα για να έχει ενέργεια. Δεν θα πρέπει να σας εξαπατήσει η έλλειψη θερμίδων στον καφέ ή το hype που έχει δημιουργηθεί από πολλούς για τον καφέ, ο καφές προκαλεί άπειρα προβλήματα στο σώμα, ειδικά δε αν καταναλώνεται σε μεγάλες ποσότητες (πάνω από 2-3 καφέδες την ημέρα). Και σημειώστε ότι ο καφές από τις αλυσίδες καφέ περιέχει μεγάλη ποσότητα καφεΐνης, οπότε κάθε κύπελο καφέ δεν θα πρέπει να μετριέται σαν "ένας" καφές.
 

Παρακαλώ συνδεθείτε ή εγγραφείτε για να απενεργοποιήσετε τις διαφημίσεις.

Μπλουζα