Περί σωστής διατροφής

Κατάσταση
Δεν είναι ανοικτή για περαιτέρω απαντήσεις.

Άκης

Administrator
Μαθαίνοντας από την ιστορία, έχουμε δει ανθρώπους να κάνουν θαύματα. Ο άνθρωπος είναι από την φύση του έτσι. Έχει δημιουργηθεί να δαμάζει την φύση, να χτίζει αυτοκρατορίες, να τρυπάει τεράστια βουνά, ακόμη και να κατακτά το διάστημα.

Και όμως, αν δεις τους σημερινούς ανθρώπους, θα παρατηρήσεις μια κακή διάθεση και ένα σώμα γεμάτο άχρηστο λίπος (πάνω από το ένα τέταρτο του πλανήτη). Δεν ακούς πλέων σοφά λόγια, που τόσες πολλές φορές έχουμε παραθέσει. Αντιθέτως ακούς "πνιγμένες" φωνές από άτομα γεμάτα χαμηλή αυτοπεποίθηση. Δεν βλέπεις πλέων δυναμικούς άντρες, παρά άτομα που ζούνε την καθημερινότητα τους όσο το δυνατόν πιο χαλαρά γίνεται. Το αποτέλεσμα είναι ότι σήμερα ο μέσος άνθρωπος δεν είναι τόσο εντυπωσιακός.

Αυτήν είναι και η ιδέα της συγκεκριμένης κατηγορίας, γι'αυτό και ονομάστηκε "Better Living". Σκοπός μας είναι η ανταλλαγή ιδεών πάνω σε θέματα που αφορούν την υγεία, την διατροφή και γιατί όχι και την αυτοπεποίθηση και τον τρόπο σκέψης (τα οποία επηρεάζονται άμεσα από την διατροφή και την εμφάνιση), για μια καλύτερη ποιότητα ζωής.

Τι φταίει όμως που είναι κάποιος υπέρβαρος ή δεν μπορεί να χάσει κιλά; Η συχνή διατροφή; Όχι τόσο (αν και η αλήθεια είναι ότι φταίνε οι διατροφικές μας συνήθειες και οι μεγάλες μερίδες). Το ότι πολλοί άνθρωποι δεν γυμνάζονται; Όχι τόσο πάλι, αφού μπορείς να δεις πολλούς αδύνατους ανθρώπους που δεν έχουν πάει ποτέ τους γυμναστήριο και πολλούς άλλους που ενώ πηγαίνουν τουλάχιστον 3 φορές την εβδομάδα σε γυμναστήριο, δεν μπορούν να χάσουν κιλά.

Οπότε τι φταίει; Τα πάντα -σχεδόν.
Ότι κάνει ένας άνθρωπος σήμερα, τον επηρεάζει τόσο ψυχολογικά, όσο και φυσιολογικά. Κάθε ρούχο που θα διαλέξεις να φορέσεις (το οποίο κοιτάζεις κατά πόσο καλά "κάθεται" επάνω σου), κάθε ταινία/σειρά που θα καθίσεις να δεις και στην οποία βλέπεις κάποιον που θα ήθελες να είσαι, κάθε άτομο που θα μιλήσεις μαζί του και έχει καλύτερη -σωματική- εμφάνιση από εσένα, καθώς επίσης και κάθε site που θα επισκεφτείς για να λύσεις τις διατροφικές απορίες σου, σε επηρεάζουν.

Αυτά σε συνδυασμό με λανθασμένες διατροφικές επιλογές, σε οδηγούν εκεί που δεν θα ήθελε κανείς μας να πάει, σε ένα υπέρβαρο σώμα, όπου πολλά δεν λειτουργούν σωστά (διαβήτης, χοληστερίνη, καρδιοπάθειες κ.α.), καθώς επίσης και σε μια κακή διάθεση.

Οι περισσότεροι δεν γνωρίζουμε τι προκαλεί κάθε συνήθεια μας στις ορμόνες μας, πως αυτές μπορούν να ελεγχθούν φυσιολογικά και τι επιπλοκές έχουν στην υγεία, την εμφάνιση και την διάθεση μας. Οι σημερινές διατροφικές συνήθειες έχουν επηρεάσει πάρα πολύ την λειτουργία των ορμονών μας, προκαλώντας μας έτσι πολλά προβλήματα.

Χωρίς να το γνωρίζουμε, έχουμε προβλήματα με αντίσταση στην ινσουλίνη (η οποία έχει συνδεθεί με την πρόωρη φαλάκρα), χαμηλή τεστοστερόνη, χαμηλή παραγωγή της αυξητικής ορμόνης (GH) και υπερβολικά μεγάλη ποσότητα κορτιζόλης, της κατεξοχήν ορμόνης του στρες.

