Νέα έρευνα δείχνει ότι η βιταμίνη D έχει αντί καρκινικές ιδιότητες

Άκης

Administrator
Σε παλιότερα άρθρο έγραφα ότι μου ακουγόταν περίεργο το ότι η πολύωρη έκθεση στον ήλιο προκαλεί καρκίνο του δέρματος (άσχετα με το ότι υπάρχουν εκατοντάδες άνθρωποι που εργάζονται στον ήλιο για ~7 ώρες συνεχώς), αλλά την ίδια στιγμή να μας λένε ότι με την έκθεση στον ήλιο, συνθέτουμε την αντί καρκινική βιταμίνη D.

Οπότε και μας είναι πλέον άγνωστο (?) το αν πρέπει τελικά να καθόμαστε στον ήλιο ή να τον αποφεύγουμε;

Οι πρόγονοι μας ζούσαν γυμνοί στον ήλιο πριν πολλά εκατομμύρια χρόνια, ενώ με τον καιρό ("κάμποσα" εκατομμύρια χρόνια μετά δηλαδή) μετανάστευσαν βόρεια ή νότια σε περιοχές με λιγότερο ήλιο. Στη συνέχεια αρχίσαμε να φοράμε ρούχα, να εργαζόμαστε σε εσωτερικούς χώρους και να ζούμε σε πόλεις όπου τα κτίρια κρύβουν τον ήλιο (ειδικά αν στους χώρους που μένουμε έχουμε κλιματιστικό, δεν βγαίνουμε έξω αν δεν ... βραδιάσει). Επίσης, αρχίσαμε να μετακινούμαστε με αυτοκίνητα αντί να περπατάμε (ή να πάμε με ποδήλατο ή και παλιότερα με ... άλογα) και έτσι ελαττώσαμε περαιτέρω την UVB ακτινοβολία που προκαλεί την παραγωγή D από το δέρμα μας, ενώ δεν πριν κάμποσα χρόνια, με την χρήση αντηλιακών, αρχίσαμε να αποφεύγουμε συνειδητά τον ήλιο.

Όλα αυτά τα χρόνια, μειώναμε σταθερά τα επίπεδα στους ιστούς μας, της πιο ισχυρής ορμόνης που φτιάχνεται μέσα στο σώμα μας.
Προσοχή:
Παρότι από πολύ παλιά "ψάχνομαι" με το θέμα υγεία και όλα τα post που βάζω δεν είναι άλλο-ένα-clopy-paste-post-που-ο-γραφών-δεν-γνωρίζει-τι-αντιγράφει, αλλά το ψάχνω αρκετά και πάντα παραθέτω αναφορές και links σε έρευνες ή/και ειδήσεις, θα πρέπει να σου πω εδώ ότι κάθε post που προσθέτω στο θέμα υγεία είναι καθαρά ενημερωτικό και δεν μπορεί να σου αντικαταστήσει τον γιατρό σου, που εννοείται πρέπει να ρωτάς για κάθε σου θέμα
Η νέα έρευνα, που δημοσιεύτηκε στο Πανεπιστήμιο της Οξφόρδης, αναφέρει ότι η έλλειψη βιταμίνης D είναι υπεύθυνη για σοβαρές ασθένειες, όπως ο καρκίνος αλλά και αυτοάνοσα νοσήματα. Σύμφωνα με αυτήν την αναφορά, η οποία πρόσφατα αναρτήθηκε online από το Genome Research, έδειξε ότι το σώμα μας χρειάζεται αρκετή δόση από βιταμίνη D προκειμένου να αποτρέψει από αυτές (αλλά και άλλες) ασθένειες.

Σκλήρυνση κατά πλάκας [παλιότερη αναφορά], διαβήτης, ρευματοειδής αρθρίτιδα, η νόσος του Crohn, λευχαιμία, είναι μερικές από τις ασθένειες που έδειξαν να προκαλούνται συχνά από έλλειψη βιταμίνης D.

Τα γονίδια μας περιέχουν υποδοχείς οι οποίοι χρειάζονται βιταμίνη D για να λειτουργήσουν σωστά και η έλλειψη της οδηγεί -πιθανόν- σε ανάπτυξη σοβαρών ασθενειών αλλά και μειώνεται η δυνατότητα του σώματος μας για καταπολέμηση διαφόρων λοιμώξεων.

Επίσης, η ομάδα που έκανε την έρευνα, ανέφερε και για τα συμπληρώματα βιταμίνης D σαν "προληπτικό κριτήριο για αυτές τις ασθένειες".

Η τωρινή συνιστώμενη λήψη βιταμίνης D είναι υπερβολικά χαμηλή. Παράδειγμα, το Αμερικανικό Ινστιτούτο Ιατρικής (US Institute of Medicine) συνιστά την καθημερινή λήψη 200-600 IU (διεθνείς μονάδες, International Unit, 1IU βιταμίνης D αντιστοιχεί σε 0,025 mg βιταμίνης), ποσότητα υπερβολικά χαμηλή για να έχει ικανοποιητικό αποτέλεσμα στις παραπάνω ασθένειες.

Η Καναδική Παιδιατρική Εταιρεία το 2007, 5πλασίασε τη συνιστώμενη ημερήσια δόση για τις εγκύους και θεωρεί ασφαλείς δόσεις από 4.000 – 10.000 IU ημερησίως για την προστασία του εμβρύου από μελλοντικά προβλήματα υγείας , ενώ και η Ευρωπαϊκή επιτροπή εξετάζει το ενδεχόμενο αύξησης της συνιστώμενης κατανάλωσης βιταμίνης D.

Ωστόσο, η έκθεση μας στον ήλιο, δημιουργεί περίπου 20,000 IU βιταμίνης D στο δέρμα και αυτή η ποσότητα δημιουργείτε σε ένα τέταρτο (15') έκθεσης μας, ενώ υπάρχουν και τροφές πλούσιες σε βιταμίνη D. Οπότε, μπορεί κανείς να πει ότι η καθημερινή λήψη 5,000 με 10,000 IU βιταμίνης D, είναι ιδανική.
Ιδανική ποσότητα στο αίμα μας είναι μεταξύ 50 και 80 ng/mL (ή 125–200 nM/L) κατά τη διάρκεια του χρόνου και οι ειδικοί συνιστούν να μετράμε τα επίπεδα της βιταμίνης D: (OH) 25 D στο αίμα μας για να γνωρίζουμε ακριβώς που βρισκόμαστε.
 

Παρακαλώ συνδεθείτε ή εγγραφείτε για να απενεργοποιήσετε τις διαφημίσεις.

Μπλουζα