Η δίαιτα 5:2

Άκης

Administrator
Η δίαιτα 5:2 είναι μια μορφή της διαλείπουσας νηστείας, ένα "παρακλάδι" θα λέγαμε. Στην συγκεκριμένη μορφή διατροφής (γιατί δεν είναι τόσο δίαιτα αλλά τρόπος διατροφής), μπορείς να τρως ότι θέλεις για 5 ημέρες και να νηστεύεις τις υπόλοιπες 2.

Επειδή είναι κατανοητές οι 5 ημέρες (τρως κανονικά, όπως έτρωγες μέχρι τώρα, προσπαθώντας να αποφύγεις όσο το δυνατόν περισσότερο τις επεξεργασμένες τροφές), θα αναφερθούμε στις υπόλοιπες 2 που έχουν σημασία σε αυτήν την δίαιτα. Η δίαιτα 5:2 έχει να κάνει με τον περιορισμό των θερμίδων που θα καταναλώνει κάποιος/α τις 2 ημέρες νηστείας και συγκεκριμένα περί το 25% της ημερήσιας ανάγκης σου. Για την γυναίκα αυτό σημαίνει ~500 θερμίδες και για τους άντρες ~600 ¹ ².

Όπως και η διαλείπουσα νηστεία, έτσι και αυτή η δίαιτα/νηστεία μπορεί να σε βοηθήσει και στην υγεία σου, αφού δίνεις την ευκαιρία στο σώμα σου να επιδιορθώσει τα κύτταρα του, να αποτοξινωθεί (μιας και το συκώτι δεν έχει φόρτο εργασίας με τις τροφές που κανονικά θα λάμβανε το διάστημα που νηστεύεις) και ενδεχομένως μπορεί να προλάβει παθήσεις όπως Alzheimer, καρδιακές παθήσεις, διαβήτη και καρκίνο.

Όσοι και όσες έχουν δοκιμάσει την δίαιτα 5:2 έχουν παρατηρήσει βελτίωση της πίεσης και της χοληστερίνης, χάσιμο βάρους (λίπους) και -κυρίως οι γυναίκες- βελτίωση των ορμονών τους. Οι γυναίκες περιμένετε να χάσετε περίπου μισό κιλό την εβδομάδα, ενώ οι άντρες μέχρι και ένα κιλό.

Σημειώστε ότι με τον όρο "νηστεία" δεν σημαίνει ότι δεν θα φας τίποτα όλη την ημέρα. Όπως αναφέρθηκε και παραπάνω, τις 2 ημέρες της νηστείας θα πρέπει να περιορίσεις τις θερμίδες που λαμβάνεις στο 25% των συνολικών ημερησίων αναγκών σου. Επειδή δεν θέλεις να πεινάσεις κατά την διάρκεια της ημέρας (πίστεψε με, τις πρώτες φορές θα πεινάσεις, μετά θα σου γίνει συνήθεια και θα απορείς πως δεν θα πεινάς), μπορείς αυτές τις θερμίδες να τις "σπάσεις" στα 2 ή στα 3, δηλαδή να φας κάτι ελαφρύ το μεσημέρι και κάτι -το απόγευμα ή- το βράδυ. Μερικοί περνάνε τις ημέρες αυτές χωρίς να φάνε τίποτα, αλλά δεν χρειάζεται να το κάνεις αυτό.

Οι επιλογές σου όπως αναφέραμε δεν σε περιορίζουν, ούτε και όταν θα νηστεύεις. Απλά θα πρέπει να κάνεις κάθε σου θερμίδα να μετράει, τρώγοντας υγιεινές τροφές. Για παράδειγμα, τις ημέρες της νηστείας μπορείς να φας αυγά, μικρές ποσότητες κοτόπουλου ή ψαριού, λαχανικά, σούπες, σαλάτες κλπ. Καλό είναι να αποφύγεις αυτές τις δύο ημέρες επεξεργασμένους υδατάνθρακες και την ζάχαρη. Τις υπόλοιπες ημέρες δεν χρειάζεται να περιορίζεσαι, μπορείς να τρως ότι θέλεις.

Οι ημέρες της νηστείας δεν χρειάζεται να είναι η μία μετά την άλλη, αλλά ενδιάμεσα της εβδομάδας. Για παράδειγμα μπορείς να νηστεύεις την Τρίτη και την Παρασκευή και τις υπόλοιπες να τρως κανονικά, χωρίς να μετράς θερμίδες και χωρίς να έχεις άγχος ή τύψεις για τις επιλογές σου. Ωστόσο θα πρέπει να πούμε εδώ ότι οι υπόλοιπες 5 ημέρες δεν είναι δικαιολογία για να τρως ότι σαβούρα υπάρχει εκεί έξω, επειδή "νηστεύεις" τις άλλες 2 και θα τα "κάψεις". Σκοπός είναι να μειώσεις τις επεξεργασμένες τροφές όσο το δυνατόν περισσότερο, αλλά δεν χρειάζεται να λιμοκτονήσεις κιόλας. Για παράδειγμα μπορείς να φας την μια ημέρα πίτσα, την άλλη πιτόγυρο, μακαρόνια ή μπισκότα, σοκολάτες κλπ. Αλλά όχι όλα μαζί τις ημέρες που δεν νηστεύεις, γιατί έτσι όχι μόνο δεν θα χάσεις κάτι, αλλά θα πάρεις κιόλας.

Για όσους πίνουν ροφήματα, τις 2 ημέρες της νηστείας θα πρέπει να αποφεύγεται την ζάχαρη και τα άλλα γλυκαντικά. Αν δεν μπορείτε να τα πίνετε σκέτα, μπορείτε να βάζετε μισό κουταλάκι του γλυκού μέλι (καθαρό και όχι επεξεργασμένο) σε κάθε ρόφημα (ή ένα κομματάκι κανέλα στο τσάι), ώστε να αποφύγετε να ανεβάσετε τα επίπεδα της ινσουλίνης και να σταματήσει το όφελος της νηστείας.

Αν τώρα γυμνάζεσαι τις ημέρες της νηστείας, θα πρέπει να αφήσεις κάποιες θερμίδες για μετά την γυμναστική. Μπορείς να ετοιμάσεις γάλα, λίγη πρωτείνη (περί τα 10-15γρ Whey) και βρώμη, ώστε να δώσεις στο σώμα σου τα απαραίτητα συστατικά που χρειάζεται. Για τις υπόλοιπες ημέρες και μετά τις προπονήσεις σου, μπορείς να τρως ότι έτρωγες κανονικά.

Τώρα σε περίπτωση που φτάσεις στα κιλά που επιθυμείς, μπορείς να συνεχίσεις να τρως έτσι για πάντα ή ως ότου βαρεθείς. Πολλοί όταν φτάσουν στα κιλά που επιθυμούν, αλλάζουν την δίαιτα σε 6:1, δηλαδή νηστεύουν μόνο μια ημέρα την εβδομάδα.

Eat, Fast & Live Longer
Στο παρακάτω video, ο Michael Mosley εξερευνά την δίαιτα 5:2 και την επιστήμη που κρύβεται πίσω από την νηστεία, ώστε να διαπιστώσει αν χάνεις κιλά, ζεις καλύτερα και περισσότερο με αυτόν τον τρόπο διατροφής. Ο Michael μάλιστα δοκιμάζει την νηστεία και ο ίδιος και μας δείχνει τα αποτελέσματα του.

 
Τελευταία επεξεργασία:

Παρακαλώ συνδεθείτε ή εγγραφείτε για να απενεργοποιήσετε τις διαφημίσεις.

Μπλουζα