Πρώτη κλινική:
Πολύ ωραίος χώρος, σε μέρος εύκολα προσβάσιμο ευγενικός ο κόσμος. Μου έδωσαν να συμπληρώσω κάποιο ερωτηματολόγιο, με πήγαν να βγάλω κάποιες φωτογραφίες και μετά από λίγο με υποδέχτηκε μια συμπαθέστατη κοπέλα η οποία δεν ήταν γιατρός (δεν ξέρω αν είναι στανταρ τακτική, δεν έχω παράπονο καθώς το κορίτσι ήταν πλήρως ενημερωμένο προφανώς για τη δουλειά της), απλά το αναφέρω.
Στο γραφείο ξεκίνησε να με ενημερώνει σχετικά με τα της μεταμόσχευσης, αφού μου έβαλε ενα μικροσκόπιο στο κεφάλι και το πρόγραμμα που είχε στον υπολογιστή έκανε κάποιες μετρήσεις...
1. Πυκνότητα Τριχών (ανά cm²)
- Ινιακή (πίσω) περιοχή: 130 τρίχες/cm²
- Βρεγματική (πλάγια) περιοχή: 110 τρίχες/cm²
2. Συνολικό Πάχος Τριχών (μm/cm²)
- Ινιακή περιοχή: 10.850 μm/cm²
- Βρεγματική περιοχή: 8.457 μm/cm²
3. Αναλογία Τερματικών προς Χνούδι (Terminal:Vellus)
- Ινιακή περιοχή: Δεν διατίθεται
- Βρεγματική περιοχή: 24:1
4. Μέσος Αριθμός Τριχών ανά Θυλάκιο
- Ινιακή περιοχή: 1.6
- Βρεγματική περιοχή: 1.5
5. Μέσο Πάχος Τριχών (μm)
- Ινιακή περιοχή: 82.9 μm
- Βρεγματική περιοχή: 75.0 μm
6. Θυλάκια ανά cm²
- Ινιακή περιοχή: 81.0
- Βρεγματική περιοχή: 73.7
7. Μέση Απόσταση μεταξύ Θυλακίων (mm)
- Ινιακή περιοχή: 1.25 mm
- Βρεγματική περιοχή: 1.35 mm
Τα πράγματα που μου είπε και δεν καλύπτονται από τις ερωτήσεις είναι τα εξής:
- Δεν κοιτάνε να μου κλείσουν τις "τρύπες", μου είπε οτι όλη η πανω περιοχή θέλει ενίσχυση, οπότε θα μου κάνουν από hairline μέχρι και μπιφτέκι.
- Άπαξ και δεν θέλω φούλ πύκνωση (της είπα οτι ούτε θέλω να κατεβάσω hairline, ούτε θέλω να έχω το μαλλί που είχα στα 30 ότι μόνο τα ξέφωτα μου τη σπάνε), θα κάνουμε σέσσιο μίας ημέρας στην οποία μπορούν να βγάλουν 2000 τριχοθυλάκια, και ανάλογα με το πόσες τρίχες έχουν θα τις διαμοιράσει ο γιατρός στα σημεία που θα συμφωνήσουμε (πόσα μπρος πόσα πίσω μάλλον, αυτό είναι κάτι που πρέπει ίσως να διευκρινιστεί σε επόμενο ραντεβού, με τον γιατρό).
- Δεν υπάρχει περίπτωση να κάνω ακούρευτη (δεν ζήτησα) καθώς έχω αρκετα μαλλιά πάνω και θα πρέπει να βάλει μοσχεύματα σε αποστάσεις ασφαλείας και θα πρέπει να είναι σίγουρος ο γιατρός που βαράει.
- Θέρισμα και σπορά πραγματοποιεί ο γιατρός και μόνο.
- Ο αριθμός των μαλλιών μου μας δίνει 2 και το πολύ 3 φορές μεταμοσχευση πριν αρχίσει να φαίνεται κάτι στη δότρια.
- Εμείς δεν είμαστε από αυτούς που σε σπρώχνουν στις φαρμακευτικές αγωγές, ήρθες εδώ για να μην ασχολείσαι με αυτό. Σίγουρα βοηθάνε, αλλά αυτό επαφίεται στη διακριτική σου ευχέρεια. Κανεις ό,τι θελεις.
Κάποιες από τις ερωτήσεις δεν τις απαντήσαμε γιατί δεν ήταν πλέον σε ισχύη από προηγούμενες απαντήσεις που πηρα.
Και πάμε:
Ιατρικά Θέματα & Ασφάλεια
- Έχετε πραγματοποιήσει μεταμοσχεύσεις σε ασθενείς με καρδιολογικά προβλήματα; ΝΑΙ, πολλές φορές.