Και αυτό είναι κάτι που οι βιομηχανίες των φαρμάκων (αλλά και των ειδών διατροφής) γνωρίζουν καλά και δεν θέλουν να γνωρίζουμε εμείς και σε συνεργασία με τα "τσιράκια" τους, τα περιοδικά υγείας και περισσότερο τα περιοδικά γυμναστικής, μας αποπροσανατολίζουν από την αλήθεια, ώστε να καταναλώνουμε αυτό που μας παρέχουν σαν σωστό, ώστε να μας αποπροσανατολίζουν από οποιονδήποτε άλλο τρόπο.
Χαμηλή τεστοστερόνη; Σε έχουν καλυμμένο. Χαμηλή αυξητική ορμόνη; Επίσης. Στρες; Ω, ναι, το έχουν το φάρμακο και γι' αυτό.

Τι τρέχει όμως και δεν παράγεις σωστά αυτές τις ορμόνες δεν θα σου πουν, γιατί μετά δεν θα αγοράζεις τα προϊόντα τους και μιλάμε για αγορές εκατομμυρίων €. Να ακούσουν ότι μπορείς να ελέγχεις τις ορμόνες σου με την διατροφή σου και μόνο και χωρίς φάρμακα; Θα χάσουν τον ύπνο τους (όπως λέει και ο τίτλος ενός άρθρου). Και ότι οι ορμόνες είναι το κλειδί για τα πάντα είναι κάτι που η φαρμακοβιομηχανία γνωρίζει καλά.

Η τροφή σου να είναι το φάρμακο σου και το φάρμακο σου να είναι η τροφή σου ~ Ιπποκράτης

Η σωστή λειτουργία των ορμονών είναι το κλειδί για ότι θέλεις να πετύχεις και μια κακή ισορροπία είναι και το αίτιο που οι άντρες (αλλά και οι γυναίκες) είναι υπέρβαροι, αργοί, αδύναμοι, με προβλήματα στύσης και με κακή διάθεση. Είναι η αιτία που δεν έχουν πλέων διάθεση για σεξ, κάτι που επηρεάζει σε μεγάλο βαθμό και την αυτοπεποίθηση τους.

Αυτήν η κατηγορία δεν στοχεύει να γίνει ακόμη ένα διατροφικό site με συμβουλές και νέα, υπάρχουν άλλωστε άπειρα "εκεί έξω", άσχετα αν τα περισσότερα από αυτά περιέχουν απλώς αναδημοσιεύσεις και δεν γνωρίζουν ούτε τα μισά από αυτά που γράφουν. Αν σκοπός σου είναι να χάσεις κιλά, να χτίσεις μυς, να γίνεις πιο δυνατός ή απλά να αυξήσεις τις επιδόσεις σου στο σεξ, αυτή η κατηγορία θα σε καλύψει με άρθρα τα οποία βασίζονται σε επιστημονικές έρευνες και real life αποτελέσματα και όχι σε μπακαλίστικες μεθόδους που θα ακούσεις από πολλούς γυμναστές και διατροφολόγους.

Γενικά θα επικεντρωθούμε σε θέματα που θα μας βοηθήσουν να γίνουμε καλύτεροι, μέσα και έξω. Ένας χάρτης όπου θα καταλαβαίνει πλέων και όποιος δεν έχει ασχοληθεί ποτέ του με την διατροφή, τι να φάει και πότε πρέπει να το φάει, ώστε να βοηθήσει το σώμα του να κάνει ένα "reboot" και να λειτουργεί πλέων φυσιολογικά.
Σκοπός αυτής της κατηγορίας λοιπόν είναι να παρέχει σωστές διατροφικές επιλογές, οι οποίες επιλογές καλύπτονται από έρευνες. Τα άρθρα που θα αναρτώνται σε αυτήν την κατηγορία, θα αναφέρουν πως λειτουργούν οι ορμόνες και πια είναι η σημασία τους, περιλαμβανομένων την τεστοστερόνη, την αυξητική ορμόνη, την λεπτίνη, τα οιστρογόνα, την κορτιζόλη κ.α. Τι προβλήματα παρουσιάζει η κάθε μια από αυτές όταν δεν είναι σε φυσιολογικά όρια και πως να αναγνωρίσεις αν υπάρχουν και σε εσένα και φυσικά πως να τις επαναφέρεις στα φυσιολογικά επίπεδα της ηλικίας σου, κάτι που είναι και το πιο σημαντικό.

Ωστόσο αυτήν η κατηγορία δεν είναι να σε παρακινήσει να κάνεις κάτι, ούτε να σε θίξει, ούτε να σε προκαλέσει. Είναι για να σε κάνει να σκεφτείς και να προβληματιστείς, αλλά και να σε βοηθήσει να ξεκινήσεις από κάπου, ώστε να αρχίσεις να μαθαίνεις κάποια πράγματα.
 

Παρακαλώ συνδεθείτε ή εγγραφείτε για να απενεργοποιήσετε τις διαφημίσεις.

Κατάσταση
Δεν είναι ανοικτή για περαιτέρω απαντήσεις.
Μπλουζα