Η δίαιτα του οκταώρου (16:8 - διαλειμματική νηστεία)

Άκης

Administrator
Οι περισσότεροι σίγουρα γνωρίζουμε ότι πρέπει να τρώμε πολλές φορές την ημέρα, κυρίως για να κρατάμε τον μεταβολισμό μας σε υψηλά επίπεδα και να "καίμε" έτσι αυτά που τρώμε.

Νέα επιστημονική μελέτη ωστόσο αποκαλύπτει ότι αν τρώμε το φαγητό της ημέρας (τις θερμίδες που μας αναλογούν δηλαδή) μέσα σε ένα χρονικό παράθυρο 8 ωρών, θα χάσουμε καλύτερα το περιττό βάρος μας. Δηλαδή τα γεύματα της ημέρας θα ισχύουν κανονικά, απλώς θα τα τρώμε σε ένα διάστημα που θα ορίσουμε εμείς, για παράδειγμα 12-22.00. Έτσι, σύμφωνα με τα αποτελέσματα της μελέτης, μειώνουμε παράλληλα και τον κίνδυνο εκδήλωσης διαβήτη τύπου 2.

Αυτό συμβαίνει γιατί δίνουμε χρόνο στον οργανισμό να αφομοιώσει καλύτερα τις θερμίδες που λαμβάνει, ιδιαίτερα από ανθυγιεινές τροφές, ενώ τον βοηθούμε να "μάθει" πότε θα φάει, ώστε να προετοιμαστεί για το επόμενο γεύμα και να το επεξεργαστεί ανάλογα. Σε δικές μου δοκιμές τώρα, αυτό που παρατήρησα είναι ότι μετά από 2-3 ημέρες, δεν πρόκειται να πεινάσετε και θα τρώτε απλά γιατί πρέπει να φάτε. Με λίγα λόγια ελέγχετε την πείνα και δεν σας ελέγχει.

Στις δοκιμές τους οι επιστήμονες έδωσαν σε ποντίκια λιπαρά τρόφιμα σε χρονικό διάστημα 8 ωρών, σε αντίθεση με μια άλλη ομάδα ποντικιών όπου έτρωγαν την ίδια ποσότητα φαγητού πρωί, μεσημέρι και βράδυ. Το αποτέλεσμα ήταν ότι η πρώτη ομάδα ποντικιών ήταν πιο υγιή και έχασαν κιλά σε αντίθεση με την δεύτερη ομάδα όπου δεν ίσχυε το ίδιο. Οι επιστήμονες επίσης δοκίμασαν να εφαρμόσουν την ίδια διατροφή και στα ποντίκια της 2ης ομάδας (όπου έτρωγαν δηλαδή όλη την ημέρα) και έχασαν με την σειρά τους και αυτά το 5% από το συνολικό βάρος του σώματός τους.

Αν πάλι σας φαίνονται λίγες οι οχτώ ώρες, μπορείτε να το μεγαλώσετε σε 12, αφού υπάρχει και άλλη σχετική έρευνα.

Υπάρχουν αρκετά πρωτόκολλα της διαλειμματικής νηστείας, όπως το «EatStopEat«, δηλαδή επιλέγεις μια ή δύο ημέρες την εβδομάδα όπου δεν τρως σχεδόν τίποτα, ενώ τις υπόλοιπες τρως κανονικά, το «The Warrior Diet«, όπου όλη την ημέρα τρως ελάχιστα και το κύριο γεύμα σου είναι το βράδυ και άλλες, όπως πχ το OMAD, όπου τρως μόνο ένα γεύμα την ημέρα.

Εγώ προσωπικά ακολουθώ το πρωτόκολλο του LeanGains, το 16:8. Αυτό πρακτικά σημαίνει ότι έχεις ένα παράθυρο 8 ωρών για να φας τα γεύματα που επιθυμείς και τις υπόλοιπες 16 ώρες δεν τρως τίποτα (συμπεριλαμβανομένου και του ύπνου).

Τις ώρες που δεν τρως τίποτα (νηστεύεις), μπορείς να πιεις νερό, τσάι και καφέ (χωρίς ζάχαρη, γάλα ή γλυκαντικά) και ανθρακούχο νερό (χωρίς λεμόνι).

Θα μπορούσα να αναλύσω περισσότερα για το πρωτόκολλο αυτό, αλλά είναι απλό. Τρως το φαγητό της ημέρας χωρισμένο σε 2-3 γεύματα μέσα στο 8ωρο και τις υπόλοιπες ώρες μόνον νερό και καφές σκέτος.
 

Παρακαλώ συνδεθείτε ή εγγραφείτε για να απενεργοποιήσετε τις διαφημίσεις.

Μπλουζα