- Συντονίζεστε με τον καρδιολόγο μου σχετικά με την ασπιρίνη και άλλα φάρμακα; Ναι, έχουμε ένα έγγραφο με το οποίο ζητάμε τον χειρισμό με τα φάρμακα που απαιτεί η επέμβαση και τα φάρμακα που δίνουμε κατά την πράξη.
- Η διαδικασία γίνεται αποκλειστικά με τοπική αναισθησία, χωρίς καταστολή; Μπορεί να γίνει και με μέθη αν δεν είναι ανεκτή η τοπική αναισθησία, αλλά χρειάζεται αναισθησιολόγο.
- Χρησιμοποιώ μάσκα CPAP το βράδυ. Πώς μπορώ να προστατέψω τα μοσχεύματα και την περιοχή δότη κατά τη διάρκεια του ύπνου; Εύκολα, με ειδικό χειρισμό των straps της μάσκας.
- Έχετε αντιμετωπίσει άλλους ασθενείς που χρησιμοποιούν μάσκα CPAP κατά την ανάρρωση; Πώς το διαχειρίστηκαν;
Εύκολα
- Πρέπει να χρησιμοποιήσω ειδικό μαξιλάρι (π.χ. μαξιλάρι αυχένα ή κεκλιμένο) για να αποφύγω την πίεση στα μοσχεύματα κατά τον ύπνο; Δίνουμε αποστειρωμένα πράγματα, αλλά ενα μαξιλάρι ταξιδίου ίσως να είναι η καλύτερη λύση.
Τεχνικές & Εξοπλισμός
- Ποιο μέγεθος διάτρησης (punch size) χρησιμοποιείτε στη FUE; Μου έδειξε ένα 0,75 punch και μου είπε οτι χρησιμοποιούν από 0,6 για εξαιρετικά λεπτές τρίχες μέχρι όσο επιτρέπουν οι εκάστοτε τρίχες. Μου δώθηκε η εντύπωση οτι είναι μεταβλητού μεγέθος το extraction.
- Χρησιμοποιείτε μηχανική ή χειροκίνητη εξαγωγή; Μου απάντησε σαν να την ρωτούσα αν γράφει με φτερό, "δεν χρησιμοποιούμε πλέον χέρι".
- Αν χρησιμοποιείτε μηχανική: Ποιο είναι το ποσοστό τραυματισμού μοσχευμάτων (transection rate); Δεν μπορούσε να μου απαντήσει ακριβός, πάντως μου είπε "αμελητέο".
- Διασφαλίζετε σωστή γωνία και κατεύθυνση εμφύτευσης ώστε τα μαλλιά να αναπτύσσονται φυσικά; ΑΝ είσαι γλόμπος κάνει ο γιατρός σχέδιο, αλλιώς ακολουθεί τα δικά σου.
Σχεδιασμός για Μελλοντική Τριχόπτωση
- Βλέπετε ενδείξεις συνεχιζόμενης λέπτυνσης ή απώλειας στα φυσικά μαλλιά μου; Ναι
- Πώς σχεδιάζετε για την πιθανή μελλοντική απώλεια μαλλιών στις γύρω περιοχές; Λόγω της ηλικιάς, της χαμηλής τεστοστερόνης και της μη επιθετικής φύσης την ΑΑ μου, παντα υπο ΚΣ δεν περιμένουμε μεγάλη απώλεια. (Εδώ ήταν ασαφής η απάντηση, αλλά τώρα που το θυμάμαι, δεν ξέρω αν ήταν σαφής η ερώτηση μου).
- Αν συνεχίσω να χάνω μαλλιά, θα δείχνει η μεταμόσχευση φυσική; Θα χάσουμε από πύκνωση. Προσπάθησε εκεί το κορίτσι να με καθυσυχάσει (πολύ ευγενικά) λέγοντάς μου οτι έχω πολύ καλά προγνωστικά και οτι δεν θα πέσουν όλα τα μαλλιά μου για να μείνουν τα μεταμοσχευμένα.
Εμφάνιση & Συμβατότητα με Ξυρισμένο Κούρεμα
- Αν συνεχίσω να χάνω φυσικά μαλλιά, θα μπορώ να ξυρίσω το κεφάλι μου χωρίς να φαίνεται η μεταμόσχευση; Ναι
- Θα παραμείνουν διακριτικές οι ουλές και η τοποθέτηση μοσχευμάτων σε πολύ κοντό κούρεμα (π.χ. #0 ή #1); Στο μηδέν θα φαίνονται ασπρίλες, στο 1 όχι, γενικά η πρώτη και η δεύτερη ΜΜ μπορούν να γίνουν χωρίς να φαίνεται η συγκομιδή στο #1 ~ #2.
- Μπορώ να ξυρίσω το κεφάλι μου στο #1 ή #2 χωρίς να φαίνονται ουλές; Βλέπε πάνω
- Κάνετε εξαγωγή μοσχευμάτων ομοιόμορφα σε όλη την περιοχή δότη για αποφυγή αραιώσεων; Δεν ρώτησα, αλλά μου φαίνεται απίθανο να μην κάνουν.
- Προσφέρετε scalp micropigmentation (SMP) για να καλύψετε τις ουλές;Μου φάνηκε χαζή ερώτηση για εκείνη την ώρα
- Πόσος χρόνος χρειάζεται μετά τη διαδικασία για να δείχνει φυσικά το τριχωτό και να μην τραβάει προσοχή; Ανάλογα με το δέρμα σου, αλλά περίπου στο μήνα.
- Πόσο διαρκεί συνήθως η ερυθρότητα και τα σημάδια επούλωσης; Βλέπε πάνω. Μου είπε πάντως οτι στις τρεις εβδομάδες βγαίνω ανετα στον ήλιο. Έγκαυμα δεν θέλουμε να πάθουμε, να πάω παραλία και να παίζω ρακέτες πχ. Στο τρίμηνο μπορώ να βάλω το κεφάλι μου σε φούρνο.
Shock Loss & Ανάκαμψη
- Ποιο είναι το συνήθες ποσοστό προσωρινής απώλειας (shock loss) των γειτονικών φυσικών τριχών; Μαλακία ερώτηση δεν την έκανα
- Υπάρχουν μέτρα που λαμβάνετε κατά τη διαδικασία για να μειώσετε τον κίνδυνο shock loss; Προσέχουμε πολύ, δεν τραυματίζουμε τα μαμά τριχοθυλάκια.
- Πόσος χρόνος χρειάζεται συνήθως για να επανέλθουν τα μαλλιά από shock loss; Υπάρχουν περιπτώσεις όπου η απώλεια γίνεται μόνιμη; Βλέπε πάνω (δεν έχουμε shock loss).
Ανάρρωση & Προσέγγιση χωρίς Φάρμακα
- Δεν θέλω να χρησιμοποιώ μινοξιδίλη μακροχρόνια. Ίσως να τη χρησιμοποιήσω βραχυπρόθεσμα για πρόληψη του shock loss. Ποια είναι η στρατηγική σας για τη στήριξη των φυσικών μαλλιών χωρίς αυτά τα φάρμακα; PRP
- Τι φροντίδα ή εναλλακτικές προτείνετε μετά τη διαδικασία για κάποιον που δεν λαμβάνει αναστολείς DHT; PRP αλλά δεν θές... Ξέρετε οι μελέτες δεν δείχνουν και τίποτα σοβαρό... Ποιος σας το είπε;...
Ανεπιθύμητες Θεραπείες (για διευκρίνιση)
- Δεν επιθυμώ τη μέθοδο FUT. Δεν μιλήσαμε καθόλου για αυτό, δεν πιστεύω οτι είμαι για κάτι τέτοιο.
- Δεν με ενδιαφέρει η θεραπεία PRP. Ξέρετε οι μελέτες δεν δείχνουν και τίποτα σοβαρό... Ποιος σας το είπε;...
- Δεν με ενδιαφέρει θεραπεία με λέιζερ (LLLT). Ξέρετε οι μελέτες δεν δείχνουν και τίποτα σοβαρό... Δεν κάνουμε! (δεν μιλήσαμε).
Τώρα, μου είπαν οτι θα μου δώσουν τιμή (με απόδειξη, κανονικά), αλλά δεν μου την δώσανε. Μου έδωσαν κάτι διαφημιστικά στα οποία ήταν οι μετρήσεις που παράθεσα, αλλά εκεί δεν ήταν η τιμούλα.
Σε περίπτωση που με ενδιαφέρει η όλη φάση θα κάνω δεύτερο ραντεβού με τον γιατρό για να μιλήσουμε για τα σπεσίφικς και ίσως να ρωτήσω πράγματα που δεν απαντήθηκαν.
Το περιβάλλον ήταν καλό, ο κόσμος ευγενικός, δεν πήρα κάποιο κακό ή βήτα vibe από το μέρος (ίσως πήγα να χαλαστώ από το "εμείς δεν είμαστε από εκείνους", αλλά δεν πρόλαβα). Γενικά η εμπειρία ήταν πολύ κυριλέ θα έλεγα (όχι χλιδάτη κυριλέ, κυριλέ του τύπου υπάρχει σεβασμος για τον πελάτη).
Πριν το πάρω απόφαση για τη ΜΜ θα πάω σε άλλα δύο μαγαζάκια που έχω στο μυαλό μου και θα ποστάρω τις εντυπώσεις.